Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Модуль 3-14

.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
153.6 Кб
Скачать

Модуль 3-14

1. Хворий, 35 років, звернувся зі скаргами на наявність припухлості в області нижньої щелепи, рухомість зубів, біль, який турбує переважно по ночах. Пухлину помітив 2 місяці назад, тиждень тому з’явилось оніміння нижньої губи. Об’єктивно: пухлина нерухома, щільної консистенції, слизова оболонка над нею бліда. На рентгенограмі: визначаються ділянки ущільнення кістки з нечіткими межами та наявність кісткових голок, розташованих перпендикулярно до поверхні щелепи. Про яке захворювання можна думати?

A. Саркома нижньої щелепи.

B. Рак нижньої щелепи.

C. Остеобластокластома нижньої щелепи.

D. Амелобластома.

E. Загострення хронічного остеомієліту.

Правильна відповідь:

A. Саркома нижньої щелепи.

2. У хворої по перехідній складці в області 45 є безболісна деформація альвеолярного відростку. Пальпаторно визначається симптом Дюпюїтрена. Коронка 45 зруйнована на 1/3. На рентгенограмі альвеолярного відростка верхньої щелепи визначається ділянка розрідження в кістковій тканині округлої форми з чіткими межами, d до 1,5 см в області верхівки кореня 45. При пункції утворення отримано рідину світло-жовтого кольору. Який діагноз найвірогідніший?

A. Радикулярна кіста.

B. Остеобластокластома.

C. Злоякісне новоутворення.

D. Адамантинома.

E. Хронічний остеомієліт.

Правильна відповідь:

A. Радикулярна кіста.

3. У хворого, 64 років, з’явились кров’янисті виділення з лівої половини носа,

відмічається рухомість зубів верхньої щелепи зліва. Хворий впродовж 2-х останніх років відчуває ниючі болі в лівій стороні верхньої щелепи. На боковій поверхні шиї зліва визначається щільне пухлиноподібне утворення. Хворий виснажений. Який найвірогідніший діагноз?

A. Рак лівої верхньої щелепи.

B. Лівобічний гайморит.

C. Кіста лівої верхньої щелепи.

D. Хронічний остеомієліт лівої верхньої щелепи.

E. Остеобластокластома лівої верхньої щелепи.

Правильна відповідь:

A. Рак лівої верхньої щелепи.

4. Чоловік, 56 років, скаржиться на біль в лівій привушно-жувальній області, на прогресуючу асиметрію обличчя, котру помітив місяць тому. Під час огляду: парез мімічних м'язів зліва. Спереду від мочки вуха є інфільтрат без чітких меж. Шкіра над ним синюшна, натягнута. Збільшені шийні лімфовузли зліва. Відкривання рота обмежене до 2,5 см. З протоки лівої привушної залози слина не виділяється. Для якого захворювання найхарактерніший наведений клінічний стан?

A. Аденокарцинома.

B. Змішана пухлина.

C. Кіста залози.

D. Туберкульоз залози

E. Хронічний лімфаденіт.

Правильна відповідь:

A. Аденокарцинома.

5. Хворий, 56 років, звернувся зі скаргами на наявність припухлості в правій привушній області, біль. Припухлість помітив 5-6 міс. назад. Об’єктивно: визначається парез мімічних м’язів правої половини обличчя. Пальпаторно визначається горбиста пухлина, спаяна з оточуючими тканинами, помірно болісна. У центрі пухлини – розм’якшення. Піднижньощелепні та шийні лімфовузли справа збільшені, ущільнені. Рот відкриває у повному обсязі. З протоки правої привушної слинної залози виділення слини не відмічається. Який діагноз можна припустити?

A. Аденокарцинома правої привушної слинної залози.

B. Хронічний неепідемічний паротит.

C. Хронічний лімфаденіт правої привушної області.

D. Змішана пухлина правої привушної слинної залози.

E. Актиномікоз правої привушної слинної залози.

Правильна відповідь:

A. Аденокарцинома правої привушної слинної залози.

6. У чоловіка, 49 років, через два роки після променевої терапії діагностовано рецидив раку нижньої губи. Об’єктивно: в області правої половини нижньої губи є новоутворення розміром 1х2 см з виразкою в центрі. В підщелепній області справа виявляються 2 збільшених, щільних, безболісних лімфовузли круглої форми. Вкажіть стадію захворювання.

A. T2 N1 M0.

B. T2 N0 M0.

C. T1 N1 M0.

D. T1 N2 M0.

E. T1 N0M0.

Правильна відповідь:

A. T2 N1 M0.

7. У хворого, 58 років, на боковій поверхні середньої третини язика зліва утворилася виразка, яка переходить на дно порожнини рота. Виразка неправильної форми з нерівними підритими краями. Оточуючі тканини ущільнені, хрящоподібної консистенції. Дно виразки покрито брудно-сірим нальотом. Неприємний запах з рота. Ліві піднижньощелепні лімфовузли збільшені, щільні, обмежено рухомі. Яке захворювання можна припустити?

A. Рак язика.

B. Актиномікоз язика.

C. Виразково-некротичний стоматит.

D. Туберкульозна виразка язика.

E. Сифілітична виразка язика.

Правильна відповідь:

A. Рак язика.

8. Хворий, 43 років, скаржиться на наявність виразки на нижній губі, яка довго не гоїться. Хворіє майже 2 місяці. Курить. До лікаря не звертався. Об’єктивно: в області червоної кайми нижньої губи зліва виразка округлої форми діаметром до 2см. Краї виразки припідняті у вигляді валика білуватого кольору, ущільнені. В лівій піднижньощелепній області пальпуються збільшені безболісні щільні лімфовузли обмеженої рухомості. Який найвірогідніший діагноз?

A. Рак нижньої губи.

B. Лейкоплакія, верукозно-виразкова форма.

C. Сифілітична виразка.

D. Кератоакантома.

E. Фіброма нижньої губи.

Правильна відповідь:

A. Рак нижньої губи.

9. У хворого, 55 років, в ділянці видаленого 46 виникло не болюче, бугристе, синюшного кольору пухлиноподібне новоутворення на ніжці розміром 2,0х1,0х1,5 см. Відкривання рота в повному об'ємі. На внутрішньоротовій Rg-грамі альвеолярного відростка в ділянці видаленого 46 відмічається осередок деструкції кісткової тканини. Який найвірогідніший діагноз?

A. Гігантоклітинний епуліс.

B. Тверда одонтома нижньої щелепи.

C. Гіпертрофічний гінгівіт.

D. Папілома слизової оболонки в ділянці видаленого 46.

E. Амелобастома нижньої щелепи.

Правильна відповідь:

A. Гігантоклітинний епуліс.

10. У чоловіка, 49 років, через два роки після променевої терапії діагностовано рецидив раку нижньої губи. Об’єктивно: в області правої половини нижньої губи є новоутворення розміром 1х2 см з виразкою в центрі. В правій підщелепній області виявляються 2 збільшених, щільних, безболісних лімфовузли круглої форми. Який метод лікування у даному випадку найоптимальніший?

A. Комбінований метод.

B. Клиновидна резекція нижньої губи.

C. Прямокутна резекція нижньої губи.

D. Трапецієподібна резекція нижньої губи.

E. Операція Ванаха.

Правильна відповідь:

A. Комбінований метод.

11. Хворій, 48 років, проведено паротидектомію з приводу доброякісної пухлини привушної слинної залози. В післяопераційному періоді спостерігається опущення кута роту, зміщення серединної лінії в здорову сторону, утруднення мовлення . Яка з гілок лицевого нерву уражена при оперативному втручанні?

A. Крайова гілка нижньої щелепи.

B. Щічна гілка .

C. Вилична гілка.

D. Шийна гілка.

E. Скронева гілка.

Правильна відповідь:

A. Крайова гілка нижньої щелепи.

12. Хвора, 27 років, скаржиться на наявність припухлості в області нижньої щелепи справа. Об’єктивно: обличчя дещо асиметрично за рахунок потовщення тіла нижньої щелепи справа. Відсутній 45. На рентгенограмі правої половини нижньої щелепи в боковій проекції визначається осередок просвітлення кісткової тканини тіла овальної форми 2х3 см з чіткими рівними контурами. В порожнину осередку просвітлення обернена коронкова частина горизонтально розташованого ретинованого 45. Який найвірогідніший діагноз?

A. Фолікулярна кіста нижньої щелепи.

B. Одонтома нижньої щелепи.

C. Адамантинома нижньої щелепи.

D. Остеобластокластома нижньої щелепи.

E. Саркома нижньої щелепи.

Правильна відповідь:

A. Фолікулярна кіста нижньої щелепи.

13. Хворий, 17 років, скаржиться на наявність на передній поверхні шиї нориці, яка існує з народження. Періодично з нориці виділяється невелика кількість слизоподібного відокремлюваного. Діагностовано серединну норицю шиї. Яка тактика лікування даного хворого?

A. Висічення норицевого ходу з резекцією тіла під’язикової кістки.

B. Висічення норицевого ходу без резекції тіла під’язикової кістки.

C. Прошивання вустя норицевого хода за типом кисетного шва.

D. Кріодеструкція епітелію норицевого ходу.

E. Склерозування епітелію норицевого ходу.

Правильна відповідь:

A. Висічення норицевого ходу з резекцією тіла під’язикової кістки.

14. Чоловікові, 48 років, під час санації порожнини рота зроблено рентгенограму нижньої щелепи. Виявлена деструкція кісткової тканини з рівними чіткими межами в області кута нижньої щелепи, що не пов’язана з коренями зубів. При діагностичній пункції отримано ексудат коричневого кольору, без кристалів холестерину. Який попередній діагноз?

A. Остеобластокластома.

B. Гемангіома щелепи.

C. Адамантинома.

D. Кіста щелепи.

E. Холестеатома.

Правильна відповідь:

A. Остеобластокластома

15. Хворий скаржиться на тяжкість в лівій половині голови, біль у 26 зубі. Об'єктивно: коронка 26 зуба зруйнована на дві третини каріозним процесом, перкусія його слабко позитивна. На рентгенограмі придаткових пазух носа ліва верхньощелепна пазуха наполовину завуальована, з чітким куполоподібним контуром. На рентгенограмі 26 періодонтальна щілина у верхівки піднебінного кореня відсутня. Який найімовірніший діагноз?

A. Радикулярна кіста, яка вросла в верхньощелепну пазуху.

B. Ріногенний гайморит.

C. Одонтогенний гайморит.

D. Кіста слизової верхньощелепної пазухи.

E. Злоякісне новоутворення верхньої щелепи.

Правильна відповідь:

A. Радикулярна кіста, яка вросла в верхньощелепну пазуху.

16. Хвора, 35 років, скаржиться на біль в зубах та потовщення тіла нижньої щелепи. Об’єктивно: обличчя хворої асиметричне за рахунок потовщення нижнього відділу лівої щоки. 36 зуб відсутній. Коронки 35 і 37 конвергують. Ліва половина тіла нижньої щелепи веретеноподібно вздута, пальпаторно - досить тверда, поверхня її гладка, безболісна. На рентгенограмі лівої половини нижньої щелепи в ділянці тіла – зона деструкції у вигляді багатьох дрібних колоподібних порожнин, відокремлених одна від одної кістковими перемичками, малюнок має дрібнопористий характер. Корні 35, 36 зубів резорбовані на 1/3 своєї довжини. При пункції – рідина бурого кольору. Який найімовірніший діагноз?

A. Остеобластокластома тіла нижньої щелепи.

B. Адамантинома тіла нижньої щелепи.

C. Остеома тіла нижньої шелепи.

D. Резідуальна кіста нижньої щелепи.

E. Фіброзна остеодісплазія.

Правильна відповідь:

A. Остеобластокластома тіла нижньої щелепи.

17. Хворий, 28 років, скаржиться на наявність пухлини на нижній губі. З анамнезу з’ясовано, що пухлина була виявлена відразу після народження, зростала повільно, але за останній рік різко збільшилася у розмірах. При огляді на нижній губі є пухлина червоного кольору, м’яка, при надавлюванні спустошується та блідне. Якій попередній діагноз?

A. Гемангіома нижньої губи.

B. Лімфангіома нижньої губи.

C. Пігментний невус.

D. Травматична кіста нижньої губи.

E. Ретенційна кіста нижньої губи.

Правильна відповідь:

A. Гемангіома нижньої губи.

18. Хворий, 24 років, скаржиться на пухлину в області тіла нижньої щелепи, яка зростає. Хворіє впродовж 5 місяців. При огляді: в області кута нижньої щелепи має місце здуття. Реґіонарні лімфатичні вузли не збільшені. На рентгенограмі визначається деструкція кісткової тканини на рівні 46, 47, 48 зубів і в області гілки, з чіткими контурами, у вигляді окремих порожнин з кістковими перегородками. Корни 46, 47, 48 зубів резорбовані. Поставте попередній діагноз.

A . Остеобластокластома нижньої щелепи справа.

B. Адамантинома нижньої щелепи справа.

C. Фолікулярна кіста нижньої щелепи справа.

D. Радикулярна кіста нижньої щелепи справа.

E. Одонтома нижньої щелепи справа.

Правильна відповідь:

A . Остеобластокластома нижньої щелепи справа.

19. Хвора, 33 років, скаржиться на наявність пухлиноподібного утворення в лівій піднижньощелепній області, яке повільно збільшується у розмірах. Об’єктивно: в лівій піднижньощелепній області пальпується пухлина м’яко-еластичної консистенції, котра при здавлюванні пальцями змінює свою конфігурацію, безболісна. Шкіра над пухлиною в кольорі не змінена, рухома. З боку порожнини рота змін не виявлено. Слинні залози функціонують нормально. Симптом наповнення відсутній. Визначте найвірогідніший діагноз.

A. Ліпома.

B. Бокова кіста шиї.

C. Ретенційна кіста лівої піднижньощелепної слинної залози.

D. Гемангіома.

E. Хронічний лімфаденіт.

Правильна відповідь:

A. Ліпома.

20. Хворий С., 52 років, скаржиться на біль і припухлість в правій привушній області. Хворіє майже 2 роки. За останній місяць припухлість збільшилась, біль посилився. Об’єктивно: обличчя асиметричне за рахунок щільного інфільтрату в правій привушній області, який спаяний з оточуючими тканинами, без чітких меж, болісний при пальпації. В області шиї справа попереду та позаду кивального м’язу визначаються збільшені, щільні, рухомі лімфовузли. Права носо-щічна складка згладжена, кут рота опущений. Рот відкриває вільно. Виражені симптоми парезу правого лицевого нерва. Який діагноз можна припустити?

A. Аденокарцинома привушної слинної залози.

B. Хронічний паротит.

C. Актиномікоз привушно-жувальної області.

D. Хронічний лімфаденіт.

E. Плеоморфная аденома привушної залози.

Правильна відповідь:

A. Аденокарцинома привушної слинної залози.

21. У хворого Н., 45 років, після клінічного обстеження та інцізійної біопсії

діагностована обширна кістозна форма амелобластоми тіла нижньої щелепи

області 46, 47, 48 зубів. Який вид хірургічного лікування показаний:

A. Резекція тіла нижньої щелепи з одночасною остеопластикою.

B. Екскохлеація пухлини з пластикою дефекту.

C. Цистектомія з пластикою дефекту.

D. Резекція тіла нижньої щелепи з відстроченою пластикою.

E. Пластична цистектомія.

Правильна відповідь:

A. Резекція тіла нижньої щелепи з одночасною остеопластикою.

22. Хворий В., 40 років, звернувся зі скаргами на наявність безболісного пухлиноподібного новоутворення на нижній щелепі зліва. При пальпації тіла нижньої щелепи визначається симптом Рунге-Дюпюїтрена. На рентгенограмі тіла нижньої щелепи зліва визначається осередок деструкції кісткової тканини з чіткими контурами в області верхівок 36 зуба, розміром 2х1,5 см. Який найвірогідніший діагноз?

A. Радикулярна кіста нижньої щелепи.

B. Остеобластокластома нижньої щелепи.

C. Кератокіста нижньої щелепи.

D. Фолікулярна кіста нижньої щелепи.

E. Амелобластома нижньої щелепи.

Правильна відповідь:

A. Радикулярна кіста нижньої щелепи.

23. У хворої, 56 років, ерозія красної кайми нижньої губи, яка має овальну форму з гладкою поверхнею, насичено червоного кольору. На поверхні ерозії кров’яні шкірочки, які знімаються с трудом. Після зняття шкірочок виникає незначна кровотеча. Легка травматизація ерозії в місцях, де шкірочки відсутні, не викликає кровотечі. Визначте вид передраку нижньої губи?

A. Абразивний прекарцинозний хейлит Манганотті.

B. Бородавчастий передрак красної кайми губи.

C. Обмежений передраковий гіперкератоз красної кайми губи.

D. Хвороба Боуэна.

E. Еритроплазія.

Правильна відповідь:

A. Абразивний прекарцинозний хейлит Манганотті.

24. Хворий, 54 років, звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність пухлиноподібного утворення на красній каймі нижньої губи зліва. При огляді виявлено чітко обмежену ділянку ураження красної кайми неправильної форми розмірами 1х1,5 см. Осередок ураження не підвищується над рівнем оточуючої червоної кайми, сірувато-білого кольору, покритий тонкими щільно сидячими лусочками. Поставте діагноз.

A. Обмежений передраковий гіперкератоз нижньої губи.

B. Абразивний прекарцинозний хейліт Манганотті.

C. Бородавчатий передрак красної кайми нижньої губи.

D. Хвороба Боуэна.

E. Еритроплазія Кейра.

Правильна відповідь:

A. Обмежений передраковий гіперкератоз нижньої губи.

25. Хворий, 51 року, звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на появу плями на красній каймі нижньої губи зліва. Осередок ураження має вид тонкої, мов би наліпленої плівочки з чіткими, але неправильними контурами. Поверхня ураження сірого кольору, злегка шорстка. Розміри ураження 1,5х1 см. При гістологічному дослідженні характерним є "чистий" паракератоз. Визначте вид ураження нижньої губи.

A. Плоска лейкоплакія.

B. Хвороба Боуэна.

C. Еритроплазія Кейра.

D. Верукозна лейкоплакія.

E. Ерозивна форма лейкоплакії.

Правильна відповідь:

A. Плоска лейкоплакія.

26. Хворий, 55років, звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність в області красної кайми нижньої губи пухлиноподібного утворення округлої форми діаметром біля 1 см. При огляді відмічено, що пухлиноподібне утворення виступає над оточуючою червоною каймою на 5 мм, щільної консистенції, сірувато-червоного кольору. На поверхні утворення є тонкі лусочки, які важко знімаються. Поставте діагноз.

A. Бородавчастий передрак красної кайми губи.

B. Абразивний прекарцинозний хейліт Манганотті.

C. Обмежений передраковий гіперкератоз красної кайми.

D. Хвороба Боуэна.

E. Еритроплазія Кейра.

Правильна відповідь:

A. Бородавчастий передрак красної кайми губи.

27. До хірурга звернувся хворий, 25 років, з пухлиноподібним утворенням в привушній області зліва. Наявність пухлини зазначає з народження. Розміри пухлини не змінюються. Клінічно в привушній області зліва визначається утворення округлої форми до 2,0 см в діаметрі, що підноситься над шкірою, поверхня утворення бугриста, коричневого кольору. При надавлюванні колір її не змінюються. Поставте попередній діагноз.

A. Бородавчастий невус.

B. Гемангіома.

C. Лімфангіома.

D. Меланома.

E. Нейрофіброма.

Правильна відповідь:

A. Бородавчастий невус.

28. Хворий звернувся зі скаргами на посилення росту пухлини з природженого невусу на щоці, який доволі часто травмувався під час гоління. Виявлено бородавчасту пігментовану пухлину розміром 1,5 х 1 см. Реґіонарні лімфатичні вузли не збільшені. Встановіть попередній діагноз.

A. Меланома.

B. Базаліома.

C. Плоскоклітинний рак.

D. Бородавчастий передрак.

E. Запалення невусу.

Правильна відповідь:

A. Меланома.

29. У хворого у ділянці нижньої губи є щільна безболісна пухлина розміром 2,5 х 0,8 см, в центрі котрої виразка, дно якої вкрито активними грануляціями. В підпідборідній області під час пальпації виявлено збільшений, безболісний лімфовузол. Хворіє протягом 3-х місяців. Встановіть попередній діагноз.

A. Ракова виразка.

B. Туберкульозна виразка.

C. Кератоакантома.

D. Актиномікоз.

E . Трофічна виразка.

Правильна відповідь:

A. Ракова виразка.

30. У пацієнта, 45 років, є утворення на нижній губі, що має форму півкулі діаметром 1см, щільної консистенції. Утворення виступає над червоною каймою на 0,5см. Поверхня сірувато-рожевого кольору з невеликою кількістю щільно розташованих білуватих лусочок. При пальпації безболісне. Поставте діагноз.

A. Бордавчастий (вузликовий) передрак червоної кайми губ.

B. Звичайна бородавка.

C. Папілома.

D. Піогенна гранульома.

E. Хейліт Манганотті.

Правильна відповідь:

A. Бордавчастий (вузликовий) передрак червоної кайми губ.

31. До хірурга-стоматолога звернувся хворий зі скаргами на асиметрію обличчя. Об’єктивно: в ділянці привушної слинної залози виявлено безболісну, рухому, округлої форми з бугристою поверхнею пухлину щільної еластичної консистенції. Пухлина повільно на протязі декількох років збільшувалась. Якому захворюванню характерна така клінічна картина?

A. Плеоморфна аденома.

B. Мукоепідермальна пухлина.

C. Кавернозна гемангіома.

D. Хронічний паренхіматозний сіалоаденіт.

E. Хвороба Мікуліча.

Правильна відповідь:

A. Плеоморфна аденома.

32. У хворого, 45 років, в анамнезі хронічна травма слизової оболонки щоки справа гострими краями зубів. Об’єктивно: на слизовій щоки по лінії змикання зубів є білувата пляма, що не підвищується над оточуючими запальними набряклими тканинами; поверхові шари утворення не знімаються при зіскоблюванні. Поставте діагноз:

A. Плоска лейкоплакія.

B. Веррукозна форма лейкоплакії.

C. Травматична виразка слизової щоки.

D. Папилломатоз.

E. Веррукозно-ерозивна форма лейкоплакії.

Правильна відповідь:

A. Плоска лейкоплакія.

33. Хвора, 52 років, майже 8 років тому назад виявила в привушно-жувальній області справа болісну пухлину, яка поступово збільшувалася. Об’єктивно: новоутворення щільне з горбистою поверхнею, малорухоме, діаметр 4 см, розташовано глибоко, не пов’язане зі шкірою. Функція лицевого нерва не порушена. Слина виділяється вільно. Який найвірогідніший діагноз?

A. Змішана пухлина (плеоморфна аденома) привушної слинної залози.

B. Несправжній паротит Герценберга.

C. Рак привушної слинної залози.

D. Слинно-кам’яна хвороба.

E. Хронічний паренхіматозний паротит.

Правильна відповідь:

A. Змішана пухлина (плеоморфна аденома) привушної слинної залози.

34. У хворого, 46 років, при огляді порожнини рота на слизовій оболонці щічної ділянки справа визначається новоутворення розміром 1,0х1,0 см, м’якої консистенції, безболісне при пальпації, кольору слизової оболонки ротової порожнини. З’явилося декілька років тому. Визначте діагноз хворого.

A . Фіброма слизової оболонки щічної ділянки.

B. Ерозивна лейкоплакія слизової оболонки щічної ділянки.

C. Пухирчатка слизової оболонки щічної ділянки.

D. Плоска лейкоплакія слизової оболонки щічної ділянки.

E. Ретенційна кіста слизової оболонки щічної ділянки.

Правильна відповідь:

A. Фіброма слизової оболонки щічної ділянки.

35. Хворий, 62 років, скаржиться на біль та рану на боковій поверхні язика, яка існує півроку. При огляді має місце язва розміром 0,5-1,5 см, поверхнева, неправильної форми. Оточуючи тканини та основа її гіперемовані та інфільтровані. Пальпація утворення безболісна, порожнина рота не санована. Регіональні лімфатичні вузли збільшені, безболісні при пальпації. Визначте попередній діагноз хворого.

A. Ракова виразка бокової поверхні язика справа.

B. Декубітальна виразка бокової поверхні язика справа.

C . Туберкульозна виразка бокової поверхні язика справа.

D. Сифілітична виразка бокової поверхні язика справа.

E. Ерозивна форма лейкоплакії бокової поверхні язика справа.

Правильна відповідь:

A. Ракова виразка бокової поверхні язика справа.

36. Хворий, 45 років, скаржиться на наявність безболісної деформації нижньої щелепи та мозкового черепу, яку помітив біля 5 років тому. При огляді обличчя має вигляд “левиної морди“. При рентгенологічному дослідженні визначається картина дифузного збільшення тіла нижньої щелепи зліва з деструкцією кістки у вигляді множинних ділянок ущільнення

та розрідження, картина у вигляді “кучерів” чи “шматків вати”. Визначте діагноз.

A. Хвороба Педжета.

B. Хвороба Енгеля-Рекленгаузена.

C. Хвороба Брайцева-Лихтенштейна.

D. Херувізм.

E. Хвороба Таратинова.

Правильна відповідь:

A. Хвороба Педжета.

37. Хвора, 53 років, звернулася до стоматолога зі скаргами на асиметрію обличчя, сухість в ротовій порожнині, сухість в очах і відчуття попадання піску в очі, болі в суглобах. При об’єктивному обстеженні виявлено, що привушні слинні залози збільшені, щільні, горбисті, незначно болючі при пальпації. Відкривання рота вільне. Слизова ротової порожнини суха. При масуванні залоз – виділення слини майже відсутнє. Множинний карієс. Виражені явища кератокон’юнктивіту. На основі скарг хворої і об’єктивних даних поставте попередній діагноз.

A. Синдром Шегрена.

B. Вірусний паротит.

C. Саркоїдоз слинних залоз.

D. Хвороба Мікуліча.

E. Актиномікоз привушних слинних залоз.

Правильна відповідь: