Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BO_L1.doc
Скачиваний:
187
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
194.05 Кб
Скачать

ТЕМА 1

Основи організації бухгалтерського обліку в бюджетних установах

План

1. Характеристика діяльності бюджетних установ та правові засади їх діяльності.

2. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

3. План рахунків бюджетних установ та його структура.

4. Меморіальні ордери: їх види та застосування. Бухгалтерський баланс.

1. Характеристика діяльності бюджетних установ та правові засади їх діяльності.

Бухгалтерський облік виконання кошторису доходів і видатків бюджетних установ суттєво відрізняється від обліку господарської діяльності підприємств виробничої сфери, що зумовлено самою специфікою їх діяльності: вони працюють не заради отримання прибутку, а для задоволення соціальних, культурних та інших потреб суспільства. У бюджетній сфері практично відсутні госпрозрахункові відносини, не обчислюється собівартість послуг, які надаються у більшості випадків безкоштовно. Бюджетні установи не мають статутного капіталу, а всі їхні активи с державною власністю. До бюджетної сфери належать установи різних галузей і видів діяльності, що зумовлює необхідність враховувати специфіку їхньої діяльності (освіта, охорона здоров'я, культура, наука, управління тощо). Починаючи з 2000 р. в бюджетній сфері відбулися значні зміни щодо організації обліку: впроваджено облік за новим планом рахунків, удосконалено облікові регістри та форми звітності, змінено порядок закриття рахунків та складання звітності і т. ін. Все це зумовлює необхідність спеціальної підготовки фахівців з обліку в бюджетних установах

Згідно статті 2 Бюджетного кодексу України до бюджетних установ належать органи державної влади, органи місцевого самоврядування. а також організації створені ними у встановленому порядку,що повністю або частково фінансується за рахунок коштів бюджету на підставі кошторису доходів і видатків. Належність організацій до бюджетних визначається їхнім статутом, установчими документами, відповідними фінансовими органами. Це школи, дитячі садки, вищі та середні спеціальні навчальні заклади, науково-дослідні установи, установи охорони здоров'я, соціального забезпечення, фізкультури, культури і мистецтва, оборони, державної влади та управління, юридичних установ і багато інших.

Рішення про створення бюджетної організації приймають відповідні органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування на підставі відповідних установчих документів:

- статут установи;

- копію наказу про створення установи;

- документ про внесення реєстраційного збору та заповнену реєстраційну картку.

Оскільки бюджетні установи є платниками загальнодержавних податків і зборів до Державного бюджету податків і зборів та користуються пільгами з питань оподаткування то вони підлягають обов»язковій реєстрації згідно з Інструкцією про порядок обліку платників податків затвердженою наказом ДПА України від 19.021998 року№ 80.Після взяття на облік органи державної податкової служби формують довідку за формою Ф 4-ООП,яка є єдиним документом ,який це.підтверджує.

Платник податків зобов»язаний подати в органи ДПА повідомлення про відкриття та закриття рахунків у відповідних банківських установах.

Бюджетні установи є неприбутковими .тобто отримання прибутку не є їх основною метою,тому виникає необхідність зареєструватись в органах ДПА як неприбуткова організація.Ця реєстрація проводиться згідно із Положення «Про реєстрацію неприбуткових організацій затвердженим наказом ДПА України від 11.07.97. року№ 232 організацій ,які згідно ст..157 Податкового кодексу України закону України .звільняються від сплати податку на прибуток.Після реєстрації присвоюється певна ознака неприбутковості;

0001 органи державної влади України

0002 установи та організації створені органами державної влади

0003 органи місцевого самоврядування

Згідно ст.181 ПК України «бюджетні організації підлягають реєстрації ,як плаиник податку на додану вартість за умови.що граничний обсяг оподаткованих операцій з продажу товарів,робіт та .послуг за останніх 12 місяців перевищує 300000грн.

Крім того бюджетні установи підлягають обов»язковій реєстрації в органах пенсійного, фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, фонду соціального страхування на випадок безробіття,та фонду соцстрахування від нещасних випадків.

Особливості бухгалтерського обліку в установах невиробничої сфери визначаються законодавством про бюджетний устрій і бюджетний процес в Україні, інструкціями з бухгалтерського обліку в установах і організаціях, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів, іншими нормативними документами Міністерства фінансів України (МФУ) та Державного казначейства України (ДКУ).

До специфічних особливостей бюджетного обліку необхідно віднести:

  • контроль виконання кошторису видатків;

  • роздільний облік касових і фактичних видатків;

  • організацію обліку в розрізі статей бюджетної класифікації;

  • сувору відповідність обліку і звітності вимогам нормативних документів;

  • галузеву специфіку обліку в установах культури, науки, освіти, охорони здоров'я, управління, оборони і т. ін.

З метою забезпечення єдиних методологічних основ організації і ведення бухгалтерського обліку та звітності на всій території України в умовах різних форм власності та розвитку ринкових відносин Верховна Рада України прийняла Закон України № 996-XIV від 16.07.1999 р. «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні». Цей документ передбачає єдині засади організації обліку і звітності для всіх підприємств, установ і організацій, що є юридичними особами за законами України. Згідно з п. 4 статті 6 цього Закону «порядок ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності про виконання бюджетів і госпрозрахункових операцій бюджетних установ встановлюється Державним казначейством України відповідно до законодавства».

Згідно ст..56 Бюджетного кодексу України передбачено ,що регулювання питань методології бухгалтерського обліку і звітності здійснюється Мінфінансів

Одночасно треба зазначити, що на бюджетні установи не поширюється дія національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, що розроблені і затверджені Міністерством фінансів України у період з 1999 до 2001 р.

Основними нормативними документами, відповідно до яких організовується облік у бюджетних установах України, є новий план рахунків бухгалтерського обліку та порядок його застосування, нова бюджетна класифікація видатків, інструкція про кореспонденцію рахунків бухгалтерського обліку для відображення основних господарських операцій бюджетних установ, інструкція про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядок їх складання, інструкція з обліку запасів бюджетних установ та багато інших. У них викладено методику обліку операцій з виконання кошторису видатків за загальним і спеціальним фондами та з обліку іншої діяльності.

Ведення бухгалтерського обліку, здійснення контролю за виконанням кошторисів, складання звітності в бюджетних установах покладається на бухгалтерію, яка є, як правило, самостійною службою і має свою структуру. Існують дві організаційні форми обліку в бюджетних установах: 1) бухгалтерії окремих установ; 2) централізовані бухгалтери.

Зазвичай самостійні бухгалтерії мають великі установи: вищі навчальні заклади, науково-дослідні інститути, лікарні тощо.

Централізовані бухгалтерії — найбільш поширена форма організації обліку к бюджетних установах. Вони створюються за відомчою чи міжвідомчою ознаками при територіальних і районних медичних закладах, управліннях місцевих державних адміністрацій, міністерствах, відомствах та їх управліннях і виконують усі функції з обліку та звітності бюджетних установ, які вони обслуговують.

2. Організація бухгалтерського обліку в бюджетних установах.

Для забезпечення повного і своєчасного надходження доходів та використання бюджетних коштів за цільовим призначенням необхідна правильна організація бухгалтерського обліку виконання бюджету. Бухгалтерський облік виконання бюджету і кошторисів бюджетних установ називається бюджетним обліком.

Об'єктами бюджетного обліку є:

  • доходи і видатки бюджету;

  • грошова готівка у банках;

  • кошти у розрахунках між бюджетами;

  • фонди і резерви, що створюються у процесі виконання бюджету;

  • матеріальні цінності бюджетних установ і т. ін.

Бюджетний облік сприяє раціональному розподілу національного доходу на цілі розширеного відтворення і досягненню та підтриманню необхідних пропорцій у розвитку окремих галузей народного господарства, точному виконанню затвердженого бюджету.

Завданнями бюджетного обліку є:

  • точне виконання затвердженого бюджету;

  • дотримання фінансове бюджетної дисципліни і найсуворішого режиму економії у витрачанні бюджетних коштів;

  • охорона майна, державної власності;

  • мобілізація коштів у бюджет і виявлення додаткових доходів.

Бюджетний облік ведеться відповідно до чинного в Україні бюджетного устрою. Безпосередньо облік виконання бюджету покладено на ДКС, створене у складі МФУ. Єдина система ДКС складається з ГУ (Головного управління) ДКУ та підпорядкованих йому територіальних органів (ДК АР Крим, ДК міст централізованого підпорядкування. ДК областей). До складу обласних органів ДКУ входять районні та міжрайонні відділення ДКУ.

На органи ДКС покладено виконання таких завдань:

  • організація, здійснення і контроль за виконанням державного бюджет)' України, управління доходами і видатками цього бюджету на рахунках ДКС в банках, виходячи з принципу єдиного казначейського рахунка;

  • регулювання фінансових відносин між державним бюджетом і державними позабюджетними фондами, фінансове виконання цих фондів, контроль за надходженням і використанням позабюджетних коштів;

  • здійснення короткострокового прогнозування обсягів державних фінансових ресурсів, а також оперативне управління цими ресурсами в межах встановлених на відповідний період державних видатків;

  • збирання, обробка і аналіз інформації про стан державних фінансів та бюджетної системи країни;

  • розробка методологічних та інструктивних матеріалів, порядку ведення обліку в бюджетних установах, розробка бюджетної класифікації і т. ін.

Бухгалтерський облік в бюджетних установах забезпечує відображення усіх операцій, пов'язаних з виконанням кошторису видатків бюджету, кошторисів спеціальних коштів та узагальнення даних обліку і звітності, що необхідно для оперативного управління, аналізу, контролю за цільовим використанням коштів на підставі кошторису, виявлення позапланових і незаконних витрат. З цією метою ведеться облік:

—кредитів (асигнувань) і витрат бюджетних коштів;

— надходження і витрачання спеціальних (позабюджетних) коштів;

  • збереження та ефективності використання грошових коштів, матеріальних цінностей, обладнання, продуктів харчування, медикаментів та інших цінностей;

  • розрахунків з дебіторами і кредиторами, утому числі з оплати праці.

Бухгалтерський облік виконання кошторисів доходів і видатків у бюджетних установах ведеться за подвійною системою, за меморіальне-ордерною, журнально-ордерною, журнал-головною або комп'ютерною формою обліку.

Бухгалтерський облік виконання кошторисів витрат з бюджету і спеціальних коштів, а також інших позабюджетних коштів у бюджетних установах ведеться на єдиному балансі за єдиним планом рахунків. Але якщо при бюджетних установах є великі підсобні виробничі (учбові) майстерні або підсобні сільські і навчальне-дослідні господарства, переведені на господарський розрахунок (мають самостійний баланс і рахунок у банку), то

останні організовують і ведуть бухгалтерський облік відповідно до плану рахунків виробничих підприємств (промислових, сільськогосподарських тощо).

Відповідно до частини третьої статті 56 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів України Постановою № 59 від 26.01.2011розатвердив Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи.

Основними завданнями бухгалтерської служби є:

1) ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності бюджетної установи та складення звітності;

2) відображення у документах достовірної та у повному обсязі інформації про господарські операції і результати діяльності, необхідної для оперативного управління бюджетними призначеннями (асигнуваннями) та фінансовими і матеріальними (нематеріальними) ресурсами;

3) забезпечення дотримання бюджетного законодавства при взятті бюджетних зобов'язань, своєчасного подання на реєстрацію таких зобов'язань, здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов'язань, достовірного та у повному обсязі відображення операцій у бухгалтерському обліку та звітності;

4) забезпечення контролю за наявністю і рухом майна, використанням фінансових і матеріальних (нематеріальних) ресурсів відповідно до затверджених нормативів і кошторисів;

5) запобігання виникненню негативних явищ у фінансово-господарській діяльності, виявлення і мобілізація внутрішньогосподарських резервів.

6. Бухгалтерська служба бюджетної установи, якій підпорядковані інші бюджетні установи, здійснює методичне керівництво та контроль за дотриманням вимог законодавства питань ведення бухгалтерського обліку, складення фінансової та бюджетної звітності у таких установах. .

За дотримання правил бюджетної дисципліни і правильну організацію бухгалтерського обліку в бюджетних установах відповідальність несуть керівник установи і головний бухгалтер. Головний бухгалтер повинен керуватися Законом України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-ХІУ, іншими нормативними актами вищих органів державної влади і управління, вказівками та інструкціями ДКУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]