Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Осінь 2013

.pdf
Скачиваний:
51
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
226.26 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

1

1. У жiнки 50-ти рокiв раптово виник напад серцебиття, що супроводжувався загальною слабкiстю. На ЕКГ: ритм правильний, ЧСС170/хв., QRS- 0,10 с. Пiсля масажу в дiлянцi каротидного синуса зменшилась ЧСС до 75/хв. Яке порушення ритму було зареєстроване у хворого?

A.Надшлуночкова пароксизмальна тахiкардiя

B.Надшлуночкова екстрасистолiя

C.Пароксизм миготливої аритмiї

D.Шлуночкова пароксизмальна тахiкар-

дiя

E.Шлуночкова екстрасистолiя

2. Хворого 35-ти рокiв доставлено бригадою швидкої медичної допомоги до приймального вiддiлення стацiонару. Скарги на рiзкий головний бiль, що виник раптово та супроводжується нудотою та блюванням. Об’єктивно: Ps60/хв., напружений. АТ190/120 мм рт.ст., шкiра гiперемована, свiдомiсть сплутана. Позитивнi симптоми Кернiга, Брудзинського з обох сторiн. Лiквор кров’янистий, цитоз 220/3. Який з дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Симпато-адреналовий криз

C.Гостра гiпертонiчна енцефалопатiя

D.Менiнгококовий менiнгiт

E.Геморагiчний iнсульт

3. Чоловiк 28-ми рокiв пiсля ДТП доставлений до хiрургiчного стацiонару. Попереднiй дiагноз: розрив печiнки, внутрiшня кровотеча. Для уточнення дiагнозу необхiдно:

A.Лапароцентез

B.Фiброгастродуоденоскопiя

C.Оглядова рентгенографiя органiв черевної порожнини

D.Iригоскопiя

E.Колоноскопiя

4. У вагiтної 27-ми рокiв з анемiєю пiсля введення ферум-леку внутрiшньовенно з’явилась висипка на шкiрi, ядуха, тахiкардiя i гiпотензiя. Який iмовiрний дiагноз?

A.Анафiлактична реакцiя

B.Гостра серцева недостатнiсть

C.Неврастенiчний синдром

D.Гостра дихальна недостатнiсть

E.Синдром нижньої порожнистої вени

5. Реанiмацiйна бригада швидкої медичної допомоги прибула на виклик до опiатного наркомана 23-х рокiв. Об’єктивно: свiдомiсть вiдсутня, цiаноз, брадипное, брадикардiя. Що термiново показано хворому?

A.Штучна вентиляцiя легень

B.Оксигенотерапiя через маску

C.Призначення налорфiну

D.Форсований дiурез

E.Iнфузiйна терапiя

6. Хвора 38-ми рокiв знаходиться на стацiонарному лiкуваннi з приводу декомпенсованого стенозу воротаря виразкового генезу. Пiд час повторного введення одногрупної нативної плазми вона раптово вiдчула дискомфорт, виник страх смертi. Вiдмiчалися блювання, бухикання, рiзка загальна слабкiсть, свербiж шкiри, стискаючий бiль за грудниною. Який з наведених препаратiв треба ввести хворiй в першу чергу?

A.Адреналiну гiдрохлорид

B.Кальцiю хлорид

C.Димедрол

D.Альбумiн

E.Глюкоза

7. На стацiонарному лiкуваннi перебуває вагiтна жiнка 33-х рокiв. Строк вагiтностi 34 тижнi. Впродовж останнiх 2-х дiб висуває скарги на головний бiль, запаморочення, вiдчуття тяжкостi в дiлянцi потилицi, зоровi розлади. Мають мiсце набряки. АТ160/120 мм рт.ст., ЧСС88/хв. В сечi: протягом доби зростаюча протеїнурiя до 3,2 г/л. Дiурез знижений. Яка найбiльш iмовiрна патологiя, яка обумовила цю симптоматику?

A.Тяжка прееклампсiя

B.Прееклампсiя середньої тяжкостi

C.Еклампсiя

D.Гостре порушення мозкового кровообi-

гу

E.Гiпертонiчний криз

8. Дiвчинка 13-ти рокiв доставлена до лiкарнi непритомна. Хворiє на цукровий дiабет. Отримує вранцi 52 ОД iнсулiну короткої дiї i 32 ОД - пролонгованого. В 13.00 раптово знепритомнiла. Шкiра волога. Судоми м’язiв рук i нiг. Зiницi нормальної величини. Ps86/хв., ритмiчний. АТ100/60 мм рт.ст. З яких препаратiв слiд почати лiкування хворої?

A.40% розчин глюкози

B.Iнсулiн подовженої дiї

C.Iнсулiн короткої дiї

D.5% розчин глюкози

E.Преднiзолон

9. На тлi ГРВI вночi у дитини 3-х рокiв з’явилося шумне стридорозне дихання, задишка iнспiраторного типу з втягненням грудних i мiжреберних промiжкiв. Кашель грубий, "гавкаючий", голос осиплий. У легенях дихання ослаблене. Дитина збуджена i метушиться на руках у

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

2

матерi. Яке ускладнення ГРВI розвинулося у дитини?

A.Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

B.Гострий фарингiт

C.Гострий бронхiт

D.Гострий аденоїдит

E.Гострий епiглотит

10. Чоловiк 46-ти рокiв з iмплантованим електрокардiостимулятором пiд час ремонту настiльної лампи отримав легку травму електрострумом, пiсля чого вiн впродовж декiлькох хвилин був непритомний. Об’єктивно: цiаноз шкiри, АТ60/0 мм рт.ст., ЧСС25/хв. Найбiльш iмовiрною причиною неефективностi кровообiгу є:

A.Атрiовентрикулярна блокада

B.Електромеханiчна дисоцiацiя

C.Травматичний шок

D.Тромбоемболiя легеневої артерiї

E.Iшемiчний iнсульт

11. У хворого 38-ми рокiв, що страждає на виразкову хворобу, з’явилося блювання "кавовою гущею", слабкiсть, пiтливiсть, вологiсть шкiри, зниження артерiального тиску. Лiкар запiдозрив шлунковокишкову кровотечу. За допомогою якого дослiдження можна встановити джерело кровотечi?

A.Езофагодуоденоскопiя

B.Рентгенологiчне дослiдження ШКТ

C.Ультразвукове дослiдження органiв черевної порожнини

D.Колоноскопiя

E.Ректороманоскопiя

12. До приймального покою лiкарнi доставлений чоловiк 28-ми рокiв, що страждає на епiлепсiю. По дорозi на роботу у нього в тролейбусi виник тонiкоклонiчний судомний напад. Об’єктивно: напади наступають один за одним з промiжками 10-15 хвилин. Мiж нападами хворий до тями не приходить, зiницi розширенi, фотореакцiї ослабленi. АТ120/80 мм рт.ст., ЧСС82/хв. Який препарат необхiдно ввести невiдкладно?

A.Дiазепам

B.Фiнлепсiн

C.Дифенiн

D.Фуросемiд

E.Фенобарбiтал

13. Хворий 55-ти рокiв висловлює скарги на домiшку кровi у виглядi згусткiв неправильної форми. При сонографiї: у сечовому мiхурi по правiй бiчнiй стiнцi наявне додаткове утворення до 1,2х1,1 см. У сечi: питома вага - 1010, реакцiя кисла, бiлок 0,13 г/л, лейк.- 10-15 у п/з., ер.- все

п/з. Який метод дiагностики дозволить найбiльш точно визначити причину даної клiнiчної картини?

A.Цистоскопiя

B.Цистографiя

C.Урофлоуметрiя

D.Екскреторна урографiя

E.Реносцинтiграфiя

14. Дитина 6-ти рокiв госпiталiзована до дитячого вiддiлення з бронхопневмонiєю. Страждає на атопiчний дерматит. Пiсля внутрiшньом’язового введення ампiцилiну з’явилися вiдчуття стиснення у грудях, запаморочення, рiзка блiдiсть, цiаноз, холодний пiт, прискорене шумне дихання. Який iз перелiчених препаратiв слiд увести в манiпуляцiйнiй негайно?

A.Розчин адреналiну пiдшкiрно

B.Розчин преднiзолону внутрiшньовенно

C.Розчин еуфiлiну внутрiшньовенно

D.Розчин строфантину внутрiшньовенно

E.Розчин тавегiлу внутрiшньовенно

15. У дiвчинки 8-ми рокiв, що страждає на цукровий дiабет, дiагностовано гiперосмолярну кому. Глюкоза кровi бiльше 50 ммоль/л, рiвнi N aCl та бiкарбонатiв пiдвищенi, осмолярнiсть сироватки кровi - 380 мосмоль/л. Якi головнi моменти в лiкуваннi гiперосмолярної коми?

A.Внутрiшньовенне введення 0,45% розчину N aCl, калiю

B.Внутрiшньовенне введення гiпертонiчного 40% розчину глюкози, калiю

C.Внутрiшньовенне введення iзотонiчного розчину N aCl, калiю

D.Внутрiшньовенне введення 5% розчину глюкози, калiю

E.Внутрiшньовенне введення гiдрокарбонату натрiю 4% розчину, калiю

16. У хворого 35-ти рокiв з iнфекцiйним ендокардитом з ураженням аортального клапану виник iнтенсивний бiль у попереку, злiва та справа, який був розцiнений як iнфаркт нирок. Протягом доби у хворого посилились загальна слабкiсть, апатiя, тахiкардiя, артерiальний тиск знизився до 60/0 мм рт.ст., з’явилися блювання, пронос, холодний липкий пiт, олiгурiя. Чим ускладнився перебiг захворювання?

A.Гостра надниркова недостатнiсть внаслiдок крововиливу у наднирники

B.Гостра ниркова недостатнiсть внаслiдок iнфаркту нирки

C.Гостра серцева недостатнiсть

D.Iнфаркт селезiнки

E.Iнфаркт мозку

17. Дiвчинка 8-ми мiсяцiв перебуває на лiкуваннi у стацiонарi. Раптово у неї вини-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

3

кла зупинка дихання. Розпочато штучне дихання за методом "рот до рота". Що є показником правильностi технiки проведення штучного дихання?

A.Екскурсiї грудної клiтки хворого

B.Дихальнi шуми при аускультацiї легень

C.Змiна забарвлення шкiри

D.Зменшення проявiв гiпоксiї

E.Вiдновлення самостiйного дихання

18. Чоловiк 36-ти рокiв скаржиться на iнтенсивний бiль у епiгастральнiй дiлянцi, багаторазове блювання, яке не приносить полегшення, виражену загальну слабкiсть. Об’єктивно: загальний стан важкий, шкiра та видимi слизовi - блiдi, з поодинокими фiолетовими плямами. Ps100/хв., АТ100/60 мм рт.ст. Пiд час пальпацiї живота визначається ригiднiсть черевної стiнки та рiзка болючiсть у епiгастральнiй дiлянцi на 6 см вище пупка та у лiвому реберно-хребетному кутi. Пульсацiя аорти у епiгастральнiй дiлянцi не визначається. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гострий панкреатит

B.Гострий апендицит

C.Перфоративна виразка

D.Гострий холецистит

E.Розшаровуюча аневризма аорти

19. Рiзнороб котельнi 37-ми рокiв госпiталiзований iз скаргами на iнтенсивний головний бiль, запаморочення, зоровi галюцинацiї, шум у вухах, задишку в спокої, бiль у груднiй клiтцi, нудоту, значну м’я- зову слабкiсть. Стан виник пiд час гасiння пожежi. Шкiра обличчя малинового кольору, анiзокорiя. АТ80/40 мм рт.ст., Ps54/хв., to- 35, 5oC. Ригiднiсть м’язiв потилицi. Тонiчнi судоми м’язiв кiнцiвок. У кровi - позитивна проба на карбоксигемоглобiн. Який антидот слiд застосувати?

A.Хромосмон

B.Унiтiол

C.Атропiну сульфат

D.Дипiроксим

E.Пентацин

20. На 4-й день пiсля операцiї з приводу резекцiї шлунка за Бiльрот-1 у хворої 64-х рокiв виникли рiзка слабкiсть, сонливiсть, нудота, судоми, тупий бiль у попереку, здуття живота, зменшення дiурезу

до 200 мл/добу. У кровi: ер.- 3, 0 · 1012/л, креатинiн - 370 мкмоль/л, сечовина - 10,0 ммоль/л. Яке пiсляоперацiйне ускладнення розвинулось у хворої?

A.Гостра ниркова недостатнiсть

B.Хронiчна ниркова недостатнiсть

C.Тромбоз ворiтної вени

D.Iшемiчний iнсульт

E.Синдром Бадда-Кiарi

21. Чоловiк 56-ти рокiв госпiталiзований до кардiологiчного вiддiлення зi скаргами на пекучий, стискаючий бiль за грудниною, з iррадiацiєю в лiве плече, що не усувається нiтроглiцерином, наростаючу задишку. Об’єктивно: шкiра блiда, Ps112/хв., ритмiчний, слабкого наповнення. АТ70/50 мм рт.ст., тони серця глухi. Дихання везикулярне. Живiт м’який, не болючий. ЕКГ: ритм синусовий, зниження вольтажу зубця R, рiзкий пiдйом ST над iзолiнiєю та негативний у вiдведеннях I, II, aV L, V14. Яке ускладнення виникло?

A.Кардiогенний шок

B.Колапс

C.Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

D.Розрив мiжшлуночкової перегородки

E.Аневризма серця

22. Жiнка 55-ти рокiв впродовж 5 рокiв страждає на стенокардiю напруги. Вiдмiчає задишку, раптовий iнтенсивний пекучий бiль за грудниною, що триває 2,5 години. На ЕКГ: ритм синусовий, правильний, ЧСС100/хв, у V35 сегмент ST на 8 мм вище iзолiнiї. Тони серця послабленi. АТ100/60 мм рт.ст. Якi заходи невiдкладної допомоги слiд вжити першочергово?

A.Тромболiтична терапiя

B.Iнфузiя допамiну

C.Iнгаляцiя кисню

D.Електрокардiостимуляцiя

E.Iнфузiя гепарину

23. У лiкарнi перебуває дiвчина 20-ти рокiв, яка прооперована з приводу дифузного токсичного зобу III ст. Пiсля операцiї у неї виникли скарги на серцебиття, пiтливiсть, почуття страху, пронос. Шкiра волога, гаряча на дотик, to- 40oC. Набряки вiдсутнi. Ps160/хв., напружений, аритмiчний, миготлива аритмiя. АТ170/60 мм рт.ст. Тони серця звучнi. Яке ускладнення розвинулось у хворої?

A.Тиреотоксичний криз

B.Анафiлактичний шок

C.Гiпертонiчний криз

D.Гостра респiраторна вiрусна iнфекцiя

E.Гiпотиреоїдна кома

24. З перших годин життя у новонародженого вiдзначено задишку i цiаноз. Лiва половина грудної клiтки вiдстає в актi дихання, мiжребернi промiжки розширенi. Живiт човноподiбної форми, м’який. На рентгенограмi: множиннi просвiтлення у лiвiй плевральнiй порожнинi у вигля-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

4

дi "комiркової сiтки". Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Вроджена дiафрагмальна грижа

B.Вроджена напружена кiста легенi

C.Спонтанний пневмоторакс

D.Ателектаз легенi

E.Вроджена лобарна емфiзема

25. У хворої 67-ми рокiв, що знаходиться на лiкуваннi з приводу загострення хронiчного тромбофлебiту глибоких вен правої гомiлки, раптово з’явилася рiзка слабкiсть у лiвiй половинi грудної клiтки, задишка до 40/хв., кашель, загальна слабкiсть. На ЕКГ: ритм синусовий, вiдхилення електричної вiсi серця вправо, неповна блокада правої нiжки пучка Гiса. Який попереднiй дiагноз?

A.Тромбоемболiя легеневої артерiї

B.Гострий iнфаркт мiокарда

C.Закритий пневмоторакс

D.Лiвобiчна мiжреберна невралгiя

E.Гостра плевропневмонiя

26. Чоловiку 48-ми рокiв проведена екскреторна урографiя. Через 10 хвилин пiсля внутрiшньовенного введення контрастної речовини стан хворого рiзко погiршився. Непритомний. АТ50/20 мм рт.ст., Ps120/хв., ритмiчний. В анамнезi - медикаментозна алергiя. З метою лiкування необхiдно ввести:

A.Адреналiн внутрiшньовенно, швидка iнфузiя кристалоїдiв

B.Внутрiшньом’язово димедрол, преднiзолон

C.Внутрiшньовенно преднiзолон, iнфузiя кристалоїдiв

D.Внутрiшньовенно еуфiлiн

E.Адреналiн пiдшкiрно, димедрол внутрiшньовенно

27. Лiкар працював в осередку в складi групи щодо лiквiдацiї наслiдкiв аварiї на хiмiчно небезпечному об’єктi. Iндивiдуальнi засоби захисту не використовував. Незабаром погiршився зiр, з’явилися головний бiль, запаморочення, ядуха. Евакуйований до лiкарнi. Скаржиться на загальну слабкiсть, задуху. Об’єктивно: слизовi цiанотичнi, перiодичнi фiбрилярнi посiпування м’язiв обличчя. Дихання утруднене, поверхневе. З боку серцевосудинної системи - виражена тахiкардiя, артерiальний тиск пiдвищений. Активнiсть холiнестерази кровi пригнiчена на 70%. Ураження отруйними речовинами (ОР) якої групи найбiльш iмовiрне?

A.ОР нервово-паралiтичної дiї

B.ОР задушливої дiї

C.ОР подразливої дiї

D.ОР загальноотруйної дiї

E.ОР шкiрно-резорбтивної дiї

28. Студент 19-ти рокiв звернувся по медичну допомогу до приймального вiддiлення мiської лiкарнi зi скаргами на нудоту, неодноразове блювання, дiарею. З анамнезу вiдомо, що одну добу тому назад з’їв тiстечко з бiлковим кремом. Об’є- ктивно: АТ90/60 мм рт.ст., Ps112/хв. Тургор шкiри знижений, дiурез 600 мл на добу. Якими будуть лабораторнi показники?

A.Полiцитемiя

B.Анемiя

C.Тромбоцитопенiя

D.Гiперглiкемiя

E.Агранулоцитоз

29. У дiвчинки 9-ти мiсяцiв з тетрадою Фалло виник напад збудження, задишки, цiанозу з епiзодичною втратою свiдомостi. Об’єктивно: спостерiгається центральний цiаноз, над легенями - пуерильне дихання, перкуторно - розмiри серця в межах норми. Аускультативно - грубий систолiчний шум у другому мiжребiр’ї злiва вiд груднини, печiнка виступає з-пiд ребра на 2 см. Яким має бути першочерговий крок лiкаря поряд з проведенням оксигенотерапiї?

A.Призначення морфiну

B.Призначення дигоксину

C.Призначення адреналiну

D.Призначення сальбутамолу

E.Призначення гiдрокарбонату натрiю

30. Чоловiка 40-ка рокiв доставлено до приймального вiддiлення. Вiдзначається запах алкоголю з рота, вiдкривання очей та мовнi вiдповiдi вiдсутнi, нецiлеспрямований рух на бiль. Об’єктивно: дихання часте (>40/хв), поверхневе, АТ90/40 мм рт.ст., Ps112/хв. Що треба зробити в першу чергу?

A.Iнтубацiя трахеї

B.Зондове промивання шлунка

C.Форсований дiурез

D.Позанирковi методи детоксикацiї (гемодiалiз, гемосорбцiя)

E.Внутрiшньовенно бемегрiд

31. Пiд час ГРВI у дiвчинки 3-х рокiв з проявами лiмфатикогiпопластичної аномалiї конституцiї розвинулася паралiтична форма колапсу (тахiкардiя, ниткоподiбний пульс, зниження систолiчного i дiастолiчного артерiального тиску). Яку невiдкладну допомогу необхiдно надати дитинi?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

5

A.Внутрiшньовенно ввести 3% розчин преднiзолону в дозi 2 мг/кг маси

B.Пiдшкiрно ввести 10% розчин кофеїну в дозi 0,1 мл/рiк життя

C.Пiдшкiрно ввести кордiамiн в дозi 0,1 мл/рiк життя

D.Внутрiшньом’язово 1% розчин мезатону в дозi 0,1 мл/рiк життя

E.Покласти дитину горизонтально з припiднятими ногами

32. У новонародженої дитини дiагностовано клiнiку атрезiї стравоходу. Назвiть найбiльш вiрне положення хворого з атрезiєю стравоходу з нижньою трахеостравохiдною норицею пiд час транспортування:

A.Вертикальне

B.На правому боцi

C.З припiднятим тазовим кiнцем

D.Горизонтальне

E.Положення не має значення

33. Дитина 5-ти рокiв захворiла гостро to- 39oC, з’явився кашель, нежить, кон’юнктивiт, свiтлобоязнь, млявiсть. Впродовж 3-х днiв катаральнi явища посилювались. Вранцi на 4-й день температура знизилась. На обличчi, шиї та верхнiй частинi тулуба з’явився макуло-папульозний висип, розташований на незмiненiй шкiрi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Кiр

B.Менiнгококцемiя

C.Краснуха

D.Ентеровiрусна екзантема

E.Псевдотуберкульоз

34. Ветеринар 47-ми рокiв працює на тваринницькiй фермi. Доставлений до приймального вiддiлення зi скаргами на змiну кольору сечi, зменшення дiурезу, пiдвищення температури тiла до 39oC, бiль у м’язах. Хворiє протягом 5-ти днiв: раптово пiдвищилася температура тiла, з’явився сильний бiль у литках, головний бiль. Потiм - висипка на шкiрi, крововиливи у склери, червоний колiр сечi. Ps56/хв., АТ90/60 мм рт.ст. У сечi: бiлок - 0,99 г/л, ер.- 25-30 у полi зору, цилiндри гiалiновi - 8-10 у полi зору. Сечовина кровi 20,5 ммоль/л. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Лептоспiроз

B.Гострий гломерулонефрит

C.Сечокам’яна хвороба

D.Рак сечового мiхура

E.Геморагiчний васкулiт

35. Яка найбiльш рацiональна методика евакуацiї сечi з сечового мiхура при гострiй затримцi сечовипускання внаслiдок гострого паренхiматозного простатиту?

A.Надлонна капiлярна пункцiя сечового мiхура

B.Катетеризацiя сечового мiхура металевим катетером

C.Катетеризацiя сечового мiхура еластичним катетером

D.Троакарна цистостомiя

E.Епiцистостомiя

36. Пацiєнт 45-ти рокiв поступив до приймального вiддiлення психлiкарнi. Зловживає алкоголем 15 рокiв, неодноразово лiкувався. Останнiй запiй тривав 2 мiсяцi. Вже 3 днi не вживав алкоголю, став збудженим, непосидючим, вночi не спав. Об’єктивно: шкiрнi покриви вологi, гiперемiя обличчя, виражений тремор, оглядається, пiд лiжком бачить "щурiв та павукiв", намагається їх спiймати. Дезорiєнтований у мiсцi та часi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Алкогольний делiрiй

B.Епiлепсiя

C.Манiя

D.Депресiя

E.Ускладнення пiсля грипу

37. Хворого 75-ти рокiв доставлено до приймального вiддiлення лiкарнi зi скаргами на iнтенсивний бiль у попереку, вiдсутнiсть сечi впродовж доби. Об’єктивно: АТ170/90 мм рт.ст., притуплення перкуторного звуку в надлобковiй дiлянцi. Металевим катетером виведено 750 мл сечi. У сечi: слiди бiлку, лейк.- 10-12 у п/з, ер.- 3- 5 у п/з. Вмiст сечовини у кровi 7,8 ммоль/л, креатинiну 0,11 ммоль/л. Назвiть причину вiдсутностi сечi:

A.Гостра затримка сечi внаслiдок обструкцiї сечiвника

B.Гострий гломерулонефрит

C.Сечокам’яна хвороба

D.Хронiчна ниркова недостатнiсть

E.Гостра ниркова недостатнiсть

38. Чоловiк 42-х рокiв тривалий час хворiє на епiлепсiю. Вранцi виникли частi великi судомнi напади, в перервах мiж якими вiн залишався непритомним. На доторкання i больовi подразники не реагує. Зiницi вузькi, реакцiя на свiтло квола. Тонус м’язiв знижений. Наявнi ознаки порушення дихання. З яких заходiв необхiдно розпочати надання невiдкладної допомоги?

A.Вiдновлення прохiдностi дихальних шляхiв

B.Попередження травматизацiї голови

C.Проведення протисудомної терапiї

D.Проведення дегiдратацiйної терапiї

E.Проведення люмбальної пункцiї

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

6

39. Потерпiлого 35-ти рокiв доставлено до приймального вiддiлення без свiдомостi. Брав участь у лiквiдацiї аварiї на хiмiчному виробництвi, пов’язаному з галогенованими вуглеводнями. Об’єктивно: зiницi розширенi, на свiтло не реагують, дихання Кусмауля, ригiднiсть м’язiв потилицi та кiнцiвок, позитивнi рефлекси Бабiнського, Гордона, Жуковського. Рiзко виражена жовтяниця, петехiальна висипка. Температура тiла - 37, 6oC. Що зумовило розвиток вказаного стану в хворого?

A.Гостра печiнкова недостатнiсть

B.Гостра ниркова недостатнiсть

C.Геморагiчна лихоманка

D.Гостре порушення мозкового кровообi-

гу

E.Гостра надниркова недостатнiсть

40. У дитини 14-ти рокiв на 3-й тиждень захворювання на черевний тиф з’явилися слабкiсть, блiдiсть, похолодання i цiаноз кiнцiвок, рiдкi випорожнення чорного кольору. Об’єктивно: АТ70/30 мм рт.ст., Ps140/хв. Живiт м’який, болючий пiд час пальпацiї, метеоризм. Про що можна думати?

A.Кишкова кровотеча

B.Перфорацiя кишки

C.Рецидив захворювання

D.Кишкова непрохiднiсть

E.Гострий апендицит

41. Пiсля прийому жирної їжi у жiнки 52-х рокiв виникли скарги на бiль у правому пiдребер’ї, нудоту, блювання. З анамнезу вiдомо, що подiбний напад вже не вперше. Об’єктивно: живiт напружений, рiзко болючий в правому пiдребер’ї. Пiдозрюється гострий холецистит. Яка лiкувальна тактика?

A.Термiнова госпiталiзацiя до хiрургiчного стацiонару

B.Термiнова госпiталiзацiя до терапевтичного стацiонару

C.Амбулаторне спостереження до наступного нападу болю

D.Лiкування в домашнiх умовах

E.Направити хвору на прийом до хiрурга полiклiнiки

42. Хворого 38-ми рокiв доставлено до приймального покою урологiчної лiкарнi зi скаргами на затримку сечопуску, яка триває бiльше 12 годин. Хворий неспокiйний, вказує на рiзкий бiль у попереку i над лобком. В анамнезi - СКХ, напередоднi тряска їзда на мотоциклi. Якi лiкувальнi заходи необхiдно здiйснити в першу чергу?

A.Катетеризацiя сечового мiхура м’яким катетером, при неефективностi - епiцистотомiя

B.Дати заспокiйливi препарати

C.Ввести спазмолiтики

D.Провести катетеризацiю сечового мiхура

E.Дати сечогiннi препарати

43. Вантажник 36-ти рокiв був притиснутий бортом автомобiля до стiни у дiлянцi грудної клiтки. Скарги на загальну слабкiсть, задишку, бiль i вiдчуття тяжкостi в груднiй клiтцi на боцi ураження. Об’є- ктивно: блiдiсть шкiри, тахiкардiя, пульс слабкого наповнення, артерiальний тиск знижений, симптоми недостатностi дихання. Вкажiть обсяг первинної лiкарської допомоги:

A.Напiвсидяче положення, анальгетики, iнгаляцiя кисню

B.Катетеризацiя центральної вени, iнфузiйна терапiя

C.Серцевi глiкозиди, дихальнi аналептики

D.Плевральна пункцiя у VII мiжребiр’ї

E.Негайна госпiталiзацiя до травматологiчного вiддiлення

44. Пiд час ДТП юнак 16-ти рокiв отримав травму. Свiдомiсть була вiдсутня впродовж 2 хвилин. Пiсля цього скарги на головний бiль, запаморочення, нудоту, блювання. Не пам’ятає, що було пiд час ДТП. Брадикардiя. Гiпотензiя. Шкiра блiда. Анiзокорiя. Сухожильнi рефлекси дещо зниженi. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Струс головного мозку

B.Внутрiшня кровотеча

C.Крововилив в головний мозок

D.Забiй головного мозку

E.Закритий перелом черепа

45. У породiллi 20-ти рокiв раннiй пiсляпологовий перiод ускладнився масивною гiпотонiчною кровотечею. На фонi проведення iнтенсивної терапiї гострої крововтрати, клiнiчно i лабораторно дiагностований ДВЗ-синдром II стадiї. Який з нижче перерахованих препаратiв доцiльно використати з метою лiкування коагулопатiї?

A.Свiжозаморожена плазма

B.Нативна плазма

C.Суха плазма

D.Антистафiлококова плазма

E.Еритроцитарна маса

46. У чоловiка 53-х рокiв, хворого на цукровий дiабет II типу, розвинулась кома. Глiкемiя - 36 ммоль/л, калiй - 4,4 ммоль/л, натрiй - 160 ммоль/л, рН кровi - 7,24, стандартний бiкарбонат - 20 ммоль/л,

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

7

зсув буферних основ - 4 ммоль/л, сечовина - 16 ммоль/л. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гiперосмолярна кома

B.Дiабетичний кетоацидоз

C.Гiперлактацидемiчна кома

D.Гiпоглiкемiчна кома

E.Гостра серцева недостатнiсть

47. В терапевтичному вiддiленнi знаходиться хвора 74-х рокiв з приводу гострої пневмонiї. В анамнезi перенесена тотальна резекцiя щитоподiбної залози. На 2 тиждень перебування стан хворої рiзко погiршав: наросли симптоми сонливостi, адинамiї, загальмованостi, потьмарення свiдомостi. Об’єктивно: свiдомiсть затьмарена, шкiра суха, холодна, набрякла, з дiлянками лущення; обличчя набрякле, амiмiчне. Зниження сухожилкових рефлексiв, дихання поверхневе, тони серця глухi, ритмiчнi, АТ115/95 мм рт.ст., Ps50/хв. Глiкемiя 5,6 ммоль/л., температура тiла 35, 6oC. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гiпотиреоїдна кома

B.Гiперосмолярна кома

C.Мозкова кома

D.Уремiчна кома

E.Iшемiчний iнсульт

48. У дiвчини 23-х рокiв раптово з’явились набряки шкiри i пiдшкiрної клiтковини в дiлянцi обличчя. Шкiра на обличчi спочатку була цiанотична, потiм зблiдла. Незначний свербiж. Об’єктивно: на шкiрi тулуба поодинокi пухирчастi, сверблячi висипання. Голос сиплий, сухий надсадний кашель. В дiлянцi живота незначна болючiсть. В анамнезi аналогiчнi стани рiзного ступеню iнтенсивностi, якi самовiльно щезали. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Набряк Квiнке

B.Бронхiальна астма

C.Синдром Мiшера

D.Анафiлактичний шок

E.Гострий живiт

49. Чоловiк 40-ка рокiв скаржиться на нудоту, "кинджальний"бiль у епiгастрiї, слабкiсть. Блювання та випорожнень сьогоднi не було. Об’єктивно: шкiра волога, холодна, блiда. Серцевi тони ослабленi, з частотою 120/хв, ритмiчнi. АТ85/50 мм рт.ст. Живiт болючий, напружений пiд час пальпацiї. Першочерговим дiагностичним заходом є:

A.Зняття електрокардiограми

B.Проведення пальцевого дослiдження прямої кишки

C.Визначення вмiсту цукру в кровi

D.Визначення гемоглобiну, гематокриту

E.Проведення фiброгастродуоденоскопiї

50. У хлопчика 9-ти рокiв скарги на загальну слабкiсть, пiдвищення температури до 37, 8oC, висипання на шкiрi. Об’є- ктивно: на шкiрi еритема, набряк, множиннi бульознi елементи. В анамнезi контакт з рослинами пiсля дощу. Яке лiкування необхiдно призначити?

A.Глюкокортикоїди

B.Антибiотики

C.Сечогiннi

D.Антигiстамiннi

E.Ентеросорбенти

51. До приймального вiддiлення лiкарнi швидкої медичної допомоги доставлено хвору 26-ти рокiв з приводу гострої ниркової недостатностi. У приймальному покої виникла зупинка серця. Яке метаболiчне порушення є найбiльш iмовiрною причиною цього?

A.Гiперкалiємiя

B.Ацидоз

C.Гiпокалiємiя

D.Гiперфосфатемiя

E.Уремiя

52. Пiсля трьох нападiв еклампсiї у пологовий будинок доставлена вагiтна 22- х рокiв без свiдомостi. Термiн вагiтностi 32 тижнi. Об’єктивно: стан дуже тяжкий, АТ180/120 мм рт.ст., анурiя. Серцебиття плоду глухе, 142/хв. Шийка матки сформована, канал шийки матки закритий. Тактика ведення вагiтної?

A.Розродження шляхом кесаревого розтину в екстреному порядку

B.Iнтенсивна терапiя протягом декiлькох годин, потiм кесарiв розтин

C.Комплексна терапiя гестозу протягом доби, потiм розродження

D.Передоперацiйна пiдготовка з ШВЛ протягом декiлькох годин, потiм оперативне розродження

E.Створення глюкозо-вiтамiно- гормонально-кальцiєвого фону у сукупностi з комплексною iнтенсивною терапiєю

53. Дiвчинка 11-ти рокiв скаржиться на спрагу, частi сечовидiлення, блювання, нудоту. Об’єктивно: шкiра жовтувата, АТ150/90 мм рт.ст. У сечi: питома вага - 1002, бiлок - слiди. У кровi: ер.- 2, 5·1012/л, Hb85 г/л, креатинiн - 335 мкмоль/л, сечовина - 11,5 ммоль/л, глюкоза - 3,5 ммоль/л; АсАТ- 0,5 мкмоль/л, АлАТ- 0,3

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

8

ммоль/л. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Хронiчна ниркова недостатнiсть

B.Гострий пiєлонефрит

C.Гостра ниркова недостатнiсть

D.Гострий гломерулонефрит

E.Хронiчний пiєлонефрит

54. Мати дитини 10-ти мiсяцiв, що постiйно вигодовувалась коров’ячим молоком, звернулася зi скаргами на виражений систолiчний шум на верхiвцi серця та акроцiаноз у дитини. Сонографiчно вади серця не виявлено. У кровi: Hb38 г/л, КП- 0,7. Якою буде першочергова терапiя?

A.Трансфузiя еритроцитарної маси

B.Трансфузiя цiльної кровi

C.Ентеральне введення препаратiв залiза

D.Серцевi глiкозиди по швидкiй схемi насичення

E.Введення рекормону

55. Чоловiк 68-ми рокiв з гострим коронарним синдромом раптово знепритомнiв. Черговим лiкарем при оглядi хворого констатовано вiдсутнiсть пульсацiї на a.carotis та тонiв серця; зiницi вузькi, рiдке поверхневе дихання. З чого в даному випадку необхiдно починати реанiмацiйнi заходи?

A.Удар кулаком в нижню третину груднини

B.В/в введення адреналiну

C.В/в введення атропiну

D.Iмплантацiя штучного водiя ритму

E.Iнтубацiя та проведення ШВЛ

56. Дитина 13-ти рокiв, яка впродовж 3- х рокiв хворiє на цукровий дiабет, доставлена у вiддiлення iнтенсивної терапiї. Пiсля перенесеного грипу протягом 2-х тижнiв з’явилися спрага, полiурiя, втрата ваги. Поступово збiльшувалася слабкiсть, з’явилася сонливiсть. Пiд час госпiталiзацiї цукор кровi - 20 ммоль/л, цукор сечi - 4%, кетоновi тiла в сечi ++++. Дiагностовано дiабетичну (гiперглiкемiчну кетоацидотичну) прекому. Розпочата регiдратацiйна терапiя iзотонiчним розчином хлориду натрiю. Яка початкова доза iнсулiну має бути призначена?

A.0,05-0,1 ОД/кг/годину

B.1 ОД/кг/годину

C.0,5 ОД/кг/годину

D.1-1,5 ОД/кг/добу

E.0,5-1,0 ОД/годину

57. Хлопчик 6-ти рокiв щеплений з порушенням графiку вакцинацiї. Хворiв на ангiну з помiрними плiвчастими нальотами. Через 2 тижнi почав поперхуватися пiд час їжi. Рiдка їжа виливається через нiс,

голос став гугнявий. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Дифтерiя

B.Ботулiзм

C.Полiомiєлiт

D.Ентеровiрусна iнфекцiя

E.Паратонзилiт

58. Хвора 46-ти рокiв, що хворiє на цукровий дiабет протягом 20-ти рокiв, потрапила до хiрургiчного вiддiлення зi скаргами на бiль у животi, нудоту, блювання. Об’єктивно: загальний стан тяжкий, свiдомiсть сплутана, тахiкардiя, гiпертензiя, дихання Кусмауля, гiперглiкемiя, ацетонурiя. Хворiй має бути проведене термiнове оперативне втручання з приводу перфоративної виразки шлунка. Яку особливiсть слiд врахувати анестезiологу?

A.Ендокринна вiдповiдь на гiпоглiкемiю знижується при анестезiї

B.Дози препаратiв для премедикацiї треба знижувати

C.II типу завжди необхiдно периоперативне введення iнсулiну

D.Асистолiя зустрiчається не частiше, нiж у пацiєнтiв, що не страждають на дiабет

E.β-блокатори не роблять анестезiю бiльш небезпечною

59. У хворої 52-х рокiв, що надiйшла iз клiнiкою шоку, дiагностовано дифузний зоб з явищами гiпертиреозу. Яке саме небезпечне ускладнення тиреотоксичного кризу?

A.Гостра серцево-судинна недостатнiсть

B.Анемiчний криз

C.Геморагiї

D.Гостре порушення мозкового кровообi-

гу

E.Гостра печiнкова недостатнiсть

60. Студентка 18-ти рокiв захворiла 2 доби тому гостро з пiдвищення температури тiла до 37, 5oC. Скарги на погiршення апетиту та важкiсть у правому пiдребер’ї. Мiсяць тому була в контактi з хворими на вiрусний гепатит А. Об’єктивно: жовтяницi немає, печiнка збiльшена на 2 см. Сеча темна. Якi бiохiмiчнi показники необхiдно визначити для пiдтвердження безжовтяничної форми гепатиту?

A.Аланiнамiнотрансфераза, тимолова проба

B.Загальний бiлiрубiн та його фракцiї

C.Електролiти K та N

D.Холестерин

E.Кисла та лужна фосфатази

61. Жiнка 28-ми рокiв в ургентному порядку надiйшла до гiнекологiчного стацiонару зi скаргами на сильнi кров’янi ви-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

9

дiлення з пiхви, бiль внизу живота переймоподiбного характеру. Пацiєнтка перебувала на облiку в жiночiй консультацiї з приводу вагiтностi строком 11 тижнiв. Вищевказанi симптоми виникли пiсля психоемоцiонального напруження вдома. Який дiагноз можна виставити?

A.Розпочатий викидень

B.Гострий цистит

C.Апоплексiя яєчника

D.Позаматкова вагiтнiсть

E.Перекрут кiсти яєчника

62. У хлопчика 4-х рокiв протягом останнiх 2-х дiб спостерiгались млявiсть, зниження апетиту, нудота. Випорожнення водянистi 5-6 разiв на добу, без патологiчних домiшок. Маса тiла знижена на 4%. Який метод регiдратацiйної терапiї слiд призначити?

A.Оральний

B.Внутрiшньовенний струминний

C.Внутрiшньовенний крапельний

D.Внутрiшньокiстковий крапельний

E.Пiдшкiрний крапельний

63. Дитинi 6-ти рокiв, оперованiй з приводу розлитого перитонiту, у процесi забезпечення анестезiологiчного засобу, проводиться штучна вентиляцiя легень у режимi помiрної гiпервентиляцiї. На яких цифрах необхiдно пiдтримувати рiвень pCO2 у КЛС-грамi?

A.30-35 мм рт.ст.

B.20-25 мм рт.ст.

C.35-40 мм рт.ст.

D.40-45 мм рт.ст.

E.50-55 мм рт.ст.

64. Хлопчик 6-ти рокiв, який впродовж року хворiє на цукровий дiабет, у важкому станi госпiталiзований до стацiонару. Важкiсть стану обумовлена розвитком гiперглiкемiчної коми. Яку дозу iнсулiну необхiдно ввести в першу годину надання невiдкладної допомоги?

A.0,1 ОД/кг

B.0,2 ОД/кг

C.0,5 ОД/кг

D.0,25 ОД/кг

E.1,0 ОД/кг

65. Пацiєнтка 33-х рокiв скаржиться на перiодичне раптове пiдвищення артерiального тиску до 280/180 мм рт.ст., що супроводжується пiтливiстю, тремтiнням всього тiла, почуттям страху смертi. Пiсля гiпертонiчного кризу спостерiгається полiурiя, рiзка слабкiсть. У перiодах мiж кризами артерiальний тиск 120/80 мм рт.ст. Якi додатковi дослiдження потрiбно провести для встановлення дiагнозу?

A.Дослiдження вмiсту катехоламiнiв кровi та сечi (бажано пiд час, або одразу ж пiсля кризи)

B.Дослiдження вмiсту трийодтиронiну та тироксину

C.Дослiдження вмiсту ацетону в сечi

D.Дослiдження вмiсту АКТГ та кортизо-

лу

E.Дослiдження осмолярностi кровi

66. Фельдшер селищного ФАПу за 3 доби зареєстрував 6 випадкiв захворювання на холеру. Як показали епiдемiологiчнi обстеження i лабораторнi дослiдження, джерелом ураження холерою була питна вода. При проведеннi профiлактичних заходiв якi контингенти населення пiдлягають першочерговому лабораторному обстеженню?

A.З дисфункцiєю шлунково-кишкового тракту

B.Доросле населення

C.Тi, хто вживав сиру воду

D.Тi, хто спiлкувався з хворими

E.Дитяче населення

67. У спекотну погоду юнак 14-ти рокiв вiдпочивав на пляжi. Через 6 годин вдома поскаржився на загальну слабкiсть, головний бiль, запаморочення, нудоту й блювання. Об’єктивно: гiперемiя шкiри обличчя та голови, одутлiсть обличчя. Шкiрнi покриви вологi. ЧД19/хв., АТ125/80 мм рт.ст., ЧСС=Рs=104/хв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Сонячний удар

B.Тепловий удар легкого ступеня

C.Тепловий удар середнього ступеня

D.Тепловий удар важкого ступеня

E.Нейроциркуляторна дистонiя

68. Хворий 45-ти рокiв прооперований з приводу дифузного токсичного зобу. Через мiсяць у нього почалися перiодичнi судомнi скорочення м’язiв кiнцiвок, онiмiння обличчя. З боку внутрiшнiх органiв та в дiлянцi шиї - без особливостей. У кровi: Нb112 г/л, лейк.- 4, 8 · 109/л, ШЗЕ10 мм/год, калiй - 4,2 ммоль/л, кальцiй - 1,9 ммоль/л, глюкоза - 4,1 ммоль/л. Що слiд застосувати для усунення нападу судом?

A.Кальцiю хлорид в/в

B.Дiазепам в/в або в/м

C.Магнiю сульфат в/в

D.Поляризуюча сумiш в/в

E.Нiфедипiн сублiнгвально

69. Хвора 46-ти рокiв скаржиться на появу протягом двох тижнiв випорожнень кров’ю бiльш за 12 разiв на добу, болю в животi, суглобах; болючi висипки у поро-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2013 рiк

10

жнинi рота та нижнiх кiнцiвках, набряк колiнних та гомiлковостопних суглобiв, слабкiсть, пiдвищення температури тiла понад 39oC, втрату ваги тiла. Який метод обстеження є найбiльш iнформативним?

A.Ендоскопiчне дослiдження

B.Рентгенологiчне дослiдження кишечни-

ку

C.Бiопсiя кишечнику та шкiри

D.Рентгенографiя суглобiв

E.Загальний аналiз кровi

70. Жiнка 23-х рокiв звернулась до лiкаря зi скаргами на незначнi кров’янистi видiлення з пiхви протягом доби, болi в низу живота. Остання нормальна менструацiя 2 мiсяцi тому. Об’єктивно загальний стан не порушений. Живiт при пальпацiї м’я- кий, болючий в нижнiх вiддiлах. Видiлення кров’янистi незначнi. Яке додаткове обстеження є доцiльним?

A.Ультразвукове обстеження

B.Пункцiя заднього склепiння пiхви

C.Iмунологiчний тест на вагiтнiсть

D.Лапароскопiчне обстеження

E.Рентгенологiчне обстеження

71. Чоловiка 39-ти рокiв доставлено до лiкарнi з ножовим пораненням у живiт. Об’єктивно: шкiра звичайного кольору, Ps112/хв., ритмiчний, АТ120/90 мм рт.ст. На переднiй черевнiй стiнцi рана 1,5х2,5 см в правому пiдребер’ї. Живiт при пальпацiї помiрно болючий в дiлянцi рани, перистальтика вислуховується, симптомiв подразнення очеревини немає. Яка подальша тактика?

A.Ревiзiя та первинна хiрургiчна обробка рани

B.Оглядова рентгенографiя органiв черевної порожнини

C.Лапароцентез

D.Лапароскопiя

E.Дiагностична лапаротомiя

72. До хлопчика 7-ми рокiв викликана бригада швидкої допомоги. Свiдомiсть та дихання вiдсутнi, пульс на соннiй артерiї та артерiальний тиск не визначаються, зiницi широкi, на свiтло не реагують. Пiсля звiльнення дихальних шляхiв, проведення штучного дихання i вiдновлення циркуляцiї кровi першочергово слiд провести iнфузiю розчину:

A.Адреналiну гiдрохлориду

B.Атропiну сульфату

C.Кальцiю хлориду

D.Натрiю гiдрокарбонату

E.Глюкози

73. Хворий 48-ми рокiв надiйшов до стацiонару iз клiнiкою печiнкової недостатно-

стi. При оглядi виявлено незначнi неврологiчнi зрушення. Втрата ваги незначна. Наявний асцит легко пiддається лiкуванню. У кровi: бiлiрубiн в сироватцi кровi - 3,0 мг/%, рiвень альбумiну - 3,2 мг/%, протромбiновий iндекс - 75%. До якої групи печiнково-клiтинної недостатностi можна вiднести данi зрушення згiдно з класифiкацiєю печiнкової дисфункцiї за Чайлд-П’ю?

A.2

B.1

C.3

D.

E.

74. Чоловiк 38-ми рокiв, мисливець, захворiв гостро: з’явились рiзкi болi в правiй пахвиннiй дiлянцi, якi призвели до вимушеного положення руки, температура 39, 5oC. На наступний день викликав дiльничного лiкаря, який поставив дiагноз лiмфаденiт i машиною швидкої допомоги направив хворого до чергового хiрургiчного стацiонару. Хiрург при оглядi виявив дерев’янистої щiльностi конгломерат лiмфатичних вузлiв та багряносинюшний колiр шкiри над ним. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Чума, бубонна форма

B.Сепсис, гнiйний лiмфаденiт

C.Гнiйний лiмфаденiт

D.Тромбоз стегнової артерiї

E.Туляремiя, бубонна форма

75. Дитину 11-ти мiсяцiв на 3-й день хвороби госпiталiзовано до iнфекцiйного стацiонару з пiдвищенням температури тiла до 38oC, багаторазовим блюванням i частими водянистими випорожненнями. Маса тiла знижена на 6%. Який метод регiдратацiї треба призначити?

A.Внутрiшньовенний крапельний

B.Внутрiшньовенний струминний

C.Оральна регiдратацiя

D.Введення рiдини ендогастрально

E.Введення рiдини пiдшкiрно крапельно

76. У дiвчинки 5-ти рокiв, на фонi нормальної температури тiла, перiодично спостерiгаються напади клонiкотонiчних судом, якi супроводжуються хриплим диханням, мимовiльним сечовидiленням, дефекацiєю, прикушуванням язика, втратою свiдомостi. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Епiлепсiя

B.Спазмофiлiя

C.Енцефалiт

D.Менiнгiт

E.Пухлина мозку