2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про оренду необоротних активів та її розкриття у фінансовій звітності визначає ПБО 14 “Оренда”.

Положення ПБО 14 не поширюється на:

-орендні угоди, пов’язані з розвідкою та використанням природних ресурсів (за винятком оренди земельних ділянок);

-орендні угоди щодо використання авторських і суміжних прав;

-угоди щодо оренди цілісних майнових комплексів.

Визначення та класифікація оренди

За ПБО 14 “Оренда” під орендою розуміють угоду, за якою орендодавець

передає орендарю право користування активом протягом погодженого строку за платіж (або ряд платежів).

Зазначені угоди поділяють перш за все на операційні та фінансові, а їх, в свою чергу, на відмовні та невідмовні, зворотні та незворотні (рис. 1).

ОРЕНДА

Фінансова – передбачає передачу орендарю всіх ризиків та вигод, пов’язаних з правом користування та володіння активом

Операційна – будь-яка інша оренда, крім фінансової

Невідмовна – анулюється в одному з таких випадків:

-з дозволу орендодавця;

-після того, як відбулася певна непередбачена подія;

-якщо орендарем укладається нова угода про оренду цього ж або еквівалентного активу з тим же орендодавцем

Відмовна – будь-яка інша оренда, крім невідмовної

Зворотна – операція, за якою підприємство продає свій актив та укладає угоду з покупцем на подальшу оренду цього активу

Незворотна – будь-яка інша оренда, крім зворотної

Рис. 1. Класифікація оренди за ПБО 14 “Оренда”

Під час укладання орендної угоди під ризиками мають на увазі можливі збитки, які виникають як безпосередньо в процесі використання орендованих активів (простої тощо), так і внаслідок не отримання очікуваних економічних вигод через те, що продукція, роботи або послуги, для виробництва чи виконання яких застосовується орендований актив, втратили свою конкурентоспроможність на ринку.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

67

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Вигоди, пов’язані з орендною угодою, – це перш за все отримання очікуваних економічних вигод внаслідок реалізації продукції, робіт або послуг, для виробництва чи виконання яких застосовується орендований актив. До таких вигод також відносяться дооцінка орендованих активів, надходження від їх реалізації після закінчення строку оренди тощо.

Класифікація оренди відбувається на початку строку оренди. Для того, щоб класифікація оренди була коректною, необхідне чітке розуміння основних понять, пов’язаних з орендою:

строк оренди – період дії невідмовної орендної угоди, а також період продовження цієї угоди, обумовлений на початку строку оренди; початок строку оренди – дата, яка настає раніше: дата підписання орендної

угоди або дата прийняття сторонами зобов’язань щодо основних положень угоди про оренду; мінімальні орендні платежі – платежі, що підлягають сплаті орендарем

протягом строку оренди (за вирахуванням вартості послуг та податків, що підлягають сплаті орендодавцю, і непередбаченої орендної плати), збільшені:

для орендаря – на суму його гарантованої ліквідаційної вартості;

для орендодавця – на суму його гарантованої ліквідаційної вартості.

Уразі можливості та наміру орендаря придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за його справедливу вартість на дату придбання, мінімальні орендні платежі складаються з мінімальної орендної плати за весь строк оренди та суми, яку слід сплатити згідно з угодою на придбання об’єкта оренди.

негарантована ліквідаційна вартість – частина ліквідаційної вартості об’єкта оренди, отримання якої орендодавцем не забезпечується або гарантується лише пов’язаною з ним стороною (як правило, негарантована ліквідаційна вартість дорівнює нулю);

непередбачена орендна плата – частина орендної плати, яка не зафіксована конкретною сумою та розраховується із застосуванням показників інших, ніж строк оренди (обсяг продажу, рівень використання, індекс інфляції та цін, ринкової ставки відсотка тощо);

справедлива вартість активу – це сума, за якою можна обміняти актив або погасити заборгованість в операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

При класифікації оренди на операційну та фінансову слід визначити наявність

(або відсутність) ознак фінансової оренди. Достатньо наявності однієї з

нижчеперерахованих ознак для того, щоб вважати оренду фінансовою:

1)право власності на орендований актив після закінчення строку оренди переходить до орендаря;

2)орендар має можливість та намір придбати об’єкт оренди за ціною, нижчою за справедливу вартість цього активу на дату придбання;

3)строк оренди становить більшу частину строку корисного використання (експлуатації) об’єкта оренди;

4)на початку строку оренди теперішня вартість мінімальних орендних платежів дорівнює або перевищує справедливу вартість орендованого активу.

68

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Якщо орендна угода не передбачає жодної з таких умов, то вона вважається угодою щодо операційної оренди.

Перші дві ознаки фінансової оренди зазначаються у договорі оренди. Вони передбачають перехід права власності на об’єкт оренди до орендаря в кінці строку оренди (у другому випадку шляхом викупу). При цьому справедлива вартість об’єкта на дату придбання наприкінці строку оренди має бути визначена до початку строку оренди і зазначена у договорі. На практиці важко зробити такі розрахунки на початку строку оренди.

Якщо перші дві ознаки не виконуються, то необхідно порівняти строк оренди вказаний у договорі зі строком корисного використання об’єкта оренди.

Строком корисного використання (експлуатації) активу вважається розрахунковий період, що залишився з початку строку оренди, не обмежений строком оренди, протягом якого очікується отримання підприємством економічних вигод, втілених в активі.

Строк корисного використання активу визначається підприємством на основі даних щодо аналогічних активів із залученням інженерно-технічних спеціалістів.

Остання ознака фінансової оренди пов’язана з порівнянням теперішньої вартості мінімальних орендних платежів та справедливої вартості об’єкта оренди. Якщо теперішня вартість мінімальних орендних платежів дорівнює або незначно перевищує справедливу вартість об’єкта оренди на початку строку оренди, то таку операцію можна розглядати як вигідне придбання об’єкта оренди.

Слід підкреслити, що останні дві ознаки фінансової оренди не передбачають переходу права власності до орендаря наприкінці строку оренди.

Мінімальні орендні платежі розраховуються за формулою:

 

Орендні

 

 

 

 

 

Мінімальні

платежі або

 

 

 

Супутні

Гарантована

мінімальна

 

Непередбачена

 

орендні =

-

-

витрати

+ ліквідаційна

сума

орендна плата

платежі

 

 

орендодавця

вартість

орендних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

внесків

 

 

 

 

 

Супутні витрати орендодавця – супутні витрати, пов’язані з орендованим активом, які сплачуються орендодавцем і підлягають відшкодуванню орендарем (витрати на технічне обслуговування, поточний ремонт, податок на нерухомість, страхові платежі тощо).

Гарантована ліквідаційна вартість – частина ліквідаційної вартості, яка гарантується до сплати орендодавцю орендарем чи третьою стороною (гарантом).

Теперішня (дисконтована) вартість мінімальних орендних платежів розраховується з застосуванням орендної ставки відсотка.

Орендна ставка відсотка – це ставка відсотка, за якої теперішня вартість суми мінімальних орендних платежів та негарантованої ліквідаційної вартості дорівнює справедливій вартості об’єкта фінансової оренди на початку строку оренди.

Для визначення теперішньої вартості мінімальних орендних платежів використовують таблиці значень теперішньої вартості (Додаток 5.2). Таблиці теперішньої та майбутньої вартості пов’язані з поняттям часової вартості грошей.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

69

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Часова вартість грошей відображає зв’язок між часом та сумою грошей: певна сума грошей сьогодні є більш цінною ніж у певний час у майбутньому. Це пов’язано з можливістю інвестувати гроші та отримувати відсотки на інвестиції. Важливо розуміти, що теперішня вартість розглядається незалежно від впливу інфляції на грошові кошти.

Концепція теперішньої вартості широко використовується у фінансовому обліку та для прийняття управлінських рішень (наприклад, для прийняття рішення придбавати обладнання або брати його в операційну чи фінансову оренду).

Майбутня або теперішня вартість грошей залежить від періоду та ставки відсотка. Відсоток – це плата за використання грошових коштів. Відсоток буває простим (обрахований виключно на основі основної суми) та складним (обрахований на основі основної суми та відсотка). Таблиці теперішньої та майбутньої вартості розраховані за складним відсотком.

Ставка відсотка залежить від:

-основної суми

-кількості періодів

-рівня кредитного ризику.

Чим більша основна сума, кількість періодів та рівень кредитного ризику, тим вища ставка відсотка.

У таблицях теперішньої та майбутньої вартості (Додаток 5.2) наводиться значення вартості однієї грошової одиниці залежно від ставки відсотка та кількості періодів. Для визначення теперішньої або майбутньої вартості певної суми необхідно цю суму помножити на відповідне значення, отримане з таблиці. Ці таблиці використовуються для визначення теперішньої вартості довгострокових зобов’язань, дебіторської заборгованості тощо для n періодів при ставці відсотка і. При цьому:

n – кількість періодів. Один період може дорівнювати року, або бути меншим за рік;

і – ставка відсотка для одного періоду. Зазвичай це річна ставка. Якщо період менше року, то ставка відсотка визначається для даного періоду. Для цього річну ставку відсотка необхідно поділити на кількість періодів менших за рік.

Таблиця значень майбутньої вартості однієї грошової одиниці (Додаток 5.2.1) показує скільки коштуватиме одна грошова одиниця, якщо інвестувати її під певний відсоток (і) на певний період часу (n):

МВ n,і = (1 + і)n

Таблиця значень теперішньої вартості однієї грошової одиниці (Додаток 5.2.2) показує скільки грошей необхідно інвестувати сьогодні під певний відсоток (і), щоб отримати визначену суму грошей у майбутньому (через певну кількість періодів (n)):

ТВ n,і =

1

 

= (1 + і)-n

(1 +

n

 

і)

Анюїтет – це серія періодичних платежів, коли:

-всі платежі рівні за розміром;

-всі інтервали між платежами однакові;

-складні проценти нараховуються одноразово протягом кожного інтервалу.

70

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Формула для розрахунку теперішньої вартості анюїтету залежить від того, коли відбуваються платежі: на початку кожного періоду чи наприкінці. Строк надходження платежу впливає на обрахунок відсотків впродовж першого періоду, що впливає на накопичені відсотки. Якщо платіж відбувається наприкінці кожного періоду, то це звичайний анюїтет (Додаток 5.2.3 та 5.2.4). У протилежному випадку – анюїтет до сплати на початку періоду (Додаток 5.2.5).

Таблиця значень майбутньої вартості звичайного анюїтету однієї грошової одиниці (Додаток 5.2.3) показує яку вартість будуть мати гроші, якщо інвестувати в кінці кожного періоду однакову суму протягом певної кількості періодів (n) за певного відсотка (і):

1 i n 1

MBAn,i i

Теперішньою вартістю анюїтету називають суму теперішніх вартостей кожного окремого платежу, який входить до складу анюїтету.

Таблиця значень теперішньої вартості звичайного анюїтету однієї грошової одиниці (Додаток 5.2.4) показує теперішню вартість окремих платежів, які будуть отримані в кінці кожного періоду протягом певної кількості періодів (n) за певного відсотка (і):

 

1

1

 

 

 

 

TBAn,i

1 i n

 

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

Таблиця значень теперішньої вартості анюїтету однієї грошової одиниці (Додаток 5.2.5) показує теперішню вартість окремих платежів, які будуть отримані на початку кожного періоду протягом певної кількості періодів (n) за певного відсотка (і):

 

 

1

1

 

 

 

 

 

 

 

TBA n,i

1

1 i

n 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

 

 

 

 

 

 

 

Формули визначення теперішньої вартості анюїтету при сплаті на початку періоду та при сплаті наприкінці періоду наведені у додатках до ПБО 14 (відповідно Додаток 1 і 2) для визначення теперішньої вартості мінімальних орендних платежів орендаря.

Теперішня вартість

Сума мінімальних

Значення теперішньої

мінімальних орендних =

орендних платежів, що

х вартості анюїтету однієї

платежів

сплачується регулярно

грошової одиниці

Розглянемо приклади з класифікації оренди.

Приклад 1

02.01.2002 р. підприємство уклало три орендні угоди.

Одна з них – про оренду обладнання, справедлива вартість якого становить 100 000 грн.(без ПДВ), строк корисної експлуатації – 5 років, ліквідаційна вартість дорівнює нулю. Амортизація обладнання нараховується прямолінійним методом.

Строк оренди за угодою становить 4 роки, орендні платежі сплачуватимуться на початку року, починаючи з січня 2002 року, в сумі 29 340 грн./рік (без ПДВ). Отримання права на придбання активу після закінчення строку оренди або перехід права власності до орендаря не передбачені. Орендна ставка – 12%.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

71

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Зазначена угода повинна бути класифікована як фінансова, оскільки:

-строк оренди становить більшу частину строку корисної експлуатації активу

(4 роки з 5);

-теперішня вартість мінімальних орендних платежів майже дорівнює

справедливій вартості орендованого активу на початку строку оренди

(29 340 х 3,401831 = 99 810 100 000).

Друга угода – про оренду приміщення адміністративного призначення, справедлива вартість якого становить 1 200 000 грн., строк корисної експлуатації – 25 років, ліквідаційна вартість дорівнює нулю. Амортизація будівлі нараховується прямолінійним методом.

Строк оренди за угодою становить 4 роки, щорічні орендні платежі сплачуватимуться на початку року, починаючи з січня 2002 року, в сумі 29 340 грн. (без ПДВ). Право на придбання активу після закінчення строку оренди не передбачене.

Така угода буде розглядатись як операційна, тому що:

-строк оренди становить значно меншу частину строку корисної експлуатації активу (4 роки з 25);

-теперішня вартість мінімальних орендних платежів менша справедливої вартості орендованого активу на початку строку оренди

(29 340 х 3,401831 = 99 810 1 200 000).

Третя угода стосувалась оренди будівлі складу. Строк угоди – 2 роки. Справедлива вартість будівлі – 120 000 грн., яка й буде сплачена протягом двох років. Після закінчення строку угоди право власності переходить до орендаря.

Уцьому випадку присутні дві ознаки фінансової оренди:

-перехід права власності та

-зіставність орендної плати з справедливою вартістю об’єкта оренди на дату укладання угоди.

Операційна оренда: відображення у фінансових звітах орендаря

ПБО 14 “Оренда” передбачено, що орендований актив та витрати, пов’язані з орендою в обліку орендаря, відображаються таким чином:

вартість активу, отриманого на умовах операційної оренди, обліковується поза балансом (на позабалансовому рахунку 01 “Орендовані необоротні активи”) за вартістю, вказаною в угоді про оренду;

орендні платежі, які підлягають сплаті, відображаються у складі витрат періоду. Сума витрат визначається на систематичній основі з урахуванням способу одержання економічних вигод, пов’язаних з використанням орендованого активу;

витрати на підтримання орендованого активу в робочому стані

обліковуються у складі витрат звітного періоду;

затрати орендаря на поліпшення об'єкта операційної оренди (модернізація,

модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його

1 Коефіцієнт визначається за таблицею теперішньої вартості анюїтету однієї грошової одиниці (додаток 5.2.5) для періоду 4 роки та орендної ставки 12%.

72

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

використання, відображаються орендарем як капітальні інвестиції у створення (будівництво) інших необоротних матеріальних активів.

Узагальнення вимог до обліку та подання у звітності операційної оренди активів орендарем наведено у табл. 1.

Для організації позабалансового обліку об’єктів операційної оренди можна використати їх класифікацію за групами, які застосовуються для обліку на балансових рахунках 10, 11, 12. Вартістю, за якою об’єкти необоротних активів відображаються на рахунку 01, є вартість, зазначена в договорі оренди.

Суму орендної плати за орендовані активи, яка має бути сплачена згідно з договором операційної оренди, орендар щомісяця відображає за дебетом рахунків класу 8 “Витрати за елементами” або класу 9 “Витрати діяльності” та кредиту рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

Упершому випадку це буде рахунок 84 “Інші операційні витрати” (у разі використання орендованих активів в операційній діяльності підприємства) або рахунок 85 “Інші затрати” (якщо орендовані активи використовуються для ліквідації основних засобів, наслідків стихійного лиха, аварії або іншої надзвичайної події).

Удругому випадку – рахунки 23, 91, 92, 93, 94, 99 (відповідно до мети використання орендованих активів).

Уразі сплати орендної плати авансом вона спочатку відображається у складі витрат майбутніх періодів (рахунок 39).

Затрати на поліпшення об’єкта операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо), що приводять до збільшення майбутніх економічних вигод, які первісно очікувалися від його використання, незалежно від того, чи їх відшкодування передбачене орендною угодою, протягом їх здійснення відображаються орендарем за дебетом рахунку 15 “Капітальні інвестиції” у кореспонденції з кредитом:

-у разі виконання робіт власними силами – рахунків запасів, розрахунків з оплати праці, за страхуванням тощо;

-у разі залучення підрядника – рахунку 631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками та підрядниками”. Необхідність урахування чи виключення суми ПДВ зі складу таких витрат у цьому випадку визначається характером використання орендованого об’єкта – для невиробничих чи виробничих цілей.

Якщо капіталізовані поліпшення не відшкодовуються орендарю орендодавцем, то на дату введення в експлуатацію сума затрат списується з рахунку 15 у дебет рахунків 117 “Інші необоротні матеріальні активи”. Підприємство обирає метод нарахування амортизації відповідно до способу отримання майбутніх економічних вигод та оцінює строк корисної експлуатації, який не повинен перевищувати строк орендної угоди. Капіталізовані поліпшення відображаються в обліку як продаж, якщо орендодавець їх компенсує.

Інші витрати, які здійснюються орендарем для підтримання об’єкта оренди в робочому стані, включаються до витрат звітного періоду.

В кінці строку оренди об’єкт оренди списується з позабалансового обліку.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

73

74

Україні в аудиту та обліку бухгалтерського реформи Проект IBTCI / USAID

Таблиця 1

Відображення у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності операцій з операційної оренди

ОРЕНДАР

Актив, отриманий (переданий) на умовах операційної оренди

Витрати на

Орендна плата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

укладання

 

 

 

 

Витрати на

 

нарахована

 

Вартість

Амортизація

підтримання в

Витрати на поліпшення

угоди

(сплачена після

сплачена наперед

 

 

робочому стані

 

 

надання послуг)

 

 

 

 

 

 

 

У складі витрат

Поза балансом

 

 

На балансі протягом

 

 

майбутніх періодів

 

-

У складі витрат

строку орендної угоди

 

У складі витрат

(рахунок 39) з

на рахунку 01

незалежно від згоди на

-

поступовим

(Не нараховується)

звітного періоду

звітного періоду

“Орендовані необоротні

відшкодування витрат

 

включенням до

 

 

 

 

активи”

 

 

орендодавцем

 

 

витрат звітного

 

 

 

 

 

 

періоду

 

 

ОРЕНДОДАВЕЦЬ

 

 

 

На балансі

 

 

 

 

 

У складі доходів

 

 

 

 

 

 

на рахунках

Нараховується

 

 

 

У складі доходів

майбутніх періодів

відповідно до

 

 

У складі

звітного періоду

(рахунок 69 “) з

- 10 “Основні засоби”,

 

На балансі за умови

способу

-

витрат

(рахунок 713

поступовим

- 11 “Інші необоротні

згоди на їх

отримання

(Не здійснюються)

звітного

“Доходи від

включенням до

активи” або

відшкодування

економічних

 

періоду

операційної

доходів звітного

- 12 “Нематеріальні

 

 

вигод

 

 

 

оренди активів”)

періоду

активи”

 

 

 

 

 

 

 

 

(рахунок 713)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

74

ОРЕНДИ ОБЛІК .3.2

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Приклад 2

Використаємо умови договору операційної оренди приміщення адміністративного призначення, укладеного на 4 роки, з прикладу 1. Первісна вартість об’єкта оренди у орендодавця, що зазначена у договорі операційної оренди, становить 1 200 000 грн., його залишкова вартість 480 000 грн. Орендна плата сплачена авансом на початку січня 2002 року в сумі 29 340 грн. (без ПДВ). На дату отримання грошових коштів в обліку орендаря сума сплаченої орендної плати буде відображена у складі статті активу “Витрати майбутніх періодів”. Протягом 2002 року в кінці кожного місяця 1/12 цієї суми буде списуватись з кредиту рахунку 39 в дебет рахунку 92 “Адміністративні витрати”. Загальна сума витрат на оренду в сумі 29 340 грн. буде включена до складу статті “Адміністративні витрати” Звіту про фінансові результати орендаря за 2002 рік.

Орендарем здійснені витрати на поліпшення об’єкта оренди в сумі 36 000 грн. (6 000 грн. ПДВ), які підлягають капіталізації. Роботи виконувались підрядним способом. Ці витрати орендодавцем не відшкодовуються.

Зазначені роботи з поліпшення об’єкта оренди були завершені у серпні 2002 року та включені до складу інших необоротних матеріальних активів і будуть амортизуватися протягом строку орендної угоди (до грудня 2005 року включно) прямолінійним методом (починаючи з вересня 2002 року). Таким чином, строк корисної експлуатації активу становить 40 місяців (до закінчення строку оренди).

 

 

 

 

Таблиця 2

 

Облік операційної оренди орендарем

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

 

Сума,

з/п

Дебет

Кредит

 

грн.

 

 

1

2

3

4

 

5

1

Сплата орендної плати

39 “Витрати майбутніх

311 “Поточні рахунки в

 

29 340

 

авансом

періодів”

національній валюті”

 

 

 

Податковий кредит з ПДВ

644 “Податковий кредит”

311 “Поточні рахунки в

 

5 868

 

 

 

національній валюті”

 

 

2

Отримання об’єкта оренди

01 “Орендовані необоротні

 

 

 

 

(робиться запис на

активи”:

 

 

 

 

позабалансовому рахунку за

- 011 первісна вартість

 

 

1 200

 

залишковою і первісною

- 012 знос

 

 

000

 

вартістю орендодавця,

 

 

 

720 000

 

вказаною в угоді про оренду)

 

 

 

 

3

Включення до витрат

92 “Адміністративні

39 “Витрати майбутніх

 

2 445

 

періоду (щомісяця)

витрати”

періодів”

 

 

 

Списано суму податкових

641 “Розрахунки за

644 “Податковий

 

489

 

розрахунків з податкового

податками”

кредит”

 

 

 

кредиту з ПДВ

 

 

 

 

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

75

2.3. ОБЛІК ОРЕНДИ

Продовження табл. 2

1

2

3

 

4

5

4

Перерахування авансу

371 “Розрахунки за

311

“Поточні рахунки в

6 000

 

підряднику за роботи з

виданими авансами”

національній валюті”

 

 

поліпшення будівлі

 

 

 

 

 

Податковий кредит

641 “Розрахунки за

644

“Податковий кредит”

1 000

 

 

податками”

 

 

 

5

Прийняті виконані роботи за

153 “Придбання

631

“Розрахунки з

30 000

 

актом

(створення) інших

вітчизняними

 

 

 

необоротних

постачальниками”

 

 

 

матеріальних активів”

 

 

 

 

Розрахунки з ПДВ

644 “Податковий

631

“Розрахунки з

1 000

 

 

кредит”

вітчизняними

 

 

 

 

постачальниками”

 

 

Податковий кредит

641 “Розрахунки за

631

“Розрахунки з

5 000

 

 

податками”

вітчизняними

 

 

 

 

постачальниками”

 

6

Зарахований аванс

631 “Розрахунки з

371

“Розрахунки за

6 000

 

 

вітчизняними

виданими авансами”

 

 

 

постачальниками”

 

 

 

7

Сплачено підряднику

631 “Розрахунки з

311

“Поточні рахунки в

30 000

 

 

вітчизняними

національній валюті”

 

 

 

постачальниками”

 

 

 

8

Оприбутковані

117 “Інші необоротні

153

“Придбання

30 000

 

капіталізовані поліпшення

матеріальні активи”

(створення) інших

 

 

 

 

необоротних

 

 

 

 

матеріальних активів”

 

9

Нарахування амортизації

92 “Адміністративні

132

“Знос інших

7502

 

інших необоротних

витрати”

необоротних

 

 

матеріальних активів

 

матеріальних активів”

 

 

(щомісяця з вересня

 

 

 

 

 

2000 року по грудень

 

 

 

 

 

2005 року включно)

 

 

 

 

10

Повернення об’єкта оренди в кінці строку оренди:

 

 

 

 

Списання нарахованого

132 “Знос інших

117

“Інші необоротні

30 000

 

зносу капіталізованих

необоротних

матеріальні активи”

 

 

поліпшень

матеріальних активів”

 

 

 

 

Списання об’єкта оренди з

 

01 “Орендовані

 

 

позабалансового обліку

 

необоротні активи”:

 

 

 

 

- 011 первісна вартість

1 200 000

 

 

 

- 012 знос

720 000

Якщо витрати з поліпшення об’єкта оренди відшкодовуються орендарю за умовою угоди про операційну оренду, то капіталізовані поліпшення відображаються як продаж. Припустимо, що у нашому прикладі орендодавець відшкодовує орендарю капіталізовані поліпшення у сумі 36 000 грн., в тому числі 6 000 грн. ПДВ. Тоді операції 8 – 10 будуть мати вигляд (табл. 3):

2 Для розрахунку суми щомісячної амортизації необхідно первісну вартість інших необоротних активів поділити на строк корисного використання (ліквідаційна вартість дорівнює нулю): 30 000 / 40 = 750 грн.

76

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні