Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
75
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
53.64 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Тернопільський Національний Технічний університет

ім. І.Пулюя

кафедра промислового

маркетингу

План маркетингу салону краси „Парадіз” на 2010 – 2012 рр.

виконали: студенти групи БКсп-41

Бобенко Т.М., Власенко В.І.,

Головатюк Т. В., Зубакіна А.В.,

Томашівський Д.П., Швайка О. І.

Тернопіль 2010

Зміст

  1. Анотація.

  2. Аналіз ситуації на ринку.

  3. Аналіз положення і стану компанії на ринку.

  4. Місія підприємства і цілі маркетингу.

  5. Стратегії маркетингу.

  6. Програма маркетингу.

  7. Плановий бюджет.

  8. Контроль за реалізацією.

  1. Анотація

Імідж студія „Парадіз” обслуговує клієнтів усіх вікових категорій. З моменту відкриття салону вже минуло 3 роки. І з кожним роком популярність салону зростала, чисельність клієнтів росла, тому і рентабельність салону ставала вищою.

Салон „Парадіз” займається не тільки перукарськими послугами, манікюру та педикюру, а й пропонує такі послуги як стрижка, укладання, фарбування, манікюр, педикюр, татуаж, пірсинг, масаж, епіляція, нарощування волосся нігтів, послуги лікаря-косметолога та візаж.

У зв’язку з появою у місті Тернополі великої кількості нових перукарень та салонів краси попит на послуги дещо знизився, але все ж таки існує значний потенціал для розвитку послуг: багато клієнтів приїздить з невеликих міст області, що вже чули про вражаючу репутацію салону.

Головна ціль, передбачена цим планом, - досягти протягом найближчих трьох років збільшення надання послуг, обмежуючись в реальних умовах поточними витратами лише на утримання персоналу та придбання необхідних ресурсів, без значних додаткових інвестицій у приміщення салону і обладнання.

  1. Аналіз ситуації на ринку

В Україні Можуть діяти підприємства, товариства, заклади й установи у сфері перукарського мистецтва та декоративної косметології наступних видів:

- приватне підприємство або заклад, засновані на власності однієї фізичної особи або групи осіб; господарське товариство;

- підприємство, заклад, засновані на власності об'єднання громадян; комунальне підприємство, заклад, установа, засновані на власності відповідної територіальної громади; державне підприємство, заклад, установа, засновані на державній власності, в тому числі, казенне підприємство.

До підприємств з іноземними інвестиціями, що діють у сфері перукарського мистецтва та декоративної косметології, належать підприємства будь-якої організаційно-правової форми, створені відповідно до Законодавства України, іноземна інвестиція в статутному фонді якого, за його наявності, становить не менше 10 відсотків.

До малих підприємств у сфері перукарського мистецтва та декоративної косметології належать новостворювані та діючі підприємства, з чисельністю працюючих до 25 чоловік.

У місті Тернополі в середньому нараховується офіційно зареєстрованих – 39 перукарень. За формою підприємства, що надають послуги у сфері перукарського мистецтва та декоративної косметології, можуть поділятися на:

- Салони;

- Перукарні першої категорії;

- Перукарні другої категорії;

- Перукарні третьої категорій.

Кожна перукарня має своїх споживачів, яких можна поділити на групи.

А споживачів салону «Парадіз» можна поділити на такі вікові групи:

  1. Вікова група 14-25 років

Продаж на даному сегменті сягає 28% від загального продажу послуг. Цей сегмент більш орієнтований на новітні тенденції в зачісках і стрижках. Також на даному сегменті значний попит на послуги з татуажу і пірсингу – 45%. Слід знайти можливості, щоб скористатися підвищеним рівнем попиту в цьому секторі.

  1. Вікова група 25-45 років

Ця група більш орієнтована як на укладки, так і на фарбування волосся. Загалом продаж на даному сегменті складає 50%. Продаж послуг з татуажу і пірсингу – 35% (найбільшим попитом користується татуаж брів, губ, очей). Висока кваліфікація персоналу, високий рівень обслуговування позитивно відбивається на потенціалі збільшення продажу послуг даній віковій групі.

  1. Вікова група 45-60 років

Цей сегмент найбільш орієнтований на фарбування волосся і на стрижки – 22% від продажу перукарських послуг. Не маловажно розширити кольорову гаму натуральних відтінків фарби для волосся. Найменшим попитом на даному сегменті користується татуаж і пірсинг із зрозумілих причин.

Табл. 1. Продаж перукарських послуг по стратегічним ринкам

Вікові групи

2008 р.

2010 р.

Тис. грн.

%

Тис. грн.

%

14-25

60

30

67

30

25-45

87

43

95

43

45-60

55

27

61

27

Табл.2. Продаж послуг з татуажу та пірсингу по стратегічним ринкам

Вікові групи

2008 р.

2010 р.

Тис. грн.

%

Тис. грн.

%

14-25

45

46

50

48

25-45

36

37

38

37

45-60

17

16

16

15

Населення складає величезний ринок збуту як перукарських послуг, так і послуг з татуажу та пірсингу, що пропонуються. В 2008 році в основному був попит на укладку волосся, що коштує в середньому 30-50 грн. Раніше перше місце займала стрижка (30-40 грн). Для підтримання цієї позиції потрібно постійно слідкувати за новітніми тенденціями.

Основними конкурентами салону «Парадіз» є такі салони:

  • Раяна;

  • У Данилевичів;

  • Равісант;

  • Оранж;

  • Цирульня та ін.

Найбільший конкурент являється «Равісант», «Раяна» та «У Данилевичів», які пропонують майже однаковий набір послуг, крім тату, яке пропонується саме «Парадізом». Найсуттєвіший конкурент – це салон «Раяна». Обсяг продаж його послуг на 15% більший, ніж у досліджуваного підприємства. Причиною цього є дбайливіше обслуговування, більш кваліфіковані майстри, комфортніше приміщення. Салон «Раяна» працює вже 2 років. За цей період він завоював прихильність багатьох споживачів і продовжує приваблювати все більшу кількість клієнтів різноманітними маркетинговими заходами, а саме – системою знижок для постійних клієнтів, акціями, покращення кваліфікації своїх працівників, покращення умов для комфорту своїх споживачів (новітнє обладнання, масажні крісла та ін.).

Другим конкурентом для салону «Парадіз» на даний час являється салон «У Данилевичів», який знаходиться в межах 300 метрів від досліджуваного підприємства. Обсяг продаж перукарських послуг більший на 9% від «Парадізу». Сильні сторони цього підприємства – новітнє німецьке обладнання, найкращий в Тернополі солярій та одні з найкращих манікюрні послуги. А також цей салон використовує якісніші засоби по догляду за волоссям та шкірою відомих фірм світу. Але торможуючим фактором у збільшенні обсягу реалізації послуг є невигідне розташування в порівнянні з салоном «Парадіз», який розташований на центральній вулиці міста, в багатолюдному місці. Салон активно залучає клієнтів, розповсюджуючи інформацію про свій салон на місцевому телебаченні, радіо та газетах.

Третім головним конкурентом являється салон «Равісант». Він знаходиться на тій ж вулиці, що і «Парадіз», але в 200 метрах. Обсяг продажу майже не відрізняється від обсягу продажу «Парадізу», так як обидва салону знаходяться на вигідному територіальному розміщенні, мають схожий набір послуг, однаковий рівень цін та приблизно однакові ремонтні роботи приміщень. Основними маркетинговими заходами цього конкурента є нижчі ціни, ніж у більшості салонів, які розташовані на центральних вулицях міста. А також у цьому салоні є комп’ютерне моделювання зачісок.

Салон «Парадіз» пропонує великий асортимент різноманітних стильних зачісок, велику кольорову гаму фарб. До речі, фарба, яка використовується для фарбування волосся, іспанська. Вона не містить аміаку, що пошкоджує волосся. Незважаючи на те що, сукупний попит на послуги салону збільшився на 30%, обсяг попиту на фарбування волосся зріс майже вдвічі. Великим попитом користуються стильні короткі стрижки, і не тільки через те, що вони зараз у моді. Перукарі-фахівці підберуть кожному стрижку, яка буде личити, і клієнт не муситиме витрачати багато часу кожен день на укладку (цей варіант підходить як для молоді, так і для бізнес-леді, які завжди поспішають). Проблемною областю для салону впродовж певного часу залишалися татуаж і пірсинг, що приносили лише 5% від загального доходу. Після реклами цих послуг та завдяки певним тенденціям моди на ці послуги існує значний попит. Якщо економічні умови залишатимуться стабільними існує шанс підвищити кількість клієнтів і закріпити свою позицію на ринку. Висока якість послуг, кваліфікація перукарів і майстрів з пірсингу та татуажу сприятимуть створенню конкурентної переваги на своєму ринку.

Перспективи зміни попиту протягом найближчих років, виходячи з обсягів продажу послуг салону наведені у табл.2

Таблиця 2. Обсяг продажу послуг салону „Парадіз”, тис. грн.

Рік

2007

2008

2009

2010

Стрижка

97

115

121

127

Укладання

69

75

79

85

Фарбування

79

81

84

86

Манікюр

23

25

27

29

Педикюр

9

10

12

14

Татуаж

86

89

91

94

Пірсинг

8

9

10

10

Масаж

54

60

76

80

Епіляція

32

36

46

54

Нарощування

волосся/нігтів

76

89

92

97

Послуги лікаря-косметолога

36

44

50

54

З кожним роком збільшується попит на такі послуги:

  • Нарощування волосся

  • Нарощування нігтів

  • Епіляція

  • Татуаж

  • Пірсінг

Це пов’язане з збільшенням популярності цих процедур у населення та зміною поглядів на рівень необхідності споживання таких послуг. А також з кожним роком все більш вдосконалюється обладнання,а отже і якість надання послуг.