Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Буклет 2006

.pdf
Скачиваний:
47
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
238.21 Кб
Скачать

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

1

1. Жiнка 47 рокiв скаржиться на нападоподiбний головний бiль протягом останнiх 5 рокiв. Бiль має одностороннiй характер, iнтенсивний, локалiзується у лобовiй дiлянцi, супроводжується нудотою та дискомфортом у животi, починається раптово. Перед нападами вiдзначається зутуманенiсть зору. В анамнезi - епiзоди пiдвищення артерiального тиску, однак на даний момент постiйно нiяких медикаментiв не приймає. Мiж нападами головного болю - стан задовiльний. Об’єктивно: пiдвищеного харчування (iндекс маси тiла - 29), АТ170/95 мм рт.ст. Неврологiчний статус без особливостей. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Мiгрень

B.Хронiчна субдуральна гематома

C.Епiлепсiя

D.Доброякiсна iнтракранiальна гiпертензiя

E.Гiпертензивна енцефалопатiя

2. У хлопчика 7 рокiв раптово з’явився бiль та набряк правого колiна. Напередоднi в школi брав участь у кросi по пересiченiй мiсцевостi. У сiмейному анамнезi даних за гемофiлiю та пiдвищену кровоточивiсть немає. Об’єктивно: температура тiла - 37, 50 . Колiно болiсне при доторканнi, гаряче на дотик, набрякле з локальним напруженням тканин над ним. У кровi: Нb123 г/л, лейк.- 5, 6 109/л, тромб.- 354 109/л, протромбiновий час - 12 сек (норма - 10-15 сек), частково активований тромбопластиновий час - 72 сек (норма - 3545 сек). Час кровотечi нормальний, фактор VIII:C - 5% вiд норми. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гемофiлiя А

B.Гемофiлiя В

C.Хвороба Шенлейна-Геноха

D.Нестача вiтамiну К

E.Тромбоцитопенiя

3. Чоловiк 54 рокiв доставлений до лiкарнi зi скаргами на гострий раптовий бiль у груднiй клiтцi, який з’явився пiд час пiдняття важкого вантажу. Бiль локалiзований у центральнiй частинi грудної клiтки без iррадiацiї, не посилюється при змiнi положення тiла, супроводжується нудотою, без блювання. Респiраторних симптомiв немає. В анамнезi гiпертонiчна хвороба, приймає iнгiбiтори АПФ. Об’єктивно: шкiра блiда, волога. Ps115/хв, ЧДР20/хв. З боку внутрiшнiх органiв значущих змiн не

виявлено. На ЕКГсинусова тахiкардiя. На рентгенограмi органiв грудної клiтки - затемнення у верхнiй лiвiй та правiй нижнiй зонах. Рiвень серцевих ензимiв у нормi. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Розшаровуюча аневризма аорти

B.Мiокардит

C.Гострий перикардит

D.Защемлена грижа стравохiдного отвору

E.Гострий iнфаркт мiокарда

4. Чоловiк 55 рокiв на 3 день пiсля гострого переднього iнфаркту мiокарда скаржиться на тупий бiль за грудниною, що зменшується при нахилах вперед, задишку. Об’єктивно: АТ140/80 мм рт.ст., тони серця глухi. На ЕКГ: фiбриляцiя передсердь з частотою скорочень шлуночкiв 110/хв, патологiчний зубець Q та пiдйом сегмента S-T у правих грудних вiдведеннях. Вiд тромболiзiсу вiдмовився. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий перикардит

B.Тромбоемболiя легеневої артерiї

C.Синдром Тiтце

D.Розшаровуюча аневризма аорти

E.Синдром Дреслера

5. Чоловiк 54 рокiв надiйшов до лiкарнi зi скаргами на раптовий сильний головний бiль у потиличнiй дiлянцi та блювання. В анамнезi помiрна артерiальна гiпертензiя, приймає гiпотiазид. Три днi тому звертався до терапевта з приводу сильного головного болю, який був купiруваний прийманням анальгетика. Об’єктивно: свiдомiсть сплутана, лiва зiниця розширена. Виражена фотофобiя та напруження м’язiв шиї. Лiвобiчний гемiпарез з пiдвищеними м’язовим тонусом та рефлексами. Температура знижена, висипу немає. АТ230/130 мм рт.ст., Ps50/хв, ЧДР12/хв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гостра субдуральна гематома

B.Мiастенiя

C.Розсiяний склероз

D.Мiгрень

E.Гострий бактерiальний менiнгiт

6. Жiнка 78 рокiв скаржиться на спонтанний бiль у поперековiй дiлянцi. Бiль посилюється пiд час рухiв та зменшується у спокої, не iррадiює. Температура у нормi, маса тiла не змiнювалася. Об’єктивно: периферичнi суглоби без особливостей, помiрне ожирiння, обме-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

2

ження рухливостi в поперековому вiддiлi хребта. Локальне напруження м’я- ких тканин над 2 поперековим хребцем. У кровi: Нb147 г/л, лейк.- 8, 8 109/л, тромб.- 222 109/л, ШЗЕ- 5 мм/год, N a+- 140 ммоль/л, +- 4,2 ммоль/л, 2+- 2,35 ммоль/л. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Остеопороз з патологiчним переломом

B.Амiлоїдоз

C.Вторинний гiперпаратиреоiдизм

D.Мiєломна хвороба

E.Iшiалгiя

7. Чоловiк 58 рокiв, що зловживає алкоголем та тютюнопалiнням, надiйшов до лiкарнi зi скаргами на постiйний кашель, задишку. За останнiй час схуд. Об’єктивно: шийнi лiмфатичнi вузли збiльшенi, щiльнi, тканини над ними не напруженi. На рентгенограмi органiв грудної клiтки - фiброз верхньої частки легенi, лiвобiчний плеврит. Плевральна порожнина солом’яного кольору з вмiстом бiлку 52 г/л та великою кiлькiстю лiмфоцитiв. Злоякiснi клiтини не виявленi. При посiвi плевральної рiдини через тиждень - росту немає. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Туберкульоз легень

B.Атипова пневмонiя

C.Системний червоний вовчак

D.Бронхоектатична хвороба

E.Саркоїдоз

8. Чоловiк 35 рокiв скаржиться на бiль у груднiй клiтцi протягом декiлькох мiсяцiв, єпiзодично наявний гiркий присмак у ротi. Бiль локалiзований за грудниною, виникає у спокої та iнодi iррадiює в шию, не посилюється при фiзичному навантаженнi, може посилюватися пiсля прийому алкоголю та великої кiлькостi їжi. Стан погiршується вночi. Ковтання не порушене, маса тiла пiдвищена. Пiд час огляду змiн не виявлено. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гастро-езофагальна рефлюксна хвороба

B.Ахалазiя стравоходу

C.Пухлина стравоходу

D.Дiафрагмальна грижа

E.Globus hystericus

9. Чоловiк 76 рокiв скаржиться на бiль в епiгастральнiй дiлянцi з перiодичним блюванням протягом останнiх 2 мiсяцiв. Дисфагiї та блювання "кавовою

гущею"не вiдзначалося. За цей перiод схуд на 5 кг, апетит знижений. Не палить, алкоголем не зловживає. Ранiше у зв’язку з шлунковою диспепсiєю приймав антациди та iнгiбiтори протонної помпи, в останнiй час цi препарати полегшення не приносять. Об’єктивно: зниженого харчування, у лiвiй надключичнiй ямцi пальпується лiмфатичний вузол. Печiнка не збiльшена. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Карцинома шлунка

B.Виразка шлунка

C.Пухлина стравоходу

D.Пiлоростеноз

E.Дiафрагмальна грижа

10. Жiнка 76 рокiв скаржиться на прогресуюче порушення ковтання, переважно твердої їжi, протягом останнiх 6 тижнiв. Iнодi вiдзначає зригування твердими масами. Болю пiд час ковтання не вiдзначає. Схудла на 6 кг. 10 рокiв тому перенесла iнфаркт мiокарда, постiйно приймає аспiрин та пролонгованi нiтрати. Алкоголь вживає помiрно, палить. Об’єктивно: шкiра iктерична, шия без особливостей, лiмфатичнi вузли не збiльшенi. Грудна клiтка не змiнена; з боку серцево-судинної системи виражених змiн немає. Печiнка +3 см. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Рак стравоходу

B.Дiафрагмальна грижа

C.Дифузне звуження стравоходу

D.Мiастенiя

E.Ахалазiя стравоходу

11. Чоловiк 38 рокiв скаржиться на перiодичне утруднення ковтання як твердої, так i рiдкої їжi протягом багатьох мiсяцiв. Iнодi виникає сильний бiль за грудниною, особливо пiсля гарячого пиття. Вiдзначаються напади задухи в нiчний час. Вагу не втрачав. Об’єктивно: загальний стан задовiльний, шкiрнi покриви звичайного забарвлення. З боку шлунково-кишкового тракту змiн пiд час огляду не виявлено. На рентгенограмi органiв грудної клiтки - розширення стравоходу з рiвнем рiдини в ньому. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Ахалазiя стравоходу

B.Мiастенiя

C.Рак стравоходу

D.Кандидоз стравоходу

E.Гастро-езофагальна рефлюксна хвороба

12. Жiнка 45 рокiв скаржиться на про-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

3

гресуючу слабкiсть, протягом останнiх 6 тижнiв, дискомфорт та здуття живота. Вагу не втрачала, але стала апатичною. Постiйно вживає алкоголь. Об’єктивно: живiт збiльшений у розмiрах, напружений. Дефекацiя не порушена. УЗД органiв черевної порожнини - невелика кiлькiсть асцитичної рiдини; печiнка, нирки, селезiнка без змiн, у лiвому яєчнику декiлька кiст, правий не вiзуалiзується через утворення, пов’я- зане з сальником. У сечi - норма. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Карцинома яєчника

B.Лiмфома товстого кишечнику

C.Рак сигмоподiбної кишки

D.Алкогольна хвороба печiнки

E.Хвороба Крона

13. Жiнка 35 рокiв звернулася зi скаргами на перiодичний бiль у навколопупковiй та лiвiй клубовiй дiлянках, що зменшується пiсля дефекацiї або вiдходження газiв. Випорожнення до 6 разiв на день, неоформленi, з домiшками слизу. Апетит нормальний, вагу не втрачала. Схожi симптоми вiдзначає протягом 1,5 рокiв, але за даними колоноскопiї органiчних змiн не виявлено. Об’єктивно: живiт м’який, дещо болiсний пiд час пальпацiї в лiвiй клубовiй дiлянцi. У кровi та сечi - норма. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Синдром подразненого кишечнику

B.Целiакiя

C.Хвороба Крона

D.Псевдомембранозний колiт

E.Диспанкреатизм

14. Жiнка 46 рокiв прокинулася о 3 годинi ранку вiд рiзкого болю в правому пiдребер’ї з iррадiацiєю в праве плече. Неспокiйна, двiчi було блювання, вiдзначає жар та пiтливiсть. Температура 39, 00 . Об’єктивно: напруження м’язiв живота в правому пiдребер’ї. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий холецистит

B.Виразкова хвороба

C.Нестабiльна стенокардiя

D.Жовчнокам’яна хвороба

E.Доброякiсна стриктура загальної жовчної протоки

15. Жiнка 76 рокiв скаржиться на безсоння вночi та раннє пробудження вранцi, зниження пам’ятi. Непокоїться через можливий розвиток недоумкуватостi; вiдчуває непотрiбнiсть своїй ро-

динi. На КТ головного мозку змiн не виявлено. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Депресiя

B.Хвороба Альцгеймера

C.Судинна деменцiя

D.Вiкове порушення пам’ятi

E.Деменцiя у зв’язку з ураженням лобної частки

16. Чоловiк 58 рокiв скаржиться на появу пухлини в пахвиннiй дiлянцi, що збiльшується пiд час натужування та кашлю. Об’єктивно вiдзначається пульсуюче пухлиноподiбне утворення нижче та латеральнiше пупартової зв’язки, що не зменшується пiд час пальпацiї. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Аневризма стегнової артерiї

B.Стегнова грижа

C.Ектопiчне яєчко

D.Пахвинна грижа

E.Невринома стегнового нерва

17. Чоловiк 60 рокiв скаржиться на вiдчуття важкостi в дiлянцi мошонки. Об’єктивно: набряк мошонки злiва. Яєчко нормальних розмiрiв, але над ним пальпується м’який набряк, обмежений мошонкою, що пiддається стисненню та зникає, коли пацiєнт лягає. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Варикоцеле

B.Пахвинна лiмфаденопатiя

C.Ектопiчне яєчко

D.Пахвинна грижа

E.Варикоз пiдшкiрних вен

18. У дiвчинки 8 рокiв вранцi виникли скарги на загальну слабкiсть та бiль пiд час ковтання. Вдень батьки викликали лiкаря тому, що у дiвчинки прогресувала слабкiсть та розвинулася двобiчна припухлiсть дещо нижче та попереду вух. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Паротит

B.Лiмфоаденопатiя

C.Дермоїднi кiсти

D.Пухлина слинних залоз

E.Пухлина каротидного тiла

19. Жiнка 35 рокiв скаржиться на прогресуючий протягом 4 мiсяцiв бiль у лiвiй руцi, що посилюється пiсля фiзичного навантаження на цю кiнцiвку. Також вiдзначає вiдчуття холоду та "поколювання голками"у руцi. Бiль дещо зменшується вночi при положеннi руки

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

4

звiшеною вниз з лiжка. Крiм того вiдзначає погiршання зору, схудла на 4 кг. Не палить. Об’єктивно: зниженого харчування, на лiвiй руцi пульс не визначається. На лiвiй соннiй артерiї пульсацiї немає, над правою сонною артерiєю вислуховується шум. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Облiтеруючий аортоартерiїт

B.Дерматомiозит

C.Системний червоний вовчак

D.Неврологiчна амiотрофiя

E.Артерiальний тромбоз лiвої верхньої кiнцiвки

20. Чоловiк 25 рокiв скаржиться на слабкiсть, прогресуючу задишку та набряки гомiлок. До цього був здоровий, однак останнiм часом приймав iбупрофен з приводу розтягнення зв’язок гомiлковоступневого суглоба. Об’єктивно: Ps90/хв, АТ180/100 мм рт.ст. Тони серця звучнi. У легенях - притуплення перкуторного звуку в нижньому вiддiлi праворуч. Печiнка +3 см. У кровi: Нb103 г/л, лейк.- 6, 7 109/л, тромб.- 236 109/л, сечовина - 24,6 ммоль/л, креатинiн - 0,254 мкмоль/л, N a+- 135 ммоль/л, K+- 5,6 ммоль/л, альбумiн - 27 г/л. На рентгенографiї ОГК - правобiчний плеврит, серце у нормi. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Нефротичний синдром

B.Гостра ниркова недостатнiсть

C.Туберкульоз нирок

D.Гострий пiєлонефрит

E.Нефритичний синдром

21. До лабораторiї для проведення дослiдження надiйшла проба молока. Установленi такi данi: колiр - бiлуватий, запах - без особливостей, смак - характерний для молока, густина - 1,038, кислотнiсть - 350 Тернера, жирнiсть - 3,2%. Який ступiнь якостi молока?

A.Молоко недоброякiсне

B.Молоко доброякiсне

C.Молоко зниженої якостi

D.Молоко фальсифiковане

E.Молоко умовно придатне

22. Пацiєнт 74 рокiв протягом останнiх 5 рокiв страждає на доброякiсну гiперплазiю простати. 4 доби тому, пiсля вживання алкоголю, виникла гостра затримка сечовипускання. На догоспiтальному етапi двiчi на добу катетеризували сечовий мiхур металевим катетером. Пiд час огляду: придаток

правого яєчка збiльшений, ущiльнений, болючий; є гнiйнi видiлення з уретри. Який вид невiдкладної допомоги слiд обрати?

A.Троакарна або вiдкрита епiцистостомiя

B.Трансуретральна резекцiя або простатектомiя

C.Встановлення постiйного уретрального катетера

D.Мiкрохвильова термотерапiя проста-

ти

E.Встановлення iнтрапростатичного стента

23. Чоловiк 28 рокiв захворiв гостро, коли з’явилися озноб, вiдчуття жару, пiдвищення температури до 38, 50 , нападоподiбний бiль у лiвiй здухвиннiй дiлянцi, частi рiдкi випорожнення у виглядi кров’янисто-слизової маси. Пiд час пальпацiї живота вiдзначається болiснiсть у його лiвiй половинi, сигмоподiбна кишка спазмована. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гостра дизентерiя

B.Амебiаз

C.Ешерихiоз

D.Неспецифiчний виразковий колiт

E.Злоякiснi пухлини товстої кишки

24. Чоловiк 30 рокiв скаржиться на сильний бiль, почервонiння шкiри, набряк в областi гомiлковостопного суглоба, пiдвищення температури до 390 . Захворiв раптово. В минулому були подiбнi напади тривалiстю до 5- 6 днiв без залишкових змiн у суглобi. Шкiра над суглобом гiперемована, без чiтких контурiв та iнфiльтративного валу на периферiї. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Подагра

B.Iнфекцiйний артрит

C.Ревматоїдний артрит

D.Бешихове запалення

E.Остеоартроз

25. Хворий 27 рокiв, близько року вiдмiчає втому, пiтливiсть, важкiсть у лiвому пiдребер’ї, особливо пiсля приймання

їжi. Об’єктивно: збiльшення селезiнки, печiнки. У кровi: ер.- 3, 2 1012/ , Hb-

100 г/л, КП- 0,87, лейк.- 100 109/ , б.- 7%, е.- 5%, м.- 15%, ю.- 16%, п.- 10%, с.- 45%, лiмф.- 2%, мон.- 0%, ретикул.- 0,3%, тромб.- 400 109/ , ШЗЕ25 мм/год. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

5

A.Хронiчний мiєлолейкоз

B.Хронiчний лiмфолейкоз

C.Гострий лейкоз

D.Еритремiя

E.Цироз печiнки

26. До хiрургiчного вiддiлення надiйшов хлопчик у першу добу пiсля народження з пiнистими видiленнями з носа та рота, нападами цiанозу. Рентгенологiчно: слiпий кiнець стравоходу на рiвнi II грудного хребця, газовий мiхур шлунка пiд лiвим куполом дiафрагми. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Атрезiя стравоходу, трахеостравохiдна нориця

B.Атрезiя стравоходу тотальна

C.Параезофагеальна грижа стравохiдного отвору дiафрагми

D.Атрезiя стравоходу без норицi

E.Бронхо-стравохiдна нориця

27. Пiд час вивчення захворюваностi на туберкульоз легень були отриманi данi про соцiально-економiчнi умови життя та шкiдливi звички хворих. Який з указаних методiв дозволяє оцiнити мiру впливу цих чинникiв на захворюванiсть туберкульозом?

A.Обчислення коефiцiєнта кореляцiї

B.Обчислення показника вiдповiдностi

C.Обчислення коефiцiєнта регресiї

D.Обчислення стандартизованих показникiв

E.Обчислення коефiцiєнта достовiрно-

стi

28. Протягом 2-х годин пiсля народження плода стан родiллi добрий: матка щiльна, куляста, дно її на рiвнi пупка, кровотечi немає. Затискач, накладений на вiдтинок пуповини, знаходиться на попередньому рiвнi, при глибокому вдиху та при натискуваннi ребром долонi над симфiзом пуповина втягується в пiхву. Кров’янистих видiлень зi статевих шляхiв немає. Якою буде подальша тактика лiкаря?

A.Провести ручне вiдокремлення плаценти

B.Застосувати спосiб Абуладзе

C.Застосувати спосiб КредеЛазаревича

D.Провести кюретаж порожнини матки

E.Внутрiшньовенно ввести окситоцин

29. Хворий 34 рокiв протягом 7 рокiв страждає на туберкульоз легень; скар-

житься на м’язову слабкiсть, схуднення, проноси, почащене сечовипускання. Об’єктивно: гiперпiгментацiя шкiри, ясен, внутрiшнiх поверхонь щiк. АТ90/58 мм рт.ст. У кровi: ер.- 3, 1 1012/ , Hb95 г/л, КП- 0,92; лейк.- 9, 4 109/ , е.- 7, с.- 45, п.- 1, л.- 40, м.- 7, N a+- 115 ммоль/л, +- 7,3 ммоль/л. Який попереднiй дiагноз?

A.Первинна недостатнiсть кори наднирникiв

B.Феохромоцитома

C.Первинний гiперальдостеронiзм

D.Вроджена гiперплазiя кори наднирникiв

E.Нецукровий дiабет

30. Дитина народилася з оцiнкою за шкалою Апгар 89 балiв. Коли її слiд прикласти до грудей?

A.Пiсля обробки пуповини та проведення профiлактики гонобленореї

B.Вiдразу пiсля народження

C.Пiсля обробки пуповини

D.Через 30 хвилин пiсля народження

E.Через 2 години пiсля народження

31. У хворого пiсля операцiї з приводу проривної виразки шлунка, термiнальної фази розлитого перитонiту та ендотоксичного шоку, в пiсляоперацiйному перiодi проводиться штучна вентиляцiя легень з iнгаляцiєю 60% киснем. Гази кровi: 2- 70-78 мм рт.ст., гiпоксемiя не зменшується, ЦВТ- 150-180 мм вод.ст., АТ90/60 мм рт.ст. (на фонi застосування великих доз дофамiну). На R-грамi - дифузна iнфiльтрацiя легень. Яка причина стiйкої артерiальної гiпоксемiї?

A.Респiраторний дистрес-синдром

B.Двостороння пневмонiя

C.Пневмоторакс

D.Синдром Мендельсона

E.Набряк легень

32. За результатами лiкарнянопедагогiчного спостереження за уроком фiзкультури в 9-ому класi побудована фiзiологiчна крива, що характеризується поступовим збiльшенням частоти пульсу у ввiднiй частинi, приростом частоти пульсу на 80% пiд час основної частини; крива має 4-х зубчатий вигляд. Як можна оцiнити органiзацiю уроку фiзкультури?

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

6

A.Тривалi промiжки мiж вправами

B.Урок побудований правильно

C.Фiзичне навантаження недостатнє

D.Фiзичне навантаження надмiрне

E.Фiзичне навантаження достатнє

33. Хворий 16 рокiв. Протягом останнього року поступово змiнилася поведiнка: став усамiтнюватися, втратив iнтерес до друзiв, навчання. Став байдужим до рiдних, був безпричинно грубим, сам до себе говорив або смiявся. На питання вiдповiдає формально правильно, малослiвно. Вважає себе цiлком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмiрковує написання книги “Проекцiя людства на площину Всесвiту”, носить при собi зошит, сторiнки якого заповненi безлiччю однакових хрестикiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Шизофренiя

B.Депресивний розлад

C.Шизоїдний розлад особистостi

D.Аутичний розлад особистостi

E.Хвороба Пiка

34. Працiвник внаслiдок захворювання був тимчасово непрацездатним протягом 16 днiв. Лiкувався амбулаторно. Лiкар-куратор видав листок непрацездатностi спочатку на 5 днiв та продовжив його до 10 днiв. Хто може продовжити далi листок непрацездатностi цьому працiвниковi?

A.Лiкар-куратор спiльно iз завiдувачем вiддiлення

B.Лiкарсько-консультативна комiсiя

C.Лiкар-куратор з дозволу головного лiкаря

D.Заступник головного лiкаря з експертизи непрацездатностi

E.Завiдувач вiддiленням

35. Доношена дитина перенесла антета iнтранатальну гiпоксiю, народилася в асфiксiї (оцiнка за шкалою Апгар 2-5 балiв). Пiсля народження у дитини прогресує збудження, вiдзначаються блювання, нiстагм, судоми, косоокiсть, спонтаннi рефлекси Моро та Бабинського. Яка локалiзацiя внутрiшньочерепного крововиливу найбiльш вiрогiдна?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Дрiбнi крововиливи в тканину мозку

C.Субдуральний крововилив

D.Перивентрикулярнi крововиливи

E.Крововиливи в шлуночки мозку

36. У першовагiтної 37 рокiв пологова дiяльнiсть триває протягом 10 годин. Перейми по 20-25 сек. через 6-7 хв. Положення плоду повздовжнє, передлежить голiвка, притиснута до входу в малий таз. При пiхвовому дослiдженнi: шийка матки довжиною до 1 см, пропускає 2 поперечнi пальцi. Плiдний мiхур вiдсутнiй. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Первинна слабкiсть пологової дiяльностi

B.Вторинна слабкiсть пологової дiяльностi

C.Нормальна пологова дiяльнiсть

D.Дискоординацiя пологової дiяльностi

E.Патологiчний прелiмiнарний перiод

37. На прийомi хворий скаржиться на пiдвищення температури до 38, 20 , наявнiсть набряку в областi верхньої губи. Об’єктивно: верхня губа рiзко набрякла, в центрi набряку - конусоподiбне здуття. Шкiра та слизова оболонка над ним темно-червоного кольору. Дiагноз: фурункул верхньої губи. Хiрург зробив розтин фурункула, обробив рану розчином перекису водню та наклав пов’язку з гiпертонiчним розчином. Який лiкувальний режим треба рекомендувати хворому?

A.Лiкування стацiонарне з загальним режимом

B.Лiкування амбулаторне, потiм - стацiонарне

C.Лiкування амбулаторне

D.Лiкування стацiонарне з лiжковим режимом

E.-

38. Хлопчик 15 рокiв двiчi перенiс напад бджiл, наслiдком чого - був важкий анафiлактичний шок. Що з перерахованого є найбiльш ефективним методом профiлактики?

A.Десенсибiлiзацiя екстрактом бджолиної отрути

B.Призначення кортикостероїдiв протягом лiта

C.Тривале профiлактичне лiкування антигiстамiнними препаратами

D.Обмеження знаходження поза примiщенням протягом лiтнiх мiсяцiв

E.Захисний одяг

39. У здорової жiнки 75 рокiв, що веде помiрно активний спосiб життя, при профiлактичному оглядi виявлена сироваткова концентрацiя загального хо-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

7

лестерину на рiвнi 5,1 ммоль/л (208 мг/дл) та холестерину ЛПВЩ70 мг/дл. ЕКГ без патологiї. Яка з перерахованих дiєтичних рекомендацiй найбiльш прийнятна?

A.Нiяких змiн у дiєтi

B.Зменшення прийому холестерину

C.Зменшення прийому насичених жирiв

D.Зменшення прийому простих вуглеводiв

E.Збiльшення вживання клiтковини

40. Хворий 6 рокiв скаржиться на значну слабкiсть. Захворiв гостро з пiдвищенням температури тiла, нездужанням, болем у суглобах та за ходом м’язiв нiг. Об’єктивно: фiолетовосинюшна еритема навколо очей та над колiнними суглобами. ЧСС120/хв., тони серця ослабленi. У кровi: лейк.- 12 109/ , ШЗЕ40 мм/год. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Дерматомiозит

B.Системний червоний вовчак

C.Ревматоїдний артрит

D.Атопiчний дерматит

E.Реактивний полiартрит

41. Дiльничному лiкарю доручили пiдготувати план проведення комплексу лiкувально-профiлактичних заходiв серед населення на пiдпорядкованiй територiї. Якi заходи щодо вторинної профiлактики захворювань вiн повинен внести в цей план?

A.Попередження ускладнень захворювань

B.Попередження виникнення захворювань

C.Усунення чинникiв виникнення захворювань

D.Покращення умов життя населення

E.Проведення реабiлiтацiйних заходiв

42. Хворий 20 рокiв надiйшов до клiнiки на 7-й день хвороби iз скаргами на жовтяничнiсть шкiри та склер, темну сечу, одноразове блювання, зниження апетиту, пiдвищення температури тiла до 380 протягом 2-х днiв. Три тижнi тому на рибалцi користувався одним посудом з друзями. Об’єктивно: млявий, t0- 36, 80 , шкiра та склери жовтяничнi, печiнка виступає з-пiд краю реберної дуги на 3 см, чутлива пiд час пальпацiї; селезiнка пальпаторно не визначається. Сеча темна, кал частково ахолiчний. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Вiрусний гепатит А

B.Лептоспiроз

C.Iнфекцiйний мононуклеоз

D.Гемолiтична анемiя

E.Кишковий iєрсинiоз

43. Хлопчик 7 рокiв захворiв 2 тижнi тому, коли з’явився нежить. Приймав краплi в нiс. Звернувся до ЛОР-лiкаря з приводу гнiйно-кров’янистих видiлень з носа, мацерацiї крил носа та верхньої губи. При риноскопiї: на носовiй перетинцi бiлувато-сiрi острiвцi. Слизова ротоглотки не змiнена. Яке захворювання найбiльш вiрогiдне?

A.Дифтерiя носа

B.Аденовiрусна iнфекцiя

C.Риновiрусна iнфекцiя

D.Алергiчний ринiт

E.Гайморит

44. У доношеної новонародженої дитини дiагностовано гемолiтичну хворобу новонароджених за резус-фактором. Показники вмiсту бiлiрубiну критичнi. Група кровi дитини - В(III), матерi - А(II). Показано замiнне переливання кровi. Який добiр донорської кровi необхiдний для цього?

A.Група кровi В(III), Rh (-)

B.Група кровi А(II), Rh (-)

C.Група кровi В(III), Rh (+)

D.Група кровi А(II), Rh (+)

E.Група кровi О(I), Rh (-)

45. Хворий 33 рокiв, з вперше виявленим цукровим дiабетом, за допомогою дiєти пiдтримує глiкемiю пiсля вживання їжi менше 10,0 ммоль/л. Вiд iнсулiнотерапiї утримується. Яке дослiдження найбiльш важливо провести для диференцiацiї 1-го (iнсулiнозалежний) та 2- го (iнсулiнонезалежний) типiв дiабету?

A.Визначення антитiл до острiвцевих клiтин

B.Глюкозотолерантний тест

C.Дослiдження глiкемiї натщесерце

D.Визначення глiкозильованого гемоглобiну кровi

E.Визначення фруктозамiну в кровi

46. Чоловiк 55 рокiв скаржиться на загальну слабкiсть, зменшення виведення рiдини, бiль в дiлянцi серця ниючого характеру. Протягом 15 рокiв страждає на хронiчний пiєлонефрит, лiкувався в стацiонарах. Об’єктивно: шкiрнi покрови сухi, з жовтуватим вiдтiнком. Ps80/хв, ритмiчний, АТ100/70 мм рт.ст.

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

8

Пiд час аускультацiї серця - тони глухi, шум тертя перикарду. Пiсля додатклвих дослiджень: креатинiн - 1,1 ммоль/л, клубочкова фiльтрацiя 5 мл/хв. Яке лiкування показано хворому?

A.Гемодiалiз

B.Ксилiт, сорбiт

C.Реополiглюкiн

D.Антибiотики

E.Сечогiннi

47. Хвора 37 рокiв протягом останнiх 6 рокiв вiдзначає частi носовi кровотечi, вираженi метрорагiї, перiодичне утворення синцiв на шкiрi. 10 днiв тому, пiсля значної носової кровотечi, пiдсилилася слабкiсть, з’явилися запаморочення та серцебиття. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, на переднiй поверхнi тулуба, нiг та рук поширенi петехiальнi геморагiї та поодинокi екхiмози. У кровi: Нb80 г/л, ер.- 4, 0 1012/л, КП- 0,7; лейк.- 5, 3 109/л; п- 2%, с- 65%, е- 2%, л- 24%, м- 5%, тромб.- 10 109/л, ШЗЕ-15 мм/год. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Хвороба Верльгофа

B.Гемофiлiя

C.Геморагiчний васкулiт

D.Залiзодефiцитна анемiя

E.Апластична анемiя

48. Хлопчик 7 рокiв перебуває на лiкуваннi протягом мiсяця. При госпiталiзацiї спостерiгалися вираженi набряки, протеїнурiя - 7,1 г/л, бiлок у добовiй сечi - 4,2 г. У бiохiмiчному аналiзi кровi утримується гiпопротеїнемiя (43,2 г/л), гiперхолестеринемiя (9,2 ммоль/л). Який з вказаних варiантiв гломерулонефриту, найвiрогiднiше, має мiсце в хворого?

A.Нефротичний

B.Нефритичний

C.Iзольований сечовий

D.Гематуричний

E.Змiшаний

49. У хворого 32 рокiв, який перенiс апендектомiю з приводу гангренозного апендициту, на 6 добу пiсля операцiї виявлена клiнiка тазового абсцесу. Вкажiть оптимальний спосiб розкриття тазового абсцесу в цього хворого:

A.Через пряму кишку

B.Через пiсляоперацiйну рану

C.Сакральним доступом

D.Через передню черевну стiнку

E.Через затульний отвiр

50. Хворiй 58 рокiв в ургентному порядку виконана холецистектомiя, дренування черевної порожнини. У пiсляоперацiйному перiодi призначався гепарин, вiдзначався геморагiчний синдром. Який препарат треба застосувати для усунення побiчної дiї гепарину?

A.1% розчин протамiну сульфату

B.10% розчин хлориду кальцiю

C.1% розчин хлориду кальцiю

D.1% розчин вiкасолу

E.5% розчин амiнокапронової кислоти

51. У дiвчинки 3-х рокiв протягом 2-х дiб спостерiгається пiдвищення температури тiла до 380 , нежить, сухий поверхневий кашель, кволiсть, зниження апетиту. Пальпаторних змiн над легенями не виявлено. Перкуторний звук з коробковим вiдтiнком, аускультативно - пуерильне дихання, хрипiв немає. У кровi - лейкопенiя, лiмфоцитоз, прискорена ШЗЕ. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий простий трахеїт

B.Гострий обструктивний бронхiт

C.Рецидивний бронхiт, фаза загострен-

ня

D.Гострий простий бронхiт

E.Двобiчна дрiбновогнищева пневмонiя

52. У 12-рiчної дiвчинки пiсля прийому двох таблеток аспiрину через 4 години температура тiла пiдвищилася до 39 400 . Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподiвану появу червоних плям та пухирiв на шкiрi. Об’єктивно: ураження на шкiрi нагадують опiки другого ступеня, мiсцями з ерозуванням поверхнi або вiдшаровуванням епiдермiсу. Симптом Нiкольського - позитивний. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гострий епiдермальний некролiз

B.Пухирчатка вульгарна

C.Полiморфна ексудативна еритема

D.Бульозний дерматит

E.Герпетиформний дерматит Дюринга

53. Новонародженому з пiдозрою на внутрiшньочерепну пологову травму проведено люмбальну пункцiю. Було отримано кров’янистий лiквор. Який крововилив має мiсце в цьому випад-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

9

ку?

A.Субарахноїдальний

B.Кефалогематома

C.Епiдуральний

D.Супратенторiальний

E.Субтенторiальний

54. Хвора 54 рокiв хворiє на остеомiєлiт стегнової кiстки понад 20 рокiв. За останнiй мiсяць з’явилися та поступово наростали набряки нижнiх кiнцiвок. У сечi: протеїнурiя - 6,6 г/л. У кровi: диспротеїнемiя у виглядi гiпоальбумiнемiї, пiдвищення α2- та γ-глобулiнiв, ШЗЕ50 мм/год. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Вторинний амiлоїдоз нирок

B.Гострий гломерулонефрит

C.Мiєломна хвороба

D.Хронiчний гломерулонефрит

E.Системний червоний вовчак

55. Шахтний колодязь знаходиться на територiї присадибної дiлянки на вiдстанi 20 м вiд житлового будинку, 10 м - вiд вбиральнi, 15 м - вiд будинку сусiда. Яка найменша вiдстань, згiдно санiтарних норм, повинна бути мiж колодязем та джерелом можливого забруднення води?

A.30 м

B.25 м

C.20 м

D.15 м

E.10 м

56. У хворої на 4 добу пiсля оперативного втручання з приводу кiстоми правого яєчника раптово з’явився бiль у правiй половинi грудної клiтки з вiдходженням харкотиння рожевого кольору, пiдвищення температури тiла до 37, 70 . Пiд час обстеження легень виявлено притуплення легеневого звуку та поодинокi вологi хрипи в нижнiх вiддiлах з правого боку. Яке ускладнення найбiльш вiрогiдне?

A.Iнфаркт легенi

B.Пневмонiя

C.Абсцес легенi

D.Ексудативний плеврит

E.Пневмоторакс

57. У жiнки 40 рокiв пiд час пальпацiї щитоподiбної залози у лiвiй частцi виявлено вузол, ущiльнений, помiрно болючий. При ультразвуковому обстеженнi вiн пiдвищеної щiльностi, "холодний"при сцинтiграфiї з 131 . Яке обсте-

ження найбiльш доцiльне для уточнення дiагнозу?

A.Аспiрацiйна тонкоголкова бiопсiя

B.Визначення рiвня ТТГ у кровi

C.Рефлексометрiя

D.Визначення екскрецiї йоду з сечею

E.Термографiя

58. У дитини 14 рокiв, що страждає на вегето-судинну дистонiю пубертатного перiоду, розвинулася симпатоадреналова криза. Який з препаратiв показаний для купiрування кризи?

A.Обзидан

B.Но-шпа

C.Амiзил

D.Еуфiлiн

E.Корглiкон

59. Пiдлiток 16 рокiв скаржиться на слабкiсть, запаморочення, вiдчуття важкостi в лiвому пiдребер’ї. Об’єктивно: шкiра та видимi слизовi жовтяничнi. Вежовий череп. Печiнка +2 см, нижнiй полюс селезiнки на рiвнi пупка. У кровi: ер.- 2, 7 1012/л, Hb88 г/л, лейк.- 5, 6 109/л, ШЗЕ15 мм/год. Вкажiть найбiльш вiрогiдну змiну рiвня бiлiрубiну в цього хворого:

A.Пiдвищення вiльного бiлiрубiну

B.Пiдвищення зв’язаного бiлiрубiну

C.Пiдвищення вiльного та зв’язаного бiлiрубiнiв

D.Зниження зв’язаного бiлiрубiну

E.Зниження вiльного бiлiрубiну

60. Жiнка 28 рокiв звернулася до лiкаря зi скаргами на набряклiсть обличчя, помiрнi набряки нiг, перiодично вiдзначає сечу кольору "м’ясних помиїв". У пiдлiтковому вiцi часто хворiла на ангiни. Об’єктивно: шкiрнi покриви блiдi, t0- 36, 80 , Ps68/хв, ритмiчний. АТ170/110 мм рт.ст. Якi змiни у сечi найбiльш вiрогiднi?

A.Протеїнурiя, гематурiя, цилiндрурiя

B.Пiдвищення вiдносної густини, гематурiя, бактерiурiя

C.Зниження вiдносної густини, протеїнурiя, незначний сечовий осад

D.Еритроцитурiя та уринозурiя

E.Зниження вiдносної густини, протеїнурiя, мiоглобiнурiя

61. У жiнки 58 рокiв виникла рясна кровотеча з розiрваного варикозно розширеного вузла на лiвiй гомiлцi. Надайте першу допомогу:

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2006 рiк

10

A.Пiдвищене положення кiнцiвки, стискаюча стерильна пов’язка

B.Накладання джгута дистальнiше джерела кровотечi

C.Накладання джгута проксимальнiше джерела кровотечi

D.Операцiя Троянова-Тренделенбурга

E.Z-подiбний шов на розiрваний варикозний вузол

62. Хворий знаходиться на лiкарняному

4 мiсяцi безперервно з приводу травми. Лiкування ще буде тривати 1-2 мiсяцi. Хто має право продовжити листок непрацездатностi цьому хворому?

A.Лiкарcька конcультативна комiciя пicля рiшення МCЕК

B.Головний лiкар медичного закладу

C.Лiкарcька конcультативна комiciя пicля лiкування хворого в cтацiонарi

D.Дiльничий лiкар пicля узгодження з завiдувачем вiддiлення

E.Медико-cоцiальна екcпертна комiciя

63. Чоловiк 39 рокiв знаходився на лiкуваннi в хiрургiчному вiддiленнi з приводу гострого холециститу. Переведений до терапевтичного вiддiлення у зв’язку

зпiдвищенням артерiального тиску до 180/120 мм рт.ст., появою бiлка в сечi, стiйкою лихоманкою. Стiйкий субфебрилiтет був резистентний до антибiотикотерапiї. Через 10 днiв пiсля лiкування в хворого виник приступ ядухи

зутрудненим видихом; згодом з’явилися артралгiї та еритематозне ураження шкiри. У кровi: еозинофiли - 18%. Яке захворювання виникло у хворого?

A.Вузликовий периартерiїт

B.Неспецифiчний аортоартерiїт

C.Гострий гломерулонефрит

D.Системний червоний вовчак

E.Геморагiчний васкулiт

64. Електрик 27 рокiв отримав електротравму, доторкнувшись рукою до оголеної електричної проводки, пiсля чого спостерiгалися зупинка кровообiгу та дихання. Реанiмацiйнi заходи забезпечили вiдновлення серцевої дiяльностi через 5 хв. Яке з ускладнень можливе через кiлька годин чи навiть днiв пiсля ураження електричним струмом?

A.Зупинка кровообiгу

B.Зупинка дихання

C.Гостра печiнкова недостатнiсть

D.Гостра ниркова недостатнiсть

E.Набряк легень

65. Встановлено, що на 100 пологiв у жiнок, якi мають фактори ризику, було 30 передчасних, а у жiнок, якi не мають факторiв ризику, - 5 передчасних. Який метод статистичної обробки даних оптимально використати лiкарю, щоб оцiнити вiрогiднiсть розбiжностей в порiвнювальних групах?

A.Розрахунок критерiю Стьюдента

B.Розрахунок середнiх величин

C.Розрахунок вiдносних величин

D.Метод стандартизацiї

E.Кореляцiйний аналiз

66. Хвора госпiталiзована зi скаргами на перiодичний бiль внизу живота, який посилюються пiд час менструацiй, слабкiсть, нездужання, нервознiсть, мажучi темнi кров’янi видiлення з пiхви напередоднi та пiсля менструацiї. При бiмануальному дослiдженнi: тiло матки збiльшене, придатки не визначаються, у задньому склепiннi - бугриста поверхня. При лапароскопiї: на яєчниках, очеревинi матково-прямокишкового поглиблення та параректальнiй клiтковинi - "синюшнi вiчка". Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Поширена форма ендометрiозу

B.Полiкистоз яєчникiв

C.Хронiчний сальпiнгiт

D.Туберкульоз статевих органiв

E.Кистома яєчникiв

67. Вагiтна в термiнi 7 тижнiв направлена для штучного аборту. Пiд час операцiї, при розширеннi каналу шийки матки розширювачем Гегара №8, лiкар запiдозрив перфорацiю матки. Яка першочергова тактика лiкаря для пiдтвердження дiагнозу?

A.Зондування порожнини матки

B.Бiмануальне дослiдження

C.Ультразвукове дослiдження

D.Лапароскопiя

E.Метросальпiнгографiя

68. Хворий 18 рокiв скаржиться на бiль у колiнних та гомiлковоступневих суглобах, пiдвищення температури тiла до 39, 50C. За пiвтора тижнi до того перенiс респiраторне захворювання. Об’єктивно: температура тiла 38, 50C, припухлiсть колiнних та гомiлкових суглобiв. Ps106/хв, ритмiчний. АТ90/60 мм рт.ст. Межi серця не змiненi, тони послабленi, м’який систолiчний шум на верхiвцi. Який показник найбiльш по- в’язаний з можливою етiологiєю про-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]