Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
103
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
674.3 Кб
Скачать

Лекція №10 основні підходи до планування цілеспрямованих дій

1. Планування цілеспрямованих дій і прийняття рішень

Як ми вже зазначали, функціонування будь-якої інтелектуальної системи полягає в тому, що вона сприймає зовнішню ситуацію і певним чином реагує на неї. Проаналізувавши ситуацію, вона повинна прийняти рішення про вибір певної дії, виходячи з власної мети. Але таке рішен­ня — це заключний етап процесу планування. Планування цілеспрямова­них дій полягає в аналізі всіх можливих дій системи та наслідків цих дій. Аналізуючи можливі наслідки, система оцінює один з них як найсприятли­віший для себе і вибирає ту дію, яка, на думку системи, повинна привести до очікуваного результату.

Широкий клас завдань у рамках прийняття рішень може бути сфор­мульовано у вигляді класичної оптимізаційної задачі: знайти рішення, за яким деяка цільова функція досягає свого максимуму при заданих обме­женнях. Так, керівник фірми бажає максимізувати свій дохід, не порушу­ючи при цьому закони. Або потрібно якнайшвидше посадити космічний корабель на Марсі, але так, щоб сила удару була не надто великою.

Подібні задачі є предметом науки, яка називається дослідженням операцій. Формальніше оптимізаційну задачу можна сформулювати в такому вигляді:

знайти х = (х1, ..., хn), за якого функція f(x) досягає максимуму і задовольняються обмеження gi(х) 0.

Функція f(х) називається цільовою функцією, а функції gi(х) – обмеженнями оптимізаційної задачі.

Приклад Мандрівник збирається в дорогу. Він може взяти в рюкзак певну кількість предметів різних типів. Нехай є п типів предметів; наявна кількість i-го предмета становить ri. Кожний предмет має власну цінність сі та вагу qi. Потрібно зібрати рюкзак таким чином, щоб сумарна цінність узятих предметів була максимальною, але щоб сумарна вага не перевищувала заданої межі и. Формалізуємо цю постановку. Позначимо через хі кількість предметів і-го типу, що беруться в дорогу. Тоді очевидним чином отримуємо математичну постановку задачі:

Знайти х=(x1,…, xn), для якого max та задовольняються обмеження , хі – цілі, хі0, хіrі.

Будь-який елемент х, який задовольняє обмеженням gi(х)0, назива­ється допустимим рішенням задачі. Якщо умова максимізації не висува­ється, йдеться про задачу пошуку допустимих рішень. Якщо обмежень немає, йдеться про безумовну оптимізацію.

Умова максимізації цільової функції ніяк не звужує загальності поста­новки. Дійсно, якщо треба вирішити задачу мінімізації функції g(х), ми завжди можемо поміняти знак цієї функції і вирішувати задачу максиміза­ції функції h(x)=– g(х).

Залежно від вигляду цільової функції та функцій-обмежень розрізня­ють неоднакові часткові випадки оптимізаційних задач, для кожного з яких існують свої методи вирішення. Так, оптимізаційна задача з лінійною ці­льовою функцією та лінійними обмеженнями називається задачею ліній­ного програмування. Нелінійне програмування є складнішим розділом дослідження операцій. Якщо всі хі цілі, йдеться про дискретне програму­вання. Зокрема, саме до задач дискретного програмування належить зга­дана задача про рюкзак.

Серед багатьох ідей, які застосовуються для знаходження максимумів функцій і функціоналів, можна, мабуть, виокремити такі: лінійне програ­мування, принцип максимуму Понтрягіна і теорію локальних екстремумів.

Поряд з класичними ідеями оптимізації в останні десятиріччя почали розвиватись ідеї іншої природи – послідовного аналізу варіантів, їх від­бракування, послідовного звуження множини можливих розв'язків. Розглянемо ряд методів вирішення оптимізаційної задачі.

Соседние файлы в папке Lec