Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія української культури. Дроздова О.В

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВיִЯ УКРАЇНИ ВИЩИЙ ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД УКРАЇНИ «УКРАЇНСЬКА МЕДИЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА АКАДЕМІЯ»

Кафедра суспільних наук, українознавства та української мови

О. В. ДРОЗДОВА

ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ

Навчально – методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

студентами І курсу стоматологічного та медичного факультетів

П О Л Т А В А

2 0 1 0

УДК 008 (477) (091) (075.8)

Розглянуто та затверджено на засіданні кафедри суспільних наук, українознавства та української мови ВДНЗ України «УМСА»

протокол № 2 від 14 жовтня 2010 р., та на засіданні Центральної методичної комісії ВДНЗ

України «Українська медична стоматологічна академія» протокол № 2 від 20 жовтня 2010 р.,

Автор:

Дроздова О.В., доцент кафедри суспільних наук, українознавства та української мови ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», кандидат історичних наук

Рецензент:

Ющенко Ю.П., доцент кафедри суспільних наук, українознавства та української мови ВДНЗ України «Українська медична стоматологічна академія», кандидат філософських наук

© Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»

3

ВСТУП

Дисципліна «Історія української культури» являється важливою частиною гуманітарної підготовки сучасного спеціаліста. «Історія української культури» - це синтетичний навчальний курс, побудований на основі наукових знань з етнографії, археології, історії, краєзнавства, етики, естетики, узагальненого історичного досвіду громадсько - побутового й виробничо – господарського життя українського народу.

Основна мета курсу – формування системи знань про закономірності культурного процесу в Україні, культури як специфічного та унікального феномена людства, розгляд української культури в історичному розвитку, в єдності та суперечності різноманітних процесів і тенденцій. Мета курсу «Історія української культури» полягає в оволодінні основними термінами та поняттями культури на рівні відтворення тлумачення та використання як у повсякденному житті , так і у професійній діяльності; вмінні застосовувати знання із історії української культури для визначення лінії особистої поведінки в умовах розмаїття культур та самоідентифікації як громадянина Української держави. Освоєння історії українського народу значною мірою забезпечує студентам усвідомлення ними національної своєрідності українського етносу, формує в них почуття національної гідності й честі.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є культура як система цінностей, їх зміст та призначення, основні концепції в їх історичному розвитку.

У кожному модулі подано матеріали до семінарських занять по змістовним модулям (темам), що містять проблемно-пошукові питання, тематику рефератів, додаткову літературу.

Він містить методичні рекомендації для самостійної роботи над змістовними модулями (темами), де коротко роз’яснюються найбільш важливі питання окремих тем, указуються посилання на літературу, питання для самоперевірки знань, список літератури.

Основними формами навчального процесу, які забезпечують вивчення студентами історії української культури, є навчальні та проблемні лекції, семінарські заняття, семінари-дискусії, презентації, рольові ігри, індивідуальна та самостійна робота, співбесіди з викладачами тощо. На вивчення курсу відводиться 60 годин, з яких передбачено 14 годин - на лекції, 26 годин - на семінарські заняття, 20 годин - на самостійну роботу.

4

За результатам вивчення курсу

Студент повинен знати:

основні підходи до розуміння історії української культури, зміст яких відображає характер історичного розвитку української культури;

характерні риси української культури;

особливості культурних епох української культури, їх духовні цінності та пріоритети;

художні стилі та шедеври української культури;

історичні епохи становлення та розвитку української культури;

найбільш важливі факти історії української культури;

досягнення українського народу на кожному історичному етапі з часів трипільської культури і до наших днів;

специфіку української культури як складової частини світового культурного процесу;

побутові складові української культури;

ознаки культурної ідентифікації українського народу.

Студент повинен уміти:

аналізувати тенденції розвитку культури України в різні історичні епохи;

вільно орієнтуватися в процесах розвитку української культури;

кваліфіковано використовувати цінності української культури у професійній діяльності;

пояснювати значення історії культури України в процесі гармонійного розвитку особистості та суспільства України.

5

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

Змістовний модуль 1. Культура України від найдавніших часів до початку ХІV століття

Тема 1. Культура найдавнішого населення на території України

Поняття культури, його історико – філософський зміст. Розуміння культури у різні епохи й у різних культурних традиціях. Світова та національна культура, історична та регіональна типологія культури. Поняття «української культури». Розуміння української культури у минулі історичні епохи. Витоки культури України. Геополітичне положення й природнокліматичні особливості України та її вплив на культурний розвиток населення. Палеоліт та мезоліт на території України. Трипільська культура. Вплив скіфської культури на слов’янську культуру. Контакти землеробів середнього Подніпров’я з грецькими містами Північного Причорномор’я. Сарматський елемент слов’янської культури. Контакти слов’ян з Римською та Візантійською імперіями у період черняхівської культури. Формування основ слов’янської міфології. Проблема Велесової книги, її зміст. Мистецтво кіммерійців та скіфів. Мистецтво східних слов’ян (народна архітектура, ужиткове мистецтво)

Тема 2. Культура Київської Русі

Витоки і формування культури Київської Русі (ІХ – Х ст.).Розвиток державності і культури Київської Русі та його відображення в усній народній творчості. Прийняття християнства та його значення для розвитку культури. Київська Русь, Візантія, Болгарія: культурні взаємини. Писемність, освіта, перекладна література. Мистецтво (архітектура: традиції містобудування, житлове будівництво, сакральна архітектура; образотворче мистецтво: живопис, скульптура, іконопис). Мистецтво Київської Русі періоду феодальної роздробленості. «Слово о полку Ігоревім», «Житіє Феодосія Печерського», «Києво – Печерський патерик».

Тема 3. Культура Галицько – Волинського князівства

Історико – культурне значення утворення Галицько – Волинської держави. Розвиток сільського господарства, солеварних промислів, торгівлі. Фортифікаційна і будівельна діяльність князів. Роль ДанилаГалицького в культурному піднесенні князівства.

Церконі установи в культурному житті Галицько – Волинської землі. Літописання та книгописні майстерні в Галицькій землі. Галицько – Волинський літопис.

6

Галицька архітектурна школа. Камיִяна сакральна архітектура Галича. Іконописні традиції Галицько – Волинської землі.

Синтез в культурі Галицько – Волинської доби словянської спадщини і культурних зв’язків з Візантією, Західною і Центральної Європи та країн Сходу.

Змістовний модуль 2. Культура України кінця ХІV – початку ХХІ століття

Тема 4. Культура України

кінця ХІV - першої половини ХVІІ століття

Історичні умови розвитку культури України у литовсько – польський період: традиції Київської Русі та іноземний вплив. Входження українських князівств до складу Великого Князівства і Королівства Польського. Переорієнтація української культури на Захід. Політичні і церковні унії та їх наслідки для розвитку культури України. Литовсько – Руські літописи. Перекладна література.

Культура Ренесансу та Реформації в Україні. Українські студенти і професори у європейських університетах. Латиномовні письменники України ХV – ХVІ ст.(Юрій Дрогобич, Павло Русин, Микола Гусовський, Себастьян Кленович). Люблінська унія 1569 року й розквіт культури України в останній третині ХVІ ст. Православне відродження: Максим Грек, Андрій Курбський, Константин – Василь Острозький. Острозька академія. Братства. Полемічна література України останньої третини ХVІ століття. Герасим Смотрицький, Христофор Філарет, Стефан Зизаній, Клірик Острозький, Іпатій Потій, Іван Вишенський.

Тема 5. Культура України

другої половини ХVІІ – ХVІІІ століття)

Козацтво та його роль в культурі України. Освіта й інтелектуальне життя в Україні в другій половині ХVІІ століття. Петро Могила і могилянство. Історична, полемічна, морально – дидактична література ХVІІ століття. Густинський літопис. Мелетій Смотрицький, Захарія Копистянський. Мистецтво України: поєднання ренесансного й барокового стилів: початок формування українського різновиду бароко. Вплив на розвиток культури України освітніх центрів: Острозької та Києво – Могилянської академії. Феномен українського козацького бароко. Роль братств у розвитку та утвердженні української культури. Книгодрукування: витоки та становлення.

7

Історіографія Гетьманської України. Вертеп. Бароко і рококо в архітектурі та в мистецтві. Церковне і світське будівництво. Дерев’яне зодчество, іконопис.

Тема 6. Українське національно – культурне відродження (кінець ХVІІІ – початок ХХ століття)

Класицизм в культурі України першої половини ХІХ століття. І.Котляревський, П. Гулак – Артемовський, Г.Квітка – Основ'яненко, Є.Гребінка. Кирило – Мефодіївське братство. Творчість Т.Шевченка. Архітектура: будівництво й реконструкція міст (Київ, Одеса, Полтава), садибно – паркове мистецтво (маєток Галаганів у Сокиринцях, парк Олександрія у Білій Церкві, парк Софіївка в Умані), скульптура (М.Козловський, І.Мартос), живопис і графіка (В.Боровиковський, В.Тропінін).

Культура Західної України в умовах феодально – кріпосницької системи Австрійської імперії. Галицько – карпатська школа українського романтизму. М.Шашкевич, І.Вагилевич, Я.Головацький.

Розвиток української музики: С.Гулак – Артемовський, М.Лисенко, К.Стеценко, М.Леонтович. Скульптура: Л.Позен, Ф.Балавенський. Живопис і графіка: К.Трутовський, М.Пимоненко, С.Васильківський, А.Куїнджі, Л.Жемчужников. Розвиток історико – культурних досліджень: А.Кримський, М.Грушевський.

Тема 7. Культура України ХХ - початку ХХІ століття

Культура України періоду Національної революції (1917 - 1921). Гетьманат, його культурна політика. Книговидавництво. Преса. В.Вернадський. Сутність «українізації» (1922 - 1932). Література: М.Рильський, В.Еллан – Блакитний, В.Сосюра, Драматургія і театр 20

– 30 – х рр.(Л.Курбас, Микитенко, П.Куліш). Новаторство «Мистецького об’єднання Березіль». Драматургія В.Винниченка та М.Куліша. Український кінематограф: О.Довженко.

Культура України в умовах тоталітаризму, Другої Світової війни і повоєнного розвитку. Освіта і наука, преса, публіцистика, література. Шістдесятники.

Культура України періоду розвитку радянського суспільства. «Відлига» і десталінізація. Дисидентський рух: Ліна Костенко, Василь Симоненко, Микола Вінграновський, Іван Драч, Василь Стус, Ігор Калинець. Театр. Образотворче мистецтво. Утвердження «соцреалізму».

Українська культура в зарубіжжі. Культура України в умовах кризи радянського суспільства і становлення української державності. Громадсько – культурні і суспільно – політичні організації,

8

угруповання і рухи, їх значення в культурному житті українців. Образотворче мистецтво, кіномистецтво і театр.

9

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ДИСЦИПЛІНИ «ІСТОРІЯ УКРАЇНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ»

 

Модуль 1.

 

 

Кількість годин за видами занять

Культура України від найдавніших

 

 

 

 

 

 

 

 

самостійна

 

з/п

часів до початку ХІV століття

разом

лекції

семінари

 

робота

 

 

Змістовні модулі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Культура найдавнішого населення на

9

2

4

3

 

території України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Культура Київської Русі

9

2

4

3

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Культура Галицько – Волинського

8

2

2

4

 

князівства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

26

6

10

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Модуль 2.

 

 

Кількість годин за видами занять

 

Культура України кінця ХІV –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

початку ХХІ століття

 

 

 

самостійна

 

з/п

разом

лекції

семінари

 

Змістовні модулі

 

 

робота

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Культура України ХІV – ХVІІ століття

9

2

4

3

 

5

Культура України ХVІІ – ХVІІІ століття

8

2

4

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Українське національно – культурне

 

 

 

 

 

 

6

відродження ( кінець ХVІІІ – початок

 

9

2

4

3

 

 

ХХ століття)

 

 

 

 

 

 

7

Культура України ХХ – початку ХХІ

 

8

2

4

2

 

століття

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

3

8

16

10

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом по дисципліні

 

6

1

26

20

 

 

 

0

 

4

 

 

 

 

 

 

 

11