Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

lb_IIsem / L6

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
36.86 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6

ТЕМА РОБОТИ: ієрархія машинних мов і представлення знань.

МЕТА РОБОТИ: отримати загальні відомості про машинні мови, отримати основні поняття та навички створення програм-клієнтів СУБД.

Теоретичні відомості

    1. Загальна характеристика машинних мов

Як відомо, матеріальним засобом для представлення знань є мова – від звичайної до машинної. В основу побудови машинної мови кладуть математичну модель фізичного явища, певного воду діяльності чи окремого поняття. Створена модель повинна відображати явище у мірі, достатній для розв’язання проблеми, якою моделювання породжене. Отже, мова є результатом розв’язання проблем.

За видом мови можна поділити на імперативні (imperor - керівник, лат.) або командні, та декларативні. Серед машинних мов прикладом командної мови є Фортран, Паскаль, Бейсік, СІ та інші. Декларативні поділяються на аплікативні (aplicate – прикладати, лат.) та реляційні (relate – пов’язувати, лат.) . До аплікативних належить мова Лісп (List Processing – опрацювання списку, англ.). У подальшому вона дала початок іншим мовам - функціонального програмування. Крім того, створено мови, які об’єднують кілька мов в одному середовищі (наприклад Prolog).

Декларативні мови розвинуті до „гіпермедійних” мов – мов для опрацювання текстів , зображень, звуків та даних, що містять всі ці атрибути фізичного світу. Подальша тенденція розвитку ієрархії мов привела до об’єднання аплікативних і реляційних мов у мову положень – Assertion Language.

Мова програмування кодується своїми ж засобами, але, частіше на іншій мові, яку тоді називають мовою нижчого рівня. Відповідно до типу процесу перетворення тексту програми у машинні (процесорні) коди, мови поділяють на інтерпретатори та компілятори (мова найнижчого рівня має назву асемблера). Програми-інтерпретатори мови транслюють і виконують кожен оператор. Програми-компілятори мови – відразу увесь текст програми. Інколи мова може реалізовуватись у вигляді двох версій – інтерпретатора і компілятора.

На мовах низького рівня можна реалізувати всі можливості мови високого рівня. На мові нижчого рівня – не всі можливості мови нижчого рівня.

ЗАВДАННЯ НА ВИКОНАННЯ

Створити програму-клієнт БД, в якій забезпечити

  1. внесення нових даних в БД

  2. редагування записів БД

  3. видалення записів БД

  4. вибір даних з БД за полями.

ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ НА ВИКОНАННЯ

Варіанти завдань до лабораторної роботи №5.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Яворський Б. І. Математичні основи представлення знань/ Конспект лекцій. –Тернопіль: ТДТУ ім. Івана

  2. Хювеннен Э., Сеппянен Й. Мир Липа. В 2-х т. Т.1: Введение в мова Лисп и функциональное программирование. Пер. с финск. - М.:Мир,1990. - 447 с.

  3. Хювеннен Э., Сеппянен Й. Мир Лиспа. В 2-х т. Т.2: Методы и системы программирования. Пер. с финск. - М.:Мир,1990. - 319 с.

  4. Лавров С.С., Силагаде Г.С. Автоматическая обработка данных. Мова ЛИСП и его реализация. - М.: Наука, 1978. - 176 с.

  5. Уинстон П. Искусственный интеллект. - М.:Мир,1980. - c.303 - 512

  6. Маурер У. Введение в программирование на языке Лисп: Пер. с англ. - М.:Мир,1976. - 102 с.

  7. Программирование на языке R-Лисп / А.П.Крюков, А.Я.Родионов, А.Ю.Таранов, Е.М.Шаблыгин. - М.: Радио и связь, 1991. - 192 c.

  8. Филд А., Харрисон П. Функциональное программирование: Пер. с англ. - М.: Мир,1993. - 637 с.

  9. Хендерсон П. Функциональное программирование. Приложение и реализация: Пер. с англ. - М.: Мир, 1983. - 349 с.

  10. Tужилов И.В. Программирование на языке XLISP: Учебн. пособие. - Пенза: Изд-во Пенз.гос.техн.ун-та, 1996. - 80 с.

  11. Betz D.M. XLISP: An experimented object-oriented language. Version 1.7.

Соседние файлы в папке lb_IIsem