Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНС.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
654.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

“Затверджено”

на методичній нараді кафедри гігієни та екології.

Завідувач кафедри член-кореспондент АМН України,

професор В.Г.Бардов

___________________________________

(ПІП, підпис)

“______” _____________ 2012 р.

Методичні вказівки для студентів

Навчальна дисципліна

Медицина надзвичайних ситуацій.

Модуль №1

Медицина надзвичайних ситуацій.

Змістовний модуль №1

Цивільний захист як система запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Тема заняття

«Перша медична допомога постраждалим. Надання першої медичної допомоги при ранах, кровотечах, зупинці дихання, зупинці кровообігу»

Курс

ІІ, семестр 3

Факультет

Медичний 1

Укладачі:

асистент В.В. Карпенко

Київ 2012

1. Актуальність За даними ВООЗ, 20% загиблих унаслідок нещасних випадків у мирний час часмогли б бути врятовані, якби вони вчасно отримали першу медичну допомогу. Під час Великої Вітчизняної війни (1941-1945р.р.) серед загиблих воїнів на полі бою 2,6% померло від зовнішньої кровотечі із дистальних відділів кінцівок, хоча для її зупинки достатньо було накласти найпростішу закрутку.

В Україні у середньому щорічно реєструється 40-45 тисяч дорожньо-транспортних пригод, під час яких гине майже 7 тисяч осіб та до 50 тисяч людей отримують травми різного ступеню тяжкості. Безпосередньо на місці дорожньо-транспортних пригод або на шляху до лікарні гине більше половини від усього числа померлих від наслідків аварій. За умови відповідної підготовки учасників дорожнього руху багатьох людей можна було б врятувати. Надавати першу допомогу потерпілому має вміти кожна людина, яка опинилася поряд з постраждалим.

2. Конкретні цілі :

2.1 Пояснювати причини виникнення кровотеч.

2.2. Класифікувати кровотечі.

2.3. Характеризувати стани при яких слід надавати першу медичну допомогу.

2.4. Оцінювати важкість стану потерпілих при різних видах уражень.

2.5. Запропонувати заходи першої медичної допомоги.

3. Базовий рівень підготовки.

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

Анатомія людини

Аналізувати інформацію про будову тіла людини, системи, що його складають, органи і тканини. Визначати топографо-анатомічні взаємовідносини органів і систем людини. Визначати точки для пальцевого затискання судин при кровотечі.

Медична і біологічна фізика

Пояснювати фізичні основи та біофізичні механізми дії зовнішніх факторів на системи організму людини. Пояснювати фізичні основи діагностичних і фізіотерапевтичних ( лікувальних ) методів, що застосовуються у медичній апаратурі. Трактувати загальні фізичні та біофізичні закономірності, що лежать в основі життєдіяльності людини.

Медична хімія

Інтерпретувати типи хімічної рівноваги для формування цілісного фізико-хімічного підходу до вивчення процесів життєдіяльності організму. Застосовувати хімічні методи кількісного та якісного аналізу. Класифікувати хімічні властивості та перетворення біонеорганічних речовин в процесі

життєдіяльности організму. Трактувати загальні фізико-хімічні закономірності, що є в основі процесів життєдіяльності людини.

Мікробіологія, вірусологія і

імунологія

Інтерпретувати біологічні властивості патогенних та непатогенних мікроорганізмів, вірусів та закономірності їх взаємодії з макроорганізмом, з популяцією людини і зовнішнім середовищем.

Фізіологія

Аналізувати стан здоров’я людини за різних умов на підставі фізіологічних критеріїв. Визначати шоковий індекс.