Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети 25-34.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
770.74 Кб
Скачать

Білет №25

2. Санітарно-гіг. стан чистини оцін. на підставі даних про рівень, структуру і динаміку інфек. захвор. серед війск. служб. та населеня , а також вивч. місцевості , врах. погод. умов , даних про радіаційну, хім, бактеріологічну, сан.-епід. обстан. . Стан може бути оцін. як задові. і незадовіл. Задовіл : захвор. ОС не плив. на боєздатність(0,1-0,2%, відсут. гострозаразні затвор.); сан.-епід. стан р-н. діял. військ благополучний ; територія не заражена ОР,РР,БЗ, фекльно побутовими і промисл. водами; умови розташов, водо постач. війск. праці відповід. умовам. Незадовіл. при одній з умов: захвор. ОС плив. на БЗ, гострозаразні захвор.;>30% ОС завн. опромін. радіоактив , плив. на БЗ;зараження місцев. ОР,РР,БЗ(>5%Р/год);при діях в р-н. , інтенсивно забруд. нечистотами промисловими ОР; відсут. якісної води, продовольства або при зниженні забезпеч. ОС на 50% .

3. Медрота- це військово-мед. підрозділ, що вход. до складу мех. бригади і признач. для її мед. забезпеч..Завдання у наступі: збір поранених і хвор., вивіз з поля бою;евакуація поран. і хвор. із підрозділів бригади або безпосеред. із р-н. мас. сан. втрат на себе; надання перш. лік. вкаліфік. мед. доп. встанов. обсязі; типчасова госпіт. нетранспортаб. поран. і хвор.; лік. лекопоран. та легкохвор. термін віднов. БЗ до 10 діб; тимчасова ізол. інфек. хвор.; підготов. до подал. евак. поран. і хвор. ,що потреб.;мед. розвідки в р-н. розташ. та у смузі дій бригади;розташ. функ. підрозділів медроти як етапу мед. евак.;прийом реєстрація,мед. сорт. розміщ. поран. і хвор. що надходь.;повна сан. обробка поран. і хвор. ,які цього потребують, част. дегазація,дезактивація і повна дезінвекція одягу,взуття, сан. транспорту;посилення силами і засобами мед. служби підрозділів бригади та забезпеч їх мед. майном; контроль за своєчас. якістю лік.-евак. заходів, провод на мед. пунктах батальйонів;матер. забезпеч. поран. і хвор. Організац.-штат. структ.: командування; приймально-сорт. взвод; операційно-перев’яз. взвод, відділ. анестезіології та інтенсив терап.;госпітал. взвод; віділ. збору та евак. поран.; підрозд. забезпеч. аптека та взвод МТЗ.

4.Засоби захисту від ЗМУ поділ на індивідуальні і колективні. ЗІЗ за своїм призначенням розподіляють на ЗІЗ органів дихання (ЗІЗОД) , ЗІЗ очей (ЗІЗО) і ЗІЗ шкіри (ЗІЗШ). За принципом захисної дії ЗІЗОД і ЗІЗШ підрозділяються на фільтруючі та ізолюючі. До ЗІЗОД відносяться протигази, респіратори, ізолюючі дихальні апарати (ІДА), комплект додаткового патрона (КДП), гопкалітовий патрон. Загальновійськові фільтруючі протигази призначені для захисту органів дихання, очей та обличчя від ОР, РП, БА. За конструкцією та габаритами протигази поділяються на протигази великого та малого габаритів. Останні можуть бути коробкового та безкоробкового типів. Протигаз складається з лицьової частини та фільтруючопоглинаючої системи (ФПС), з’єднані між собою безпосередньо. До комплекту протигазу входять сумка та незапотіваючі плівки, в залежності від типу протигазу можуть входити мембрани розмовного пристрою, трикотажний гідрофобний чохол, накладні утеплюючі манжети, водонепроникний мішок, кришка фляги з клапаном. Фільтруючий матеріал спеціальний картон, що виготовляють із суміші волокон целюлози та азбесту. Поглинаючий шар (шихта) затримує усі відомі ОР, що знаходяться у газо- та пароподібному стані. Очистка повітря через сорбцію, поглинання газів та пари.

5. Аптечка індивідуальна (AI-2) признач. для над. допом., самодопом., взаємодопом. при поранен. і опіках (для зняття болю) і поперед. або послаб. ураж. фосфорорган ОР, БЗ і РР.  Набір мед. засобів, що розподіл. по гніздах. Препар. у шприці - тюбики чи флакони. Склад індивід. аптечки : Протибол. засіб у гнізді №1 і у шприці-тюбику , застосов. при переломах, значних ранах і опіках; Засоби для поперед. отрує. фосфорорган. ОР (антидоти) у гнізді №2 у круглому пеналі червоного кольору ;Протибактер. засіб №1 розміщ. у гнізді № 5 у 2-х однакових чотиригранних пеналах без пофарбування. Протибактер. засіб №2 знах. у гнізді №3 у великому круглому пеналі без пофарбування. Використов. його при шлунково-кишкових розладах, що виник. після опромін. Радіозах. засіб №1 знах. у гнізді №4 у двох восьмигранних пеналах рожевого кольору. "Загроза радіоактивного зараження" .Радіоактив. засіб №2 знах. у гнізді №6 у чотиригранному пеналі білого кольору. Приймати його після випад. радіо актив. опадів при умові вжив. в їжу свіжого молока. У першу чергу препарат давати дітям. Засіб проти блювоти знах. у гнізді №7 у круглому пеналі голубого кольору.

Білет№26

1.В умова бойової обстановки війська можуть знах. у відвед їм районі в стані очікування, розташованні на місці. Заходи які проводяться в р-н. розташування : охорона р-н (безпосередня і сторожова);організація зайнять по бойовій, технічній та інш. підготовці; орг. заходи по підтриманні техніки у бойовій готовності;викон. заходів тилового забезпечення; орієнтація підрозділів на подальші дії. Розміщуються підрозділи так, щоб можна булоб організувати охорону, контроль управління,маскування, щоб швидко привести у БГ. На мед. службу покладено багато завданя: контрол сан.-гіг. норм. навчаня ПМД, зміцнення ОС ітд.

2. Сан.-епід. стан чистини і р-н її дій може бути: благополуч., нестійким, неблаглполуч., надзвичайним. Благополуч.:відсут. гострозараз. захвор. або появ. при задов. сан.-гіг. стані військ; відсут. умов. форм. епід. осеред. і пошир. інфек. затвор. серед ОС.; поодин. інфек. зах., харак. для місцевості( викл.ОНІ); відсут. застосов. противником БЗ і благопол. сан.-епід. стан р-н.. Нестійким стан частини: інфек. зах., не харак. місцев.;незнач. збіл. поодин. зах.,які були раніше; груп. зах. без тенденції до пошир.; розміщ. ОС в р-н., сан.-епід. стан нестій.,неблагополуч.; незадов. сан.-гіг. стан частини. Нестійким сан.-епід. стан р-н: серед насел. незареєстров. раніше груп. ін­фек. захвор.;епідерм. осеред. інфек. які виклик. занос у війська.; незадов. сан.-гіг. насел. пуктів,об’єктів водопостач.,кумун. невпоряд.; близ. розташов.р-н. діял. військ до неліквід. епідерм осеред.; Неблагополуч. сан.-епід. стан частини: серед ОС груп. інфек. захвор. є умов для розповсюд.; занос у війська поодин. ОНІ(чума ,віспа,холера);розташов у р-н. стан якого надзвичайний або після застосов. против БЗ( викл. ОНІ). Неблагополуч. сан.-епід. стан р-н: серед насел груп. інфек. захвор. є умов для розповсюд.; поодин. випад. зах.ОНІ; після застос. против. БЗ(крім ОНІ). Надзвич. сан.-епід. стан частини: зрост. інфек. хвор. серед ОС до епідемії за корот. час вплив на БЗ; повторні випад ОНІ чи випад груп. спалах.; факт застосов. против. БЗ у вигляд. ОНІ. Надзвич. сан.-епід. стан р-н.: появ. груп зах. ОНІ серед населення; широке розповсюд. інших небезпек для військ інфек. зах.;застосов. против. збуд. ОНІ; актив. природ. осеред. чуми зах. чуми серед людей.

3. Медрота- це військово-мед. підрозділ, що вход. до складу мех. бригади і признач. для її мед. забезпеч..Завдання у нає.жєступі: збір поранених і хвор., вивіз з поля бою;евакуація поран. і хвор. із підрозділів бригади або безпосеред. із р-н. мас. сан. втрат на себе; надання перш. лік. вкаліфік. мед. доп. встанов. обсязі; типчасова госпіт. нетранспортаб. поран. і хвор.; лік. лекопоран. та легкохвор. термін віднов. БЗ до 10 діб; тимчасова ізол. інфек. хвор.; підготов. до подал. евак. поран. і хвор. ,що потреб.;мед. розвідки в р-н. розташ. та у смузі дій бригади;розташ. функ. підрозділів медроти як етапу мед. евак.;прийом реєстрація,мед. сорт. розміщення поран. і хвор. що надходять;повна сан. обробка поран. і хвор. ,які цього потребують,част. дегазація,дезактивація і повна дезінвекція одягу,взуття, сан. транспорту;посилення силами і засобами мед. служби підрозділів бригади та забезпеч їх мед. майном; контроль за своєчас. якістю лік.-евак. заходів, провод на мед. пунктах батальйонів;матер. забезпеч. поран. і хвор. Організац.-штат. структ.: командування; приймально-сорт. взвод; операційно-перев’яз. взвод, відділ. анестезіології та інтенсив терап.;госпітал. взвод; віділ. збору та евак. поран.; підрозд. забезпеч. аптека та взвод МТЗ.

4. Організує проведення часткової спеціальної обробки командир підрозділу. Вона здійснюється особовим складом без припинення виконання бойових завдань (під час бойових дій), а також обов'язково повторно після виходу з вогнищ зараження ОР, РР, БР. Спеціальна обробка проводиться з використанням табельних і підручних засобів безпосередньо у підрозділах з метою подальшого ведення бойових дій без засобів захисту, та в разі входу до колективних засобів захисту.

Часткова санітарна обробка (ЧСО) проводиться, якщо дозволяє обстановка, протягом першого часу після зараження, безпосередньо в зоні радіоактивного забруднення і повторюється після виходу з неї. Воно полягає у видаленні РР з відкритих ділянок тіла і дезактивації одягнутого обмундирування і засобів захисту та виконується після дезактивації зброї і техніки. Проводиться в зоні зараження підручними засобами. Радіометричний контроль до і після його проведення не проводиться. Для вирішення проведення ЧСО поран. та хвор, які надход. із зони зарж.РР, проводиться радіометричний контр. Проведення ЧСО в зараж. р-н необ. протерти або обмести, не знім., протигаз (респіратор) і ЗЗШ, обмести і стрях. об мундир., споряд., взуття, якщо не було одягнуто засобів захисту шкіри. Використ. індивід. про тихім. пакету (ІПП-8) Повна спеціальна обробка(ПСО) проводиться поза зон. зараж. після викон. БЗ частинами хім.., інженер.військ за розпоряд. старших начальників, як без посеред. в р-н БД, так і в р-н. спец. оброб. (РСО), які розгорт. підрозділ. хім.. військ за участю речової та медичної служб. ПСО ОС, поран. і хвор. обмивання всього тіла водою з милом з обов'яз. змін. білиз. і обмундирування ( якщо одночасно не підлягає обробці).ПСО. прод.якщо РР 50 мР/год, провод. не пізн. 10 год. з мом. зараж.ПСО склад. : контрол.-розподіл. пост (КРП); майданчик обробки озброєння і техніки; майд. оброб. стрілк. зброї; майд. оброб. зас. індивід. захисту (ЗІЗ); майд. заміни зараж. обмундир.; майд ПСО.

5. У повітрі та на різних предметах: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, миш'яковистого водню, фосгену і дифосгену.

Білет№27

1. Види забезпеченя : бойове, технічне, тилове.Окремим видом забезпечення є мед. забезпеч.

2. Карантин – це система протиепідем. і режимних заходів, які спрямовані на повну ізол. частин від цивіл. насел., сусідніх військ і ліквідацію затвор.. При впровад. карантину передбачається:заборона в’їзду в епідемічний осередок (осередок БЗ),виїзду і вивозу звідти будь-якого майна без попереднього знезараження(знеш­кодження);охорона р-н карантину зі зброєю;роз’єднання ОС на можливо більш дрібні групи;організація в карантині спеціальної комендантської служби, яка забезпечує виконання правил карантину;щоденний мед. огляд (з вимір. t тіла) осіб з підозрою на зах.;негайна ізоляція і госпітал. хвор. в інфек. госпіталі;орган. проф. щеплень і специфічної проф. за відповідними схемами;орган. постачання частин, які знаходяться в карантині.

3. При з’ясув. завдань мед. служби нач. мед. служби повинен зрозуміти завдання частини (бригади), характер і мету наступних бой. дій, їх розмах, завдання, поставлені перед мед. службою командуванням і начальником мед. служби вищої ланки, строк підготовки мед. служби. При з’ясув. завдання увага звертається на фактори і умови, які в даній конкретній обстановці можуть суттєво впливати на діяльність мед. служби. Розрахунок часу здій. після з’ясув. завдання . Мета визнач., яким часом володіє мед. служба для підготовки до забезпеч. наступних бой. дій і як організувати проведення необхідних підготовчих заходів із врахуванням наявного для цього часу. Визначається загальний час для підготовки мед. служби до забезпечення наступних бойових дій військ, потім – час, визначений командиром (командувачем), протягом якого начальник мед. служби повинен прийняти і доповісти своє рішення, а також мінімальний час, який необхідний для постановки завдань підлеглим і організації підготовки сил та засобів мед. служби. Загальний бюджет часу обчислюється з моменту орієнтування (отримання завдання) до строку готовності медичної служби. Розрахунок часу, по суті, є складанням календарного плану роботи на період підготовки до бойових дій.

4. Вогнищем ядерного ураж. наз. діл. терит. навколо центру назем. чи епіцентру повіт. ядер. вибуху, на якій відбув. руйнув. чи пошкод. будівель, споруд, бой. техніки та інших об'єктів, виникнення пожеж, а також ураж. людей за рахунок дії 1-го або декількох ураж. факторів ядер. вибуху, що потреб. провед. рятув. і невідклад. аварійно-віднов. робіт. Сан. втрати в ядер. вогнищах будуть масові і виник. одночасно., комбінов ураж з важк. опіки; 50 - 60% уражених потреб. швид. і невідкл. мед. допом.; ураж., шкір. покриви і одяг яких зараж. радіо актив. реч., потреб. провед. спец. сан. оброб.. 3 типи ядерних вогнищ: переважно-радіаційними ураж.; комбінованим ураж.; опіками і травмами ураж .; переважно термічними ураж.. Надання мед. доп. ураж. іоніз. ви промін. провод. на основі систем. етапного лік. поран. та хвор. з евак. за призн., з урахуванням умов обстанов., що склад. в результаті застосув. ядер. зброї. Система ліку.-евак. забезпеч. у військах включає 5 видів мед. допомоги, які надаються на 3-х етапах мед. евак. . Перша мед. допомога надається у місцях виявлення уражених та на МПБ (само- і взаємо, санітарами, санінструкторами) і передбачає усун. або послаб. почат. ознак променевої хвороби. Після виходу із зони радіац. зараж. провод. часткова сан. обробка. Долік. мед. допомога надається у місцях виявлення уражених ОС мед. пунктів батальонів (МПБ) і спрямована на усун. або послаб. почат. ознак променевої хвороби та проявів, погрожуючих життю постраждалих. Зараж. відкритих ділянок шкіри і обмундир. продуктами ядер. вибуху - часткова сан. оброб. після виходу із зони радіац. зараж.. Перша лікар. допомога надається на першому етапі мед. евакуації лікарями Мед.рБР і спрямов. на усун. тяжких проявів променевої хвороби і підготовку ураж. до подал. евак. Зараж. шкіри і обмундир. продуктами ядер. вибуху (вище допуст. рівня) проводять часткову сан. обробку.Хвор. ГПХ 1 ступ. після купування первинної реакції повертають в підрозділи. При наявності прояву розпалу хвороби їх направляють, як і хворих з більш важкими ураженнями, в ВППГ. Кваліф. мед. допомога надається на другому етапі мед. евак. лікар. ВППГ або окремого медичного загону (ОМЗ) направ. на усун. тяжких, погрож. життю, проявів промен. хвороби, боротьбу з різними її усклад ,підготов. ураж. до подал. евак. Зараж. відкриті ділянки шкіри,обмундир. продуктами ядер. вибуху (більше допуст. рівня) провод. повну сан. оброб. у відділ. спец. оброб. Спеціалізована мед. допом. на третьому етапі мед. евак. лікар.-спеціаліст. військ. лікув. закладів госпітал. бази фронту (ГБФ).Завдання полягає в лік. постраждалих у повному обсязі, кінцевому виключенні у них головних прояв. промен. хвороби її усклад., наданні умов для відновлення БЗі і працездатності. У цивіл. 3 вид. мед. допом. 2 епапа евак.

5.Операц.-перев’яз відділ. операційна

перед-операційна протишокова

Білет№28

1.Бой.забез.- комплекс заход, що здій. з мет. створ. сприят. умов для успіш. веден. бою, для ефект. застос. заход.боротьби,з збереж. висок. готов. війск. Види БЗ:розвідка, захист від ЗМУ, маскування,інженер.забез.,хімічне,охорона.

2.Протиепідем. заходи. Мета запобіг. виник. інфек. затвор. серед ОС,а у випадках їх появи – недопущ. розповсюд. і як найшвидша локал. та лік від. осеред. інфек. захвор. Протиепід. заходи груп : на нейтралізацію джерела інфек.; на розрив механізму передачі;на створення несприйнятливості організму до інфек.захвор. Включають провед. заход. для запобіг. заносу інфек. захвор. з прибуваючим в частину молодим поповненням;виявлення, облік і лікування осіб з хрон. формами інфек. захвор. і бактеріоносіїв;дотримання протиепідем. режиму на етапах мед. евакуації;вияв осіб з ризиком зараж. і організ. мед. нагляду за ними;провед. дезінфекції, дезінсекції та дератизації;профілакт. щеплень і екстреної профілактики особовому складу;пропаганда гігієн. знань і здорового способу життя серед ОС військ.

3. При з’ясув. завдань мед. служби нач. мед. служби повинен зрозуміти завдання частини (бригади), характер і мету наступних бой. дій, їх розмах, завдання, поставлені перед мед. службою командуванням і начальником мед. служби вищої ланки, строк підготовки мед. служби. При з’ясув. завдання увага звертається на фактори і умови, які в даній конкретній обстановці можуть суттєво впливати на діяльність мед. служби. Розрахунок часу здій. після з’ясув. завдання . Мета визнач., яким часом володіє мед. служба для підготовки до забезпеч. наступних бой. дій і як організувати проведення необхідних підготовчих заходів із врахуванням наявного для цього часу. Визначається загальний час для підготовки мед. служби до забезпечення наступних бойових дій військ, потім – час, визначений командиром (командувачем), протягом якого начальник мед. служби повинен прийняти і доповісти своє рішення, а також мінімальний час, який необхідний для постановки завдань підлеглим і організації підготовки сил та засобів мед. служби. Загальний бюджет часу обчислюється з моменту орієнтування (отримання завдання) до строку готовності медичної служби. Розрахунок часу, по суті, є складанням календарного плану роботи на період підготовки до бойових дій.

4. Хім. розвідка завдання, отрим. дані про хім.. оснащення і стан хім. захисту військ против., дослід. харчов. продук. і води на забруд. їх ОР, вияв. р-н і насел. пунктів, найбільш безпеч. у протихім. віднош. для розміщ. сил і засобів мед. служби, вияв. місцевих засобів, які можуть бути використ. мед. службою для провед. хім..захисту на етапах мед. евак..Вимого: своєчасність,безперервність,достовір.Розвід провод.: хім. спростер пости, хім. розвід. дозори. Організовує хім. контроль хім.. війська, ветиринарна служба,мед.служба..Методи індик.ОР:хімічний,біохімічний,біологічний,фізикохімічні. Прилади ВПХР-у повітрі,ПХР-МВ-у воді зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, хлорціану, синильної кислоти та її солей, миш'яковистих ОР (люїзиту та ін.), алкалоїдів і солей важких металів; у фуражі: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, три-хлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, фосгену і дифосгену; у повітрі та на різних предметах: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, миш'яковистого водню, фосгену і дифосгену

5.

.

Білет 29

1.Техніч. забезпеч- це комплекс заходів, що здійс., з метою своєчасного укомплект. озброєням і технікою, забезпеч. боєприпасами, військ. тех. майном, підтрим. озброй. тех. у постій БГ, забезпеч. іх високої ефек. і надійності в їх роботі у будь якій обстановці, швид. віднов., поповнення до ладу озброєння і техніки.Забезпеч. поділ: ркет.тех., артилерисько тех., танко тех.,авто тех., інженерне тех. та інш.

2.Сан. нагляд за розміщ. війсь почин з провед. мед. розвідки, з’ясов сан-гіг. р-н. розташов. військ контр. за умовали перебув. у фортифікаційних спорудах і польових помешканнях (вентиляція, опалення, вивіз смітя).Систем провод. очистка територ. (регул. збір,знезаражу. відходів).При потреб. дезіфек. дезінсек.,дератизацію.Сан. нагляд за харч. розробка режиму харчув. та склад. меню-розкладки продукт.; дотрим. сан.-гіг. норм і правил при транспорт. та зберіг. продовол. продук. та питної води, приготув. та видачі їжі;дотрим. сан.-гіг. норм і правил при транспорт. та зберіг. продовол. продук. та питної води, приготув. та видачі їжі;контр. за забезпеч. ОС індивід. казан., ложками, флягами, перевірка знань та виконання правил особ. гіг.;контр. викон. сан-гіг. норм правил при розташув пол. пунктів хар. на місцевості, орган їх водопост.;контр. дотрим. гіг. вимог до первинної теплової обробки продук.;контр. дотрим. терміну реал. готової їжі;контр. миття та знезаражу. індивід. казанків, ін­вен­тарю та термосів на польових пунктах харчув.; мед. нагляд за станом здоров’я працівників продовол. служби і здійснення контр. виконанням ними правил особ. гіг.; проф. харч. захвор. За водо постач. вибір джерела , котр. пунктів водо постач.,водозабір. пунк.,загон. перевез., збереж. води;лаб. конт. якості води, дотрим. ВС норм водопост.,контр. забез. ОС індивід. фляг.; контр.забез. ОС індивід. засоб. знезараж. води; конт. здор. ОС як прац. на водопост.

3. Стрілець-санітар повинен:знати зав. свого взводу, місце команд. взводу;безперервно спостеріг. за появ. поран. на полі бою і допов. про них коман. взводу;розшук. поран. на полі бою, надавати ПМД, вміло використав. захисні та маскуючі власт. місцевості для захисту поран., позначати ці місця відповід. знаками,прав. викор. мед. оснащ.. На оснащенні стрілець-санітар сумку санітара (СС), лямку медичну носильну (лямку медичну спеціальну), нарукавний знак Червоного Хреста.

4. Колект. засоби захисту - це герметизовані або негерметизовані стаціонарні інженерні споруди або рухомі об'єкти військової техніки, які облад. фільтровентиляційними установками і призн. для групового захисту людей від ЗМУ. Загальновійськові: Рухомі: Танки, БМП, бронетранс-портери, БРДМ, літаки, кораблі; Укриття:  щілини, окопи, траншеї; Сховища: довготермінові фортифікаційні споруди, польові інженерні споруди різних класів; Спеціальні: Рухомі : Сан. транспорт та інші автомоб, обладнані ФВУ; Сховища: довготермінові фортифікаційні споруди КП, СП, КСП. сховища різних класів для розміщ. мед. пунктів, госпіталів. Сховища медичного призначення: площа на 1 людину, м2 : на носилочного при двоярусному розміщенні 2,5-3; на сидячого 0,5-0,75; на 1стіл у перев`язочній 6-8; на 1 стіл в операційній 12,5-15. Норми сан. загальновійськові сховищ.,  медичних сховищ: вміст О2 16-18%, 17-20%; Вміст СО2 при ізол. 3%, 1-2%;

v руху повітря - , 0,5 м/сек; вологость повітря 80%, 60%; t повітря 16-300С, 18-230С, перепади t по вертикалі не >2-40С,по горизон 20С; Обсяг вентиляції на 1 чол. 2м3,5м3.

5. ПХР-МВ-у воді зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, хлорціану, синильної кислоти та її солей, миш'яковистих ОР (люїзиту та ін.), алкалоїдів і солей важких металів;

Біле №30

1.Тилове забезпеченя –це сокупність заход. ,здійсненя яких дозвол. забезпеч військ усіма видами мат. заход. з метою тідтрим їх БЗ і створ. сприятливі умов для успіш. викон. постав. завдання. До тил. забезпеч. віднос.: матеріал. з., транспор. з.,торгово побут. з., квартирно експлуат. з., фінансове з. .

2. Під видом мед. допом. розум. певний перелік (комплекс) лік.-проф. заходів, які провод. при поран. i захвор. ОС військ та мед. служб. на полі бою, в осеред. мас. сан. втрат і на етапах мед. евак. ПМД над. на місці поран. або в найближ. укритті самими ВС само- i взаємодопомоги, стріл.-сан., саніт., водіями-сан ,сан. інструкт. підрозділів, ОС підрозділів, що виділяються для рятувальних робіт в осеред. мас. ураж.. Долік. допом. над. фельд. батал. на мед. пунктах батал., які очол. фельд. (при мас. сан. втратах і на мед. пункті частини, в медроті бригади). ПЛД над. лік. загал. практики на мед. пунктах частинна медротах бригад, на мед. пунктах батал. (дивізіонів), які очол. лікарі ( у ВППГ при мас. надходь. поран. і хвор). Кваліф.МД над. лік. хір. і тер. ВППГ (невідклад. каліф. МД у медротах бригад) та деяких лік. закладах госпітал. баз.

Спеціал. МД лік. над. лік.-спеціал. у лік. заклад. пересув. госпітал. баз оператив. команд. та терит. госпітал. баз МОЗУ.

Обсяг МД – це сук. лік.-проф. заход., які здій. поран. i хвор. на даному етапі мед. евак. Обсяг залеж. умов бой., тил. і мед. обстан. і встан.: для ВППГ – нач. мед. служби АК; для мед. пункту частини (медроти бригади) – старшим нач. мед. служби.

3.2 методи роботи паралельний і послідовний.Паралел. метод коли бракує часу. Послідовний при плануванні війск. операцій. Принцип роботи : отрим та збір вихід. інф.; з’ясув. завдань мед. слуби ; розрахунок часу; оцінка обстан.; прий. ріш. на орг. мед. забез. бою; оформ. план мед. забезпеч. ; постан. завд. підлег. ; контр. викон. і домога підлег..

4. Вогнища хім. ураж. стійкі та нестійкі, що залежить від типу ОР . Стійк. вогн. такі у яких ураж. дія ОР зберіг. протяг. 1 год. і більше: декілька діб, тижнів, місяців.У хім. вогнищах ОР, ОС застосов. ЗЗОД і шкіри, провод. частковку і повну сан. оброб, всі зараж.об’єкти (техніка, майно, тощо) підляг. дегазації.Нестійких вогн. уражаюча дія ОР припин. протягом 1 год .Викор. нестійких ОР ураж. ОС під час їх застосування. нестійк. ОР, ОС застос..тільки ЗЗОД.За часом прояв. симтом. отруй ОР шивкої дій( протяг. 1 год з момент контак.),сповіл. (пізніше 1 год.) Стійке вогн. ураж. швидкодію. ОР (зарин, зоман, V-гази, Сі-Ес - внаслідок інгал. проник., зарин, зоман - через шкіру). Нестійке вогн. ураж. швидкодію ОР (синільна кислота, хлорацетофенон - інгаляційно). Стійке вогн. ураж. ОР сповільн. дії (VX, іприт, люїзит - через шкіру).Нестійке вогнище ураж.ОР сповільненої дії (фосген, BZ, ДЛК – інгал.). Особл. над.МД : припин. подал. надход. отрути в організм;застосув. специф. антидотів;віднов. і підтрим. ф-к жит. важ. сист. орган. (дих., кровообігу);застосув. засоб. симптом. терапії.

5.Площа для розгорт 200х300м

Білет №31

1.Сист. управ. СУ:орган. управ. штаби; пункти управ. :КП команд. пункт.,ЗКП запас. команд. пункт., ТПУтиловий пункт управ.; засоби управ. : АСУВ (автоматиз.),ЗЗв(засоб зв’яз).Взвод,рота КПС(команд. спостер.пункт), батальйон команд.пункт батал.КПБ,бригади і вище (КП,ЗКП,ТКП).

2. Мед. розвід – це збір даних про мед. загрози (обстан. та фактори ризику природ, клімат., еколог., соц.-економ., мед. характ. ), які вплив. на здоров’я ОС і сан. благополуччя військ, на ефект. діял. мед. служби.Завдання :вивч. визнач. сан.-епідем. стану р-н розміщ. та майбут. БД військ і маршрут їх пересув.; вивч. власт. місцев., що вплив.на стан здоров’я і захвор. ОС військ.; вияв. умов евак. поран. та хвор. і можлив. здійснення маневру сил. та засоб. мед. служби; Вияв. умов для розгорт. роботи підрозділів, частин і заклад. мед. служби; вияв. місцевих ресурсів мед. постач.; визнач. сан.-епідем. стану військ противника, системи його мед. забезпеч. і стану мед. служби.Мед. розвід. 1) оперативно-стратегіч. рівня:медико-тактичного розвід.2) тактичного рівня: сан.-епідем. розвідка(радіац.,хім., бактеріологічна розвідка).

3.

4.ОР загально отруйної дії оксид вуглецю (СО)(захист гопколітовий патрон),синилька кислота(СHN),хлорціан.(CICN),арсин(SA),фосфін(PH).Синильна к-т –безбарвно літуча рідина із запах.мегдалю добре розчин. у воді і орган. розчин.високо токсична, прникає ігнгаляційно і через шкіру.Мех. токсин. дії:знижує актив. 20 ферментів,викликає гіпоксію тканин організму.Клініка 2 форми блискавична і сповільнена. Блискавич. бурх., збудження,параліч ЦНС,миттєва втрата свідомості, судоми,піна з роту, тахікардія,аритмія,смерть.Сповіл(гіркий мегдаль,метал у роті).початкова стадія(біль в грудях, тошнота,рвота,тахікардія); синдромний стадія(судоми,розшир. зрач ,фібриляція;паралітична стадія(атонія,рефлекси відсут.).Лікув..глюкоза 40%в/в20-40мл, тіосульфат натрію30%-20мл в/в , метиленова синька 1% на 25%глюкози(віднов,ткан. дих) , антидот антисиам2%-1мл табел., симптоматична терапія.

5. ПХР-МВ-у воді зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, хлорціану, синильної кислоти та її солей, миш'яковистих ОР (люїзиту та ін.), алкалоїдів і солей важких металів;

Білет№32

1.

2. Мед. майно за функ. признач.:власне мед., сан.-господ.,мед. і сан. техніку. За облік. ознак. витратне,інвентарне. Власне: лік .засоб.,хім. реактиви, дезінфек. засоби,перев’яз та шов. мат.,мед. витрат. препарати, книги бланки,аптеч. витрати, зуболік.,зуботех., матер.,приладдя ,рентгенівська плівка,лаб. посуд,окуляри.Інвентарне лік. предмети,апарати,хір.інструменти,набори хір. інст.,апарати для в травмат. ортопедії,апарати для анестезіології,стериліз. облад .мед. меблі,сан-госп. майно,рух. мед. і сан. устан.,дезінфек. облад,зуболік.,зуботех.,апарати інструм,рентген.,фізіотерапевт. апарати,аптек. облад.,лабор. облад., радіометр.,дозиметричні апаратура,зарас частини. Комплект мед. майна суку. лікар. препар., предметів та інших видів майна, регламентованих за складом і кількістю для надання МД поран. хвор. їх лік. або для оснащ. функціон. підрозділів етапів мед. евак. Познач комплект “А” – аптечки для надання ПМД;“Б” – перев’язувальні засоби і шини; “В” – комплекти військові для надання ПМД;“Г” – компл. госпіт. кваліф. МД; “У” – компл. для надання спеціалізм. МД;“Л” – комплекти лаборант.всі компл. мед. майна поділ. на комплекти функціон. та спеціал. призначення.

3.Оцінка обстановки:склад, полож.,можливий характер дій противника;склад, полож.,ст. готов.своїх військ; склад, полож,дій сусідів умови взаємодії;оцін. умов. місцев.мет. умови;РХБ-обстановка.,сан-гіг, сан-епід. стан.

4.ОР нервово-параліт: дії серіїV: VE·VP·VS·VR·VM·VX·Амітон(VG) ·EA 3148; серіїG Табун (GA) ,Зарин (GB) Зоман (GD)  Циклозарин (GF)  Етилзарин (GE)  GV.профілактика викор. протигазу, і засоби захисту шкіри. Антидоти М-холінолітики,( атропін, скополамін ).схема признач атропіну.легкому ступені - в/м 2 мл 0,1% р-н, повторно по 1-2 мл з інтервалом 30 хв. середньому ступені - в/м'язево 2-4 мл 0,1% розчину, повторно по 2 мл з інтервалом 15 хв.,тяжкому ступені - в/в або в/м 4-6 мл 0,1% розчину, повторно по 2 мл з інтервалом 3-8 хв.У АІ міститься  комбінований антидот будаксим,  холінолітичною (трибутан) і реактивуючою (дипіроксим, дамоксим) дією. Ввод. вміст 1 шприц-тюбика в/м при перших ознаках ураж. ФОР, повтор. через 5-10 хв при нарост. симптомів.Тяжких одночасно вміст 2 шприц-тюбики .

Симтомат. тер. оксигентер., Куп. судомний синдром феназепаму (3% - 1,0 мл в/м) порушенні ф-н ссс, норадреналін (0,2%) або мезатон (1 мл 1% роз. з 5% роз глюкози в/в), корглікон (1мл - 0,06% роз. з 10 мл 0,9% роз. хлориду натрію в/в). Дезинток. тер. гемодез в/в 200- 400 мл, 4% роз. гідрокарбонату натрію до 500 мл, 5% роз. глюкози 200- 500 мл, сечогін. (лазикс 1% 2 мл в/в).Викор. гемодіаліз, гемосорбція. Проф. пневм.,антибіотики, сульфаніламідні препар. У коматозній стадії ввод. АТФ (1-5 мл 10% роз. в/м), кортикостероїди (гідрокортизон 125 мг в/в)..

5. умов познач ос мед служб.

Білет№33

1.Упрвління військами –цілеспрямована діяльність командирів, штабів та інших ОУ щодо підтримання БГ,БЗ військ,підготовки до бою, управ. ними підчас викон. бойового завдання .Зміст управ. : орган.,здійснення заходів підтримки БГ,БЗ;безперев. добув., збір,вивчення та узагал., даних обстановки; прийняття рішення командиром- довед. завдан. до підлег.; план. бою-порядок взаємодії;організ.усіх видів забезпеч.-організ. –організац. СУ.;кірівництво підготов. до бою-котнр. за викон. поств. завдань;надання підлег. неохід. допомоги.Основою управління є рішення командира.Принципи управління: єдиноначальність (особист . прийняття рішення );особ. відповід за прийняття рішення і викон. БЗ; централізаці управління в поєднанні з ініціатив. підлеглих(розрах. затрат.);знання, аналіз обстанов. перед. входу БД;твердість і наполег. у втіленні рішення і планів;висока організ. оперативність і творчість в роботі.Вимоги до управління :стійкість , оперативність,безперервність,стрімкість,центроліз. та ініціатива.

2. Для над.ПМД поран. і хво. на полі бою, в осеред­. мас. сан. втрат і стихійних лих викор .індивід. мед. оснащ. ВС та оснащ. сан. інструк. роти, санітара, водія-санітара, стрільця-санітара (групове медичне оснащення). З цією метою можуть використав. аптечки (індивід., авіаційна, десантна), індивід. пакети (перев’язувальний та протихім.), табл. для знезараження води а також вміст сумок мед. ВС та сумок санітара. Медико-тактична характеристика індивід. мед. оснащення. Аптечка індивідуальна (АІ)(для надання МПД), Пакет перев’язувальний індивідуальний (ППІ) Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-9) Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-10). Таблетки для знезараження води.( пантоцид 3мг актив. хлору, аквасепт та акватабс 4мг актив. хлору 1 табел. на 800мл через 30-40 хв. можна вживати). Медико-тактична характеристика групового медичного оснащення: Аптечка військова (АВ)( надання ПМД при поран. та опіках екіпажу бойових і транспортних засобів До склад аптечки : лікар. засоби (р-н аміаку 10% по 1 мл, р-н диксафену по 1 мл, 5% спиртовий р-н йоду в ампулах, табл. пантоциду по 0,0082 г.), перев’яз. засоби (бинт марлевий стерильний, пов’язка мед. мала стерильна, ко­синка медична) і джгут кровоспинний гумовий. Вміст розрах. для подання допомоги 3–4 поран. та обпеченим. Розміщується аптечка в металевій коробці. Остання кріпиться на бойових і транспорт. машинах на постійному місці. Маса аптечки – 2,1 кг.) ;Аптечка бортова літальних апаратів (АБ-3); Аптечка групи обслуговування авіаційних літальних апаратів (АЕ;) Сумка санітара (СС)( оснащенням санітара, санітара-носія, стрілка-санітара, водія-санітара ПМД поран., обпеч., ураж. іоніз. випромін., ОР і БЗ. Вміст(табл.. тетрацикліну гідрохлориду по 0,1 г, цистаміну по 0,2 г, диметкарбу; р-н аміаку 10%, йоду 5% і порошок натрію гідрокарбо­нату), перев’яз. засоби (бинти марлеві стерильні, пакети перев’яз, індивід. пов’язки мед. стерил. малі, лейкопластир, вата стерил., косинка мед.), мед. предмети (джгут кровоспинний гумовий, ножиці, ніж садовий), блокнот і олівець. Сумка розрахована для подання ПМД 30 поран. та ураж.. М сумки– 4,2 кг. Сумка медична військова (СМВ)(оснащенням сан. інструктора та фельдшера і признач. для поданя ПМД поран. і обпеч., ураж. іоніз. випромін., ОР, Б засоб., а також для провед. простих лікув. заходів під час надання амбулат. допомоги. При необхідності антидоти та інші лікарські засоби можуть бути використані для поповн. аптечок індивід. Склад сумки (р-н будаксиму 1%, промедолу 2%, аміаку 10%, антиціану 20%, йоду 5%; таблетки сиднокарбу по 0,01 г, “аскофен”, диметкарбу, сульфалену по 0,1 г, тетрацикліну гідрохлориду по 0,1 г, феназепаму по 0,0005 г, цистаміну по 0,2 г), перев’язувальні засоби (бинти марлеві стерил., вата стерил., пакет перев’язув. індивід., пов’язка мед. стерил. мала, косинка мед., лейкопластир), лікарські предмети та хірургічні інструменти (джгут кро­воспинний гумовий, ножиці тупокінцеві, пінцет анатомічний, термометр медичний, трубка ТД-1, 02, ніж садовий), блокнот і олівець. Сумка для подання допомоги 30 поран., ураж. і хвор.. М сумки – 3,9 кг.);Накидка медична (НМ)

3.Управ. мед. службою. Мед. служба ЗСУ являє собою спеціальну організацію, яка включає медичні підрозділи,частини,заклади,з’єднання і органи управління, призначені для мед. забезпечення війсь в мирний та воєнний час.

4.СО в організм. потрапляє інгаляц. шляхом,у крові утвор. стійке з’єднання з двохвалентним залізом гемоглобіну( утвор . метгемоглобін) і тканиних ферментів, що викликає гемічну і тканнину гіпоксію.Швидко проникає через гемато-енцефал. бар’єр, і викликає параліч ЦНС.Клініка 3 ст. :легкий ( гол. біль,шум у вухах, сонливість ,нудота ,запаморочення)середній(омарочний стан, провали в пам’яті,судоми ,яскраво-червоні слизові,тремтіння,поруш. м’язів,адинамія)тяжкий( коматозний стан, тонічні клонічні судоми, мимовільне сеч. випуск. колір обличчя яскраво-червоний , пульс 100-120, гіпотонія,t 0C39-40).

5. ПХР-МВ-у воді зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, хлорціану, синильної кислоти та її солей, миш'яковистих ОР (люїзиту та ін.), алкалоїдів і солей важких металів; у фуражі: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, три-хлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, фосгену і дифосгену; у повітрі та на різних предметах: зарину, зоману, Ві-Ікс, іприту, трихлортриетиламіну, люїзиту, синильної кислоти, хлорціану, миш'яковистого водню, фосгену і дифосгену

Білет 34