Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НИКБЕРГ Гігієна редакція 5.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
568.79 Кб
Скачать

_____________________РОЗДІЛ 9 __________________________________

Особиста гігієна

Якщо людина не слідкує за своїм здоров'ям, то важко знайти лікаря, який би вказав на кращий засіб проти хвороб, аніж вона сама

СОКРАТ

9.1. Гігієна тіла та ротової порожнини

Дотримання гігієнічних вимог у житті кожної людини зав­жди було дуже важливим чинником збереження здоров'я і підвищення працездатності. За даними ВООЗ, у загальній су­купності чинників, які зумовлюють стан здоров'я людини (ге­нетичні фактори, рівень і доступність медичної допомоги, еко­логічний стан навколишнього середовища та спосіб життя), питома вага останнього становить понад 50 %. Особливого зна­чення набуває здоровий спосіб життя в сучасних екологічних умовах, у ситуації, коли проведення первинної профілактики різноманітних захворювань, необхідність підвищення природ­ного імунітету та опірності до впливу численних несприятли­вих чинників навколишнього середовища є провідним завдан­ням всієї медичної науки.

Основою здорового способу життя, ефективної первинної і вторинної профілактики різних захворювань є особиста гігієна — комплекс заходів, спрямованих на збереження та зміцнення здоров'я шляхом дотримання гігієнічних вимог у повсякденному житті й діяльності людини.

У сферу особистої гігієни входять: гігієна тіла і ротової по­рожнини, гігієна фізичного виховання та загартовування, за­побігання шкідливим звичкам, гігієна статевого життя, гігієна одягу та взуття, гігієна відпочинку і сну, гігієна індивідуального харчування, гігієна розумової праці, психогігієна тощо.

Гігієна тіла, забезпечення його чистоти, догляд за шкірою і волоссям є найдавнішими елементами особистої гігієни. Сис­тематичне вмивання забезпечує чистоту і нормальне функціо­нування шкіри, що дуже важливо у зв'язку з її фізіологічною роллю.

Так, через шкіру за одну годину виділяється 10—20 мл поту. При виконанні важкої роботи і перегріванні ця кількість може збільшуватися до 300—500 мл і вище. Щодоби через шкіру дорослої людини виділяється до 15—40 г шкірного жиру, до складу якого входять різні жирові кислоти, білки та інші речо­вини, відбувається злущення до 15 г епідермісу, що ороговів.

Через шкіру виділяється значна кількість летких речовин, зокрема таких, як пропанол, оцтова кислота, ацетон, метанол, органічні та неорганічні солі, ферменти. Сукупність цих та інших речовин сприяє розмноженню на шкірі бактерій і грибів, особливо у ділянці промежини та відхідника.

Понад 90% від загальної кількості мікроорганізмів знахо­дяться на шкірі рук. На ній також скупчується велика кількість пилових і мікробних аерозолів, забруднення з предметів, одя­гу, і, як наслідок, шкіра швидко втрачає еластичність, стає джерелом неприємних запахів.

Проникнення в шкіру гноєтворних мікроорганізмів може спричинити локальні та генералізоваці запальні процеси в ній.

Водночас шкіра, особливо чиста, має бактерицидні власти­вості — кількість мікробних тіл у суспензії мікроорганізмів, нанесених на чисту шкіру протягом 2 год, знижується більше ніж на 90 %. Бактерицидність добре вимитої шкіри в 15— 20 разів вища, ніж брудної. Тому необхідно обмивати все тіло теплою водою (бажано під душем) не менше одного разу на тиждень. Крім обов'язкових умивань уранці і перед сном, щодня увечері слід мити ноги. Необхідно також, особливо жінкам, обмивати зовнішні статеві органи, що також є еле­ментом щоденної особистої гігієни. Волосся рекомендується мити 1 раз на тиждень, якщо шкіра суха, і 1 раз на 3—4 дні, якщо шкіра жирна.

Якщо замість душу із санітарною метою використовують ванну, то після миття обов'язково слід ополіскувати тіло чис­тою водою. Необхідно обов'язково мити руки перед їдою.

Для більш ефективного усунення забруднень із поверхні шкіри і волосся застосовують різні мила і синтетичні мийні засоби (СМЗ). Мила — це різновид водорозчинних солей ви­щих жирних кислот, що мають мийну здатність і до складу яких входять поверхнево-активні речовини (ПАР). їх отриму­ють шляхом нейтралізації вищих жирних кислот або омилен­ня нейтральних жирів їдкими лугами.

Завдяки високій поверхнево-адсорбційній активності мило сприяє емульгуванню та знищенню жирового змащування і відмиванню забруднень із поверхні шкіри. Контактуючи з епі­дермісом, луг, що входить до складу мила, перетворює його білкову частину на легкорозчинні лужні альбумінати, які зни щуються внаслідок змивання. Тому часте миття сухої шкіри з милом діє на неї несприятливо, збільшуючи сухість, спричиня­ючи свербіж і утворення лупи, а також випадання волосся. Кількість вільних лугів у милі регламентується, наприклад, в туалетних його сортах їх вміст не повинен перевищувати 0,05 %.

Додавання до мила ланоліну, що входить, зокрема, у рецеп­туру «Дитячого» мила, пом'якшує подразливу дію лугів. Віднов­ленню кислої реакції шкіри, що визначає її бактерицидну дію, сприяє полоскання сумішшю, до складу якої входить оцтова кислота.

У процесі виробництва в туалетні мила, залежно від їх при­значення і товарної групи, вводять різні барвники, лікуваль­но-профілактичні та дезінфекційні засоби.

Гарячі (40—60 °С) мильні розчини знищують 80—90% мікро­флори з інфікованої поверхні. Для забезпечення високого дез­інфекційного ефекту рекомендується після намилювання рук протягом 1,5—2 хв обробляти їх мильною піною, після чого змивати її теплою водою.

Останніми десятиліттями поряд із милами як мийні речови­ни широко використовуються СМЗ. Це комплексні хімічні сполуки, головними компонентами яких є ПАР, що їх отриму­ють на основі синтетичних продуктів. Крім ПАР, до складу СМЗ (випускаються у вигляді порошків, паст, рідини) входять відбілювачі, кальцинована сода та інші хімічні речовини.

У побуті контакт із СМЗ можливий переважно під час пран­ня білизни, прибирання приміщення. При цьому треба врахо­вувати, що в концентраціях більших ніж 1 % СМЗ можуть чинити подразливий та алергічний вплив більшою мірою, ніж мило, тому їх не слід рекомендувати для миття тіла. СМЗ не слід також використовувати для пом'якшення води. Для цього можна перекип'ятити воду з милом і питною (харчовою) со­дою (1 чайна ложка на 1 л води).

Як засіб гігієнічного догляду за тілом у населення багатьох країн світу широкого поширення набуло купання в лазнях. Виходячи з історичних описів, найпростіші конструкції лазень люди використовували ще в глибоку давнину, на стадії первісно­общинного ладу. Лазні були відомі скіфам, у Стародавній Індії, Вавилоні, Єгипті, Персії та в інших країнах. Особливо відоми­ми були лазні в Стародавньому Римі, де загальна їх кількість перевищувала 800. Багато великих римських лазень (терми Каракалли, Діоклетіана) увійшли в історію як зразки архітек­тури і будівельної техніки, включаючи до свого складу не тільки лазневі, але й гімнастичні та масажні приміщення, бібліотеки та місця відпочинку. Терми Каракалли, наприклад, мали пло­щу 16 га і могли одночасно прийняти і розмістити близько

3000 осіб. Лазні були невід'ємним елементом побуту різних верств населення і Київської Русі.

Нині застосовуються переважно 2 типи лазень загального призначення — парові і сухожарові, або сауни. Основними приміщеннями лазні є душові та парильні. У парильнях лазень першого типу з грубками-кам'янками при навантаженому ре­жимі температура повітря досягає 65—70 °С за відносної во­логості його 75—80 %. Якщо пара подається з котельні, ці по­казники відповідно складають 42—45 °С і 100 %. Мікроклімат сухожарових лазень (саун) характеризується високою темпе­ратурою (на верхніх полицях вона може досягти 100 °С) з низькою відносною вологістю (менш ніж 15—20 %).

Гідротермічні процедури в лазні позитивно впливають на різні функції організму. У лазні з парильнею температура тіла може підвищуватися до 37—38 °С, в прямій кишці — до 39 °С. Розширюються кровоносні судини і пори шкіри, збільшуєть­ся потовиділення, з організму видаляються різні шлаки (азото­вмісні та фармацевтичні речовини, молочна кислота), різко знижується рівень бактеріального обсіменіння шкіри. Поліп­шується емоційно-психічний тонус, відбувається своєрідне тренування («гімнастика») судин і терморецепторів, покра­щується пристосованість організму до різкої зміни погодних умов. Лазня нормалізує всі види обміну речовин, сприяє зниженню вмісту ліпідів, холестерину та молочної кислоти в крові. При цьому стимулюються функції надниркових залоз, поліпшується функціональний стан ЦНС тощо.

У приміщенні лазень мають бути добра вентиляція, суво­рий санітарно-протиепідемічний режим, не менше 1 разу на місяць повинна проводитися волога хімічна дезінфекція. Для вимірювання температури повітря не слід користуватися ртут­ними термометрами, не можна вносити в приміщення мийні та інші засоби в скляній тарі.

Під час прийняття процедур забороняється палити, гучно розмовляти. Перед парильнею слід прийняти теплий душ, у сауні необхідно запобігати перегріванню голови.

Основний спосіб гігієнічного догляду за ротовою порожни­ною — двічі на день (вранці і перед сном) чистити зуби. Чи­щення зубів необхідне для знищення зубного нальоту, спо­вільнення процесів утворення зубного каменю, який є одним із головних чинників розвитку карієсу і пародонтозу, знищення неприємного запаху з рота, зменшення кількості мікроор­ганізмів у ротовій порожнині, в тому числі і умовно-патоген­них, для розвитку яких у ній є необхідні поживні речовини та сприятливі щодо температури і вологості умови. Для механічного чищення зубів використовують спеціальні зубні порошки та пасти. Головними компонентами зубного порошку є очищена крейда та різні додатки. Властивості зубного порошку очищати зуби і масажувати ясна достатньо високі, однак його головним недоліком порівняно з пастами є абразивний вплив на емаль зубів. Перевагою паст, до складу яких входить значно мен­ше крейди, ніж до складу зубних порошків, є і можливість ство­рення різноманітних композицій щодо складу, зручність та гігієнічність користування. Асортимент зубних паст включає гігієнічні та лікувально-профілактичні пасти. У рецептуру ліку­вально-профілактичних паст, на відміну від гігієнічних, з метою створення протизапального, фторзамісного позитивного впливу на зуби і ясна вводяться різні біологічно активні речовини: вітамі­ни, рослинні екстракти, мінеральні солі, мікроелементи тощо.

Чистять зуби спеціальними зубними щіточками, що відрізня­ються одна від одної розмірами робочої поверхні, матеріалом (із свинячої щетини або синтетичних волокон) та формою. Зручніше застосовувати щітки з увігнутою робочою поверх­нею до 3—3,6 см для дорослих і до 2,5—3 см для дітей. Досить ефективним способом утримування зубних щіток у чистоті і запобігання сильному їх бактеріальному обсіменінню є добре промивання проточною водою після використання і покриття робочої поверхні мильною піною, яка легко змивається перед наступним використанням.

Процес чищення зубів має тривати не менше ніж 2—3 хв і включати 300—500 парних рухів уздовж і впоперек зубів таким чином, щоб добре почистити проміжки між зубами та промаса-жувати ясна. Після кожного приймання їжі слід прополіскува­ти рот водою кімнатної температури. Для гігієнічних полоскань можна використовувати і спеціальні зубні еліксири.

Для оцінки чистоти зубів та інтенсивності зубного нальоту рекомендується використовувати так званий гігієнічний індекс зубів (ПЗ). Він визначається в такий спосіб. За допомогою розчину калію йодиду (Ю — 2 г, йод кристалічний — 1 г, Н20 — 4 мл), який наносять на поверхню шести нижніх фрон­тальних зубів, дають оцінку інтенсивності їх забарвлення в балах. Якщо забарвлення відсутнє — 1 бал, сильне коричне­ве — 5 балів.

Індекс обчислюють за формулою:

,

де — сума балів,n — кількість зубів. Якщо ГІЗ стано­вить до 1,5 бала — оцінка добра, від 2,6 до 3,4 — негативна, більше ніж 3,5 бала — різко негативна.