Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LABS / 10.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
139.26 Кб
Скачать

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №10.

Тема: Тестування моніторів та відеоадаптерів.

Мета:Набути вмінь та навиків при калібруванні пари монітор-відеокарта та при тестуванні продуктивності відеоадаптерів.

Теоретичні відомості

В основі роботи CRT (Cathode Ray Tube) моніторів лежить катодно-променева трубка, але це дослівний переклад, технічно правильно говорити електронно-променева трубка (ЕПТ) тоді CRT розшифровується і як Cathode Ray Terminal, що відповідає вже не самій трубці, а пристрою, на ній заснованому.

Використовувана в цьому типі моніторів технологія була розроблена німецьким вченим Фердинандом Брауном в 1897р. і спочатку створювалася в якості спеціального інструменту для вимірювання змінного струму, тобто для осцилографа.

Для створення зображення в ЕПТ-моніторі використовується електронна гармата, звідки під дією сильного електростатичного поля виходить потік електронів. Крізь металеву маску або грати вони потрапляють на внутрішню поверхню скляного екрану монітора, яка покрита різнокольоровими люмінофорними точками.

Потік електронів (промінь) може відхилятися у вертикальній і горизонтальній площині, що забезпечує послідовне попадання його на все поле екрану. Відхилення променя відбувається за допомогою відхиляючої системи. Відхиляючі системи підрозділяються на сідловидно-тороїдальні і сідловидні. Останні переважно більш вживані оскільки створюють знижений рівень випромінювання.

Відхиляюча система складається з декількох котушок індуктивності, розміщених біля горловини кінескопа. За допомогою змінного магнітного поля дві котушки створює відхилення пучка електронів в горизонтальній площині, а інші дві - у вертикальній. Зміна магнітного поля виникає під дією змінного струму, що протікає через котушки і змінюється по певному закону (це, як правило, пилкоподібна зміна напруги в часі), при цьому котушки додають променю потрібний напрям.

Причини виходу монітора з ладу:

1. Порушення (втрата) вакууму

Часта причина відмови монітора (особливо на початку експлуатації) походить від того, що:

  • втрачає герметичність шов між екраном і конусом;

  • повітря проникає через спайку анодного гудзика і скла колби;

  • тріщина колби монітора під відхиляючою системою у зв'язку з виходом з ладу кадрової розгортки монітора і попадання на колбу електронного променя;

  • повітря проникає через мікротріщини виведень монітора або з'явилася тріщина на горловині монітора (в цих випадках можливо регенерувати монітора.

2. Втрата емісії катодами

Основна причина відмови монітора (в основному під кінець терміну експлуатації):

  • рабоча температура катодів близько 700оС, їхнє оксидне покриття поступово випаровується (швидкість випаровування оксиду з катодів експоненціально залежить від їхньої температури);

  • в результаті порушення вакууму катоди можуть втратити емісію, розбиті іонами залишкового газу;

  • в результаті попадання на катод мікрочастинок, катод може зіпсувати;

  • в результаті підвищеного струму катод може згоріти.

3. Інші причини:

  • замикання електродів (відстань між електродами ЕПТ-монітора менше 0,2 мм);

  • обрив підігрівача;

  • облом штирка цоколя;

  • втрата контакту анодного вводу (на екрані з'являються веселкові смуги або кольорові плями, форма яких залежить від яскравості);

  • пробій або обрив відхиляючої системи.

Усунення несправностей пов’язаних з відеоадаптером

Усунути негаразди з відеоадаптером досить легко, про те, і досить дорого, оскільки ремонт самої плати відеоадаптера може коштувати більше ніж заміна його на новий. Однак коли це сталось потрібно знати як усунути негаразди.

Перш за все проблему може виявити BIOS комп’ютера коли при включені буде проводити POST – тест. Для повідомлення в такому випадку використовується звуковий сигнал, або повідомлення на екрані, якщо це можливо.

Проблема може полягати не тільки у несправності самого контролера, а у неправильному встановленні самої плати в слот розширення. Так неповністю зафіксована плата може мати слабий контакт з виводами слоту, що призведе до некоректної роботи, збоїв, або до виведення з строю інших компонентів комп’ютерної системи, що ще більше ускладнить виявлення дійсної причини негараздів.

Багато причин збоїв у роботі відеоконтролера пов’язані з програмними помилками, наприклад встановлення драйверів, що не відповідають конкретному пристрою, встановлення застарілих версій, недотримання правил та інструкцій щодо встановлення.

Значною мірою на коректну роботу відеоплати впливають також і умови експлуатації комп’ютерної системи в цілому. Сучасні відеокарти оснащені потужними процесорами що виділяють велику кількість теплоти, на них встановлюються як радіатори так і вентилятори для відводу тепла. Наявність пилу знижує ефективність роботи охолоджуючих систем, що веде до виходу з ладу самого процесора чи вентилятора на графічному процесорі. Наявність інших негативних факторів теж підвищують ступінь небезпеки виходу з ладу відеоплати.

Тестувати відеокарту бенчмарком 3DMark  можна з різних причин:

  1. Необхідно виявити дефект або перевірити його наявність

  2. Необхідно порівняти результати тесту 3DMark з показниками іншої відеокарти

  3. Необхідно порівняти результати тестів на різних конфігураціях або з розгоном / без розгону

  4. Просто хочеться похвалитися рівнем відеокарти. 

Отже, найбільш корисним призначенням тесту відеокарти 3DMark залишається перевірка на заводські дефекти комплектуючих. Тобто, за допомогою цього тесту відеокарти з легкістю можна визначити наявність так званих, артефактів відеокарти, тобто браку графічної пам'яті відеокарти. Якщо відеокарта несправна, під час проходження тесту будуть помітним дивні різнокольорові смуги або точки на екрані. Зависання при тестуванні відеокарти в 3DMark також означають її несправність.

Протестувати продуктивність та стабільність роботи відеоадаптера можна також за допомогою утиліти ATITool. Назва утиліти в даному випадку не означає, що вона придатна строго для відеокарт типу ATI або AMD (хоча для них передбачені розширені можливості). ATITool відмінно справляється з тестуванням під навантаженням відеокарт від MD Radeon і майже всіх моделей Nvidia GeForce. Утиліта відправляє на графічний чіп відчутну обчислювальне навантаження, яка гріє графічне ядро, а сама моніторить свідчення і аналізує функціонування деталі.

Соседние файлы в папке LABS