Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

coral

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Рисунок 5.3 Використання команди Extract Content

Команда Edit Contents

Дозволяє відредагувати об’єкт, що знаходиться в контейнері. При цьому завершення редагування підтверджується командою Finish Edit This Level.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

вузол 1 і кінцевий вузол — прямолінійні, а проміжний вузол 2 — криволінійний. У середній частині рядка стану для кривої виводиться позначення класу

об’єкту - (Крива на шарі 1), а також кількість вузлів цієї кривої.

Рисунок 5.4 Використання команди Edit Content

Обробка растрових зображень

Для вставки растрового зображення використовується команда File > Import (Файл > Import). При цьому можна визначити умови вставки (вставити тільки частину вихідного зображення або змінити при вставці його початкові розміри), хоча ті ж операції можна виконати і після вставки зображення.

Змінити розмір зображення можна за допомогою інструмента Pick (Ви-

бір) або вибравши команду Bitmap > Resample (Точковий малюнок > Зміни-

ти розмір). Також за допомогою зазначеної команди можна змінити роздільну здатність растрового зображення в залежності від необхідного результату.

Інструмент Shape (Форма) дозволяє отримати зображення довільної форми. При цьому можна додавати або прибирати вузлові точки кривої.

Рисунок 5.5 Редагування контуру растрового зображення

Рисунок 2.1 Сегменти і вузли лінії

На рисунку 2.1 видно, що вузли лінії відображаються на екрані у вигляді невеликих квадратиків із закругленими кутами. Початковий вузол відображається квадратиком трохи більшого розміру.

Для вузлів, суміжних хоча б з одним криволінійним сегментом, є ще одна класифікація типів: вони підрозділяються на точки зламу (Cusp) і згладжені вузли (Smooth). Приватним випадком згладженому вузла є вузол симетричний (Symmetrical), але таким може бути тільки вузол, розташований між двома криволінійними сегментами.

Всі компоненти вузла, представлені на рисунку 2.2, відображаються на екрані, тільки якщо цей вузол попередньо виділений за допомогою інструмен-

ту Shape (Форма).

Рисунок 2.2 “Пристрій” вузла лінії

З боку примикання до виділеного вузла криволінійного сегмента відображається так звана направляюча крапка. На екрані вона показана у вигляді

76

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

21

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

темна гуртка, сполученого з вузлом штриховий лінією. Ця штрихова лінія збігається з дотичною до криволінійній сегменту в точці його входження у вузол. Чим далі направляюча точка розташовується від вузла, тим повільніше криволінійний сегмент відхиляється від дотичній в міру віддалення від вузла. При виділенні вузла, що розділяє дві криволінійних сегмента, на екрані є чотири направляючих точки — з обох кінців кожного сегмента.

Тип вузла визначається за взаємною розташуванню його направляючих крапок.

Вузол називається точкою зламу у тому випадку, коли дотичні, проведені у вузлі до двох прилеглих до нього сегментах, не лежать на одній прямій, утворюючи кут, відмінний від розгорнутого. Приклади точок зламу наведено на рисунку 2.3.

Рисунок 2.3 Точки зламу: на стику прямолінійних сегментів, прямолінійного та криволінійного сегментів, двох криволінійних сегментів

Згладжені вузли

Вузол називається згладженим, якщо дотичні, проведені до двох прилеглих до нього сегментами, лежать на одній прямій. Приклади згладжених вузлів наведені на рисунку 2.4.

Рисунок 2.4 Згладжені вузли: на стику прямолінійного і криволінійного сегментів і на стику прямолінійного і криволінійного сегментів

Симетричні вузли

Симетричним називається згладжений вузол, направляючі точки якого рівновіддалені від нього. На відміну від точок зламу і згладжених вузлів, симетричні вузли використовуються досить рідко. Приклад симетричного вузла наведено на рисунку 2.5.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА N5

Тема: Використання ефекту PowerClip. Обробка растрових зображень

Мета: Вивчити основні методи обробки растрових зображень в CorelDRAW та навчитись використовувати ефект PowerClip для суміщення растрових та векторних зображень

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Сукупність команд “PowerClip” (Фігурна обрізка)

Команди знаходяться в меню Effects (Ефекти). Дане підменю містить чотири команди: Place Inside Container (Помістити в контейнер), Extract Contents (Витягти вміст), Edit Contents (Редагувати вміст), Finish Edit This Level (Завершити редагування цього рівня) (рис. 5.1).

Рисунок 5.1 Меню Power Clip

Команда Place Inside Container

Дозволяє помістити виділений об’єкт всередину іншого об’єкта — контейнера. Та частина вихідного об’єкта, яка в контейнері не помістився, відображатися не буде.

Рисунок 5.2 Застосування ефекту Power Clip

Команда Extract Contents

Дозволяє отримати вихідний об’єкт з контейнера (рис. 5.3).

22

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

75

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Рисунок 4.47 Суміщення об’єктів

4.6.Видалити абрис з фігур, що імітують відблиски і тінь і розкласти їх

урастр (перетворити їх у бітове зображення) команда Bitmaps > Convert to Bitmaps (Бітовезображень> Конвертувативбітовезображення). Докожно-

го бітового зображенню застосувати фільтр Gausian Blur (Гаусове розмиття).

Рисунок 4.48 Результат застосування розмиття Гауса

4.7. Поєднати отримані зображення з фігурою серця.

Рисунок 4.49 Результат виконання завдання 4

КОНТРОЛЬТНІ ЗАПИТАННЯ.

1.Що таке ефект Blur?.

2.Що таке ефект Transparency?.

3.Якими способами можна емітувати трьохмірність об’єктів?

4.Які Ви знаєте інструменти для заливки об’єктів?

5.Які існують види градієнтних заливок?

6.Які існують види прозорості в CorelDRAW X4?

7.Як розмістити перетікання об’єктів вздовж кривої?

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Рисунок 2.5 Приклад симетричного вузла

Лінії замкнуті, розімкнені і сполучені

На закінчення обговорення моделі ліній, що використовується в CorelDRAW, слід сказати про ще одну їх класифікації, що надає великий вплив на роботу з цими об’єктами. Існує ще одна класифікація ліній, яка побудована на розгляді кількості та стану крайніх вузлів лінії.

Крайнім вузлом називається вузол лінії, суміжний тільки з одним її сегментом. Вузол лінії, що не має попереднього сегмента, називається початковим.

Лінія, що має початковий вузол, називається незамкненою (Open curve). Лінія, в якій крайні вузли відсутні, називається замкненою (Closed curve).

У замкнутої лінії роль початкового і кінцевого вузла виконує один і той же вузол, тому в нього є і попередній, і наступний сегмент. Таким чином, в замкнутій лінії початковий вузол відсутній, хоча на екрані при виборі вузлів інструментом Shape (Форма) той вузол, у якому відбулося замикання лінії при побудові, позначений збільшеним квадратом із закругленими кутами, так само, як початковий вузол. Кілька слів про з’єднаних лініях. Це об’єкти, що складаються з кількох гілок (subpath), кожна з яких представляє собою замкнуту або незамкнуту лінію. Сполучені об’єкти виникають, зокрема, при виконанні операції з’єднання об’єктів командою Combine (З’єднати) і при перетворенні в криві інших об’єктів (наприклад, текстів). Головною відмінністю сполученого об’єкта є наявність декількох вузлів, зазначених збільшеними квадратиками, в одному об’єкті. Крім того, відомості про наявність у виділеному об’єкті кількох гілок відображаються у рядку стану після кількості вузлів при виділенні лінії інструментом Shape (Форма). На рисунку 2.6 представлені приклади замкнутих, розімкнутих і з’єднаних ліній.

Рисунок 2.6 Приклади замкнутих (ліворуч), розімкнутих (в середині) і з’єднаних (праворуч) ліній

Практично будь-який графічний об’єкт CorelDRAW може бути перетворений в криві. І навпаки, багато складні об’єкти будуються на базі однієї або кількох ліній. Тому розуміння моделі лінії і прийомів роботи з лініями відіграють

74

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

23

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

дуже важливу роль у побудові зображення.

Інструменти, що дозволяють будувати лінії різних типів, зведені в CorelDRAW в одну спадному панель інструменту Curve (Крива), представлену на рисунку 2.7. Відповідно до загального стилю інтерфейсу користувача CorelDRAW на кнопці інструменту Curve (Крива) відображається піктограма останнього з використаних інструментів, кнопки яких присутні на його панелі, і натиснення цієї кнопки знову активізує той самий інструмент. Так само як при виборі інструмента для побудови графічного примітиву, для отримання доступу до кнопок інших інструментів досить при натисканні кнопки інструменту Curve (Крива) затримати кнопку миші в натиснутому положенні.

Рисунок 2.7 Кнопки розкривається панелі інструменту Curve (Крива)

Лінії та інструменти

Інструмент Freehand (Крива) перетворює траєкторію переміщення миші в криву. При цьому вузли і сегменти лінії формуються автоматично відповідно до параметрів настройки інструменту Freehand (Крива), міняти які без особливої потреби не варто.

Іноді при побудові ліній користуються іншим інструментом — Bezier (Кри-

ва Безьє).

Лінії та інструмент Bezier

Працюючи з інструментом Bezier (Крива Безьє), немає необхідності намагатися відтворити мишею будується криву лінію. Замість цього задається розташування вузлів майбутньої кривий і з’являється можливість вже в процесі побудови впливати на положення направляючих точок у кожному з них. Прийоми роботи цим інструментом складніше і вимагають для освоєння деякого тренування, зате й результати виходять набагато краще, ніж при роботі інструментом Freehand (Крива).

Побудова кривої інструментом Bezier (Крива Безьє) розпадається на послідовність циклів роботи з кожним з вузлів кривої. Цикл починається з позиціюванняпокажчикаінструментувточкурозташуваннямайбутньогосайту. Потім натискається кнопка миші, і, утримуючи її, уточнюється положення направляючих крапок, перетягуючи одну з них (спочатку з вузла, а потім — навколо нього) мишею. За замовчуванням створюються симетричні вузли, але якщо в момент відпускання кнопки миші скористатися клавішею-модифікатором вуз-

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

4.1. Отримати зображення серця і його дублікат.

Рисунок 4.43 Початкова побудова зображення “Серце“

4.2. Розмістити дублікати один над одним і вирізати з нижнього об’єкта верхній.

Рисунок 4.44 Вирізання верхнього зображення із нижнього

4.3. Отримати копію сформованої фігури, відбивши її по горизонталі і пофарбувати її в чорний колір.

Рисунок 4.45 Заливка контуру чорним кольором

4.4. Зображення серця пофарбувати в яскраво-червоний колір.

Рисунок 4.46 Заливка контуру чорним кольором

4.5. Розмістити три отримані фігури відповідно до рисунку 4.47.

24

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

73

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

3.2. Залити велику фігуру з використанням лінійної градієнтної заливки, а маленьке “Серце” пофарбувати в яскраво-червоний колір.

Рисунок 4.39 Результат зафарбування сердець

3.3. Поєднати обидві частини і застосувати до них ефект Blend (Інтер-

активне перетікання).

Рисунок 4.40 Застосуванян ефекту перетікання

3.4. Отримати інший варіант цього зображення.

Рисунок 4.41 Інший варіант суміщення

4. Виконати імітацію об’єму на прикладі зображення “Серце”.

Рисунок 4.42 Об’’єкт для побудови у Завданні 4

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

ла, буде створений згладжений вузол або точка зламу. У момент відпускання кнопки миші фіксуються тип вузла і положення направляючих крапок, після чого починається цикл визначення наступного вузла. Для виходу з циклу слід натиснути пробіл.

Для створення точки зламу слід утримувати клавішу С (початковий символ англійського терміну для позначення цього типу вузлів — Cusp). Клавіатура при цьому повинна працювати в режимі введення латиниці. Після натискання клавіші-модифікатора направляючі точки починають вести себе у відповідності з обраним типом вузла, і подальше перетягування мишею буде впливати тільки на одну з них. Для створення згладженому вузла використовується клавіша-модифікатор S (Smooth).

Лінії змінної ширини та інструмент Artistic Media

Інструмент Natural Pen (Перо), введений у версії CorelDRAW 8, отримав нову назву — Artistic Media (Суперлінія). Це обумовлено значним розширенням і подальшої систематизацією можливостей цього інструменту. З його допомогою будуються складові об’єкти класу Artistic Media Group (Суперлініі). Кожен з цих об’єктів складається з двох частин —лінії, що грає роль керуючого об’єкта і визначає основні параметри форми складного об’єкта в цілому, і підлеглого об’єкта, що визначає деталі цієї форми. У ролі підлеглого об’єкта може виступати замкнута крива або навіть довільний об’єкт CorelDRAW, причому і керуюча лінія, і підлеглий об’єкт можуть будуватися як заздалегідь, до побудови суперлініі, так і створюватися в ході його. Для реалізації такого широкого спектру можливостей інструмент Artistic Media (Суперлінія) може працювати в декількох режимах, що відрізняються один від одного способами побудови, але не кінцевою структурою складного об’єкта — суперлініі. Яким би режимом ми не скористалися, результати будуть відноситися до одного класу, і їх можна буде редагувати однаковими прийомами. Вибір режимів роботи інструменту Artistic Media (Суперлінія) виконується за допомогою панелі атрибутів, яка після його вибору на панелі інструментів приймає вигляд, наведений на рисунку 2.8.

Рисунку 2.8,а Панель атрибутів для інструменту Artistic Media (Суперлінія)

На панелі атрибутів розташовуються наступні елементи управління:

Кнопки Preset (Заготівля), Brush (Кисть), Sprayer (Розпилювач), Calligraphic (Каліграфія) і Pressure (С натиском). За допомогою цих кнопок виконується перемикання режимів роботи інструменту.

72

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

25

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Поле і повзунок Freehand Smoothing (Згладжування). Дозволяють регулювати частоту створення вузлів і, отже, ступінь гладкості керуючої лінії сполученого об’єкта при її побудові від руки.

Лічильник Artistic Media Tool Width (Ширина лінії). Містить значення, що визначає максимальну ширину підлеглого об’єкта при побудові суперлініі.

Список, що розкривається Preset (Схема заготовки). Дозволяє вибрати схему підлеглого об’єкта при роботі в режимі заготовки.

Розглянемо режими роботи з інструментом Artistic Media (Суперлінія) та їх особливості.

Режим каліграфії

Це найбільш простий і зрозумілий режим роботи інструменту Artistic Media (Суперлінія), оскільки дії користувача в цьому режимі не відрізняються від його роботи з інструментом Freehand (Крива). Перетягування покажчика інструменту по певній траєкторії фіксується в якості керуючої лінії складного об’єкта, при цьому враховується значення керуючого параметра згладжування. Однак після закінчення перетягування (після відпускання кнопки миші) автоматично будується ще один об’єкт — замкнута крива. Її форма визначається формою керуючої лінії і характеристиками каліграфічного пера — шириною, що задає значенням лічильника ширини лінії, і нахилом, який задається значенням лічильника Calligraphic Angle (Нахил пера), що заміняє в режимі каліграфії схему заготівлі в панелі атрибутів.

Рисунок 2.8,б Панель атрибутів для інструменту Artistic Media (Суперлінія)

Каллиграфическое перо заданной ширины устанавливается с заданным наклоном к горизонту средней точкой на начальный узел управляющей линии, а затем перемещается вдоль нее с сохранением наклона. Подчиненный объект представляет собой замкнутую кривую, составленную из начального и конечного положений пера и траекторий, по которым перемещались его края.

Рисунок 2.9. Режим каліграфії

На малюнку три рази представлений один складовою об’єкт, збудований у режимі каліграфії. Зліва він виділений за допомогою інструменту Shape (Форма) клацанням на осі об’єкта, посередині - за допомогою інструмента Pick

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

2.4. Отриматизображеннявідблискузгіднонаступнійпослідовності(рис. 4.33)

Рисунок 4.33 Створення зображення відблиску

2.5. Помістити відблиск на “Серце”, застосувавши до нього ефект

Transparency (Інтерактивна прозорість), вибравши тип Linear (Лінійна).

Рисунок 4.34 Створення зображення відблиску

3. Виконати імітацію об’єму з використанням інструментів Fountain Fill (Градієнтний заливка) і Blend (Інтерактивне перетікання) на прикладі зображення “Серце”.

Рисунок 4.35 Об’’єкт для побудови у Завданні 3

3.1. Отримати зображення серця і його зменшену копію.

Рисунок 4.38 Створення контуру серця та його зменшеної копії

26

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

71

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Рисунок 4.30 Створення радіальної градієнтної заливки

2.2. Отримати дублікат “серця” з використанням лінійного градієнта фарбування.

Рисунок 4.31 Створення лінійної градієнтної заливки

2.3. Застосувати до другого дублікату ефект Transparency (Інтерактивна прозорість), вибравши тип Uniform (Базова) і помістити його поверх першого.

Рисунок 4.32 Результат суміщення дублікатів сердець

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

(Вибір), клацанням на краю об’єкту. Праворуч показаний вигляд об’єкта після заміни значення нахилу каліграфічного пера з 0 на 60 °.

Режим заготовки

На відміну від режиму каліграфії режим заготівки дозволяє будувати керуючу криву двома способами: в процесі побудови складного об’єкта суперлініі або заздалегідь, як звичайну лінію, з подальшим перетворенням в керуючий об’єкт.

У першому варіанті користувач діє так само, як в режимі каліграфії, тільки замістьнахилукаліграфічногоперавибираєтьсязаздалегідьпідготовленасхемапідлеглогооб’єкта— список, щорозкриваєтьсязцимисхемамиз’являється в панелі атрибутів (див. рис. 2.13). У цьому випадку в процесі перетягування інструменту по траєкторії створюваної керуючої лінії покажчик інструменту виглядає як коло темного кольору з діаметром, рівним встановленої ширині суперлініі. Після відпускання кнопки миші будується і відображається підлеглий об’єкт (рис. 2.10).

Рисунок 2.10 Лінії, побудовані інструментом Artistic Media (Суперлінія) в режимі заготовки: зліва - виділена керуюча крива; в центрі та праворуч — побудовані на базі цієї кривої по двом різним заготівлях підпорядковані об’єкти

У другому варіанті користувач спочатку будує лінію інструментами Freehand (Крива) або Bezier (Крива Безьє), потім вибирається інструмент Artistic Media (Суперлінія), включається режим заготівлі і вибирається одна із заготовок, наведених у списку, що розкривається на панелі атрибутів. Виділена крива перетвориться в керуючу криву, і по ній будується підлеглий об’єкт суперлініі. Якщо в якості керуючого об’єкта використовується з’єднана лінія, то заготівля суперлініі застосовується до кожної з її гілок окремо. Якщо перед вибором заготовки був виділений об’єкт, що вже є суперлініей, то його підлеглий об’єкт віддаляється, а за збереженої керуючої лінії будується новий підлеглий об’єкт відповідно до нової заготівлею.

Режим кисті

У цьому режимі підлеглий об’єкт не будується за керуючої лінії, а лише деформується відповідно до її формою і заданої шириною суперлініі. Вихідним матеріалом для деформації служать мазки — зображення, що зберігаються в спеціальному форматі. Cmx в папці, в яку була встановлена програма CorelDRAW. Суть деформації складається в тому, що зображення — мазок

70

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

27

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

розтягується або стискується таким чином, щоб її ширина дорівнювала довжині керуючої лінії сполученого об’єкта, а висота — заданій ширині суперлініі, а потім викривляється відповідно до форми керуючої лінії. Прийоми побудови суперлініі в режимі кисті — точно такі ж, як в режимі заготовки.

Для того щоб зберегти зображення як мазка, його слід виділити за допомогою інструмента Pick (Вибір), потім вибрати інструмент Artistic Media (Суперлінія), включити режим кисті і натиснути кнопку збереження як мазка на панелі атрибутів. Після визначення (в розкрився діалоговому вікні) імені файлу, в якому буде збережений мазок, новим мазком можна користуватися для створення суперліній.

Рисунок 2.11 Елементи панелі атрибутів інструменту Artistic Media (Суперлінія), специфічні для режиму кисті

У комплект поставки CorelDRAW входить певна кількість стандартних мазків, і їх колекцію можна розширювати, вносячи в неї будь-які (не тільки векторні, але і точкові) зображення. Після внесення зображення нового мазка в папку \ CustomMediaStrokes його спрощене зображення з’являється в якості нової альтернативи в списку, що розкривається мазків на панелі атрибутів для режиму кисті (рис.2.11). Кнопка видалення мазка дозволяє видалити зі списку мазків що став непотрібним елемент. Фізичне видалення мазка відбувається не при натисканні на відповідній кнопці панелі атрибутів, а при завершенні сеансу роботи з CorelDRAW. Тому протягом сеансу з віддаленим мазком ще можна працювати.

Режим розпилювача

Цей режим роботи інструменту Artistic Media (Суперлінія) формує не один підпорядкований об’єкт, а цілу групу, розміщуючи копії заздалегідь певного зображення (шаблон розпилювача) уздовж керуючої лінії. Приклад що виходить в результаті з’єднання об’єкта, складеного з кіл з градієнтної заливанням наведено на рисунку 2.12.

Рисунок 2.12 Суперлінія побудована в режимі розпилювача майстри в кількості 5 майстрів.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Рисунок 4.27 Результат побудови ланцюжка

1.2. Отримати зображення ланцюжка показане на рисунку 4.28.

Рисунок 4.28 Об’’єкт для побудови у Завданні 1.2

2. Виконати імітацію обсягу з використанням інструментів Fountain Fill (Градієнтний заливка) і Transparency (Інтерактивна прозорість) на прикладі зображення “Серце”.

Рисунок 4.29 Об’’єкт для побудови у Завданні 2

2.1.Отримати зображення серця, застосувавши до нього радіальну заливку.

28

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

69

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

1.1.13.Обрізати з двох сторін дублікат кривої — шлях.

Рисунок 4.23 Створення шляху перетікання горизонтальних ланок

1.1.14. Виконати операцію отримання ланок ланцюга (вид збоку).

Рисунок 4.24 Встановлення перетікання по шляху горизонтальних ланок

1.1.15.Сумістити лінії шляху обидвох створених перетікань.

Рисунок 4.25 Суміщення шляхів перетікання об’єктів

1.1.16.Для надання більшої реалістичності відкоректуйте крайні ланки (вид сбоку) (рис. 4.26).

Рисунок 4.26 Вигляд ланцюжка після коректування крайніх ланок

1.1.15. Видалити абрис ліній-шляху.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

Втім, такий складовою об’єкт можна віднести до ліній лише з дуже великою натяжкою. Функціональні можливості режиму розпилювача досить широкі, але в основному вони дублюють можливості засобів для побудови покрокових переходів (перетікань).

Пристиковуване вікно Artistic Media

Для побудови та зміни суперліній можна користуватися не тільки панеллю атрибутівінструментуArtistic Media (Суперлінія), айоднойменнимпрістиковиваемим вікном (рис. 2.13). Для того щоб відобразити його на екрані, виберіть ко-

манду: Windows Dockers> Artistic Media (Вікно> Докери> Художні ефекти).

Рисунок 2.13 Використання панелі Artistic Media

На панелі наведено два списки з зображеннями заготовок суперліній, мазків і шаблонів розпилювача. У нижньому списку представлений повний набір схем, що відповідає поточному вмісту папки \ CustomMediaStrokes, у верхньому — ті зі схем, які були нещодавно використані для побудови суперліній. Вмістом списку можна керувати за допомогою меню відображаються об’єктів, що розкривається кнопкою до зображеного на ній трикутником вістрям вправо. Три наведених в меню режиму включають і вимикають відображення заготовок, мазків і шаблонів розпилювача (зверху вниз).

Кнопка блокування управляє режимом застосування схеми до вибраної на зображенні лінії. Якщо кнопка натиснута, то відразу після вибору схеми в одному зі списків (клацанням мишки на відповідній альтернативі) ця схема застосовується для побудови суперлініі. Якщо кнопка блокування відтиснуті,

68

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

29

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

для застосування схеми необхідно додатково натиснути кнопку Apply (Засто-

сувати).

Використання елементів цієї прістиковиваемой панелі дозволяє істотно спростити роботу з трьома режимами побудови суперліній: заготовки, пензлі і розпилювача.

Зокрема, щоб перетворити криву в керуючу криву суперлініі, досить вибрати в одному з двох списків прістиковиваемого вікна до зображення заготовки, мазка або шаблону розпилювача і перетягнути його мишею на цю криву.

Для того щоб запам’ятати зображення як мазок або шаблон розпилювача, досить виділити його і перетягнути мишею в нижній список. Після відпускання кнопки миші відкривається діалогове вікно, в якому вказується, зберігається зображення як мазок або як шаблон розпилювача, а потім задається ім’я файлу.

В CorelDRAW редагування форми кривої виконується головним чином за рахунок дії на її вузли інструментом Shape (Форма). Для сегментів передбачено усього лише одна операція редагування — зміна типу сегменту з прямолінійного на криволінійний або навпаки. Але й у цьому випадку спочатку виділяється не сегмент, а відповідний йому вузол кривої.

Виділення вузлів

Вузли виділяють тими ж прийомами, що об’єкти, тільки активним інструментом при цьому повинен бути не Pick (Вибір), a Shape (Форма). Для того щоб виділити вузол, досить клацнути на ньому покажчиком інструменту. Для того щоб додати вузол до виділених (або вивести вузол з виділення), цей клацання слід виконати, утримуючи клавішу SHIFT. При розтягуванні рамки виділення навколо кривої після відпускання кнопки миші виявляться виділеними всі вузли, що опинилися всередині рамки.

Для того, щоб перемістити виділення на початковий вузол кривої, натисніть клавішу HOME, на кінцевий вузол — клавішу END. Натискання клавіші TAB переміщує виділення до наступного вузлу кривої, SHIFT + TAB — до попереднього вузла.

Для виділення всіх вузлів кривий досить виділити будь-який з її вузлів, а потім натиснути клавіші CTRL + SHIFT + HOME.

Перетягування направляючих точок вузла

Поведінкасегментів, щовходятьівиходятьзвузлалінії, визначаєтьсярозташуванням направляючих крапок. Після виділення вузла на екрані стає видно направляючі точки, що визначають поведінку обох суміжних з ним сегментів. Щоб змінити форму сегмента, не переміщаючи вузлів, достатньо перетягнути відповідні йому направляючі точки покажчиком інструменту Shape (Форма).

Переміщення вузлів

Виділений вузол або сукупність виділених вузлів можна переміщати усіма прийомами переміщення об’єктів. Найчастіше користуються перетягування виділених вузлів мишею (при цьому всі вони зміщуються однаково) або зсувом і суперсдвігом за допомогою клавіш управління курсором.

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт

1.1.5.Встановитимінімальнутовщинуобведеннядругогопрямокутникаіпризначитиїйбілийколір. Розміститидругийпрямокутникповерхпершого(рис. 4.17).

1.1.6.Застосувати ефект інтерактивного перетікання до двох прямокутника ( “Кількість кроків у перетікання” = 20) (рис. 4.18).

Рисунок 4.17 Встановлення

Рисунок 4.18 Встановлення

кольору верхнього прямокутника

перетікання із 20 об’єктів

1.1.7.Виконати команду Arrange > Break Apart для розбиття вийшла групи на три об’єкти: жовтий і білий прямокутники і результат застосування інструменту Blend.

1.1.8.Аналогічноотриматизображенняланкиланцюга(видзбоку) (рис. 4.19).

Рисунок 4.19 Побудова горизональної ланки ланцюжка

1.1.9.Намалювати криву, на якій буде будуватися ланцюг і продублювати її. 1.1.10.Розмістити на кінцях кривої по одній ланці (вид зверху).

Рисунок 4.20 Побудова кривої та крайніх ланок лінцюжка

1.1.11.Виконати інтерактивне перетікання від однієї ланки до іншого. При цьому, кількість кроків перетікання повинно бути підібрано таким чином, щоб мати можливість розмістити проміжні ланки.

Рисунок 4.21 Встановлення ефекту перетікання між прямокутниками

1.1.12.Вибрати криву в якості нового шляху і встановити опцію Rotate All Object (Повернути всі об’єкти).

Рисунок 4.22 Встановлення перетікання по шляху

30

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

Векторний графічний редактор CorelDRAW X4

67

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]