Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
POSIBNIK_Z_PRAKTIChNIKh_NAVIChOK_-_GOTOVIJ.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
754.18 Кб
Скачать

Аветіков д.С., яценко і.В., ставицький с.О.

МЕТОДОЛОГІЯ АЛГОРИТМУ ВИКОНАННЯ ПРАКТИНИХ НАВИЧОК В КЛІНІЦІ ХІРУРГІНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ ВИЩИХ МЕДИЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ IV РІВНЯ АКРЕДИТАЦІЇ

МОЗ УКРАЇНИ

ВДНЗУ «УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

КАФЕДРА ХІРУРГІЧНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ З ПЛАСТИЧНОЮ ТА РЕКОНСТРУКТИВНОЮ ХІРУРГІЄЮ ГОЛОВИ ТА ШИЇ

АВЕТІКОВ Д.С., ЯЦЕНКО І.В., СТАВИЦЬКИЙ С.О.

МЕТОДОЛОГІЯ АЛГОРИТМУ ВИКОНАННЯ ПРАКТИНИХ НАВИЧОК В КЛІНІЦІ ХІРУРГІНОЇ СТОМАТОЛОГІЇ ТА ЩЕЛЕПНО-ЛИЦЕВОЇ ХІРУРГІЇ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ СТУДЕНТІВ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ФАКУЛЬТЕТІВ ВИЩИХ МЕДИЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ

IV РІВНЯ АКРЕДИТАЦІЇ

ПОЛТАВА – 2012

УДК 616.314-089:377.35(07)

ББК 55.6+56.6]А73

А19

Рекомендовано Центральним методичним комітетом з вищої медичної освіти МОЗ України як навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних закладів IV рівня акредитації

(протокол № __ від ______)

Авторський колектив

  1. Аветіков Давид Соломонович – д.мед.н., професор, завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія».

  2. Яценко Ігор Володленович – к.мед.н., доцент кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія».

  3. 3. Ставицький Станіслав Олександрович - к.мед.н., асистент хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії з пластичною та реконструктивною хірургією голови та шиї ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія».

Рецензенти:

  • завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Харківського Національного медичного університету, д.мед.н., професор Г.П. Рузін.

  • завідувач кафедри хірургічної стоматології, імплантології та парадонтології Дніпропетровської державної медичної академії, д.мед.н. О.О. Гудар’ян.

Аветіков Д.С., Яценко І.В., Ставицький С.О.

А19 Методологія алгоритму виконання практичних навичок в клініці хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії [Текст]: навчальний посібник для студентів стоматологічних факультетів вищих медичних закладів IV рівня акредитації / Аветіков Д.С., Яценко І.В., Ставицький С.О.. ВДНЗУ «УМСА». – Полтава: 2012. – 68 с.

ISBN 978-966-182-194-6

У виданні систематизовані та викладені алгоритми виконання практичних навичок в клініці хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії згідно навчальної програми з хірургічної стоматології.

Посібник може бути використаним для навчання студентів стоматологічного факультету, лікарів-інтернів, магістрантів та клінічних ординаторів.

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………………………….

Розділ І. ПОЛОЖЕННЯ ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНОЇ ХАРАКТЕРИСТИКИ

СПЕЦІАЛІСТА ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ 7.110106 «СТОМАТОЛОГІЯ»……………………….

Розділ II. ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНОГО

ДЕРЖАВНОГО ІСПИТУ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ "ХІРУРГІЧНА СТОМАТОЛОГІЯ"…………

Розділ III. АЛГОРИТМИ ПРОФЕСІЙНИХ ДІЙ ЛІКАРЯ……………………………………….

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА………………………………………………………………

ВСТУП

Практично-орієнтований державний іспит (ПОДІ) у формі комплексного державного іспиту передбачає перевірку готовності випускника здійснювати професійну діяльність в умовах, наближених до реальних, і демонструвати необхідний рівень умінь і навичок, визначених Галузевим Стандартом Вищої Освіти та Освітньо-кваліфікаційною характеристикою спеціаліста з терапевтичної, хірургічної, ортопедичної і дитячої стоматології, тобто в якості лікаря-стоматолога загальної практики.

В структурі екзамену передбачено два послідовних етапи: І етап передбачає роботу з хворим, на основі якої оцінюються вміння і навички випускника проводити суб'єктивне і об'єктивне обстеження хворого, складати план додаткового обстеження, встановлювати і обґрунтовувати попередній і остаточний діагноз захворювань, які передбачені списком 2.1 ОКХ, визначати тактику лікування і проводити лікування, виконуючи маніпуляції, які не виходять за рамки списку 5.1 ОКХ.

Система оцінки практично-орієнтованого державного іспиту: Оцінка першої частини ПОДІ проводиться згідно «Протоколу оцінки першої частини іспиту» та визначених у протоколі вмінь. Оцінка проводиться відмітками: виконав - 1. не виконав - 0 в графах по кожному предмету окремо. Оцінка вмінь діагностувати невідкладні стани і надавати екстрену допомогу оцінюється однією позицією з відмітками: виконав - 0,5 та не виконав - 0. Беручи до уваги по кожному з 4-х стоматологічних профілів, проведення медичної маніпуляції оцінюється відмітками: 0,5 - виконано. 0 - не виконано. Тобто оцінка першої частини іспиту виконується по кожному з предметів окремо і складається із виконання 6 маніпуляцій (5-стоматологічних за відповідним профілем і 1 - по невідкладних станах).

Оцінка першої частини іспиту проводиться згідно «Протоколу оцінки першої частини іспиту (робота з хворим)» з кожної дисципліни окремо. В протоколі визначені 10 діагностичних та лікувальних умінь і послідовність їх виконання.

Критерії оцінки першої частини іспиту: 5 - «відмінно»: загальний бал 6-5,5. 4 - «добре»: загальний бал 5-4,5. З - «задовільно»: загальний бал 4-3,5, 2 - «незадовільно»: загальний бал З і нижче. Оцінка виконання вище перелічених умінь проводиться відмітками: виконав - 1, частково виконав - 0.5., не виконав-0. Виключення складають вміння встановлювати і обґрунтовувати остаточний діагноз і вміння визначати тактику лікування, рівень оволодіння якими оцінюється тільки відміткою: виконав - 1. не виконав - 0

Критерії оцінки другого етапу іспиту:

- «відмінне», загальний бал - 9-10

- «добре» загальний бал - 7,5-8,5

- «задовільно»: загальний бал - 6-7

- «незадовільно»: загальний бал - 5,5 і нижче

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]