Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
527.87 Кб
Скачать

Загальні патологічні процеси

  1. При мікроскопічному дослідженні пунктату з осередка запалення у хворого із абсцесом шкіри знайдено велику кількість різних клітин крові. Які з цих клітин першими надходять із судин до тканин при запаленні?

  1. *Нейтрофіли

  2. Моноцити

  3. Базофіли

  4. Еозинофіли

  5. Лімфоцити

  1. Дистрофічні зміни серцевого м’язу супроводжуються розширенням порожнин серця, зниженням сили серцевих скорочень, збільшується об’єм крові, що залишається під час систоли в порожнині серця, переповнюються вени. Все це відповідає картині:

  1. *Міогенної дилатації

  2. Тоногенної дилатації

  3. Аварійної стадії гіпертрофії міокарда

  4. Стадії кардіосклерозу

  5. Тампонади серця

  1. Дитина 7 років захворіла гостро. При огляді педіатр зазначив, що слизова оболонка зіву гіперемована, набрякла, набрякла, вкрита великою кількістю слизу. На слизовій оболонці щік білуваті плями. На наступну добу у дитини з'явився крупно плямистий висип на шкірі обличчя, шиї, тулуба. Яке запалення лежить в основі змін в слизовій оболонці зіву?

  1. *Катаральне

  2. Серозне

  3. Серозно-фібринозне

  4. Фібринозне

  5. Геморагічне

  1. При розтині чоловіка 87 років звертає на себе увагу виражене виснаження і коричнево-бурого кольору тканина серця, печінки. В кардіоміоцитах, гепатоцитах і в цитоплазмі нейронів виявлено накопичення гранулярного золотисто-коричневого пігменту. Який з перерахованих нижче пігментів виявлений?

  1. *Ліпофусцин

  2. Гемомеланін

  3. Білірубін

  4. Гемосидерин

  5. Цероїд

  1. Після видалення зуба у пацієнта через деякий час розвинулась атрофія країв зубної лунки. Назвіть цей вид атрофії.

  1. *Дисфункціональна атрофія

  2. Атрофія внаслідок недостатності кровообігу

  3. Атрофія від тиску

  4. Нейротична атрофія

  5. Атрофія від дії фізичних та хімічних факторів

  1. У хворої на цукровий діабет при обстеженні виявлено збільшення розмірів печінки. У крові підвищення рівня тригліцеридів, ліпопротеїдів. Який вид дистрофії можна чекати в біоптаті із печінки?

  1. *Паренхіматозна жирова дистрофія

  2. Гіаліново-крапельна дистрофія

  3. Амілоїдоз

  4. Гіаліноз

  5. Мукоїдне набухання

  1. У хворого з періодонтитом підшкірна жирова клітковина дна порожнини роту та шиї дифузно просякнута зеленкувато-жовтою тягучою рідиною. Який вид ексудативного запалення розвився на шиї у хворого?

  1. *Гнійне

  2. Серозне

  3. Катаральне

  4. Геморагічне

  5. Фібринозне

  1. Чоловік, який тривалий час хворів на хронічний остеомієліт нижньої щелепи, помер від хронічної ниркової недостатності. На секції виявлені великі сальні нирки. Який процес розвився в нирках?

  1. *Амілоідоз нирок

  2. Атеросклеротичний нефросклероз

  3. Гломерулонефрит

  4. Некротичний нефроз

  5. Первинно-зморщена нирка

  1. Хворий 65 років, який зловживав палінням. При мікроскопічному дослідженні легенів слозова оболонка бронхів місцями вистелений незроговілим багатошаровим епітелієм замість війчастого багаторядного епітелію. Зміни в епітелії слизової оболонки бронха - це прояви?

  1. *Метаплазії

  2. Гіпертрофії

  3. Регенерації

  4. Гіперплазії

  5. Організації

  1. Хвора 19 років, звернулася зі скаргами на біль у яснах, кровоточивість, що з'явилася через 2 дні після прийому сульфадімезина. Об'єктивно: ясневі сосочки, ясневий край є гіпереміровані, набряклі, кровоточать при незначному механічному подразненні. Який вид запалення розвинувся в яснах?

  1. *Гостре катаральне запалення

  2. Хронічне катаральне запалення

  3. Геморагічне запалення

  4. Гнійне запалення

  5. Фібринозне запалення

  1. Хворий, що страждав впродовж 20 років бронхіальною астмою, що призвела до розвитку емфіземи легень, помер при явищах хронічної легенево-серцевої недостатності. На розтині виявлено виражений набряк підшкірної жирової клітковини, асцит, гідроторакс, мускатна печінка, цианотична індурація нирок і селезінки. Який розлад кровообігу розвинувся у хворого?

    1. *Загальне венозне повнокрів'я.

    2. Загальна артеріальний повнокрів'я.

    3. Загальна хронічне недокрів'я.

    4. Загальне гостре недокрів'я.

    5. Розрідження крові.

  1. У померлої з атеросклерозом судин головного мозку на аутопсії у лівій півкулі головного мозку виявлено вогнище, яке представлене в’ялою, безструктурною, сірувато-жовтуватою тканиною, з нечіткими краями. Про наявність якого патологічного процесу йде мова?

  1. *Ішемічний інсульт

  2. Мультифокальний ріст пухлини з кістозним перетворенням

  3. Безліч осередків свіжих і старих крововиливів у мозок

  4. Вогнищевий енцефаліт

  5. Стареча енцефалопатія

  1. У жінки 35 років діагностована дифтерія зіву. Померла при явищах гострої серцевої недостатності. На розтині: порожнини серця розширені в поперечнику, м’яз серця тьмяний, в’ялий, строкатий на розрізі, з жовтуватими ділянками під енлокардом. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?

  1. *Жирова

  2. Вуглеводна

  3. Балонна

  4. Гіаліново-крапельна

  5. Гідропічна

  1. У молодого чоловіка видалено збільшений надключичний лімфовузол. Гістологічно: у центрі – осередок сирчастого некрозу, на периферії – вал епітеліоїдних клітин та лімфоцитів, серед яких зустрічаються клітини Пірогова-Лангханса. Діагностуйте процес у лімфатичних вузлах.

  1. *Туберкульозний лімфаденіт

  2. Сифілітичний лімфаденіт

  3. Лепроматозний лімфаденіт

  4. Лімфогранульоматоз

  5. Метастаз Вірхова

  1. При обстеженні ротової порожнини на слизовій оболонці язика виявлено білу бляшку, що виступає над поверхнею; гістологічно спостерігається потовщення багатошарового плоского епітелію, явища гіперкератозу та акантозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Лейкоплакія.

  2. Глосит десквамативний.

  3. Плоскоклітинний рак.

  4. Папілома.

  5. Ромбовидний глосит.

  1. У чоловіка 35 років під язиком, в області вуздечки виявлена бляшка білого кольору, розмірами 0,8×0,5 см, що виступає над поверхнею слизової оболонки, шорсткувата. Мікроскопічно: епітелій потовщений із гіперкератозом, акантозом. У підепітеліальній сполучній тканині круглоклітинна інфільтрація з розростанням колагенових волокон. Ваш діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]