Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гастроентерологія.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
169.98 Кб
Скачать
  1. Хвора 32 р. раптом на прийомі у стоматолога зблідла і втратила свідомість. Лікар привів її до тями нашатирним спиртом. Хвора розповіла, що останнім часом її турбує печія, відрижка кислим, біль в епігастрії натщесерце, який зникає після прийому їжі. При болях буває блювота, яка приносить полегшення. Останній тиждень турбує темний стул. Визначте попередній діагноз і найважливіше обстеження:

А. Пептична виразка, фіброгастродуоденоскопія;

Б. Шлунково – кишкова кровотеча, рентгеноскопія шлунка;

В. Хронічний гастрит, рН – метрія;

Г. Хронічний гастрит, фіброгастродуоденоскопія; Д. Рак шлунка, компютерна томографія органів черевної порожнини.

  1. На прийом до стоматолога звернувся хворий із скаргами на болі в язиці, тріщини на губах та в куточках рота. Крім того турбує біль в епігастрії, переважно після їжі, відрижка з неприємним запахом. Загострення відмічає навесні та восени. В аналізі шлункового соку загальна кислотність 5 – 10 титраційних одиниць. Загальний аналіз крові: еритроцити- 2,1 х 1012/л, гемоглобін – 100 г/л, кольоровий показник – 1,0.Визначте попередній діагноз:

А. Пептична виразка, анемія після крововтрати;

Б. Рак шлунка, анемія після крововтрати;

В. Рак шлунка, апластична анемія;

Г. Хронічний гастрит, В12 – дефіцитна анемія;

Д. Хронічний гастрит, залізодефіцитна анемія.

  1. Хворий звернувся із скаргами на пожовтіння шкіри, свербіння. При огляді нижній край печінки на 4 см нижче реберної дуги. Сеча має темний колір, кал – світлий. В біохімічному аналізі крові: білірубін прямий – 20 мкмоль/л, непрямий – 60 мкмоль/л, АЛТ – 0,8, АСТ – 0,7. Із анамнезу стало відомо, що хворий 2 місяці тому лікувався у стоматолога (травматична екстракція зуба). Визначте попередній діагноз:

А. Інфекційний гепатит А;

Б. Інфекційний гепатит В;

В. Механічна жовтяниця при холециститі;

Г. Гемолітична жовтяниця;

Д.Хронічний гепатит з переходом в цироз;

  1. На прийомі у стоматолога хворий зненацька відчув нестерпний біль у верхній частині живота, який поступово став оперізуючим. Хворий зблід, пульс 100 за 1хв, АТ 90/60 мм. рт. ст. При пальпації різка болючість в епігастрії, напруження мязів. У біохімічному аналізі діастаза крові 128 од.Визначте можливі захворювання, які призвели до погіршення стану хворого:

А. Інфаркт міокарду;

Б. Гострий панкреатит;

В. Пенетрація пептичної виразки;

Г. Нічого з наведеного;

Д. Все вище наведене;

  1. Хворий 60 р. звернувся до стоматолога зі скаргами на неприємний запах з рота, відразу до їжі. Розповів, що за останній рік схуд на 12 кг. Лікар провів санацію, але скарги не зникли. В аналізі крові: еритроцити – 3,6 х 1012/л, лейкоцити – 9,1 х 109/л, ШОЕ – 32 мм/год. При обстеженні: рентгенографія шлунка – дефект наповнення в пілоричному відділі. Визначте попередній діагноз:

А. Хронічний гастрит;

Б. Пептична виразка;

В. Лейкемія;

Г. Все наведене вище;

Д. Нічого з переліченого.

6. На прийомі у лікаря-стоматолога під час протезування зубів хворий Я., 27р., раптово відчув напад сильного, так званого кинджального, болю в животі, під грудиною та в правому підребер’ї. Через 15 хвилин почалася нудота, блювання. Об’єктивно: блідість краплі холодного поту, загострені риси обличчя. Пульс 120 за хвилину, слабкого наповнення, АТ 90/50 мм рт.ст.

При даному стані лікар-стоматолог повинен зробити усе, окрім:

А) оглянути хворого та встановити попередній діагноз;

Б) ввести фентаніл, баралгін та мезатон;

В) організувати термінове обстеження хворого;

Г) запросити терапевта на консультацію;

Д) запросити хірурга на консультацію .

7. Хворий Д., 48р., доставлений швидкою допомогою в хірургічне відділення зі скаргами на неодноразове блювання «кавовою гущею» і чорні дьогтеподібні випорожнення. Протягом останньої доби хворого турбувало відчуття загальної слабкості, запаморочення, серцебиття. Об’єктивно: блідість шкіри і слизових оболонок, пульс 96 за хвилину, АТ 100/60 мм рт.ст. Язик чистий. Живіт звичайної конфігурації. При пальпації відмічається помірне локальне м’язове напруження в епігастральній ділянці.

Які лікувальні заходи найбільш доцільно провести, щоб уникнути оперативного втручання?

А) ліжковий режим, холод на епігастральну ділянку;

Б) ендоскопічне дослідження з подальшою діатермо- чи лазерокоагуляцією;

В) в/в або в/м введення вікасолу, діцинону;

Г) все перелічене;

Д) нічого з переліченого.

8. Під час лікування карієсу у хворого К., 36р., лікар-стоматолог звернув увагу на заїди

в куточках рота і язик, вкритий жовто-білим нальотом із відбітками зубів на боковій поверхні. Хворий розповів, що останнім часом його турбує швидка втомлюваність, поганий сон, підвищена подразливість, неприємний смак в роті, особливо вранці, відчуття важкості і стиснення в епігастральній ділянці відразу після вживання їжі.

Об’єктивно: пульс 68 за хвилину, АТ 115/75 мм рт.ст. При пальпації живіт м’який, помірний розлитий біль у ділянці епігастрію.

Який імовірний діагноз у хворого?

А) виразкова хвороба шлунку;

Б) хронічний панкреатит;

В) хронічний гепатит;

Г) пілоростеноз;

Д) нічого з переліченого.

9. В терапевтичне відділення на консультацію з приводу санації ротової порожнини до хворого Т., 41р., викликано лікаря-стоматолога. Хворий скаржиться на біль у правому підребер’ї, свербіж шкіри, слабкість, втомлюваність, дратівливість. Температура тіла 37,6˚С. Об’єктивно: жовтяниця шкіри, слизових оболонок, долонна еритема, судинні зірочки на шкірі. При огляді порожнини рота спостерігаються явища кандидамікозу, численні телеангіоектазії, виражений судинний малюнок м’якого піднебіння. Язик гладкий, гіперемований «лаковий». Живіт збільшений в розмірах, на шкірі його – «голова медузи». Палькується збільшена селезінка і бугриста, щільна печінка.

Які ускладнення можливі при даній патології?

А) хронічна печінкова недостатність;

Б) печінкова енцефалопатія;

В) печінкова кома;

Г) все перелічене;

Д) нічого з переліченого .

10. Хвора Н., 29р., звернулася до дільничного лікаря зі скаргами на періодичний біль ріжучого характеру в епігастральній ділянці, який виникає через 1,5-3 години після прийому їжі або вночі і зменшується після вживання їжі. Біль може іррадіювати в лівий сосок, за груднину, в ліву лопатку. Турбує нудота, відрижка, печія. Загострення відмічає восени та навесні. Стан погіршився 2 тижні тому після стресу.

Який імовірний діагноз у хворої?

А) хронічний гастрит;

Б) рак шлунку;

В) стенокардія напруги;

Г) виразкова хвороба 12-палої кишки;

Д) нічого з переліченого.

11. Хворий Д., 48р., доставлений швидкою допомогою в хірургічне відділення зі скаргами на неодноразову блювоту «кавовою гущею» і чорні дьогтеподібні випорожнення. Протягом останньої доби хворого турбувало відчуття загальної слабкості, запаморочення, серцебиття.

Об’єктивно: блідість шкіри і слизових оболонок, Ps96 за хвилину, АТ 100/60 мм рт.ст. Язик чистий. Живіт звичайної конфігурації. При пальпації відмічається помірне локальне м’язове напруження в підложечній ділянці.

Яке ускладнення виникло у хворого?

А) абдомінальна форма інфаркту міокарду;

Б) перфорація виразки;

В) шлункова кровотеча;

Г) пілоростеноз;

Д) кровотеча із розширених вен стравоходу.

12. При лікуванні карієсу у хворого К., 46р., лікар-стоматолог звернув увагу на набряк язика, його яскраве забарвлення з малиновим відтінком, виражену складчастість і десквамацію, згладженість сосочків. Корінь язика покритий щільним сірувато-жовтим нальотом. При опитуванні з’ясувалося, що хворий нерегулярно харчується і часто вживає алкогольні напої. Останнім часом хворого турбують болі у навколо пупковій ділянці, в нижніх відділах живота, порушення випорожнення – закрепи і проноси, здуття живота. Про пальпувати живіт не вдалося з-за його здуття.Який імовірний діагноз у хворого?

А) хронічний гастрит;

Б) виразкова хвороба шлунку;

В) хронічний ентероколіт;

Г) цироз печінки;

Д) хронічний холецистит.

13. В терапевтичне відділення на консультацію з приводу санації ротової порожнини до хворого Т., 41р., викликано лікаря-стоматолога. Хворий скаржиться на біль у правому підребер’ї, свербіж шкіри, слабкість, втомлюваність, дратівливість. Т 37,6˚С.

Об’єктивно: жовтяниця шкіри, слизових оболонок, долонна еритема, судинні зірочки на шкірі. При огляді порожнини рота спостерігаються явища кандидамікозу, численні телеангіоектазії, виражений судинний малюнок м’якого піднебіння. Язик гладкий, гіперемований «лаковий». Живіт збільшений в розмірах, на шкірі його – «голова медузи». Палькується збільшена селезінка і бугриста, щільна печінка.

Які методи обстеження допоможуть в постановці діагнозу?

А) фіброгастродуоденоскопія;

Б) рентгенографія органів черевної порожнини;

В) імунограма;

Г) загальноклінічний аналіз крові;

Д) нічого з переліченого.

14. Хвора Н., 29р., звернулася до дільничного лікаря зі скаргами на періодичний біль ріжучого характеру в епігастральній ділянці, який виникає через 1,5-3 години після прийому їжі або вночі і зменшується після вживання їжі. Біль може іррадіювати в лівий сосок, за груднину, в ліву лопатку. Турбує нудота, відрижка, печія. Загострення відмічає восени та навесні. Стан погіршився 2 тижні тому після стресу.

При несвоєчасному лікуванні можна очікувати всі нижче перелічені ускладнення, окрім:

А) кровотеча;

Б) ДВЗ-синдром;

В) перфорація;

Г) пенетрація;

Д) перитоніт.

15. Хворий В., 34р., прийшов на прийом до лікаря-стоматолога з приводу наявності значної кількості каріозних зубів. При огляді ротової порожнини лікар звернув увагу на заїди в куточках рота і язик, вкритий жовто-білим нальотом із відбітками зубів на боковій поверхні. Хворий розповів, що останнім часом його турбує швидка втомлюваність, поганий сон, підвищена подразливість, неприємний смак в роті, особливо вранці, відчуття важкості і стиснення в епігастральній ділянці відразу після вживання їжі.

Об’єктивно: пульс 68 за хвилину, АТ 115/75 мм рт.ст. При пальпації живіт мякий, помірний розлитий біль у ділянці епігастрію.

Яке дослідження є найбільш інформативним у даному випадку:

А) фіброгастродуоденоскопія ;

Б) рентгенографія шлунку;

В) ультразвукова діагностика гастро дуоденальної зони;

Г) копрограма;

Д) шлункове зондування.

16.Хворий 45 років скаржиться на інтенсивні болі у верхній половині живота, ірадиюючі до лівого підребіря, зниження апетиту. Відрижку, нудоту. Такі явища повторюються 1-2 рази на рік. 11 років тому оперирований у зв’язку жовчно-кам’яною хворобою. Через 8 міс. Виник подібний приступ болю, який супроводжувався появою помірної жовтяниці, збільшенням рівня амілази в сечі. При повторній лапаротомії каменів у жовчних ходах не виявлено. Останні роки турбують часті запори. При обстеженні: субіктеричність склер. Післяопераційні рубці на передній стінці живота. Болючість в холедохопанкреатичній зоні, точках Мейо- Робсона та Дежардена. Аналіз крвові: Лейкоцити 6,9 109/л, у формулі змін немає, ШОЕ 19 мм\год.Загострення якої хвороби має місце у цьому випадку?

А. Хронічний гепатит;

Б. Хронічний холангіт;

В. Хронічний панкреатит;

Г. Хронічний гастрит;

Д. Хронічний неспецифічний виразковий коліт.

17.Хворий скаржиться на печію через 1,5 год після їжі, біль у епігастрії, іноді нудоту. В останній час біль виникає вночі, повинен вставати щоб випити соди і щось з’їсти. Помітив, що загострення частіше восени. Об’єктивно: язик – корінь обкладений білим нальотом, шкіра волога, при пальпації чутливі точки Боаса, позитивний симптом Кера, Мерфі. ФГДС виявила виразковий дефект в цибулині дванадцятопалої кишки (ДПК), у гістологічному препараті до 20 колоній Helicobacter pylory. Діагностована виразкова хвороба ДПК.Який оптимальний комплекс лікувальних засобів дозволить найбільш ефективно загоїти виразку у ДПК?

А. Амоксиклав + ранітидін + гастроцепін+ сироп каротоліну 14 діб;

Б. Кларитроміцин+ омепразол+ метранідазол ;

В. Кларитроміцин+ контролок+ метранідазол+ субцитрат вісмуту 7 діб;

Г. Дієта + антацитні препарати посійно;

Д. Фамотідин+ амоксиклав+ кларитроміцин+ метронідазол + контролок 7 діб.

18. Хворий 44 р., 2 місяці тому замітив, що у нього збільшився живіт, він став почувати слабкість, випадіння волосся. В анамнезі зловживання алкоголем, харчове отруєння грибами. Обєктивно: стан середньої тяжкості. Зниженого живлення. На шкірі обличчя, тулуба „ судинні зірочки”. На нижніх кінцівках пастозність. Волосся на голові тонке, рідке, у пахвах та лобку відсутні. Пульс 90 \хв, ритмічний. АТ – 126\70 мм рт. ст. Язик чистий, вологий. Живіт збільшений у об’ємі, пупок вип’ячений. Шкіра на животі тонка, не береться у складку. Навколо пупка сітка розширених вен у вигляді „голови Медузи”. Перкуторно та методом флуктуації визначається рідина у черевній порожнин. Сечі за добу виділяє до 1 л.Найбільш вірогідний діагноз:

А. Інфекційний гепатит А;

Б. Інфекційний гепатит В;

В. Серцева недостатність III ф ункц. Клас, Н2б;

Г. Екзогенно-токсичний гепатит;

Д. Новоутворення у гастробіліарній зоні.

19.Хворий Я., 53 р., скаржиться на загальну слабкість, втрату апетиту, відрижку повітрям, відчуття важкості в епігастрії, тупий біль після прийому їжі, схуднення. Напередодні була блювота з домішками крові, зранку - дьогтеподібний кал. Хворіє протягом 6 місяців. При огляді: блідість шкірних покривів. Пульс 90( ритмічний. АТ 90/60 мм.рт.ст. При пальпації живота – болючість в епігастрії. Печінка і селезінка не збільшені.Який попередній діагноз можна поставити?

A. Рак шлунка, ускладнений кровотечею;

Б. Виразкова хвороба;

В. Хронічний гастрит ;

Г. Хронічний ентероколіт;

Д. Залізодефіцитна анемія;

20. Хворий К, 54 років переніс 4 роки тому вірусний гепатит В. Останні два місяці відчуває печію, пекучий біль за грудиною. Вранці після їжі підняв мішок з картоплею і одразу стало нудити, з’явилася блювота свіжою темною кров’ю. При огляді — шкіряні покрови бліді, вологі, пульс 92 уд. на хвилину, АТ - 90/60 мм рт. ст. Склери жовтушні, живіт збільшений у розмірі за рахунок асциту, гепатоспленомегалія.

Назвіть найбільш вірогідну причину кровотечі:

A. Розрив варикозних він стравоходу.

Б. Синдром Малорі-Вейса.

В. Синдром Бадда-Кіарі.

Г. Ахалазія стравоходу.

Д. Виразкова хвороба 12-ти палої кишки.

21. Хворий 55 років скаржиться на паління, неприємні відчуття в язиці. При огляді язик зменшений в розмірі. Ниткоподібні сосочки атрофовані, наліт на спинці язика відсутній, поверхня має вид «лакової». Симптомом якого захворювання є ураження язика даного хворого?

А. Хронічний гастрит зі зниженою лужністю ( Гіпоацидний гастрит);

Б. Хронічний гастрит з підвіщеною секрецією та лужністю (Гіперацидний гастрит);

В. Виразкова хвороба шлунку;

Д. Ентерококоліт.

23. Жінка 32 років перенесла гостру форму вірусного гепатиту В. Протягом двох місяців при проведенні контролю виявляється висока концентрація HBV-ДНК. Яка тактика ведення хворої?

A.Призначити глюкокортікоїди;

Б.Призначити гепатопротектори;

В.Призначити препарати інтерферону;

Г.Призначити жовчогінні препарати;

Д.Призначити вітаміни групи В.

24. Хворий 52 років, страждає 10 років хронічним аутоімуним гастритом А. Знаходиться під динамічним спостереженням гастроентеролога. На плановому обстеженні скаржиться на періодичну нудоту, важкість в епігастрії після їжі. Останнє загострення – пів року тому. Притримується дієти, палить 10 сигарет на день, алкоголь вживає епізодично.

Які заходи з профілактики раку шлунка ?

A.Припинення паління і вживання алкоголю;

Б.Періодичний прийом антацидів;

В.Періодичний прийом антигелікобактерних препаратів;

Г.Періодичний прийом гастроцепіну;

Д.Періодичний прийом блокаторів Н2-рецепторів.

25. Хворий 42 років скаржиться на тупий біль у правому підребер'ї, слабість, зниження апетиту, свербіння шкіри, жовтяницю. Хвороба почалась 1 місяць тому з тривалих артралгій, відрази до їжі, сильної слабості. Три тижні тому з'явилась жовтяниця, щозараз значно збільшилась. Температура 36,0°С. Місцями сліди розчухів. Пульс 56 за хв. Язик обкладений білим нальотом. Живіт м'який, болючий у правому підребер'ї. Печінка + 3см. Селезінка не збільшена. Загальний аналіз крові : лейкопенія, відносний лімфомоноцитоз, ШЗЕ 3мм/год. Який діагноз найбільш вірогідний?

A.Вірусний гепатит В;

Б.Рак голівки підшлункової залози;

В.Вірусний гепатит А;

Г.Цироз печінки;

Д.Загострення хронічного холециститу.

26.У хворої 48 рокiв протягом 3-х тижнiв болiли суглоби, зник апетит, поступово наростала слабкiсть, з'явилась субфебрильна гарячка. 3 днi тому помiтила потемнiння сечi, пожовтiння шкiри. 6 мiсяцiв тому хвора була прооперована з приводу раку шлунка. Об'єктивно: рiвномiрне збiльшення печiнки на 2 см. Який з наведених додаткових методiв дослiдження є найiнформативнiшим для з'ясування причини?

A.Комп'ютерна томографiя гепатобiлiарної системи;

Б.УЗД печiнки;

В.Рентгеноскопiя шлунка;

Г.Визначення рiвня гiпербiлiрубiнемiї;

Д.Визначення рiвня дiастази;

27. Хворий 60 р.,скаржиться на загальну слабкість, схуднення на 5 кг за останні 6 міс. Часом турбує невизначний біль у верхній ділянці живота, попереку, іноді проноси без причини. Об’єктивно: блідий, знижений тургор шкіри. Субіктекричні склери. В аналізі крові: Гемоглобін 86 г\л, білірубін 52 мкмоль\л, ШЗЕ ---32 мм\год. Яке діагностичне припущення найбільш обґрунтоване?

А. Виразка шлунку з пенетрацєю у підшлункову залозу;

Б. Рак попереково-ободкової кишки з метастазами у печінку;

В. Хронічний холецистит, жовчнокам’яна хвороба;

Г. Рак підшлункової залози;

Д. Не достає даних для обґрунтованого висновку.

28.У приймальне відділення доставлений хворий П., 39 років, з ознаками сплутаної свідомості. Від супроводжуючих осіб відомо, що пацієнт хворіє багато років на захворювання печінки, зловживає алкоголем. Стан погіршився тиждень тому, коли розвинулася загальна слабкість, сонливість, недомагвння, нудота, блювання. При огляді хворого привертає увагу жовтяниця шкіри, слизових оболонок, “судинні зірочки”, геморагічний висип. Шкіра суха, волосся рідке. Набряк ніг. Язик обложений жовто-бурим нальотом, явища афтозного стоматиту, слизова оболонка порожнини рота атрофічна. Живіт збільшений в розмірах, на шкірі живота – “голова медузи”. Перкуторно розміри печінки – 12-11-10 см, пальпується збільшена печінка, край загострений болючий; пальпується селезінка. Під час огляду хворий втратив свідомість.Які невідкладні заходи повинен призначити лікар?

А. Внутрішньовенно розчин глюкози 5% 500 мл, вітаміни, гідрокарбонат натрію 4% 200 мл, осмодіуретики, преднізолон 150-200 мг/добу, хлорид калію, глюконат кальцію;

Б. Постійне промивання шлунку розчинами гідрокарбонату натрію, хлориду натрію, очисні клізми, оксигенотерапія;

В. Сироватковий альбумін 200 мл, або суміш амінокислот (амінозол) 400 мл, замінні переливання крові;

Г. Всі відповіді вірні;

Д. Вірні відповіді А та В.

29.Хворий В., 34 роки звернувся до лікаря зі скаргами на “нічний” та “голодний” біль в правій підреберній ділянці, зникає після прийому їжі та антацидів, турбує нудота, блювання на висоті нудоти, відрижка, печія, схильність до проносів. Хворіє впродовж 5 років, загострення відмічає навесні, восени. Неодноразово лікувався стаціонарно, амбулаторно. Останні два роки загострення хвороби не відмічав. Стан погіршився тиждень тому, на тлі стресу. Напередодні помітив домішки крові в блюванні, негайно звернувся до лікаря. При огляді звертають увагу бліда шкіра та слизові оболонки, язик обкладений білим нальотом, сосочки язика виражені. При пальпації живота виявлена болючість в епігастральній ділянці, проекції 12- палої кишки. При фіброгастроскопії виявлений виразковий дефект слизової оболонки цибулини 12-палої кишки.Яким діагностичним методом можна встановити причину захворювання пацієнта?

А. рH– метрія;

Б. Дихально-аналітичний тест із застосуванням ізотопів вуглецю;

В. Дослідження шлункового соку;

Г. Дуодентальне зондування;

Д. Клінічне дослідження крові.

30. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, нудоту, зниження апетиту, ниючий біль та важкість в епігастрії, правій підреберній ділянці. Із анамнезу відомо, що хворий зловживає алкоголем, погано харчується. При огляді хворого спостерігається помірно виражена жовтяниця, сліди розчухувань, на шкірі живота – симптом “голови медузи”, збільшення живота.Яке захворювання може бути діагностовано у хворого, при якому спостерігається розширення підшкірних вен живота?

А. Хронічному гастриті;

Б. Виразковій хворобі шлунка;

В. Цирозі печінки;

Г. Панкреатиті;

Д. Злоякісному утворенні шлунка.

31.Хворий звернувся до стоматолога для санації порожнини рота, протезування. При огляді порожнини рота спостерігається відсутність 6 зубів, поширений карієс. Язик обкладений сірувато-білим нальотом, сосочки язика зглажені. При розпитуванні хворого виявлені скарги на неприємний смак в порожнині рота, неприємний запах з рота, кровоточивість слизової оболонки ротової порожнини, важкість в епігастральній ділянці, відрижку повітрям, проноси. Наявністьякого захворювання можна запідозрити у хворого?

А. Хронічний гастрит зі зниженою кислотоутворюючою функцією шлунку;

Б. Хронічний панкреатит;

В. Хронічний гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією шлунку;

Г. Хронічний коліт;

Д. Хронічний холецистит.

32. ХворийФ., 47 років звернувсядо стоматолога зі скаргами на кровоточивість ясен,рецидивуючий ангулярний стоматит. При розпитуванні хвороговиявлені скарги на біль в правій підреберній ділянці,щопосилюється при вживанні жирної їжі; гіркоту в роті, поганий апетит. При огляді ротової порожнини виявлений жовто-брунатний наліт на язиці, ясна розпушені, легко кровоточать. У кутках рота – тріщини, явища запалення. Із анамнезу відомо, що хворий3рокитому хворівна вірусний гепатит А. Впродовж3років до лікаря не звертався, дієти не притримувався.Про яке захворювання внутрішніх органів можна думати?

А. Хронічний персистуючий гепатит;

Б. Цироз-рак;

В. Хронічний холецистит;

Г. Печінкова енцефалопатія I;

Д. Криптогенний гепатит.

33. В анамнезі у хворого виразкова хвороба 12-палої кишки. На прийомі у стоматолога він раптово поскаржився на сильну слабкість, нудоту. Пульс – 120 у хв., АТ - 90/60 мм рт.ст. Почалося блювання темно-коричневою масою.Яке ускладнення виразкової хвороби виникло у хворого?

А) пенетраця;

Б) шлунково-кишкова кровотеча;

В) перфорація;

Г) малігнізація;

Д) пілоростеноз.

34. При огляді ротової порожнини язик малинового кольору, сосочки згладжені, ясна дистрофічні, склери субіктеричні. На шкірі обличчя та грудей окремі червоні судинні "зірочки". При загальному схудненні живіт збільшений в об’ємі. З анамнезу відомо, що хворий 10 років тому переніс тяжкий вірусний гепатит.Про розвиток якої патології йде мова?

А) хронічний панкреатит ;

Б) хронічний гепатит;

В) хронічний холецистит;

Г) виразкова хвороба шлунку;

Д) цироз печінки.

35. До хворої Р., 48 років викликана бригада "швидкої допомоги". Пацієнтка скаржиться на сильний біль у правому підребер'ї й епігастрію, біль в ділянці правої лопатки й плечового суглобу, гіркоту в роті, блювоту. Занедужала гостро, увечері напередодні їла жирну їжу, вживала алкоголь. Приступ хвора намагалася зняти таблетками но-шпи та теплою грілкою. Об'єктивно: Загальний стан середньої тяжкості. Шкірні покриви бліді, температура тіла 37,5 С. Тони серця звучні, ритмічні, пульс 122 - у хв, АТ - 150/90 мм рт ст. Живіт помірно здутий, різко болючий при пальпації у верхній половині. Симптоми Кера, Ортнера, Мерфі - позитивні. Додаткові методи дослідження: ЗАК. Эритроцити - 4,2х 1012/л, гемоглобін - 140 г/л, ЦП - 1,0, лейкоцити - 12,8 х 109/л, ШОЭ - 29 мм/ч. ЗАС: Реакція - кисла, питома вага - 1022. Прозора. Білок - немає. Лейкоцити - 1- 3 у полі зору, Еритроцити - немає.Визначте подальшу тактику лікування даної хворої.

А) антациди, антибіотики;

Б) введення глюкози, препаратів калію;

В) холод на ділянку епігастрію;

Г) госпіталізація до хірургічного відділення;

Д) введення фентанілу та дроперидолу.

36. У хворого В., 40 років, годину тому при підйомі ваги з'явився різкий "кинджальний" біль у животі, раптова слабкість. З анамнезу відомо, що протягом останніх двох тижнів скаржився на ниючі болі в епігастрії через 1 - 1,5 години після їжі, печію.

Об'єктивно: стан важкий, блідий, риси обличчя загострені. Язик сухий, обкладений білим нальотом. Тони серця ритмічні, приглушені, тахікардія. Пульс - 124 у хв, АТ - 90/60 мм рт. ст. Живіт здутий, в акті дихання не бере участі, при пальпації болючий, напружений, «дошкоподібний», позитивні симптоми подразнення очеревини. Перкусія живота болюча, визначається тимпаніт над всією його поверхнею. Кишкові шуми при аускультації не вислухуються. Визначте попередній діагноз:

А) гострий гепатит ;

Б) ниркова колька;

В) перфоративна виразка 12-палої кишки;

Г) гострий холецистит;

Д) гострий панкреатит.

37. Хворий Ц., 24 років скаржиться на ниючий біль та важкість у правому підребер’ї та епігастрії, загальну слабкість, пітливість, гіркоту в роті.

З анамнезу: 5 років тому переніс “жовтуху”, лікувався в інфекційній лікарні.

При об’єктивному обстеженні: шкіра та слизові жовтуватого кольору, живіт: при пальпації нижній край печінки на 2-3 см нижче реберної дуги, помірно болючий, френікус-симптом, с-м Ортнера позитивні. При лабораторному дослідженні: в загальноклінічному аналізі крові - анемія, лімфопенія, збільшення ШОЕ. В загальноклінічному аналізі сечі: протеїнурія, циліндрурія. В біохімічному аналізі крові: гіпербілірубінемія з підвищенням фракції кон’югованого білірубіну, гіпоальбумінемія, підвищення лужної фосфатази, АСТ та АЛТ. Про розвиток якої патології можна думати у даного хворого?

А) хронічний гепатит;

Б) хронічний панкреатит;

В) хронічний холецистит;

Г) цироз печінки;

Д) виразкова хвороба шлунку.

38. У хворого В., 42 років, який страждає хронічним холециститом, через 3 дні після нападу сильного болю в животі, який був спровокований жирною їжею, раптово на фоні не стихаючого болю з`явилась жовтяниця. Що, на вашу думку, слід чекати при обстеженні хворого?

А. Підвищення білірубіну за рахунок непрямої фракції, світлу сечу і темно забарвлені випорожнення;

Б. Підвищення білірубіну за рахунок прямої фракції, обезбарвлені випорожнення і сечу кольору „пива”;

В. Нормальні показники білірубіну і не змінені кольори сечі і випорожнень;

Г. Підвищення білірубіну і незмінені кольори сечі і випорожнень;

Д. Нічого з вищезазначеного.

39. Під час прийому хворого Ц., 54 років з приводу гострого зубного болю стоматолог звернув увагу, що язик хворого малинового кольору, сосочковий малюнок згладжений. Ясна дистрофічно змінені, шкіра на відкритих місцях та склери, а також м`яке піднебіння помірно іктеричні. На шкірі обличчя та відкритих частинах грудної клітки є поодинокі судинні „зірочки” (телеангіектазії). Хворий худий, проте живіт помітно збільшений в об`ємі. В анамнезі декілька років назад переніс тяжку форму вірусного гепатиту, який ускладнився цирозом печінки, часто лікується у терапевта. Чим може ускладнитись екстракція зуба, чи будь-яка інша хірургічна маніпуляція у цього хворого?

А. Кровотечею з лунки;

Б. Поганим загоєнням;

В. Інфікуванням;

Г. Всім вищезазначеним;

Д. Ніяких ускладнень не буде.

40. Хвора К., 65 років скаржиться на поганий апетит, слабкість, почуття важкості і тиску в епігастральній ділянці. На протязі року втратила 13 кг маси тіла. В анамнезі на протязі 10 років хворіє антацидним гастритом. Не лікується. Не обстежується. При огляді: пониженого харчування, шкіряні покриви бліді з землистим відтінком. Язик вологий, обложений білим нальотом, живіт м`який, чутливий в епігастральній ділянці, тут же пальпується щільне утворення. Печінка на 2 см виступає із-під краю реберної дуги. Хворій зроблено рентген ШКТ – в кардіальному відділі шлунку – „дефект наповнення”. Р-ція Грегерсена – позитивна. У хворої:

А. Виразкова хвороба шлунку;

Б. Поліп шлунку;

В. Рак шлунку;

Г. Ерозивний гастрит;

Д. Нічого з вищезазначеного.

41. Хворий скаржиться на нападоподібний біль в правому підребер`ї, гіркоту в роті, нудоту, блювання, особливо після прийому смаженої і жирної їжі. При огляді: живіт м`який болючий в правій підреберній ділянці, печінка і селезінка не пальпуються. Симптом Мюссе, Мерфі, Кера, Ортнера – різко позитивні. Хворий направлений на обстеження: УЗД – черевної порожнини – ознаки калькульозного холециститу. Аналіз крові: гемоглобін – 140 г/л, лейкоцити – 5,6*109/л, ШОЕ – 20 мм /год. Поставте діагноз хворому:

А. Хронічний холецистит;

Б. ЖКХ, калькульозний холецистит;

В. Хронічний гепатит;

Г. Дискенезія жовчовивідних шляхів;

Д. Хронічний панкреатит.

42. Який із аналізів білірубіну належить хворому з паренхіматозною жовтяницею?

А. Загальний 20, прямий 5, непрямий 15 ммоль/л;

Б. Загальний 200, прямий 180, непрямий 20 ммоль/л;

В. Загальний 100, прямий 20, непрямий 80 ммоль/л;

Г. Загальний 40, прямий і непрямий 20 – 20 ммоль/л;

Д. Ні один з вищезазначених.

43. Хворий Р. 32 років скаржиться на підвищення апетиту, печію, відрижку кислим, нудоту, блювання зранку, яке приносить покращення загального стану, біль в епігастральній ділянці, закрепи. При огляді: язик обкладений білим нальотом, ниткоподібні сосочки гіпертрофовані. Пальпаторно – болючість в епігастральній ділянці. Шум „плеску” – натщесерце. Печінка і селезінка не пальпуються. Рентгенологічні складки слизової шлунка набряклі, гіпертрофовані, рельєф грубий. Аналіз шлункового соку: загальна кислотність 87 – 82 – 78 ОД, НСL– 60 – 40 – 56 ОД; багато слизу, лейкоцити 6 – 8 в полі зору. Поставте діагноз і призначте лікування.

А. Виразкова хвороба шлунку, блокатори водородної помпи, вентер, вітаміни;

Б. Хронічний гастрит з підвищеною кислотоутворюючою функцією шлунку (тип В), антибіотики (2 шт.), омепразол, де-нол, дієта 1;

В. Хронічний рефлюкс – гастрит, гастроцепин, альмагель, метил-урацил, дієта 2;

Г. Хронічний аутоімунний гастрит (тип А) вентер, циметидин;

Д. Дуоденіт, антибіотики, ранітідін, мілдронат.

44. Хвора С. 53 років страждає ревматоїдним артритом, з приводу чого тривалий час п`є нестероїдні протизапальні препарати (диклофенак, диклоберл, німід) самостійно, не консультуючись з лікарем. Тиждень назад відчула біль в епігастральній ділянці, який підсилюється після прийому їжі через 1 – 1,5 години. Хвора звернулась до лікаря. Лікар призначив хворій обстеження шлунково-кишкового тракту. У хворої виявилась позитивна реакція Грегерсена. Які зміни найімовірніше можуть бути у хворої при фіброгастродуоденоскопії?

А. Відхилень від норми немає;

Б. Виразкові зміни шлунку;

В. Ознаки хронічного гастриту;

Г. Поліпоз шлунку;

Д. Дивіртикульоз 12-ти палої кишки.

45. Стоматолог, оглядаючи хворого К. 56 років, відмітив, що слизова оболонка порожнини рота блідо-рожевого кольору з ціанотичним відтінком, на слизовій багато телеангіектазій, місцями мацерація епітелію, поодинокі афти. Слизова рота суха, потоншена. Язик яскраво-червоний, гладенький, сосочки атрофовані. Він звернув увагу на шию і верхні кінцівки хворого – там теж були телеангіектазії (судинні зірочки), шкіра жовтувата. Хворий худорлявий, проте живіт збільшений в розмірах. З анамнезу відомо, що він хворіє цирозом печінки.Які ускладнення можуть виникнути у хворого цирозом печінки?

А. Кровотечі;

Б. Гепатоцелюлярна недостатність;

В. Гепаталгія;

Г. Рак печінки;

Д. Все вищезазначене.

46. Хворий К. 54 років звернувся до свого сусіда, за професією лікаря-стоматолога, зі скаргами на сильний „оперізуючий” біль в епігастральній ділянці живота, біль в ділянці серця, нудоту, часте блювання, вранці неодноразово був пронос. В анамнезі хворий був вчора на бенкеті, де випив багато спиртного і вживав жирні страви, зловживає алкоголем. Хворий підвищеного харчуваня. Пульс – 72 уд. в 1 хв., АТ – 130/90 мм.рт.ст. Серце і легені без особливостей. Язик вкритий жовто-білим нальотом, є зони десквамації епітелію на бокових поверхнях язика. Живіт здутий, болючий в лівому підребер`ї. Печінка, нирки не пальпуються. Симптом Пастернацького негативний з обох боків.Яка тактика лікаря в цьому випадку?

А. Дати хворому но-шпу;

Б. Дати хворому но-шпу, баралгін, снотворне;

В. Сказати хворому, щоб дотримувався дієти №5;

Г. Дати хворому но-шпу, обезболююче і відправити до дільничного лікаря;

Д. Направити хворого в хірургічне відділення, де зробити аналіз сечі на діастазу, загальний аналіз крові і вирішити подальшу тактику.

47. Хвора К, 47 років скаржиться на біль у верхній ділянки живота оперізуючого характеру, втрату апетиту, відрижку, нудоту, блювання, запори. Подібні болі спостерігались рік тому. Об’єктивно: хвора пониженого харчування, субіктеричність склер. При пальпації болючість в холедохопанкреатичній ділянці і в точці Мейо-Робсона. У загальному аналізі крові лейкоцитоз, ШОЕ – 18 мм/г. Які необхідні додаткові методи дослідження треба провести для верифікації діагнозу?

А) ультразвукове дослідження жовчного міхура, дуоденальне зондування;

Б) обзорну рентгенографію органів черевної порожнини;

В )ФГДС, копрологічне дослідження;

Г) ультразвукове дослідження підшлункової залози, біохімічний аналіз крові;

Д) ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, копрологічне дослідження, дослідження активності панкреатичних ферментів в крові та сечі.

48. У хворого С., 45 років, раптово з’явився сильний “кинджальний” біль у животі. Об’єктивно: шкіра і слизові оболонки бліді, риси обличчя загострені, язик сухий і обкладений, пульс 102 за 1 хвилину, слабкого наповнення і напруження, АТ 90/40 мм рт. ст. При пальпації черевна стінка різко болюча, напружена – дошкоподібна. Ваш попередній діагноз?

А) виразкова хвороба, загострення;

Б) виразкова хвороба, пенетраця;

В) виразкова хвороба, кровотеча;

Г) виразкова хвороба, перфорація;

Д) виразкова хвороба, малігнізація

49. Хворий М., 35 років, звернувся до лікаря із скаргами на сильний біль в епігастральній ділянці, який виникає вночі чи вранці, а також при тривалих перервах у вживанні їжі, вщухає чи зникає після вживання їжі, блювання кислим умістом шлунка, після чого настає поліпшення. Об’єктивно: хворий зі зниженою вагою, при огляді порожнини рота: язик з відбитками зубів, обкладений нальотом сіро-білого кольору, накопичення м’якого зубного нальоту. При пальпації живота відмічається болючість в епігастральній ділянці та помірне м’язове напруження. Іншої патології не виявлено. Ваш попередній діагноз?

А) виразкова хвороба, загострення;

Б) хронічний гастрит, загострення;

В) хронічний холецистит, загострення;

Г) хронічний панкреатит, загострення;

Д) хронічний ентерит.