Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча кардіологія (частина 2) Пеший.rtf
Скачиваний:
299
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.39 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКРАЇНИ«УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

КАФЕДРА ГОСПІТАЛЬНОЇ ПЕДІАТРІЇ ТА ДИТЯЧИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ

Т.О. КРЮЧКО, М.М. ПЄШИЙ, С.М. ТАНЯНСЬКА

ДИТЯЧА КАРДІОЛОГІЯ

(ЧАСТИНА II)

Навчальний посібник призначено для студентів вищих медичних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, лікарів-інтернів,слухачів факультетів підвищення кваліфікації,кардіологів терапевтичних клінік та сімейних лікарів.

Полтава – 2007 р.

Навчальний посібник підготовлений професорами Т.О. Крючко, М.М. Пешим і доцентом С.М. Танянською кафедри госпітальної педіатрії та дитячих інфекційних хвороб (зав. кафедри професор Т.О. Крючко) Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія».

Ректор академії – доктор медичних наук, професор В.М. Ждан.

В навчальному посібнику з сучасних позицій викладені основні розділи дитячої та підліткової кардіології: артеріальний тиск у дітей та підлітків, артеріальні гіпертензії і гіпотензії, гіпертензивні кризи, пролапс мітрального, тристулкового і аортального кла­панів, кардіоміопатії з використанням електрофізіологічних, рентге­нологічних та інших методів дослідження.

В посібнику використані не тільки сучасні літературні дані, але й власний досвід, а також результати досліджень, проведених співро­бітниками кафедри госпітальної педіатрії та дитячих інфекційних хвороб і практичними лікарями Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні (головний лікар Кінаш Н.В.).

Посібник рекомендований студентам вищих навчальних медичних закладів III-IV рівнів акредитації, лікарям-інтернам, слухачам фа­культету підвищення кваліфікації, кардіологам терапевтичних клінік та сімейним лікарям.

Таблиць – 22, малюнків – 13, список літератури – 68.

Рекомендовано Центральною методичною комісією Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна ака­демія».

Протокол № від «___»__________ 2007 р.

Рецензент: ТРАВЕРСЕ Галина Михайлівна – доктор медичних наук, професор, зав. кафедри пропедевтики дитячих хвороб з доглядом за дітьми та факультетської педіатрії з неонатологією Вищого державного навчального закладу України «Українська медична стоматологічна академія».

Перелік умовних скорочень

АГ артеріальна гіпертензія

Аг артеріальна гіпотензія

АВ-блокада атріовентрикулярна блокада

АТ артеріальний тиск

Ао аорта

АПФ ангіотензин-перетворюючий фермент

АКТГ адренокортикотропний гормон

α-МПТ альфа-метілпаратіозин

β-АБ бета-адреноблокатори

ВСД вегетативна судинна дистонія

ГК гіпертензивний криз

ГКМП гіпертрофічна кардіоміопатія

ДАТ діастолічний артеріальний тиск

ДКМП дилатаційна кардіоміопатія

ДМАТ метод оцінки добового ритму артеріального тиску

ЕГ есенціальна гіпертензія

ЗПО загальний периферичний опір

ІХС ішемічна хвороба серця

КМП кардіоміопатія

ЛП ліве передсердя

ЛШ лівий шлуночок

МК мітральний клапан

НПЗЗ нестероїдні протизапальні засоби

ОЦК об’єм циркулюючої крові

ПАГ первинна артеріальна гіпертензія

ПАК пролапс аортального клапана

ПМК пролапс мітрального клапана

ПТК пролапс тристулкового клапана

РКМП рестриктивна кардіоміопатія

СН серцева недостатність

САТ систолічний артеріальний тиск

СЗАГ синдром злоякісної артеріальної гіпертензії

УО ударний об’єм

Передмова

Патологія серцево-судинної системи у дітей і підлітків в теперішній час є досить розповсюдженою і займає одне з провідних місць в структурі захворюваності і смертності серед дітей та дорослих.

Останнім часом змінився клінічний перебіг хвороб серцево-судинної системи, що значно утруднює своєчасну діагностику, призначення адекватної терапії та проведення диспансерного спостереження.

В дитячій кардіології досягнуто значних успіхів в діагностиці уражень серцево-судинної системи з використанням сучасних лабораторних, рентгенологічних та електрофізіологічних методів дослідження.

В навчальному посібнику викладені питання епідеміології, етіології, патогенезу, клініки, діагностики та лікування артеріальних гіпертензій та гіпотензій, пролапса мітрального, тристулкового і аортального клапанів, кардіоміопатій у дітей та підлітків.

Велика увага приділена артеріальній гіпертензії, початок якої закладено в дитячому та підлітковому віці, методикам вимірювання артеріального тиску, а також представлені малюнки сучасних цифрових вимірювачів артеріального тиску і пульсу.

Велике значенняг має розділ, який стосується сполучнотканинних дисплазій – пролапса мітрального, тристулкового та аортального клапанів, які генетично обумовлені і зустрічаються досить часто.

Значне місце приділено кардіоміопатіям – захворюванням невідомої етіології, що характеризуються кардіомегалією, серцевою недостатністю та фатальним закінченням.

В додатках наведеній витяг з наказу МОЗ України № 362 від 19.07.2005 р. «Про затвердження Протоколів діагностики та лікування кардіоревматологічних хвороб у дітей»; рекомендації з діагностики, оцінки та лікування артеріальної гіпертензії у дітей та підлітків (четвертий перегляд – 2004 р.) основні лікарські засоби та їх застосування при гіпертензивних та гіпотензивних станах у дітей та підлітків; наказ МОЗ України № 502 від 28.12.2002 р. «Тимчасові нормативи надання медичної допомоги дитячому населенню в умовах амбулаторно-поліклінічних закладів» (розділ – дитяча кардіоревматологія).

Наведені в навчальному посібнику дані будуть сприяти формуванню у студентів і лікарів сучасних виглядів на клініку, діагностику та лікування захворювань серцево-судинної системи у дітей та підлітків.

Автори