Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
31.67 Кб
Скачать

2.9 Заходи електробезпеки та заземлення

Електробезпека — це система організаційних та технічних заходів і засобів, що забезпечують захист людей від шкідливого та небезпечного впливу електричного струму, електричної дуги, електромагнітного поля і статичної електрики. Правила електробезпеки регламентуються правовими і технічними документами, нормативно-технічною базою. Знання основ електробезпеки обов'язкове для персоналу, обслуговуючого електроустановки і електроустаткування.

При експлуатації і ремонті електричного обладнання та мереж людина може опинитися в сфері дії електричного поля чи безпосередньому зіткненні з знаходяться під напругою проводками електричного струму. У результаті проходження струму через дозволить статися порушення його життєдіяльних функцій.

Електричний струм, проходячи через тіло людини, може надавати біологічне, теплове, механічне і хімічне дії. Біологічна дія полягає в здатності електричного струму дратувати і порушувати живі тканини організму, теплове - в здатності викликати опіки тіла, механічне - спричинить розриву тканин, а хімічне - до електролізу крові.

Дія електричного струму на організм людини може з'явитися причиною електротравми. Електротравма - це травма, викликана впливом електричного струму або електричної дуги. Умовно електротравми ділять на місцеві і загальні. При місцевих електротравмах виникає місцеве ушкодження організму, що виражаються в появі електричних опіків, електричних знаків, в металізації шкіри, механічних пошкодженнях та електроофтальмія (запалення зовнішніх оболонок очей). Загальні електротравми, або електричні удари, призводять до поразки всього організму, що виражається в порушенні або повне припинення діяльності найбільш життєво важливих органів та систем - легких (дихання), серця (кровообігу).

Характер впливу електричного струму на людину і тяжкість ураження потерпілого залежить від багатьох факторів.

До факторів, що впливають на результат поразки електричним струмом, відносять:

1) величина струму;

2) величина напруги;

3) час дії;

4) рід і частота струму;

5) шлях замикання;

6) опір людини;

7) навколишнє середовище;

8) фактор уваги.

Для виключення небезпеки дотику до струмопровідних частин електрообладнання необхідно забезпечити їх недоступність. Це досягається за допомогою розташування струмопровідних частин на недоступній висоті або в недоступному місці, а якщо таке розташування неможливе — застосування огорож і бар'єрів.

Також до способів захисту від ураження струмом належать:

  • електрична ізоляція;

  • захист від випадкового дотику до струмоведучих частин;

  • захисне заземлення, занулення, зрівнювання електричних потенціалів;

  • захисне відключення;

  • застосування наднизької (безпечної) напруги;

  • контроль і профілактика пошкодження ізоляції;

  • захист від небезпеки при переході з вищої сторони на нижчу;

  • електричне розділення кіл;

  • застосування індивідуальних захисних засобів;

Соседние файлы в папке Василишин