Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Suchasni_probl_mol_biol_Programa (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
62.46 Кб
Скачать

Сучасні проблеми молекулярної біології

І. Пояснювальна записка

Навчальну програму з дисципліни “Сучасні проблеми молекулярної біології” для студентів вищих медичних навчальних закладів освіти III-IV рівнів акредитації складено для спеціальностей “Лікувальна справа”, “Педіатрія” напряму підготовки “Медицина” відповідно до освітньо-професійної програми (ОПП), а також освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) підготовки спеціалістів, затверджених наказами Міністерства освіти та науки України.

Згідно до навчального плану підготовки лікарів за освітньо-кваліфікаційним рівнем “Спеціаліст”, вивчення навчальної дисципліни “Сучасні проблеми молекулярної біології” здійснюється на І курсі у вигляді окремого модуля.

Модуль “Сучасні проблеми молекулярної біології” як навчальна дисципліна:

а) базується на попередньо вивчених студентами в середній загальноосвітній школі такого предмету, як “Загальна біологія”;

б) інтегрується з курсом “Медична біологія”;

в) забезпечує високий рівень загальнобіологічної підготовки;

г) закладає студентам фундамент для подальшого засвоєння ними знань із профільних теоретичних і клінічних професійно-практичних дисциплін (біологічної хімії, пато­фі­зіології, медичної генетики, клінічної імунології, внутрішньої медицини, педіатрії тощо).

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульно-рейтинговою системою відповідно до вимог Болонської декларації.

Обсяг навчального навантаження студентів описаний у кредитах ECTS – залікових кредитах, які зараховуються студентам при успішному засвоєнні ними відповідного модулю (залікового модулю).

Кількість кредитів – 3 кредити ECTS: всього 90 годин, 30 аудиторних, 60 СРС.

Навчальна програма дисципліни Сучасні проблеми молекулярної біології включає в себе 1 модуль, який містить 3 змістові модулі.

Змістовий модуль 1. Молекулярні основи спадковості.

Змістовий модуль 2. Молекулярні основи спадкових захворювань.

Змістовий модуль 3. Сучасні питання генних технологій.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу спонукає студентів систематично вчитися протягом всього модулю. Видами навчальних занять згідно з навчальним планом є:

а) лекції, б) семінарські заняття, в) самостійна робота студентів, г) консультації.

Теми лекційного курсу розкривають проблемні питання відповідних розділів молекулярної біології.

Семінарські заняття передбачають:

а) евристичну бесіду в групі; б) доповіді студентів (реферати, наукові огляди);

в) використання комп’ютерних програм та інших навчальних технологій.

Самостійна робота студентів передбачає роботу з науковою літературою, написання рефератів, науково-дослідницьку роботу в цитогенетичній та молекулярно-генетичній лабораторіях, підготовку наукових доповідей на студентську наукову конференцію, підготовку до заключного тестового контролю.

Застосовуються такі засоби діагностики рівня підготовки студентів: тестові завдання, розв’язування ситуаційних завдань, аналіз і оцінка доповідей студентів.

Поточна навчальна діяльність студентів контролюється на семінарських заняттях відповідно до конкретних цілей засвоєння та під час індивідуальної роботи викладача зі студентами.

Підсумковий контроль засвоєння модулю здійснюється по його завершенню. Оцінка успішності студента з дисципліни є рейтинговою і виставляється за багатобальною шкалою з урахуванням оцінок засвоєння змістових модулів та окремих тем і повинна визначатися за системою ECTS та традиційною шкалою, прийнятою в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]