Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК 2 неврологія

.pdf
Скачиваний:
107
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
316.39 Кб
Скачать

Крок-2

Неврологія

Хворий 68-ми років, службовець. Близько двох років тому почалися порушення пам'яті: став забудькуватим в роботі і побуті, не справлявся із службовими обов'язками. Поступово став забувати імена рідних, назви предметів, став безпорадним, порушилася мова. Втратив навички письма, читання, догляду за собою. При комп'ютерно-томографічному дослідженні: атрофія кори великих півкуль мозку. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Хвороба Альцгеймера

B.Атеросклеротична деменція

C.Прогресивний параліч

D.Хвороба Піка

E.Сенільна деменція

Жінка 47 років скаржиться на напади головного болю протягом останніх 5 років. Біль одностороннього характеру, інтенсивна, локалізується в лобовій області, супроводжується нудотою і дискомфортом у животі, починається раптово. Перед нападом відзначається "затуманення" зору. В анамнезі - епізоди підвищення артеріального тиску, проте, в даний момент постійно ніяких медикаментів не приймає. Між нападами головного болю - стан задовільний. Об'єктивно: підвищеного харчування (індекс маси тіла - 29) , АТ170/ 95 мм рт.ст. Неврологічний статус без особливостей. Який найбільш ймовірний діагноз ?

A. Мігрень

B.Доброякісна інтракраніальна гіпертензія

C.Хронічна субдуральна гематома

D.Гіпертензивна енцефалопатія

E.Епілепсія

Лікар 64-х років періодично вживає алкогольні напої, рік тому переніс інфаркт міокарда на фоні ГХ. Не знає назви ліків, не володіє медичними термінами, забув імена дружини і дітей. Благодушний. Виражені симптоми орального автоматизму,

склероз судин сітківки. Визначіть тип деменції.

A. атеросклеротична

B.сенильна

C.алкогольна

D.пресенильна

E.гіпертонічна

Жінка 60-ти років близько 15-ти років хворіє на артеріальну гіпертензію. Після повторного інсульту скаржиться на немотивоване зниження настрою, важкість зосередження уваги, забуває зачиняти вхідні двері, не пам'ятає події минулого дня. На КТділянки постінфарктних змін в коркових задньолобових ділянках.

Який діагноз найбільш вірогідний у хворої? A. Судинна деменція

B.Дисоціативна амнезія

C.Хвороба Гентінгтона

D.Хвороба Піка

E.Хвороба Альцгеймера

Хвора Г., 60 років, пенсіонерка, працювала заст. директора НДІ. Зміни в поведінці з'явилися 2 роки тому після смерті чоловіка: перестала за собою стежити , не

виходила з дому; потім перестала прибирати в квартирі, готувати їжу. У псіхстатусі: Дезориентировка в часі. Не розуміє багатьох питань, розгублена . Не знає, як зварити борщ, застебнути гудзик. Мовлення з затинаннями і логоклоніями. Не впізнає осіб лікарів, хворих. Багато плаче, причину сліз пояснити не може. Який механізм патології:

AАтрофія кори головного мозку

BАтеросклеротичні зміни судин головного мозку

CДефіцит серотоніну

DПорушення перетворення дофаміну в норадреналін

EПорушення обміну мелатоніну

Хвора 58 років. Біля 2-х років тому початку слабшати пам'ять. Останнім часом забула багато подій свого життя, не пам'ятає, чи є онуки, діти, не може нічого запам'ятати. Кілька разів виходила з квартири і не могла знайти дорогу назад. У

квартирі погано орієнтується. Не може приготувати собі їжу, не зачісується, не може самостійно одягтися. Апатична, бездіяльна. Ознак хвороби Паркінсону,

Гентінгтону, а також вираженої судинної патології не виявлено. До свого стану некритична. Який діагноз у хворий?

A. Хвороба Альцгеймера

B.Хвороба Піка

C.Травматична деменція

D.Корсаковський психоз

Жінка 29-ти років скаржиться на періодичний біль в правій половині голови, який провокується різкими запахами, хвилюванням. На подібне захворювання страждає мати хворої. Внутрішні органи - без патології. Під час нападу спостерігається загальна гіперестезія, нудота, а в кінці - поліурія. При пальпації правої скроневої артерії під час нападу відмічається її напруженість і болючість. Загальні аналізи крові та сечі без особливостей. Який найбільш вірогідний діагноз? A. Мігрень

B.Невралгія трійчастого нерву

C.Епілепсія

D.Синдром Меньєра

E.Неврит лицевого нерву

Хворий А., 42 років, скаржиться на головний біль, нудоту, блювоту, котрі присутні на протязі року, після того, як хворий переніс черепно-мозкову травму. Об’єктивно: птоз, косоокість, правосторонній геміпарез, підвищення м’язового тонусу. На очному дні: явища застою. Краніограма: ознаки посилення пальцьових вдавлень, розширення руху в турецьке сідло, поглиблення судинних борозн. Встановіть діагноз.

A.Постравматична гідроцефалія.

B.Постравматична енцефалопатія.

C.Постравматичий паркінсонізм.

D.Постравматичний гіпоталамічний синдром.

E.Постравматичний арахноідіт.

Хворого турбує сильний головний біль, запаморочення, нудота. Артеріальний тиск 200/110 мм рт. ст. Вогнищева неврологічна симптоматика відсутня.

Менінгеальних знаків немає. Що виникло у хворого? A. гіпертензивний криз

B. гостра гіпертензивна енцефалопатія

C.симпато-адреналовий криз

D.геморагічний інсульт

E.субарахноїдальний крововилив

Чоловік 54 років поступив до лікарні зі скаргами на раптовий сильний головний біль в потиличній області і блювоту. В анамнезі помірна артеріальна гіпертензія, приймає гіпотіазид . Три дні тому звертався до терапевта з приводу сильного головного болю, який зменшився після прийому анальгетика. Об'єктивно:

свідомість сплутана, ліва зіниця розширена. Виражена фотофобія і напруження м'язів шиї. Лівобічний геміпарез з підвищеними м'язовим тонусом і рефлексами.

Температура знижена, висипки немає . АД230/130 мм рт.ст. , Ps - 50/хв , ЧДР – 12хв . Який найбільш ймовірний діагноз ?

A. Гостра субдуральна гематома

B.міастенія

C.Гострий бактеріальний менінгіт

D.мігрень

E.розсіяний склероз

Хворий 70 років, прокинувшись ранком, відчув слабкість в лівих кінцівках, яка зростала і протягом доби досягла максимуму. Об'єктивно: свідомість не порушена, менінгеальні симптоми відсутні, лівосторонній геміпарез, сухожильні рефлекси зліва підвищені, гемігіпестезія зліва. Пульс - 74/хв., AT -140/90 мм рт.ст., температура 36,5°С. Який попередній діагноз?

A. Ішемічний інсульт

B.Минущі порушення мозкового кровообігу

C.Енцефаліт

D.Геморагічний інсульт

E.Пухлина головного мозку

Ухворого на гіпертонічну хворобу гостро з’явилось відчуття затерпання в правих кінцівках, слабкість в них. Через 2 години ці явища пройшли. Яке захворювання можна діагностувати?

A.Минуще порушення мозкового кровообігу

B.Ішемічний інсульт

C.Гіпертонічний криз

D.Геморагічний інсульт

E.Дисциркуляторна енцефалопатія

Ухворого з аневризмою мозкової судини при фізичному навантаженні раптово

виникли сильний біль, нетривала втрата свідомості, блювота. Об'єктивно: хворий збуджений, хоче кудись бігти, Ps-62/хв, ритмічний, АТ-140/90 мм рт.ст., t-37,50С.

Визначаються ригідність потиличних м'язів, симптом Керніга. Вогнищева неврологічна симптоматика відсутня. Визначте попередній діагноз:

A. Субарахноїдальний крововилив B. Крововилив в мозок

C. Ішемічний інсульт D. Гіпертонічний криз E. Менінгіт

Ухворого 60 років протягом місяця зазначалося короткочасне зниження сили в лівих кінцівках. Пізніше вранці після сну з'явилася стійка слабкість в кінцівках.

Об'єктивно: АТ-140/90 мм рт.ст., у свідомості, центральний парез VII і XII пар черепних нервів зліва, з того ж боку центральний геміпарез і гемігіпестезія. Які препарати вибору при диференційованому лікуванні даного хворого?

A. антикоагулянти

B.гемостатики

C.кортикостероїди

D.діуретики

E.гіпотензивні

У хворого 30 років раптово виникли кинджальний нестерпний головний біль, блювання, менінгеальні знаки, двоїння в очах, психомоторне збудження. АТ –

130/80 мм рт. ст. Про яке захворювання слід думати у такому випадку?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Геморагічний паренхіматозний інсульт

C.Крововилив у шлуночок головного мозку

D.Гіпертонічний церебральний криз

E.Малий ішемічний інсульт

Хворий 30-ти років, який страждає на головні болі, при піднятті важкого предмету відчув сильний головний біль у вигляді удару по голові; з'явились нудота, блювання, легке запаморочення. Через добу - об'єктивно виражений менінгеальний синдром, температура тіла - 37,6oC. Лікар запідозрив субарахноїдальний крововилив. Яке додаткове обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A. Люмбальна пункція з дослідженням ліквору

B.Рентгенографія черепа

C.Церебральна ангіографія

D.Комп'ютерна томографія

E.Реоенцефалографія

Хворий М., 60 років, ввечері, після роботи відчув головний біль, впав, втратив свідомість. 15 років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об’єктивно: АТ 200/100 мм рт.ст., Ps 80 в 1 хв., t 37,70С. Свідомість відсутня. Права носогубна складка згладжена. Сухожильні і периостальні рефлекси не викликаються. М’язовий тонус низький. Під час огляду в лівих кінцівках помічені мінімальні рухи. Права стопа ратована назовні. Менінгеальні знаки позитивні. Встановіть діагноз.

A. Геморагічний інсульт

B.Пухлина головного мозку

C.Менінгіт

D.Енцефаліт

E.Розсіяний склероз

У чоловіка 44-х років виникла дизартрія, синдром Горнера з правого боку, гикавка,

правобічна атаксія, втрата больової чутливості обличчя праворуч та тулуба ліворуч. Свідомість збережена. КТ мозку в межах норми. Найбільш раціональною дією буде:

A. Введення прямих антикоагулянтів та спостереження

B.Ендартеректомія лівої сонної артерії

C.Хірургічна декомпресія мозку

D.Ендартеректомія правої сонної артерії

E.Амбулаторне спостереження

Жінка 75-ти років з ІХС постійно приймає варфарин. Госпіталізована до відділення невідкладної терапії зі скаргами на раптову появу слабкості у лівій половині тіла і відхилення очного яблука в правий бік. Яке першочергове дослідження слід провести пацієнтці?

A. Комп'ютерна томографія мозку

B.Електроенцефалограма

C.Ультразвукове дослідження сонних артерій

D.Спинальна пункція

E.МРТ мозку

Хворий Б., 42 років. Раптово на фоні повного здоров`я відчув біль по типу ―удару по голові‖, після чого розвилось блювання, генералізовані судоми, втратив свідомість. При огляді: кома 1 ступеню, ригідність потиличних м`язів, ліва зіниця більше у розмірі ніж права, праві кінцівки ротовані, м'язовий тонус значно зменшений. Діагноз?

A. Розрив аневризми головного мозку.

B.Менінгіт.

C.Епілепсія.

D.Ішемічний інсульт.

E.Внутричерепна гематома.

Ухворого 39-ти років, який хворіє на гіпертонічну хворобу, раптово виникли інтенсивний головний біль в потилиці, нудота і повторне блювання, що тривають п'яту годину. Об'єктивно: Ps88/хв, АТ205/100 мм рт.ст., болючість окципітальних точок, ригідність потиличних м'язів. Симптом Керніга позитивний з обох боків. Є підозра на субарахноїдальний крововилив. Який з нижче наведених методів дослідження має вирішальне значення для підтвердження попереднього діагнозу?

A. Поперековий прокол B. ЕЕГ

C. Дослідження очного дна D. Комп'ютерна томографія

E. Ультразвукова доплерографія

Ухворого 50-ти років раптово виникли біль у потиличній ділянці, блювання.

Об'єктивно: сопор, гіперемія шкіри обличчя, АТ210/120 мм рт.ст., Ps60/хв,

напружений, температура тіла - 37,8oC. Горизонтальний ністагм. Виражені рефлекси орального автоматизму. Сухожилкові рефлекси рівномірні. Ригідність потиличних м'язів, двобічний симптом Керніга. Який попередній діагноз?

A. Субарахноїдальний крововилив

B. Геморагічний паренхіматозний інсульт C. Менінгококовий менінгіт

D. Гостра гіпертонічна енцефалопатія E. Субдуральна гематома

Ухворого 49 років на 5-й день після розвитку субарахноїдального крововиливу, на тлі помірно виражених загально мозкових та менінгеальних симптомів і стабільного артеріального тиску (130/80 мм. рт. ст.), вранці, без втрати свідомості, виникли правобічний геміпарез, центральний парез VII і XII пар черепно-мозкових нервів справа, елементи сенсо-моторної афазії. Який найбільш імовірний механізм ускладнення основного захворювання?

A. Ангіоспазм мозкових судин з розвитком церебральної ішемії.

B.Розрив мозкових судин з повторним субарахноїдальним крововиливом.

C.Пердіапедезне просякання.

D.Розрив мозкових судин з паренхіматозним крововиливом

E.Емболія мозкових судин.

Хворий 39-ти років при підйомі вантажу раптово відчув сильний головний біль,

біль у міжлопатковій ділянці; виникло блювання. Об'єктивно: пульс ритмічний, 60/хв., АТ180/100 мм рт.ст. Хворий збуджений. Світлобоязнь, гіперакузія.

Позитивні симптоми Керніга, Брудзинського з обох сторін. У крові: лейк.- 10х109/л. Ліквор кров'янистий, цитоз 240 в 1 мкл. Який з діагнозів найбільш імовірний?

A. Субарахноїдальний крововилив

B.Симпато-адреналовий криз

C.Гостра гіпертонічна енцефалопатія

D.Менінгококовий менінгіт

E.Ішемічний інсульт

Чоловік 69 років з тривалою артеріальною гіпертензією скаржиться на запаморочення, затруднене ковтання, гугнявість голосу, хитку ходу. Ці явища з'явились близько трьох років тому і поступово прогресують. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

A. Дисциркуляційна енцефалопатія

B.Ішемічний інсульт

C.Геморагічний інсульт

D.Стовбуровий енцефаліт

E.Пухлина стовбуру мозку

Жінка 60 років, близько 15 років страждає на артеріальну гіпертензію. Після повторного інсульту, який перенесла 3 місяці тому, скаржиться на безглуздість, немотивоване зниження настрою, важкість зосередження уваги, забуває зачиняти вхідні двері, не пам’ятає події минулого дня. На КТ – ділянки постінфарктних змін справа та зліва в коркових задньолобних зонах. Який діагноз найбільш вірогідний у хворої?

A.Судинна деменція

B.Хвороба Альцгеймера

C.Хвороба Гентінгтона

D.Хвороба Піка

E.Дисоціативна амнезія

Вперші години аварій на ЧАЕС група пожежників отримала значні дози (8-10 Гр) гострого опромінення всього тіла і загинула на 3-5 день після опромінення. Що стало причиною їх смерті?

A. Зміни в центральній нервовій системі B. Гематопоетичні порушення

C. Гастроінтестинальні порушення D. Термічна травма

E. Змінення функції щитовидної залози

Хворий 38-ми років впродовж 13-ти років працює на заводі залізобетонних виробів. Робота пов'язана з дією загальної та місцевої вібрації. Скаржиться на загальну слабкість, головний біль, оніміння кінцівок, запаморочення, періодичний біль у ділянці серця. Об'єктивно: Ps84/хв, ритмічний, АТ- 150/100 мм рт.ст. Тони серця

приглушені. Шкіра кінцівок холодна на дотик, на кистях ціанотична, при натискуванні залишаються білі плями. При пальпації м'язів гомілки відмічається біль. Больова, тактильна і температурна чутливість знижені. ЕКГ: ознаки гіпоксії міокарда. На рентгенограмі кісток гомілково-плеснових суглобів відмічається помірний остеопороз. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Вібраційна хвороба

B.Поліневрит

C.Міопатія

D.Нейроциркуляторна дистонія

E.Фунікулярний мієлоз

Шліфувальник 50 років звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабкість, затерплість кінцевих фаланг пальців та сильний біль у них. Об'єктивно: блідість шкіри пальців рук. Під час дослідження больової, тактильної та температурної чутливості виявлено незначні порушення. З боку інших органів та систем відхилень не було. Який найбільш

A. Вібраційна хвороба

B.Поліневрит

C.Хвороба Рейно

D.Сирінгомієлія

E.Деформуючий артроз

На хімічному комбінаті для проведення періодичних медичних оглядів робітників, які контактують із ртуттю, повинна бути сформована бригада лікарів. Лікар якого фаху є основною особою, відповідальною за безпосереднє проведення медичного огляду в цьому випадку?

A. Невропатолог

B.Гінеколог

C.Дерматолог

D.Оториноларинголог

E.Терапевт

Робітник хімічного комбінату скаржиться на зниження працездатності, безсоння, головний біль. Працює на виробництві амальгам. Об'єктивно: тремор, асиметрія рефлексів, лабільність пульсу, стійкий червоний дермографізм. Явища екскреторного гінгівіту. Що є причиною захворювання?

A. Хронічне отруєння ртуттю

B.Хронічне отруєння бензином

C.Хронічне отруєння кадмієм

D.Хронічне отруєння свинцем

E.Хронічне отруєння аніліном

Робітник А., 46 років, 19 років контактував з парами ртуті, в концентрації 0,09-0,18 мг/м3. Обстежений невропатологом. Виявлено: астенічний синдром,

мікроорганічна симптоматика з інтенційним тремтінням, позитивними субкортікальними симптомами, наявність депо ртуті (відповідно 0,01 і 0,04 до і після провокації унітіолом), гіпотонічний тип РЕГ. Розвиток якого захворювання можна припустити?

A. Хронічне отруєння ртуттю.

B.Залишкові явища нейроінфекції

C.паркінсонічний синдром

D.церебральний атеросклероз

E. неврастенія

Слюсар ртутного металургійного заводу , 16 років працював в умовах впливу парів ртуті в концентраціях , що перевищують ГДК у 5-10 разів. При обстеженні виявлено лабільність вазомоторов шкіри , пульсу , артеріального тиску , загальний гіпергідроз , асиметрія інервації лицьової мускулатури і язика , позитивні субкортикальні рефлекси, інтенціонний тремор. Консультація стоматолога : парадонтоз , стоматит . Розвиток якого захворювання можна припустити ?

A. Хронічна інтоксикація ртуттю

B.Залишкові явища нейроіфекціі

C.Паркінсонічний синдром

D.Гостра ртутна інтоксикація

E.Ртутна енцефалопатія

Молоду жінку з 14 років періодично турбують напади головного болю у скроні та ділянці ока. Їм передують зорові порушення – випадіння поля зору. Інколи під час нападу буває блювання. Напад триває від 12 годин до 2-х діб. Часто проходить після сну. Про яке захворювання слід думати?

A. мігрень

B.вегетативно-судинна дистонія

C.пухлина потиличної частки головного мозку

D.епілепсія

E.невралгія очного нерва

Дiвчинка 14-ти рокiв на уроцi математики отримала незадовiльну оцiнку та догану вчителя, з приводу чого довго плакала. Пiсля уроку раптово знепритомніла і впала. Об'єктивно: шкiра блiдо-рожевого кольору, Ps100/хв, задовiльних властивостей, АТ110/70 мм рт.ст. Повiки щiльно стуленi. Видимих ушкоджень не вiдмiчено. Який найбільш вірогідний дiагноз?

A. Iстеричне зомління

B.Симпатикотонiчний колапс

C.Ваготонiчне зомлiння

D.Синдром подовженого iнтервалу Q-Т

E.Епiлепсiя

У жінки 35 років після 30 хвилинного перебування у черзі в душній крамниці спостерігалось запоморочення. При огляді: шкіра бліда, артеріальний тиск 80/50

мм рт. ст., пульс 52 уд/хв. На електроенцефалограмі патології немає. Який найбільш імовірний діагноз

A. Вегето-судинна дистонія

B.Епілептичний напад

C.Ішемічний інсульт

D.Гіпертонічний криз

E.Істеричний напад

Дівчинка-підліток після занять у школі скаржиться на головний біль, загальну слабкість, швидку втому. При огляді: обличчя бліде, артеріальний тиск 90/60 мм рт.ст., пульс 56/хв, дистальний гіпергідроз. Патології з боку внутрішніх органів не виявлено. Який діагноз.

A. Вегето-судинна дистонія

B.Епілепсія

C.Менінгіт

D.Гіпертонічний криз

E.Істерія

Хворий 32 років скаржиться на незадоволеність вдихом, болі в області серця тривалістю від 20 хв і більше, які зменшуються після прийому валідолу через 30

хв, періодичні перебої в області серця, більше в спокої, перед сном. На ЕКГ - високі Т в V2 - V4. У патогенезі даного стану найбільш імовірна роль:

A. Порушення вегетативної нервової системи.

B.Бронхоспазм.

C.Шийно-грудного остеохондрозу.

D.Аутоімунного запалення міокарда.

E.Ішемічного пошкодження міокарда.

Хвора М., 23 років, впродовж двох років відмічає похолодання пальців рук. При цьому вони набувають синюшно-білого кольору та стають нечутливими. Через 5-10 хвилин наступає почервоніння шкіри і пальці теплішають, що супроводжується різким болем. Ваш пепередній діагноз?

A. Хвороба Рейно

B.Поліневріт

C.Облітеруючий ендартериїт

D.Облітеруючий атеросклероз

E.Хвороба Бюргера

Хвора, 31 рік, поступила в клініку зі скаргами на біль в ділянці серця ниючого характеру, невеликої інтенсивності, який виникає внаслідок психичного перенавантаження і зменшується після прийому транквілізаторів. Біль супроводжується страхом, серцебиттям, головокружінням, відчуттям внутрішнього тремору. Об’єктивно: Стан задовільний. Симптомів порушення кровообігу немає. PS – 80/хв. АТ – 130/80 мм рт.ст. Серце не розширене, тони звучні, акценти відсутні. При ВЕМ–пробі ознак ішемії міокарду не виявлено. Лабораторні показники без змін. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Нейроциркуляторна дистонія.

B.Міокардіт.

C.Міжреберна невралгія

D.Інфаркт міокарду.

E.Кардіоміопатія.

Удитини 14-ти років, що страждає на вегето-судинну дистонію пубертатного періоду, розвинулася симпатоадреналова криза. Який з препаратів показаний для купірування кризи?

A. Обзидан B. Еуфілін C. Но-шпа D. Амізил E. Корглікон

Ухлопчика 4-х місяців через 15 хвилин після другого щеплення вакциною АКДП були зафіксовані ознаки набряку Квінке. Який препарат слід використати для надання дитині невідкладної допомоги?

A. Преднізолон B. Гепарин

C. Адреналін

D.Седуксен

E.Фуросемід

У хворої після стресу виник напад тремтіння в тілі, страху смерті, серцебиття, збліднення шкіри, відчуття нестачі повітря на фоні сухості в роті, запаморочення, підвищення артеріального тиску. Неврологічна органічна симптоматика відсутня. Яке захворювання можна запідозрити?

A. Симпато-адреналовий вегетативний криз

B.Вагоінсулярний вегетативний криз

C.Церебральний гіпертонічний криз

D.Пароксизм бронхіальної астми

E.Транзиторна ішемічна атака

Юнак раптово відчув біль в епігастральній області, загальну слабкість, головокружіння, нудоту, затруднення дихання. Об’єктивно: брадикардія,

артеріальна гіпотонія, міоз. Ваш попередній діагноз?

A. Вагоінсулярний криз

B.Симпатоадреналовий криз

C.Змішаний симпатопарасимпатичний криз

D.Транзиторна ішемічна атака

E.Малий ішемічний інсульт

Жінку 42 років, після сімейної стресової ситуації, турбують колючі болі в ділянці верхівки серця і довготривалі ниючі болі над ділянкою серця, серцебиття,

відчуття “завмирання” серця, нестачі повітря, дратівливість. Після прийому валідолу стан покращується. Об’єктивно: емоційно лабільна, на обличчі червоні плями, кисті вологі і холодні. Щитоподібна залоза не збільшена. Пульс 92 за хв., ритмічний. Межі серця в нормі. Тони серця звучні, короткий систолічний шум над верхівкою. АТ 130/85 мм рт.ст. На ЕКГ синдром ранньої реполяризації шлуночків. Який із наведених діагнозів найбільш імовірний?

A. Вегето-судинна дистонія

B.Стенокардія, що вперше виникла

C.Неврастенія

D.Гіпертонічна хвороба

E.Ревматизм

Невдовзі після нейроінфекції з високою температурою, 22-річна хвора почала скаржитися на напади серцебиття, нестачу повітря, позноблення, порушення сну,

збільшення ваги тіла, періодичне спонтанне підвищення температури.

Об’єктивно: ожиріння обличчя і тулуба, тахікардія, АТ 160/90 мм.рт.ст., t - 37,60С, анізорефлексія, підсилений ріст волосся на обличчі. Визначте локалізацію пошкодження.

A. Гіпоталамус

B.Лімбічна система

C.Стовбур головного мозку

D.Ціліоспинальний центр Бунге

E.Блукаючий нерв

27-річна жінка хворіє на вегето-судинну дистонію. Півроку тому в перше після психоемоційного стресу раптово підвищився до АТ 180/95, виникли тахікардія, сильне позноблення, гіпергідроз, блідість шкірних покривів, мідріаз, панічний страх