Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

LABS / 08

.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 8.

Тема: Створення завантажувальних дискет, CD/DVD-дисків, флеш-накопичувачів

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Діючи в рамках закону про авторські права, корпорація MicroSoft не може включити в аварійний комплект програми сторонніх розробників. Тому, завантажувальна дискета, автоматично створюється Windows, задовольняє лише тих, хто не розбирається ні в системі команд MS-DOS, ні в її програмах та драйверах.

Дискети створювані програмами типу Rescue створюються на основі наявної конфігурації комп'ютера і більшою мірою відповідають запитам користувача, але й вони не бездоганні.

Непоганою заміною завантажувальних дискет служать «піратські» завантажувальні CDROM на 650 мегабайтах яких, з лишком вміщаються будь-які програми необхідні для відновлення працездатності комп'ютера, не дивлячись на авторські права розробників (що дуже зручно для користувача). Але вони теж не панацея. Зокрема, на них не можна зарезервувати дані CMOS та іншу ексклюзивну інформацію, а прагнення створити щось універсальне, нерідко призводить до неприпустимої перевантаженості основної пам'яті. Крім того, не дивлячись на величезний вибір програм, на диску може не виявитися саме тієї, яка потрібна в даному випадку: ніхто не здатний врахувати інтереси конкретного користувача в тій мірі, в якій їх може врахувати він сам. Тільки конкретний користувач може визначити набір даних, драйверів і програм належних присутнім на завантажувальної дискеті. Звичайно, компоненти, яких бракує стандартному завантажувальному набору, завжди можна підкачати зі звичайною дискети, на якій були зарезервовані, але вже коли така дискета створюється, чому б її заодно не зробити завантажувальною? У такому випадку відпаде необхідність роботи відразу з декількома знімними носіями, одні з яких застосовуються як завантажувальні, а інші служать джерелами інформації і додаткових програм. Відпадає й проблема пам'яті.

Завантажувальні дискети потрібні і, створювати їх краще самому. Аварійний комплект потрібен, навіть якщо комп'ютер не містить нічого цінного: відновлення його нормальної роботи програмами Rescue, AVP, UnFormat та іншими, в сотні разів швидше, ніж переустановка операційної системи і всіх бажаних програм.

При створенні завантажувальної дискети необхідно віддавати собі звіт в тому, що місце на ній гранично обмежене і для приміщення на неї всього необхідного, потрібно позбавити її від усього зайвого, а для цього потрібно точно визначити, що саме має на ній містяться.

Перш за все, на дискеті повинні містяться системні файли та деякі інші речі, необхідні для забезпечення нормального завантаження. До них відносяться:

Io.sys

MSDOS.sys

Command.com

Config.sys

Autoexec.bat

При чому, перші два переносяться на дискету не вручну, а в процесі її форматування або після нього, видачею команди SYS A:

Подальші компоненти залежать від конкретної ситуації, під яку готується дискета (корисно мати кілька дискет, призначених для вирішення певного кола завдань - це корисно ще й для підстраховки, на випадок якщо одна дискета вийде з ладу). Для більшої місткості дискет, файли, запуск яких відбувається після запуску Command.com можна попередньо стиснути Zip-архіватором, однак для їх розпакування, необхідно знайти і скопіювати на дискету програму PkUnZip.exe. Програми зовнішніх команд MS-DOS, розміщувати на дискеті, в будь-якому випадку не варто - їх краще замінити програмою-оболонкою типу Norton Commander, наприклад, Volcov Commander , або оболонкою NDOS, що входить до складу Нортоновских утиліт для MS-DOS (останню слід розміщувати не на додачу, а замість Command.com, командою SHELL, в Config.sys).

Створення завантажувального диска за допомогою Nero Burning ROM

Завантажувальний диск дозволяє завантажуватися з нього вашого комп'ютера, навіть якщо на ньому не встановлена операційна система або знаходиться в неробочому стані.

Завантажувальні диски зазвичай використовуються в таких цілях: для установки або оновлення операційної системи на вашому комп'ютері, для забезпечення «чистого» запуску - якщо ваш комп'ютер заражений вірусом і потребує лікування тощо

Щоб комп'ютер зміг завантажитися з записаного CD, потрібно в налаштуваннях BIOS комп'ютера встановити привід CD (DVD) - ROM/RW першим у списку завантажувальних пристроїв.

Завантажувальний CD або DVD - це диск, відповідного розширеного стандарту ISO 9660, відомому також як «El Torito». Такий CD має спеціальний сектор, що містить завантажувач. Далі розглянемо як можна за допомогою програми створити завантажувальний CD або DVD . При цьому відразу необхідно зазначити, що методика створення завантажувального CD нічим не відрізняється від методики створення завантажувального DVD .

ХІД РОБОТИ

Завдання 1 . Створення завантажувальної дискети.

Відкрити та запустити на виконання програму для створення завантажувальної дискети з MS DOS 7.10 (Windows 98). Дискета знаходиться в файлі-образі, що сам розпаковується (\LABS\Install\bootdisk.exe).

Створити завантажувальну дискету згідно приведеного нижче алгоритму.

Зліпок завантажувальної дискети міститься в архіві. При подвійному натисканні на ньому, запускається вбудована в нього програма розпакування:

Програма пропонує наступні варіанти:

  1. Записати образ на дискету (створити завантажувальну дискету з MS DOS 7.10 Windows 98)

  2. Витягти файли, що містяться в образі, на диск.

  3. Витягти файл-образ з архіву для можливості роботи з ним редакторами образів.

Інші пункти повинні бути зрозумілі без зайвих коментарів.

При виборі запису образу на дискету, відкриється вікно з текстом "Вставте дискету для запису».

Якщо ви передумали, можете натиснути «Скасувати». Якщо ви натиснули «Ok», але дискета виявилася зайнята файлами, відкриється попереджувала вікно.

При натисканні «Ok», дискета перезапишеться і її можна буде застосовувати для завантаження комп'ютера в режимі MS DOS.

Завдання 2 . Створення завантажувального CD/DVD диску.

Підготовка завантажувального образу.

У першу чергу потрібно створити завантажувальний образ: його точна копія згодом буде записана на CD (DVD). Створити завантажувальний образ ви повинні самостійно. Причому використовувати для цього вам доведеться спеціальну програму (найвідоміші з них - це Norton Disk Editor і WinImage.). До обов'язків Nero це не входить - він просто запише потрібним способом ваш образ нa CD ( DVD ).

В лабораторній роботі скористаємося вже готовим образом завантажувальної дискети (LABS\Install\ fd001440.ima).

Пропалення завантажувального образу.

Відкрийте програму Nero Burning ROM.

Натисніть Ctrl + N для створення нового проекту Nero . У вікні Новий проект виберіть CD- ROM (boot) або DVD - ROM (boot)

Після того, як виберіть у якості типу створюваного диска - завантаження, у властивостях проекту з'явиться спеціальна вкладка Завантаження (Boot).

Розглянемо наявні можливості:

1. Файл образу (Image File) . Ви повинні вказати вже готовий і збережений на жорсткому диску файл завантажувального образу. Разом з Nero поставляється демонстраційний завантажувальний образ - Program Files \ Ahead \ Nero \ DosBootimage.IMA. У перший раз (для тренування) можете використовувати цей образ.

2. Додаткові установки (для досвідчених користувачів) - Enable expert settings . He лякайтеся уточнення «для досвідчених користувачів»: з усіма цими параметрами досить просто розібратися. Тип емуляцій (Kind of emulation) дозволяє встановити один з розглянутих вище типів емуляції завантажувального диска. Повідомлення завантаження (Boot massage) - це необов'язкова і ні на що не впливає опція: від того, що ви впишете в це поле своє ім'я, комп'ютер гірше працювати не стане. Сегмент завантаження секторів (Load segment of sectors) - ось це дійсно для досвідчених користувачів: не змінюйте це значення, якщо ви не знаєте точно, що робите . Число завантажувальних секторів (Number of loaded srctors) - зазвичай 1, якщо, звичайно, ви не хочете створити Мультізагрузочний диск.

Встановивши ці параметри, натисніть кнопку Новий (New) . На завантажувальний диск ви можете додати необхідні вам файли, наприклад, утиліти для відновлення системи. Але в цьому випадку не забудьте «прописати» в образі драйверів для роботи з CD. Наприклад, ви можете створити завантажувальний образ DOS , який поміщається на одну дискету. На цю дискету ви запишете основні програми DOS , а також необхідні драйвери - himem.sys, smatrdrv.exe, драйвери CD- ROM . Після цього в конфігураційних файлах DOS - autoexec.bat і config.sys - пропишіть виклик драйверів CD- ROM , щоб ви потім змогли отримати доступ до файлів, записаних на CD.

Завдання 3. Створення завантажувального флеш-накопичувача.

1. Відформатувати флешку за допомогою програми HP USB Disk Storage Format Tool (\LABS\Install\!!!Загрузочна флешка\SP27608.exe).

2. Відформатувати флешку в FAT системі, попердньо поставивши галлчки на Create a DOS startup Disk, іншу галочку поставити на DOS system files located at (в програмі вказати шлях до папки \LABS\Install\!!!Загрузочна флешка\DOS\).

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ.

1. З якою метою створюються завантажувальні дискети? Які в них переваги над завантажувальними CD-дисками?

2. За допомогою якого програмного забезпечення можна створити завантажувальний CD-диск? Що для цього потрібно додатково?

3. В якій файловій системі можна провести форматування флеш-накопичувача за допомогою HP USB Disk Storage Format Tool? З якої файлової системи на флеш-накопичувачі може завантажитися операційна система MS DOS?

Соседние файлы в папке LABS