Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
406.42 Кб
Скачать

Лабораторна робота №9

Мета: Набути навичок по використанню транзакцій при роботі з СУБД.

Завдання:

Розпочати транзакцію. Зробити зміни в кількох рядках таблиці (чи кількох таблиць). З’єднатися з базою даних за допомогою іншого клієнта і перевірити вміст тих рядків, в яких робилися зміни. Підтвердити транзакцію. Порівняти вміст рядків, де проводилась модифікація за допомогою обидвох клієнтів.

Хід роботи:

В якості бази даних для виконання транзакції використовую базу даних створену в попередні роботі в якій присутні 4 таблиці які зв’язані за допомогою зовнішнього ключа між собою способом один до одного і багато одного.

Для демонстрації роботи транзакції використовую Heidi SQL. Для того щоб розпочати транзакцію використовую команду START TRANSACTION; Після чого додаю відповідні команди для зміни даних в таблиці рисунок 1.

Рисунок 1 - Створення запиту транзакції

Після виконаного запиту видалення у вікні відображення даних таблиці ми побачимо тільки один рядок інший видалений рисунок 2.

Рисунок 2 – Видалення запису

Для того щоб перевірити що дані не знищені і транзакція незавершена входимо із іншої сесії для перегляду тої самої бази даних.

Рисунок 3 – База даних із іншої сесії

Ми можемо побачити що дані не змінені і присутні всі рядки таблиці. Для того щоб підтвердити транзакцію скористаємось командою COMMIT; І тепер обновлюємо таблицю із сесії 2. Ми можемо побачити що Транзакція виконалась рисунок 4.

Рисунок 4 – Результати виконання тразакції

Також ще існує команда ROLLBACK; яка здійснює відкат тобто відміняє всі пророблені дії із таблицею.

Додамо новий радок в таблицю рисунок 5.

Рисунок 5 – додавання запису в табл..

Після чого виконуємо ROLLBACK; що прихводить до відкату команд які були виконання і таким чином 2 рядок який ми добавили буде видалений із таблиці.

Висновок: При виконанні лабораторної роботи я набув навичок по використанню транзакцій при роботі з СУБД.

Соседние файлы в папке Бази даних