Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Військова терапія.doc
Скачиваний:
2081
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Мініістерство охорони здоров’я україни вищий державний навчальний заклад україни «українська медична стоматологічна академія»

“Затверджую»

Перший проректор

професор Бобирьов В.М.

“_____“ ________________2014 р.

Військова терапія (навчально-методичний посібник)

Навчальний посібник складений на основі переліку тем з навчальної дисципліни «Військова терапія”, внесених до тематики навчальної дисципліни «Внутрішня медицина» для студентів вищих медичних навчальних закладів освіти ІІІ-IV рівнів акредитації (лист МОЗ України № 08.01-47/14524 від 25.05.2014 р.)

Схвалено на методичній нараді кафедри внутрішньої медицини №2 з професійними хворобами 28 серпня 2014 р. (протокол №1) та на засіданні циклової методичної комісії з терапевтичних дисциплін 4 вересня 2014 р. (протокол №1).

Навчальна дисципліна “військова терапія ”

1. Вступ. Визначення дисципліни

Кількість навчальних годин: 30 (1 кредит ЕСТS), з них: лекції – 4 години.

Практичні заняття – 24 години.

Самостійна робота студентів – 2 години.

2. Кінцеві цілі вивчення навчальної дисципліни згідно з Освітньо-професійною програмою (опп)*:

  • визначати етіологічні, патогенетичні фактори та клінічні прояви, ставити діагноз гострого отруєння та надавати невідкладну допомогу потерпілому в умовах військової ситуації;

  • визначати етіологічні, патогенетичні фактори та клінічні прояви, ставити діагноз гострого радіаційного ураження та надавати невідкладну допомогу потерпілому в умовах військової ситуації;

  • визначати етіологічні, патогенетичні фактори та клінічні прояви, ставити діагноз невідкладного стану та надавати невідкладну допомогу потерпілому в умовах природних та техногенних катастроф.

4.1. Тематичний план лекцій

з/п

Тема

Кількість годин

1

Організація терапевтичної допомоги у воєнний час та при надзвичайних ситуаціях мирного часу. Принципи надання невідкладної допомоги на етапах медичної евакуації.

2

2

Радіаційні ураження. Клінічна характеристика іонізуючих випромінювань. Загальна класифікація радіаційних уражень. Гостра променева хвороба: класифікація, клініка, діагностика, принципи патогенетичного лікування.

2

Разом

4

4.2. Тематичний план практичних занять

з/п

Тема

Кількість годин

1.

Тема 1. Організація терапевтичної допомоги у воєнний час та при надзвичайних ситуаціях мирного часу.

4

2.

Тема 2. Радіаційні ураження. клінічна характеристика радіаційних випромінювань. Патогенез променевої хвороби. клінічна класифікація радіаційних уражень, гострої променевої хвороби. Поняття про променеву травму, надання медичної допомоги на етапах медичної евакуації.

2

3.

Тема 3. Гостра променева хвороба. кістково-мозкова форма гострої промененвої хвороби. клініка, діагностика.

2

4.

Тема 4. Етапне лікування хворих з гострою променевою хворобою. Атипові форми гострої променевої хвороби.

2

5.

Тема 5. Захворювання внутрішніх органів при бойовій хірургічній травмі та травмах в умовах катастроф та аврій мирного часу. Ускладнення. Профілактика та етапне лікування.

4

6.

Тема 6. Невідкладні стани, надання терапевтичної допомоги при загрожуючи життю станах на етапах медичної евакуації. Ураження отруйними речовинами у мирний та воєнний час.

4

7.

Тема 7. захворювання, викликані дією на організм термічних факторів (тепла та холоду).

2

РАЗОМ

20