Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Весна 2013

.pdf
Скачиваний:
35
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
225.81 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

1

1. Хворий 68-ми рокiв скаржиться на перiодичну короткочасну непритомнiсть при рiзких поворотах голови. Об’єктивно: блiдiсть шкiри, АТ80/40 мм рт.ст. Тони серця ослабленi, брадикардiя. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Синокаротидна непритомнiсть

B.Колапс

C.Ортостатична непритомнiсть

D.Синоаурикулярна блокада

E.Вазовагальна непритомнiсть

2. Хвора 67-ми рокiв скаржиться на iнтенсивний бiль у груднiй клiтцi, рiзку задуху, серцебиття. В анамнезi - варикозне розширення вен нижнiх кiнцiвок. Об’єктивно: шкiра цiанотична, вкрита холодним потом, тахiпное (ЧД36/хв.), ЧСС120/хв., АТ110/70 мм рт.ст. ЕКГ: P "pulmonale", вiдхилення електричної осi серця вправо, QIII, SI, негативний T в III, V 1 − V 3. Який препарат найбiльш доцiльний у даному випадку?

A.Стрептокiназа

B.Но-шпа

C.Верапамiл

D.Баралгiн

E.Атенолол

3. Хворий 63-х рокiв, в анамнезi 8 рокiв IХС, 4 роки тому Q-iнфаркт мiокарда. Раптово, пiсля емоцiйного навантаження, виник напад серцебиття, знепритомнiв. Об’єктивно: стан важкий, шкiра волога, блiда. Пульс та ЧСС не пiдраховуються. АТ130/80 мм рт.ст. ЕКГ: ЧСС200/хв., QRS деформованi, розширенi (0,14 с), дисоцiацiя роботи передсердь та шлуночкiв. Який iз засобiв є препаратом першої черги у даного хворого?

A.Лiдокаїн

B.Строфантин

C.Верапамiл

D.Дигоксин

E.Натрiю аденозинтрифосфат

4. У хворого 44-х рокiв, що лiкується з приводу гострого абсцесу середньої частки правої легенi виник бiль у правiй половинi грудної клiтки, задишка, стан рiзко погiршився. Об’єктивно: ЧД28/хв., цiаноз, асиметрiя грудної клiтки. Над правою легенею визначається притуплення перкуторного звуку в нижнiх вiддiлах та тимпанiт в верхнiх вiддiлах. Аускультативно: рiзко ослаблене везикулярне дихання. Яке найбiльш iмовiрне ускладнення виникло у

хворого?

A.Правобiчний тотальний пiопневмоторакс

B.Правобiчний обмежений пiопневмоторакс

C.Правобiчна емпiєма плеври

D.Правобiчний ексудативний плеврит

E.Правобiчний гемопневмоторакс

5. Вночi у хворого з’явилися задуха, кашель з рясним харкотинням рожевого кольору. З анамнезу: страждає на гiпертонiчну хворобу, варикозне розширення вен обох кiнцiвок, 2 роки тому перенiс iнфаркт мiокарда. Об’єктивно: неспокiйний, положення ортопное, акроцiаноз, ЧДР40/хв. АТ220/110 мм рт.ст. У легенях - рiзнокалiбернi середньо- i великопухирчастi хрипи. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

B.Астматичний статус

C.Тромбоемболiя легеневої артерiї

D.Крупозна пневмонiя

E.Легенева кровотеча

6. Хворий 42-х рокiв пiсля прийому алкоголю заснув навпочiпки i проспав близько 12 годин. Через деякий час пiсля пробудження з’явилися парестезiї, набряклiсть i болiснiсть у дiлянцi гомiлок, болi у поперековiй дiлянцi. На другу добу пiсля випадку дiурез знизився до 150 мл/добу, сеча лаково-червоного кольору. АТ140/90 мм рт.ст. ЧСС100/хв. Чим зумовленi такi симптоми?

A.Мiоглобiнурiйний тубулонекроз

B.Отруєння метиловим спиртом

C.Хронiчний алкоголiзм

D.Отруєння етиленглiколем

E.Гострий гломерулонефрит

7. Хвора 37-ми рокiв доставлена в iнфекцiйний стацiонар у непритомному станi на 5-й день хвороби з вогнища кору. На шкiрi тулуба, верхнiх i нижнiх кiнцiвок велико-плямистий висип з елементами лущення. Лiмфаденопатiя, помiрний гепатолiєнальний синдром, тахiпное, тахiкардiя. Менiнгеальнi симптоми: Кернiга позитивний i ригiднiсть м’язiв шиї. Виявлено правобiчний гемiпарез, позитивнi симптоми Бабiнського, Опенгейма, Гордона. Яке ускладнення найбiльш iмовiрне?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

2

A.Менiнгоенцефалiт

B.ГПМК за iшемiчним типом

C.ГПМК за геморагiчним типом

D.Менiнгококовий менiнгiт

E.Менiнгококовий сепсис

8. Хвора 74-х рокiв хворiє на цукровий дiабет другого типу, приймає манiнiл. Протягом двох тижнiв приймає по 2 таблетки гiпотiазиду. Об’єктивно: свiдомiсть сплутана, шкiрнi покриви сухi, теплi, тургор м’язiв знижений, температура тiла - 38oC, Ps120/хв., АТ60/40 мм рт.ст., дихання поверхневе, язик сухий, запах ацетону вiдсутнiй. Глюкоза кровi - 34 ммоль/л, ацетон в сечi - слабкопозитивний, N a+ сироватки - 162 ммоль/л, K+ - 3,0 ммоль/л. Який розчин показаний для застосування в першу чергу?

A.Гiпотонiчний розчин NaCl

B.Фiзiологiчний розчин NaCl

C.5% розчин глюкози

D.Розчин Рiнгера

E.Поляризуюча сумiш

9. Дитинi 5-ти мiсяцiв щеплення не проводились у зв’язку з протипоказанням: перинатальна енцефалопатiя. Пiсля огляду невропатолога щеплення дозволили проводити. В кабiнетi щеплень дитинi зроблено I-АКДП, I-П/м. Через 10 хвилин дитина втратила свiдомiсть, з’явились клонiко-тонiчнi судоми, якi тривали 10 хвилин. З якого препарату слiд розпочати невiдкладну допомогу?

A.Седуксен 0,5% - 0,5 мл в/м

B.Кальцiю хлорид 10% - 1,0 мл в/в

C.Хлоралгiдрат ректально

D.Магнiю сульфат 20% в/м

E.Кальцiю глюконат 10% - 0,5 мл в/в

10. Постраждалий 42-х рокiв, виявлений на мiсцi ДТП, скаржиться на бiль у дiлянцi таза та правого стегна. Об’є- ктивно: загальмований, стогне, шкiра блiда, язик сухий. ЧДР28/хв. Праве стегно деформоване, набрякле, у верхнiй його третинi патологiчна рухливiсть, крепiтацiя кiсткових уламкiв. Великий крововилив, набряк та бiль пiд час пальпацiї в правих пахвиннiй, здухвиннiй та сiдничнiй дiлянках. Ps112/хв, АТ80/45 мм рт.ст. Якому ступеню травматичного шоку вiдповiдає стан потерпiлого?

A.II

B.I

C.IV

D.III

E.-

11. Дитина 1-го року надiйшла до iнфекцiйного вiддiлення зi скаргами на багаторазове невпинне блювання, профузнi рiдкi випорожнення. Об’єктивно: адинамiчна, риси обличчя загостренi, тургор тканин рiзко знижений, акроцiаноз. Шкiрнi покриви блiдi, холоднi з "мармуровим"малюнком. Дихання поверхневе, тони серця глухi, почащенi. АТ55/35 мм рт.ст. Анурiя. Який невiдкладний стан у дитини?

A.Гiповолемiчний шок

B.Гостра надниркова недостатнiсть

C.Гостра серцева недостатнiсть

D.Гостра ниркова недостатнiсть

E.Гостра судинна недостатнiсть

12. У дiвчини 13-ти рокiв при тривалому перебуваннi в задушливому примiщеннi з’явилися скарги на запаморочення, слабкiсть. Рiзко зблiдла, тiло вкрилося холодним потом, шкiра набула "мармурового"малюнку, з’явилися цiаноз губ, сопорозна свiдомiсть, часте поверхневе дихання, тахiкардiя. Тони серця послабленi, АТ50/10 мм рт.ст. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Колапс

B.Гостра серцева недостатнiсть

C.Мiгрень

D.Задушно-цiанотичний напад

E.-

13. У хворої 43-х рокiв пiсля перенесеної ГРВI з’явився набряк на правiй половинi обличчя навколо рота, на губах, слизовiй оболонцi ротової порожнини. Набряк твердий, без ямок при натисканнi. Через декiлька годин загальний стан хворої погiршився, з’явились осиплiсть голосу, "гавкаючий"кашель, утруднення при диханнi. Лiкар "швидкої допомоги"встановив дiагноз: ангiоневротичний набряк Квiнке. Яке лiкування слiд призначити?

A.Кортикостероїди, антигiстамiннi препарати

B.Сечогiннi, трасилол

C.Антигiстамiннi, адреноблокатори

D.Анальгетики, серцевi глiкозиди

E.Антибактерiальнi препарати

14. Хвора скаржиться на сильний головний бiль, нудоту, блювання, що по-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

3

легшення не приносить. З анамнезу вiдомо, що тривалий час страждає на гiпертонiчну хворобу. Об’єктивно: хвора в збудженому станi, шкiра гiперемована, на обличчi ознаки ураження лицевого нерву, дихання везикулярне, Ps124/хв., напружений, АТ240/120 мм рт.ст., тони серця яснi, акцент II тону над аортою. Який метод дiагностики слiд використати першочергово?

A.Електрокардiографiя

B.Комп’ютерна томографiя

C.Фонокардiографiя

D.Ультрасонографiя серця

E.Велоергометрiя

15. Хворий 38-ми рокiв, робiтник автосервiсу, доставлений до клiнiки в станi коми III ступеня. Об’єктивно: клонiчнi судоми, неконтрольоване сечовидiлення. Розлади дихання за типом Чейн-Стокса, тахiкардiя, червоний колiр обличчя та слизових оболонок. Якою речовиною отруївся хворий?

A.Чадний газ

B.Пари бензину

C.Тетраетилсвинець

D.Пари ртутi

E.Пари дихлоретану

16. У хворого 35-ти рокiв пiсля враження блискавкою вiдмiчалася зупинка кровообiгу протягом 5-6 хвилин. Об’є- ктивно: кома I ст. Тонiчнi судоми. Зiницi вузькi, D=S, фотореакцiї млявi, дифузне пiдвищення м’язового тонусу за екстрапiрамiдним типом. Яка це кома?

A.Постгiпоксична

B.Апоплексична

C.Травматична

D.Алкогольна

E.Епiлептична

17. У дiвчини 19-ти рокiв запiдозрена недостатнiсть наднирникiв (хвороба Аддiсона). Що з нижче перерахованого може допомогти при пiдтвердженнi дiагнозу?

A.Гiпонатрiємiя

B.Гiперглiкемiя

C.Артерiальна гiпертензiя

D.Гiпокалiємiя

E.Гiпотермiя

18. Студент 19-ти рокiв скаржиться на сухий кашель, дряпання в горлi, пiдвищення температури тiла до 38, 1oC. За порадою друга приймав ампiцилiн. Через 2 днi пiсля початку захворювання

з’явилася висипка по всьому тiлу, рожевого кольору, 1 см у дiаметрi, дещо

припiднята. Який НАЙМЕНШ вiрогiдний дiагноз?

A.Менiнгококцемiя

B.Медикаментозний дерматит

C.Мононуклеоз

D.Кiр

E.-

19. Хворий 24-х рокiв звернувся у полiклiнiку до хiрурга з рiзаною раною кистi, яку отримав дома 1 годину тому. Хiрургом виконана первинна хiрургiчна обробка рани. Iз слiв хворого 3 роки тому був повнiстю щеплений вiд правця, але документи про це вiдсутнi. Яка тактика лiкаря?

A.Ввести 0,5 мл правцевого анатоксину 250 ОД протиправцевого iмуноглобулiну людини

B.Ввести 1,0 мл правцевого анатоксину

C.Обколоти рану антибiотиком

D.Ввести 250 ОД протиправцевого iмуноглобулiну людини

E.Нiчого не робити

20. У вагiтної 29-ти рокiв у приймальному вiддiленнi виникли бiль у епiгастральнiй дiлянцi, нудота, блювання, мерехтiння "мушок"перед очима. АТ170/100 мм рт.ст. на обох руках; визначаються генералiзованi набряки. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Прееклампсiя важкого ступеня

B.Еклампсiя

C.Вiдшарування сiткiвки ока

D.Загроза крововиливу в мозок

E.Прееклампсiя середнього ступеня

21. Хвора 32-х рокiв перенесла крупозну пневмонiю. На даний час скаржиться на озноб, задишку в спокої, загальну слабкiсть, головний бiль, пiдвищення to до 39, 5oC, пiтливiсть. Об’єктивно: змiщення назовнi лiвої межi серця, тони серця значно ослабленi, систолiчний шум на верхiвцi, АТ80/50 мм рт.ст. У кровi: лейк.- 10, 5 · 109/л, е.- 8%, ШЗЕ45 мм/год. У сечi: бiлок - 0,066 г/л, ер.- 15-20 у п/з, гiалiновi цилiндри - 4-5 в п/з. Яке ускладнення виникло у хворої?

A.Iнфекцiйно-токсичний шок

B.Кардiомiопатiя

C.Тромбоемболiя легеневої артерiї

D.Iнфаркт мiокарда

E.Перикардит

22. У хворого 52-х рокiв, що страждає

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

4

на хронiчний обструктивний бронхiт, ДН I-II ст., пiсля чергового нападу кашлю раптово виник рiзкий бiль пiд ключицею у правiй половинi грудної клiтки; ЧДР40/хв., цiаноз обличчя, набухання шийних вен, тахiкардiя. Фiзикально: над правою половиною грудної клiтки тимпанiт, дихання ледве вловиме. АТ90/60 мм рт.ст. Стан хворого погiршується. Який першочерговий захiд?

A.Плевральна пункцiя

B.В/в еуфiлiн

C.В/в серцевi глiкозиди

D.В/в сечогiннi

E.Оксигенотерапiя

23. Хворий 30-ти рокiв знаходиться на лiкуваннi у вiддiленнi реанiмацiї з дiагнозом: отруєння невiдомою отрутою важкого ступеня. Кома. З анамнезу: знайдений вдома у непритомному станi. На АКТ головного мозку - без патологiї. Данi бiохiмiчних дослiджень кровi: бiлiрубiн загальний - 120 мкмоль/л, глюкоза - 5 ммоль/л, ПТI - 36%, загальний бiлок - 40 г/л, альбумiн - 30%. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Отруєння дихлоретаном

B.Отруєння ФОI

C.Отруєння атропiном

D.Отруєння протитуберкульозними препаратами

E.Отруєння серцевими глiкозидами

24. З вогнища хiмiчного ураження, утвореного зарином, до МПП доставлено ураженого. Вiдзначаються напади ядухи за типом бронхiальної астми, фiбрилярнi посмикування жувальних м’я- зiв. Який антидот необхiдно ввести ураженому разом з атропiном на даному етапi медичної евакуацiї?

A.Дипiроксим

B.Унiтiол

C.Тiосульфат натрiю

D.Антицiан

E.Амiлнiтрит

25. Хвора 37-ми рокiв циганка, без постiйного мiсця проживання, звернулась до лiкаря на 6-й день вiд початку захворювання, зi скаргами на головний бiль, слабкiсть, гарячку, наявнiсть висипань на шкiрi. Об’єктивно: температура 39oC, збуджена, виявленi вошi. Обличчя гiперемоване, набрякле. Вираженi гепатоспленомегалiя, крововиливи в кон’юнктиви. На шкiрi грудної клiтки та внутрiшнiй поверхнi плечей

розеольозно-петехiальний висип. Язик сухий, посiпується при висуваннi, обкладений бiлими нашаруваннями. Задишка, тахiкардiя, гiпотонiя. Про яке захворювання можна думати в цьому випадку?

A.Висипний тиф

B.Черевний тиф

C.Менiнгококцемiя

D.Лептоспiроз

E.Грип

26. У пацiєнтки 55-ти рокiв 5 рокiв тому дiагностовано цироз печiнки. Лiкувалась нерегулярно. Доставлена з клiнiкою шлунково-кишкової кровотечi. Пiд час фiброезофагогастродуоденоскопiї виявлено розширенi вени нижньої третини стравоходу з кровотечею з них. Який з методiв лiкування слiд застосувати в першу чергу?

A.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення, поставити зонд Блекмора, призначити гемостатичну i кровозамiсну терапiю

B.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення i призначити гемостатичну i кровозамiсну терапiю

C.Перевести хвору до реанiмацiйного вiддiлення

D.Госпiталiзувати в хiрургiчне вiддiлення i призначити сечогiннi i гепатопротектори

E.Оперативне втручання у невiдкладному порядку

27. Чоловiк 78-ми рокiв викликав швидку допомогу з приводу блювання, здуття живота, наявностi болючого грижового випинання у паху, яке не вправляється у черевну порожнину зi вчорашнього дня. Пiд час огляду лiкарем швидкої допомоги грижове випинання вправилося, бiль пройшов. Якi дiї лiкаря?

A.Доставити хворого до стацiонару

B.Рекомендувати хiрургiчне лiкування у плановому порядку

C.Протягом години спостерiгати за динамiкою клiнiчної картини

D.Призначити дiєту i холод на живiт

E.Призначити амбулаторне обстежен-

ня

28. Потерпiлий був збитий автомашиною. У верхнiй третинi лiвого стегна рана 4х10 см, з якої виступає уламок кiстки, значна варусна деформацiя стегна. Виберiть оптимальний метод iммобiлiзацiї:

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

5

A.Три драбинчастi шини

B.Двi драбинчастi шини

C.Шина Дiтерiхса

D.Шина Томаса

E.Шини Дiтерiхса та Крамера

29. У новонародженого хлопчика з вродженою вадою серця (тетрада Фалло) гостро розвинувся задушливоцiанотичний напад. Який препарат слiд ввести негайно разом з оксигенотерапiєю?

A.Обзидан

B.Строфантин

C.Допамiн

D.Сульфокамфокаїн

E.Кордiамiн

30. Хвора 42-х рокiв впродовж 25-ти рокiв страждає на iнсулiнозалежний цукровий дiабет. Пiсля вiдвiдування сеансiв екстрасенса 5 днiв тому припинила введення iнсулiну. Почалися нудота, блювання, полiурiя, полiдипсiя. Знайдена родичами дома в непритомному станi, викликана ШМД. Об’єктивно: шкiра суха, м’язовий тонус знижений, дихання шумне, за типом Кусмауля, з запахом ацетону, АТ80/40 мм рт.ст., Ps124/хв. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Кетоацидотична кома

B.Гiпоглiкемiчна кома

C.Гiперосмолярна кома

D.Уремiчна кома

E.Печiнкова кома

31. Хворий 35-ти рокiв годину тому отримав травму носа. Свiдомостi не втрачав. Об’єктивно: виражений набряк м’яких тканин носа. Носове дихання утруднене. Риноскопiчно: рясна носова кровотеча з переднiх вiддiлiв носа, виявляється значний набряк слизової оболонки. На рентгенограмах в прямiй та бiчних проекцiях перелому кiсток носа не виявлено. Якi першочерговi заходи слiд провести?

A.Передня тампонада носа

B.Анемiзацiя слизової оболонки носа

C.Призначення гемостатичної терапiї та антибiотикiв

D.Репозицiя кiсток носа

E.Задня тампонада носа

32. Бригада швидкої допомоги викликана до повторнонароджуючої жiнки, що народила вдома. Матка на рiвнi пупка, кулястої форми, з пiхви звисає пуповина. Пiсля народження дитини про-

йшло 30 хвилин. Яка тактика лiкаря?

A.Негайно транспортувати жiнку до пологового вiддiлення

B.Ввести в/в окситоцин

C.Виконати ручне вiддiлення послiду

D.Застосувати метод Абуладзе

E.Продовжити очiкування до 2-х годин

33. До приймального вiддiлення хiрургiчної клiнiки доставлена дитина 5-ти рокiв, яка випила невiдому рiдину, iз скаргами на бiль за грудниною та в епiгастральнiй дiлянцi. Було багаторазове блювання шлунковим вмiстом, слизом. З’ясувати анамнез не вдається. На губах та в ротi пацiєнта - гiперемiя та набряк слизової оболонки, поодинокi ерозiї, бiлуватi плями. Лiкар запiдозрив хiмiчний опiк стравоходу. В чому полягає оптимальна невiдкладна допомога?

A.Зондове промивання шлунка, дезiнтоксикацiйна терапiя

B.Iнфузiйна терапiя

C.Екстрена операцiя

D.Беззондове промивання шлунка

E.Раннє бужування стравоходу

34. У дитини 10-ти рокiв протягом 2- х мiсяцiв скарги на почащенi випорожнення до 2-3 разiв на добу з наявнiстю домiшок слизу та кровi. Запiдозрений неспецифiчний виразковий колiт. Який метод має вирiшальне значення у дiагностицi цього захворювання?

A.Ендоскопiя товстого кишечнику

B.Рентгенографiя товстого кишечнику

C.Рентгеноскопiя товстого кишечнику

D.Ехоскопiя черевної порожнини

E.Бактерiологiчне дослiдження калу

35. У дитини 8-ми рокiв важкий напад бронхiальної астми триває 7 годин, ефекту вiд призначення iнгаляцiйних β2-агонiстiв та дексазону в/м не вiдзначається. При обстеженнi ознаки "нiмих легень", пригнiчення свiдомостi. Яке лiкування треба призначити насамперед?

A.Штучна вентиляцiя легень

B.Пiдвищити дозу iнгаляцiйних β2- агонiстiв

C.Призначити кортикостероїднi гормони внутрiшньовенно

D.Призначити високi дози еуфiлiну внутрiшньовенно

E.Призначити iнфузiйну терапiю

36. Пацiєнт 38-ми рокiв хворiє на цукровий дiабет, 1 тип. Скаржиться на

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

6

болi в правiй ступнi, наявнiсть ранової поверхнi з гнiйними видiленнями iз норицi. Пульсацiя на магiстральних артерiях збережена. Яке ускладнення дiабету виникло?

A.Трофiчна виразка

B.Бешиха правої ступнi

C.Волога гангрена правої ступнi

D.Суха гангрена правої ступнi

E.Тромбоз вен ступнi

37. Чоловiк 36-ти рокiв раптово спалив на собi волосся. Потiм схопив свою 12рiчну доньку i хотiв скинути її з балкону. Був затриманий родичами. Свiй вчинок пояснив тим, що "виконував наказ, який звучав у нього в головi". Визначте тактику лiкаря-терапевта, якого викликали родичi:

A.Викликати спецiалiзовану бригаду швидкої медичної допомоги

B.Призначити хворому лiкування вдо-

ма

C.Термiново госпiталiзувати в психiатричну лiкарню, використавши транспорт родичiв

D.Зафiксувати хворого до моменту заспокоєння

E.Оформити виклик консультанта лiкаря-психiатра

38. Хворий 22-х рокiв раптово знепритомнiв. Зi слiв рiдних страждає на цукровий дiабет, лiкується iнсулiном. Харчування нерегулярне у зв’язку з постiйними вiдрядженнями. Об’єктивно: шкiрнi покриви вологi, судоми, зiницi розширенi, пульс та артерiальний тиск у нормi. У кровi: цукор - 1,5 ммоль/л. Аглюкозурiя. Якi невiдкладнi заходи потрiбно вжити?

A.Внутрiшньовенне струминне введення 40% розчину глюкози

B.Введення iнсулiну

C.Внутрiшньовенне краплинне введення 2,5% iзотонiчного розчину

D.Внутрiшньовенне струминне введення 5% розчину глюкози

E.Внутрiшньом’язове введення 0,5% розчину ДОКСА

39. Хвора 23-х рокiв звернулась зi скаргами на бiль у зонi промежини та зовнiшнiх статевих органiв, що виник пiсля падiння. Менструальна функцiя не порушена. Соматичний анамнез не обтяжений. Загальний стан задовiльний. Ознаки зовнiшньої кровотечi вiдсутнi. В областi великої статевої губи злiва визначається синьо-темно-червоне пу-

хлинне утворення щiльно-еластичної консистенцiї, нерухоме, з незначною болiснiстю. Матка та придатки без особливостей. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гематома вульви

B.Гематома пiхви

C.Кiста бартолiнiєвої залози

D.Фiброма вульви

E.Ангiома вульви

40. У хворої 19-ти рокiв з дитинства спостерiгаються судомнi напади тривалiстю до 3-х хвилин, з втратою свiдомостi. У день госпiталiзацiї до стацiонару, ввечерi, з’явилися судомнi напади, мiж якими хвора залишалася непритомною. На доторкання i больовi подразники не реагує, реакцiя зiниць на свiтло вiдсутня. Визначить психопатологiчний стан:

A.Епiлептичний статус

B.Гiперглiкемiчна кома

C.Iстеричний напад

D.Алкогольне сп’янiння

E.Гiпоглiкемiчна кома

41. До приймального вiддiлення доставлено хворого 50-ти рокiв, який упродовж 3-х рокiв страждає на паховокалиткову грижу. 10 годин тому грижа защемилась. Стан погiршувався, хворий викликав бригаду швидкої допомоги. Пiд час гiгiєнiчної ванни грижа вправилась. Хворий вiдчув себе здоровим i проситься додому. Яка тактика?

A.Госпiталiзувати хворого до хiрургiчного вiддiлення, провести операцiю в плановому порядку

B.Провести огляд та додатковi методи дослiдження i вiдпустити хворого додому

C.Термiново госпiталiзувати хворого до хiрургiчного вiддiлення та прооперувати

D.При покращеннi вiдпустити хворого з рекомендацiєю прооперуватись у плановому порядку

E.Порекомендувати запобiгати фiзичному навантаженню i носити бандаж

42. Хворий 64-х рокiв поступив зi скаргами на бiль в надлобковiй дiлянцi, вiдсутнiсть самостiйного сечовипускання. З анамнезу: захворiв раптово, пiсля прийому алкоголю. Об’єктивно: пальпується болючий сечовий мiхур. Ректально збiльшена простата. Що з наведеного слiд першочергово провести хворому?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

7

A.Катетеризацiя сечового мiхура

B.Цистографiя

C.Ретроградна пiєлографiя

D.Комп’ютерна томографiя

E.Внутрiшньовенна урографiя

43. Хворий 46-ти рокiв знаходиться на диспансерному облiку в наркологiчному диспансерi (зловживає алкоголем). Протягом 2-х днiв турбує безсоння, з’я- вився страх, став тривожним, збудженим, бачив страшнi фiгури, що "схожi на чортiв"; дезорiєнтований в мiстi та часi, у власнiй особi орiєнтується. Яка тактика?

A.Госпiталiзацiя в наркологiчне вiддiлення

B.Госпiталiзацiя в неврологiчне вiддiлення

C.Госпiталiзацiя в терапевтичне вiддiлення

D.Госпiталiзацiя в iнфекцiйне вiддiлен-

ня

E.Госпiталiзацiя в нейрохiрургiчне вiддiлення

44. Дитина 2-х рокiв хворiє на дитячу екзему. Пiсля контакту з хворим на простий герпес раптом погiршився загальний стан. Об’єктивно: температура тiла 40oC. На шкiрi розповсюдженi везикули, у центрi яких є западiння, на мiсцi везикул спостерiгаються значних розмiрiв ерозiї. Яка найбiльш iмовiрна патологiя зумовлює таку картину?

A.Герпетична екзема

B.Дизгiдротична екзема

C.Пухирчатка сiмейна

D.Оперiзуючий герпес

E.Себорейний дерматит

45. У дитини 11-ти мiсяцiв, хворої на ГРВI на другу добу захворювання уночi з’явився сухий грубий кашель, осиплiсть голосу. Об’єктивно: iнспiраторна задишка, акроцiаноз, тахiкардiя. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Стенозуючий ларингiт

B.Обструктивний бронхiт

C.Стороннє тiло верхнiх дихальних шляхiв

D.Бронхiолiт

E.Епiглотит

46. У дитини 1,5 року впродовж ночi з’явилось утруднення дихання, "гавкаючий"кашель, захриплiсть голосу. Хворiє протягом 5-ти днiв, коли з’явився кашель та пiдвищення температура тi-

ла. Об’єктивно: дитина збуджена, дихання шумне, iнспiраторна задишка в покої. Якi першочерговi заходи слiд провести?

A.Внутрiшньовенне введення кортикостероїдiв

B.Антигiстамiннi препарати

C.Хлорид кальцiю

D.Введення антибiотикiв

E.Вiдхаркувальнi засоби

47. У дитини 8-ми рокiв, яка хворiє на цукровий дiабет, на тлi кишкової iнфекцiї виникли i наростають неврологiчнi симптоми: порушення орiєнтацiї, галюцинацiї, фокальнi судоми. Наявнi ознаки дегiдратацiї III ступеню, дихальних порушень немає, запах ацетону вiдсутнiй. Який попереднiй дiагноз?

A.Гiперосмолярна кома

B.Дiабетична кетоацидотична гiперглiкемiчна кома

C.Гiпоглiкемiчна кома

D.Пухлина головного мозку

E.Енцефалiт

48. Хворий 43-х рокiв впав з висоти 2 метри на сiдницi. Пiд час огляду: вiдсутнi активнi рухи та всi види чутливостi у нижнiх кiнцiвках. Має мiсце згладжування поперекового лордозу, рiзка болючiсть при пальпацiї на рiвнi L1L2. Встановiть попереднiй дiагноз:

A.Ускладнений перелом поперекового вiддiлу хребта

B.Перелом кiсток тазу

C.Забiй сiдничних дiлянок

D.Забiй поперекової дiлянки

E.Струс головного мозку

49. Хворий 60-ти рокiв скаржиться на сильний бiль у правiй гомiлцi розпираючого характеру, пiдвищення температури тiла до 38oC. Об’єктивно: шкiра гомiлки набрякла, гiперемована, пiд час пальпацiї рiзко болiсна у дiлянцi гомiлкових м’язiв. Захворювання прогресує протягом 5 дiб. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий флеботромбоз глибоких вен правої гомiлки

B.Тромбофлебiт пiдшкiрних вен правої гомiлки

C.Бешихове запалення правої гомiлки

D.Пiслятромбофлебiтичний синдром

E.Облiтеруючий атеросклероз судин правої нижньої кiнцiвки

50. Хлопчик 2-х рокiв надiйшов до

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

8

стацiонару з вираженою папульозногеморагiчною висипкою на шкiрi розгинальних поверхонь верхнiх та нижнiх кiнцiвок, сiдницях. Висипка симетрична, має тенденцiю до злиття. Спостерiгається набряк та болючiсть великих суглобiв, летючий бiль. У кровi: помiрне пiдвищення кiлькостi лейкоцитiв, еозинофiлiя, помiрна анемiя. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Геморагiчний васкулiт

B.Менiнгококцемiя

C.Iєрсинiоз

D.Гемофiлiя

E.Ревматизм

51. Хворий 30-ти рокiв працює 8 рокiв фасувальником анiлiнових барвникiв. Останню змiну працював у примiщеннi, де вийшла з ладу вентиляцiя. Доставлений зi скаргами на головний бiль, запаморочення, сонливiсть, рiзку загальну слабкiсть, пiтливiсть. Об’єктивно: сiрувато-синє забарвлення шкiрних покривiв, тони серця приглушенi, Ps105/хв., АТ95/60 мм рт.ст., дихання поверхневе, ЧДР25/хв. Печiнка +2 см, чутлива. У кровi: 10% еритроцитiв з тiльцями Гейнца-Ерлiха, лейк.- 8, 5 · 109/л, ШЗЕ- 2 мм/год. Якi дослiдження слiд призначити для верифiкацiї дiагнозу?

A.Аналiз кровi на метгемоглобiн

B.Аналiз сечi на свинець

C.Аналiз сечi на порфiрини

D.Аналiз кровi на карбоксигемоглобiн

E.Аналiз сечi на метгемоглобiн

52. Хвора звернулась до лiкаря зi скаргами на повторнi блювання з домiшками жовчi, затримку випорожнення та газiв. П’ять рокiв тому їй була виконана резекцiя частини тонкої кишки. Живiт здутий. Вiдзначається шум плескоту та симптом Валя. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Гостра спайкова непрохiднiсть кишечника

B.Гострий панкреатит

C.Гострий холецистит

D.Гострий аднексит

E.Пухлина товстої кишки

53. Вагiтна у термiнi 32 тижнi страждає на мiастенiю. З’явились розлади дихання, тахiкардiя, психомоторне збудження, яке змiнюється в’ялiстю, парезом кишечнику та сфiнктерiв. Якi першочерговi засоби невiдкладної допомоги?

A.Призначення прозерину

B.Застосування мiорелаксантiв

C.ШВЛ

D.Профiлактика гiпоксiї плоду

E.Термiнове розродження

54. Хворий 12-ти рокiв, батько якого хворiє на туберкульоз, скаржиться на фебрилiтет до 38 38, 5oC, головний бiль, який посилюється при шумi, яскравому свiтлi, блювання. Об’є- ктивно: адинамiчний, пригнiчений. Виявляються ригiднiсть потиличних м’я- зiв, симптом Кернiга. Яке дослiдження необхiдно зробити в першу чергу?

A.Спинномозкова пункцiя

B.Рентгенографiя органiв грудної порожнини

C.Комп’ютерна церебральна томографiя

D.Дослiдження очного дна

E.Електроенцефалографiя

55. Хвора на варикозну хворобу нижнiх кiнцiвок, на 3-й день пiсля апендектомiї, при спробi пiднятися раптово знепритомнiла. Об’єктивно: цiаноз обличчя, верхньої половини тулуба, пульс на а. Carotis вiдсутнiй, артерiальний тиск не визначається. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Тромбоемболiя легеневої артерiї

B.Ортостатичний колапс

C.Гострий iнфаркт мiокарда

D.Набряк легенiв

E.Гостре порушення мозкового кровообiгу

56. Дитина народилася в машинi швидкої допомоги на шляху до пологового будинку. У новонародженого вiдсутнє спонтанне дихання пiсля погладжування шкiри уздовж хребта. Якi подальшi дiї?

A.Почати штучну вентиляцiю легень

B.Повторювати погладжування

C.Поплескати по п’ятi

D.Поплескати по сiдницях

E.Дати кисень

57. Постраждалий 42-х рокiв. Добу тому отримав травму верхньої третини стегна внаслiдок падiння важкого предмету. Скарги на бiль у дiлянцi травми. Об’єктивно: праве стегно в об’ємi +4 см у порiвняннi з контрлатеральною кiнцiвкою. Передньо-медiальна поверхня правого стегна синюшна, шкiрнi покриви напруженi, визначається флюктуацiя, пiд час пальпацiї помiрна бо-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

9

лiснiсть. Який найбiльш iмовiрний дiагноз та тактика ведення хворого?

A.Ненапружена гематома стегна. Госпiталiзацiя у хiрургiчний стацiонар для оперативного лiкування

B.Флегмона стегна. Госпiталiзацiя у хiрургiчний стацiонар

C.Перелом стегнової кiстки. Iммобiлiзацiя кiнцiвки. Транспортування у травмпункт

D.Гематома правого стегна. Мiсцева гiпотермiя. Стискаюча пов’язка. Антибiотикопрофiлактика

E.Тромбоз стегнової вени. Компрес з маззю Вишневського. Амбулаторне лiкування у хiрурга

58. Хворий 18-ти рокiв спостерiгається у гематолога з приводу гемофiлiї А. Пiсля падiння з турнiка з’явилися гемартрози колiнних i лiктьового суглоба. Був доставлений в гематологiчне вiддiлення обласної ЦРЛ. При обстеженнi: час кровотечi за Дюке - 4 хв., час згортання за Лi Уайтом - 16 хвилин. Застосування якого лiкарського препарату найбiльш показане у данiй ситуацiї?

A.Введення рекомбiнантного VIII фактору

B.Свiжозаморожена плазма

C.Крiопреципiтат

D.Тромбоцитарна маса

E.Тромбоцитарний концентрат

59. У хворої на цукровий дiабет II типу розвинулась кома. Глiкемiя - 45 ммоль/л, калiй - 4,4 ммоль/л, натрiй - 158 ммоль/л, рН кровi - 7,24, стандартний бiкарбонат - 20 ммоль/л, зсув буферних основ - 4 ммоль/л, сечовина - 12 ммоль/л. Якi засоби необхiдно використати для регiдратацiйної терапiї?

A.0,45% розчин натрiю хлориду

B.0,9% розчин натрiю хлориду

C.5% розчин глюкози

D.2,5% розчин глюкози

E.4% розчин натрiю гiдрокарбонату

60. Хвора 46-ти рокiв поступила в реанiмацiйне вiддiлення з симптомами дегiдратацiї. В анамнезi ЦД 2 типу, ожирiння. Вiдомо, що хвора з метою схуднення приймала сечогiннi препарати, пiсля чого почали наростати спрага, сухiсть у ротi, полiурiя. Об’єктивно: свiдомiсть затьмарена, тонус очних яблук знижений, дихання глибоке шумне, АТ110/60 мм рт.ст., Ps140/хв. Глiкемiя 45 ммоль/л, гiперхлоремiя, гiпернатрiємiя, азотемiя, вiдсутнiсть кетонемiї та аце-

тонурiї, осмолярнiсть плазми 400 мосмоль/л. Яка першочергова тактика?

A.Введення 0,45% розчину хлориду натрiю 4-6 л, iнсулiн у розрахунку 0,05-0,1 ОД/кг/год

B.Введення 500 мл 5% р-ну глюкози, iнсулiну 40-60 ОД

C.Введення 4% гiдрокарбонату натрiю 2,5 мл/кг, iнсулiн 20-30 ОД

D.Введення 40-60 ОД iнсулiну щогодини, 500 мл 5% р-ну глюкози

E.Введення 500 мл 0,9% натрiю хлориду, iнсулiну 40-60 ОД

61. Хворий 72-х рокiв доставлений машиною швидкої допомоги у важкому станi iз запамороченням. На ЕКГ: передсерднi та шлуночковi комплекси виникають незалежно, кiлькiсть шлуночкових комплексiв 36/хв. Дифузнi змiни мiокарда. Якi препарати слiд призначити першочергово?

A.Iзадрин, атропiн

B.Препарати калiю

C.Строфантин

D.Анаприлiн

E.Адреналiн

62. Хворий 45-ти рокiв впродовж 2-х мiсяцiв був на вiдпочинку в Iндiї. Захворiв гостро: температура 39, 5oC, головний бiль, блювання, озноб, слабкiсть, задишка. На шкiрi правої гомiлки болюча виразка розмiром 3 см, вкрита темним струпом. В правiй пахвиннiй дiлянцi болючий лiмфатичний вузол, нерухомий. Яке захворювання необхiдно запiдозрити?

A.Чума

B.Висипний тиф

C.Туляремiя

D.Бешиха

E.Сибiрка

63. Хворий 49-ти рокiв хворiє на Аддiсонову хворобу протягом 5-ти рокiв. Отримує преднiзолон щоденно. Пiсля перенесеного грипу стан хворого рiзко погiршився: з’явилися бiль у дiлянцi серця, слабкiсть запаморочення, нудота, рiдкi випорожнення. Ps110/хв., АТ60/30 мм рт.ст. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Аддiсоновий криз

B.Стенокардiя

C.Гострий iнфаркт мiокарду

D.Гострий гастроентерит

E.Гострий мiокардит

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2013 рiк

10

64. У хворої, що страждає на гiпертонiчну хворобу, на фонi високого артерiального тиску (200/100 мм рт.ст.), виникли запаморочення, блювання, двоїння перед очима. Через 2 години стан нормалiзувався. Який попереднiй дiагноз?

A.Минуще порушення мозкового кровообiгу

B.Iшемiчний iнсульт

C.Субарахноїдальний крововилив

D.Крововилив у мозочок

E.Крововилив у пiвкулю мозку

65. У вiддiлення травматологiї поступив чоловiк 44-х рокiв з переломом кiсток тазу. Через кiлька годин почав скаржитися на вiдсутнiсть сечовипускання при наявностi бажання та бiль у надлобковiй зонi. Об’єктивно: повний сечовий мiхур. Який найбiльш iмовiрний попереднiй дiагноз?

A.Розрив уретри

B.Гострий пiєлонефрит

C.Аденома простати

D.Гострий простатит

E.Гострий цистит

66. Дитина 11-ти рокiв доставлена в стацiонар через 1 годину пiсля укусу змiї (в лiву ногу) зi скаргами на пекучий бiль у мiсцi укусу, нудоту, блювання, задишку, серцебиття. Пiд час огляду мiсце укусу набрякле, на шкiрi геморагiчний синдром. Який головний фактор невiдкладної допомоги у даному випадку?

A.Дробне введення протизмiїної сироватки

B.Накладення джгута вище мiсця укусу

C.Обколювання мiсця укусу розчином адреналiну 1:10000

D.Введення антикоагулянтiв

E.Проведення iнфузiйної терапiї з форсування дiурезу

67. Вагiтна госпiталiзована до пологового вiддiлення у першому перiодi пологiв. Положення плода поперечне. В пiхвi визначається ручка, серцебиття плода не прослуховується. Яка тактика лiкаря?

A.Декапiтацiя

B.Кесарський розтин

C.Ведення пологiв природнiми пологовими шляхами

D.Введення спазмолiтикiв

E.Перфорацiя голiвки

68. Бригада швидкої медичної допомоги, що прибула на мiсце дорожньо-

транспортної пригоди через 2 хвилини, констатувала у 5-рiчної дитини вiдсутнiсть функцiї зовнiшнього дихання та кровообiгу, у зв’язку з чим було розпочато проведення первинних реанiмацiйних заходiв вiдповiдно з прийнятим в усьому свiтi "правилом АВС". У чому його сутнiсть?

A.У комплексному застосуваннi трьох прийомiв, першi букви назв яких скорочено виглядають як "АВС"

B.У необхiдностi знання населенням, як алфавiту, правил первинної реанiмацiї

C.У необхiдностi суворо дотримуватися певної послiдовностi реанiмацiйних заходiв по аналогiї з буквами алфавiту

D."Правило АВС"нiякого вiдношення до реанiмацiї не має

E."Правило АВС"регламентує перелiк медичної документацiї та порядок її заповнення

69. Дитина 1-го року доставлена до лiкарнi з дiагнозом: гостра ниркова недостатнiсть, стадiя олiгоанурiї. У хворого вiдзначається м’язова слабкiсть, аритмiя, змiни на ЕКГ (розширення iнтервалiв P Q та QRS, високi, вузькi та симетричнi зубцi T ). Якi бiохiмiчнi змiни викликають цi порушення?

A.Гiперкалiємiя

B.Гiпокалiємiя

C.Гiперкальцiємiя

D.Гiпокальцiємiя

E.Ацидоз

70. Пацiєнтка 23-х рокiв пiсля захворювання на ангiну стала скаржитись на набряки обличчя, грудної клiтки, кiнцiвок, зростання артерiального тиску до 170/100 мм рт.ст., зменшення кiлькостi сечi, змiну її кольору на червоний. В сечi: протеїнурiя 1,2 г/л., еритроцити - 3040 у п/з. У кровi: лейкоцитоз 9, 7 · 109/л, ШОЕ30 мм/год. Якому захворюванню найбiльш властивi перелiченi симптоми?

A.Гострий гломерулонефрит

B.Гострий цистит

C.Гострий пiєлонефрит

D.Амiлоїдоз нирок

E.Пухлина нирки

71. Пiд час гемотрансфузiї у дитини з кровотечею виникли бiль у грудях, попереку, з’явилася задишка; сеча набула червоного забарвлення. Плазма кровi пiсля центрифугування рожева. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]