Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LABS / 12

.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
884.74 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 12.

Тема: Профілактичне обслуговування ноутбуків.

Мета: Набути вмінь і навиків при профілактичному обслуговуванні портативних ПК.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Більшість бажаючих розібрати ноутбук відкручують всі гвинти з днища ноутбука, однак ноутбук не розкривається, щось продовжує утримувати верхню частину корпусу. Насправді інколи кріплення розташовується під клавіатурою, потрібно лише зрозуміти, як зняти цю клавіатуру. Інженери, що займаються ремонтом ноутбуків, починають розбір якраз з клавіатури або з панельки над нею. Методи кріплення і панелей і клавіатур різні, постараємося розглянути ті, які найбільш часто зустрічаються.

Рисунок 12.1 – Кріплення клавіатури гвинтами під панеллю

На ноутбуці HP Pavilion DV5000 клавіатура кріпиться інакше, хоча метод кріплення панелі над клавіатурою дуже схожий. Тут клавіатура фіксується гвинтами, які розміщені під акумулятором ноутбука.

В даному випадку клавіатура не піднімається, а зсувається.

А ось тут вже відмінності, клавіатура не піднімається, а горизонтально зсувається (напрямок показано стрілками), причому зрушується не тільки клавіатура, але і окантовка чорного кольору навколо неї, і вже після цього вони піднімаються.

У наступному прикладі кріплення верхньої панелі знаходиться під «вухами».

Відсуваємо заглушки і відкручуємо гвинти, далі буде зрозуміло.

Ще один варіант зняття панелі над клавіатурою, відрізняється тим, що в даному типі кріплення не використовуються гвинти, все на засувках:

Панель над клавіатурою може зрушуватися в бік, після чого вже зніматися, для цього потрібно або відкрутити гвинт що тримає панель (як правило, у ноутбуків Sony) або на задній стороні ноутбука скрепкою натиснути на стопор. Доступ до стопора найчастіше через отвір діаметром 2-3 мм.

Можливі варіанти, коли панель розміщується не над клавіатурою, а під нею. Часто такий метод зустрічається на старих ноутбуках Тошиба.

А ось у моделі HP Compaq nx6110 в першу чергу знімається клавіатура, а не панель над нею. Сама клавіатура тримається гвинтами з днища (вони приховані під люком відсіку модуля пам'яті) і клямками на самій клавіатурі:

У деяких випадках клавіатура ноутбука кріпиться тільки на засувках. В основному вони невеликого розміру і втоплюються під панель над клавіатурою.

Далі зазвичай знімається матриця, після чого відкручуються всі гвинти в межах видимості, як під клавіатурою, так і з днища, і можна знімати верхню частину корпусу.

Існують також і винятки. До прикладу, у ноутбука Compaq Evo n1020v корпус складається з трьох частин і після відкручування гвинтів одна з частин продовжує триматися на засувках. Як і в яку сторону її тягнути, щоб від'єднати показано на наступному малюнку (стрілка 1).

!!!УВАГА. Дуже важливо при зборці не переплутати гвинти і не вкрутити не той і не туди, тому при розбиранні гвинти діляться на кілька категорій, купками за місцем використання. Досить часто вкручують занадто довгий гвинт, тим самим пробивають материнську плату або ушкоджують корпус.

ХІД РОБОТИ

1. На задній стороні ноутбука відкрутити гвинти (обведені червоним кольором) і гачком або тонкою викруткою підчепити «вуха».

2. Відкрутити гвинти, що утримують клавіатуру, і обережно підняти її.

3. Від'єднати шлейф і відкласти клавіатуру в сторону.

4. Далі стає доступною пластина системи охолодження, потрібна вона для кращого охолодження процесора і більш рівномірного розподілу тепла по корпусу. Відкрутити гвинти, показані стрілками, і знімаємо її.

5. Для того, щоб зняти кулер [1], необхідно зняти радіатор відеокарти [2] і висунути привід лазерних дисків [3]. На кулері вже знятий кожух, що закриває один з радіаторів, кругом червоного кольору обведено одне з місць збору пилу. На фотографії пил вже видаленей.

6. Знявши радіатор відеокарти, і висунувши привід, можна діставати кулер. Для цього трохи підняти його за край і висунути в напрямку, показаному стрілкою.

7. Відкрутити гвинти вентилятора.

На наступних фотографіях показано, як сильно забитий радіатор системи охолодження. При такій кількості бруду ноутбук страждає від перегріву.

За допомогою пилососу чи кисті обережно видалити весь пил з материнської плати. Так само грунтовно чистимо кулер.

8. Нанести тонким і рівномірним шаром теплопровідну пасту на процесор.

9. Зібрати кулер, встановити його і зібрати ноутбук в зворотному порядку.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

  1. З чого, як правило розпочинається процес розбирання ноутбука?

  2. Які існують варіанти кріплення клавіатури в ноутбуці?

  3. Для чого проводити періодичну заміну термоінтерфейсу між процесором та його радіатором в портативному ПК?

Соседние файлы в папке LABS