Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spetsialna.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Спеціальна патоморфологія

  1. У хворого на ішемічну хворобу серця на грунті атеросклерозу коронарних артерій після коронарографії розвинувся тромбоз передньої міжшлуночкової вінцевої артерії. Який механізм в розвитку цього ускладнення є найбільш суттєвим?

  1. *Пошкодження ендотелію судинної стінки

  2. Сповільнення плину крові

  3. Підвищення концентрації коагулянтів крові

  4. Зменшення вмісту антикоагулянтів крові

  5. Зниження активності фібринолітичної системи

  1. У хворого внаслідок отруєння сулемою розвинулася гостра ниркова недостатність, перебіг якої містив 4 стадії: перша - початкова, друга - олігоанурії, четверта - одуження. Як називається третя стадія гострої ниркової недостатності?

  1. *Поліурична

  2. Метаболічна

  3. Гемодинамічна

  4. Ішемічна

  5. Патохімічна

  1. Дитина 7 років захворіла гостро. При огляді педіатр зазначив, що слизова оболонка зіву гіперемована, набрякла, вкрита великою кількістю слизу. На слизовій оболонці щік білуваті плями. На наступну добу у дитини з'явився крупноплямистий висип на шкірі обличчя, шиї, тулуба. Про яке захворювання можно думати?

  1. *Кір

  2. Скарлатина

  3. Дифтерія

  4. Менінгококцемія

  5. Алергічний дерматит

  1. У хлопчика 6 років з'явився різкий біль при ковтанні, виражений набряк шиї, температура тіла підвищилася до 390С. На миндаликах сірувато-жовті плівки, які знімаються з великими труднощами. Різко виражені ознаки інтоксикації. Ваш діагноз?

    1. *Дифтерія

    2. Скарлатина

    3. Кір

    4. Менінгококовий назофарингіт

    5. Грип

  1. На розтині трупа жінки 52 років, яка тривалий час хворіла на хронічний гломерулонефрит, виявлено: значно зменьшені, щільні, дрібнозернисті нирки; фібринозне запалення серозних і слизових оболонок; дистрофічні зміни паренхіматозних органів; набряк головного мозку. Яким ускладненням зумовлені описані зміни серозних оболонок і внурішніх органів?

  1. *Уремією;

  2. Анемією;

  3. Сепсисом;

  4. ДВЗ-снндромом;

  1. М'які мозкові оболонки тьмяні, на їх поверхні є накладення зеленувато-жовтого кольору, захоплюючі практично всю конвекситальну поверхню півкуль головного мозку. При гістологічному дослідженні спостерігається різке повнокров'я оболонок мозку з дифузною лейкоцитарною інфільтрацією. Яке з нижче перерахованих захворювань найбільш ймовірно?

    1. *Менінгококова інфекція

    2. Кір

    3. Сибірка

    4. Туберкульоз

    5. Грип

  1. Якому з наведених нижче захворювань відповідають такі прояви: катаральний кон'юнктивіт, фарингіт, ларинготрахеобронхіт, на слизовій оболонці щік, відповідно нижнім малим корінним зубам, білі плями, крупноплямистий і папульозний висип на обличчі, тулубі, кінцівках.

    1. *Кір

    2. Висипний тиф

    3. Скарлатина

    4. Менінгококова інфекція

    5. Грип

  1. Назвіть захворювання інфекційно-алергічної або невстановленої природи, при якому розвивається двосторонньодифузне або вогнищеве не гнійне запалення клубочкового апарату нирок з характерними нирковими та позанироковими симптомами.

  1. A *Гломерулонефрит.

  2. B Пієлонефрит.

  3. C Нефролітіаз.

  4. D Полікістоз нирок.

  5. E Нефросклероз.

  1. У хворого, що довго страждав сечокам'яною хворобою, видалена нирка. Вона являє собою тонкостінний, заповнений сечею мішечок. Ниркова паренхіма атрофована. Назвіть це ускладнення нефролітіазу?

    1. *Гідронефроз

    2. Пієлонефрит

    3. Піонефроз

    4. Полікістоз нирок

    5. Нефросклероз

  1. При якій інфекції в перший період її розвитку відзначається різке повнокров'я судин зіва, мигдалин, слизової оболонки порожнини рота, язика ("малиновий язик")?

    1. *Скарлатина

    2. Дифтерія

    3. Кір

    4. Кашлюк

    5. Менінгококова інфекція

  1. На розтині померлої 38 років виявлені нирки розміром 18×16×8 см, що нагадують виноградні грона, на розрізі складаються з безлічі порожнин від 0,5 см до 3 см у діаметрі, заповнених серозною рідиною або колоїдними масами, паренхіма нирки між порожнинами різко стоншена до 0,1 см. Яким захворюванням страждала померла?

    1. *Полікістоз нирок

    2. Хронічний пієлонефрит

    3. Гострий пієлонефрит

    4. Нефролітіаз

    5. Дисплазія нирок

  1. Гістологічно в апендиксі в усіх шарах знайдені в значній кількості поліморфноядерні лейкоцити, повнокрів’я, стази. Така картина є характерною для:

  1. *Флегмонозного апендициту

  2. Гангренозного апендициту

  3. Поверхневого апендициту

  4. Простого апендициту

  5. Хронічного апендициту

  1. У пункційному біоптаті печінки знайдена дистрофія гепатоцитів, некрози, склероз з порушенням балочної і часточкової будови з утворенням несправжніх часточок, регенераторних вузлів. Виберіть найбільш вірний діагноз.

    1. *Цироз печінки

    2. Хронічний гепатоз

    3. Хронічний гепатит

    4. Прогресуючий масивний некроз печінки

    5. Гострий гепатит

  1. При розтині трупа хворого, померлого від легеневої недостатності, виявлено збільшена легеня з вогнищами темно-червоного, рожево-жовтого кольору: "велика строката легеня", некротичний трахеобронхіт. Яким захворюванням найбільш ймовірно страждав хворий?

    1. *Грипозна пневмонія

    2. Крупозна пневмонія

    3. Казеозна пневмонія

    4. Фіброзуючий альвеолит

    5. Корова пневмонія

  1. При макроскопічному дослідженні судин основи головного мозку у померлого від ішемічного інсульту виявлено, що інтима судин головного мозку нерівна з помірною кількістю жовтих плям і жовтувато-білуватих бляшок, що звужують просвіт. Ваш діагноз?

  1. *Атеросклероз

  2. Гіпертонічна хвороба

  3. Облітеруючий тромбангіїт

  4. Ревматизм

  5. Вузликовий періартеріїт

  1. У дівчинки 5 років спостерігається висока температура і біль у горлі. Об'єктивно: набряк м'якого піднебіння, на мигдалинах сірі плівки, які важко відокремлюються, залишаючи глибокі дефекти тканини, що кровоточать. Ваш діагноз:

    1. *Дифтерія зіва

    2. Ангіна Симоновського-Венсанса

    3. Лакунарна ангіна

    4. Інфекційний мононуклеоз

    5. Некротична ангіна

  1. У хворого 50 років на протязі багатьох років була ревматична вада серця. При загостренні захворювання розвинулась геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, дрібні тромботичні нашарування. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

  1. *Поворотно-бородавчастого

  2. Гострого бородавчастого

  3. Дифузного

  4. Фібропластичного

  5. Виразково-поліпозного

  1. При розтині дитини 5 років м'які мозкові оболонки різко повнокровні, каламутні, у вигляді жовтувато-зеленуватого "чепчика". Мікроскопічно: м'яка мозкова оболонка різко потовщена, повнокровна, просякнута гнійним ексудатом з наявністю фібрину. Про яке захворювання слід думати?

    1. *Менінгококова інфекція

    2. Туберкульоз

    3. Сибірка

    4. Вірусний грип

    5. Кір

  1. Під час розтину тіла померлого від серцевої недостатності виявлено серозний менінгіт, некроз і крововиливи в наднирниках, пролежні. Мікроскопічно: деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт (гранульоми Попова) у довгастому мозку, інтерстиціальний міокардит. Яке захворювання було у померлого?

  1. *Висипний тиф

  2. Скарлатина

  3. Кір

  4. Черевний тиф

  5. Грип

  1. Жінка 38 років захворіла гостро з підвищенням температури тіла до 400С. На другому тижні хвороби на шкірі живота з'явилися розеоли. На 18-й день хвороби виявлені ознаки “гострого живота’’, діагностовано перитоніт, від якого хвора померла. На аутопсії у клубовій кишці виявлені глибокі виразки у ділянці групових фолікулів, одна з яких перфорувала, у черевній порожнині - фібринозно-гнійний ексудат. Який найбільш імовірний діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]