Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патфіз.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
86.91 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я України

Вищий державний навчальний заклад України

«Українська медична стоматологічна академія»

Кафедра патофізіології

Реферат

з дисципліни: «Патофізіологія»

на тему:

«Порушення білкового обміну»

Виконав студент

4 групи ІІI курсу

медичного ф-ту

Клименко Олександр

Полтава 2015

Зміст  Вступ. …………………………………………………………………………….…….3

1.  Порушення біосинтезу та розпаду білків в органах і тканинах………………....5

2.  Спадкові дефекти біосинтезу білків..…………. ………………..………………7

3.  Вторинні порушення біосинтезу та розпаду білків в організмі………………10

4. Порушення виділення і кінцевих етапів метаболізму амінокислот….………16

Висновки. ……………………………………………………………………………...20

Література. ………………………………………………………………………….....21

Вступ.

Білковий обмін займає особливе місце в різноманітних перетвореннях речовин, характерних для всіх живих організмів. Біологічне значення білків визначається їх різноманітними функціями. Білки визначають мікро-і макроструктуру окремих субклітинних утворень, клітин, органів і цілісного організму, тобто виконують пластичну функцію. Білковий обмін забезпечує безперервність відтворення і поновлення білкових тіл організму. Енгельс охарактеризував білки як матеріальний носій життя і підкреслив динамічність білкового обміну. Він писав: "Життя є спосіб існування білкових тіл, і цей спосіб існування полягає по своїй суті в постійному самооновлення хімічних складових частин цих тіл".

Крім пластичної ролі, білки виконують унікальну, функціональну, тобто каталітичну роль. Цією функцією не наділені ні вуглеводи, ні жири.

Білки (відповідно і продукти їх гідролізу - амінокислоти) беруть безпосередню участь у біосинтезі рада гормонів, біологічно активних речовин і медіаторів. До них відносяться ліберіни і статини гіпоталамуса, інсулін, ангіотензин, кініни, гістамін, серотонін та ін В останні роки стали відомі пептиди, що знижують больову чутливість - ендорфіни.

Білки (особливо альбуміни) підтримують онкотичний тиск крові. Будучи гідрофільними колоїдами, вони пов'язують певну кількість води і утримують її в кровоносному руслі.

Білки беруть участь у складній системі регуляції гомеостазу. Вони підтримують рН крові, являючи собою так званий білковий буфер.

Головну роль у процесах м'язового скорочення і розслаблення виконують актин і міозин - специфічні білки м'язової тканини. Скорочувальна функція властива не тільки м'язовим білкам, але і білків ряду субклітинних структур, що забезпечує найтонші процеси життєдіяльності клітин.

Основну функцію захисту в організмі виконує імунна система »яка забезпечує синтез специфічних захисних білків-імуноглобулінів. В якості іншого прикладу захисної ролі можна навести участь ряду білків крові в процесі згортання,

Білки виконують транспортну функцію: вони з'єднуються з різними речовинами (гормонами, вітамінами, жирами, міддю, залізом і ін), забезпечуючи їх доставку в тканини-мішені.

За певних умов, наприклад, голодуванні, цукровому діабеті білки можуть використовуватися як енергетичний матеріал.

Таким чином, білковий обмін координує, регулює та інтегрує процеси обміну речовин в організмі, підпорядковуючи його збереження виду, безперервності життя. Стан білкового обміну визначається безліччю екзо-і ендогенних факторів. Будь-які відхилення від нормального фізіологічного стану організму відбиваються на білковому обміні. Тому знання закономірностей цих змін при конкретному патологічному процесі має важливе значення для правильного розуміння механізмів хвороби і вибору тактики терапевтичних заходів.