Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Буклет 2005

.pdf
Скачиваний:
29
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
230.05 Кб
Скачать

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

1

1. Хвора 42 рокiв скаржиться на ниючий бiль у попереку, бiльше з правої сторони, iнколи пiдвищення температури тiла до субфебрильної, головний бiль. 10 рокiв тому пiд час вагiтностi у пацiєнтки був напад болю в правiй половинi попереку, який супроводжувався рiзким пiдвищенням температури. 5 рокiв тому спостерiгалося пiдвищення АТ до 200/110 мм рт.ст. У сечi: бiлок- 0,99 г/л, лейк.- 1015 у п/з, ер.- 2-4 у п/з, цилiндри гiалiновi- 12 у п/з, креатинiн102 мкмоль/л. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Хронiчний пiєлонефрит

B.Хронiчний гломерулонефрит

C.Туберкульоз нирок

D.Амiлоїдоз нирок

E.Гiпертонiчна хвороба

2. Вагiтна в термiнi 30 тижнiв перенесла вдома напад еклампсiї. При госпiталiзацiї в пологове вiддiлення АТ150/100 мм рт.ст. Передбачувана маса плоду1500 г. Пастознiсть обличчя та гомiлок. Бiлок у сечi 0,66 г/л. Пологовi шляхи до пологiв не готовi. Розпочато iнтенсивну комплексну терапiю. Яка правильна тактика ведення даного випадку?

A.Розродити шляхом операцiї кесарського розтину

B.На фонi лiкування пролонгувати вагiтнiсть на 1-2 тижнi

C.На фонi лiкування пролонгувати вагiтнiсть на 3-4 тижнi

D.Почати родозбудження шляхом внутрiшньовенного введення окситоцину або простагландинiв

E.Лiкувати гестоз i пологи вести консервативно

3. Якi обов’язковi дiї лiкаря при виявленнi у дитини або пiдлiтка на рентгенограмi вперше внутрiшньогрудних лiмфовузлiв з бiчною кальцинацiєю?

A.Взяти на диспансерний облiк та призначити лiкування

B.Призначити хiмiопрофiлактику одним препаратом

C.Призначити хiмiопрофiлактику двома препаратами

D.Взяти на диспансерне спостереження

E.-

4. В лабораторiю для проведення дослiдження надiйшла проба молока. Установленi такi данi: колiр бiлуватий, запах без особливостей, смак характерний для молока, густина1,038, ки-

слотнiсть350 Тернера, жирнiсть3,2%. Який ступiнь якостi молока?

A.Молоко недоброякiсне

B.Молоко доброякiсне

C.Молоко зниженої якостi

D.Молоко фальсифiковане

E.Молоко умовно придатне

5. Пацiєнт 74 рокiв страждає на доброякiсну гiперплазiю простати протягом останнiх 5 рокiв. 4 доби тому пiсля вживання алкоголю виникла гостра затримка сечовипускання. На догоспiтальному етапi двiчi на добу катетеризували сечовий мiхур металевим катетером. При оглядi: придаток правого яєчка збiльшений, ущiльнений, болючий, є гнiйнi видiлення з уретри. Який вид невiдкладної допомоги слiд обрати?

A.Троакарна або вiдкрита епiцистостомiя

B.Трансуретральна резекцiя або простатектомiя

C.Встановлення постiйного уретрального катетера

D.Мiкрохвильова термотерапiя проста-

ти

E.Встановлення iнтрапростатичного стента

6. Чоловiк 28 рокiв захворiв гостро, коли з’явилися озноб, вiдчуття жару, пiдвищення температури до 38, 50 , нападоподiбний бiль у лiвiй здухвиннiй дiлянцi, частi рiдкi випорожнення у виглядi кров’янисто-слизової маси. Пiд час пальпацiї живота вiдзначається болiснiсть у його лiвiй половинi, сигмоподiбна кишка спазмована. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гостра дизентерiя

B.Амебiаз

C.Ешерихiоз

D.Неспецифiчний виразковий колiт

E.Злоякiсна пухлина товстої кишки

7. Чоловiк 30 рокiв скаржиться на сильний бiль, почервонiння шкiри, набряк у дiлянцi гомiлковоступневого суглобу, пiдвищення температури до 390 . Захворiв раптово. В минулому були подiбнi напади тривалiстю до 5-6 днiв без залишкових змiн у суглобi. Шкiра над суглобом гiперемована без чiтких контурiв та iнфiльтративного валу на периферiї. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

2

A.Подагра

B.Iнфекцiйний артрит

C.Ревматоїдний артрит

D.Бешихове запалення

E.Остеоартроз

8. Хворий 27 рокiв, близько року вiдмiчає втому, пiтливiсть, важкiсть у лiвому пiдребер’ї, особливо пiсля приймання

їжi. Об’єктивно: збiльшення селезiнки, печiнки. У кровi: ер.- 3, 2 1012/ , Hb-

100 г/л, КП0,87, лейк.- 100 109/ , б.- 7%, е.- 5%, м.- 15%, ю.- 16%, п.- 10%, с.- 45%, лiмф.- 2%, мон.- 0%, ретикул.- 0,3%, тромб.- 400 109/ , ШЗЕ25 мм/год. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Хронiчний мiєлолейкоз

B.Хронiчний лiмфолейкоз

C.Гострий лейкоз

D.Еритремiя

E.Цироз печiнки

9. До хiрургiчного вiддiлення надiйшов хлопчик у першу добу пiсля народження з пiнистими видiленнями з носу та роту, нападами цiанозу. Рентгенологiчно: слiпий кiнець стравоходу на рiвнi II грудного хребця, газовий мiхур шлунка пiд лiвим куполом дiафрагми. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Атрезiя стравоходу, трахеостравохiдна нориця

B.Атрезiя стравоходу тотальна

C.Параезофагеальна грижа стравоходного отвору дiафрагми

D.Атрезiя стравоходу без норицi

E.Бронхо-стравохiдна нориця

10. Хлопець 15 рокiв з дитинства страждає на атопiчний дерматит з алергiєю на м’ясо ракоподiбних. Останнi 3 мiсяцi, пiсля покупки акварiумних рибок, з’явилися ринiт, кон’юнктивiт, свербiння у носi. Рiвень якого iмунологiчного показника треба визначити у хворого?

A.IgE

B.IgJ

C.IgM

D.IgA

E.Циркулюючi iмуннi комплекси

11. При вивченнi захворюваностi на туберкульоз легень були отриманi данi про соцiально-економiчнi умови життя та шкiдливi звички хворих. Який з указаних методiв дозволяє оцiнити мiру впливу цих чинникiв на захворюванiсть на туберкульоз?

A.Обчислення коефiцiєнту кореляцiї

B.Обчислення показника вiдповiдностi

C.Обчислення коефiцiєнту регресiї

D.Обчислення стандартизованих показникiв

E.Обчислення коефiцiєнту вiрогiдностi

12. Протягом 2-х годин пiсля народження плоду стан родiллi добрий: матка щiльна, куляста, дно її на рiвнi пупка, кровотечi немає. Затискач, накладений на вiдтинок пуповини, знаходиться на попередньому рiвнi, при глибокому вдиху та при натискуваннi ребром долонi над симфiзом пуповина втягується в пiхву. Кров’янистих видiлень зi статевих шляхiв немає. Якою буде подальша тактика лiкаря?

A.Провести ручне вiдокремлення плаценти

B.Застосувати спосiб Абуладзе

C.Застосувати спосiб КредеЛазаревича

D.Провести кюретаж порожнини матки

E.Внутрiшньовенно ввести окситоцин

13. Дитина народилася з оцiнкою за шкалою Апгар 89 балiв. Коли слiд прикласти її до грудей?

A.Пiсля обробки пуповини та проведення профiлактики гонобленореї

B.Одразу пiсля народження

C.Пiсля обробки пуповини

D.Через 30 хвилин пiсля народження

E.Через 2 години пiсля народження

14. У хворого пiсля операцiї з приводу перфоративної виразки шлунку, термiнальної фази розлитого перитонiту, ендотоксичного шоку в пiсляоперацiйному перiодi проводиться штучна вентиляцiя легень з iнгаляцiєю 60% киснем. Гази кровi: 2- 70-78 мм рт.ст., гiпоксемiя не зменшується, ЦВТ- 150-180 мм вод.ст., АТ90/60 мм рт.ст. (на фонi застосування великих доз дофамiну). На R-грамi дифузна iнфiльтрацiя легень. Яка причина стiйкої артерiальної гiпоксемiї?

A.Респiраторний дистрес-синдром

B.Двобiчна пневмонiя

C.Пневмоторакс

D.Синдром Мендельсона

E.Набряк легень

15. Хворий 56 рокiв скаржиться на задишку з утрудненням видиху, видiленням харкотиння вранцi протягом 22 рокiв. Викурює 1 пачку цигарок на день з 18-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

3

рiчного вiку. Пiд час проведення проби на ФЗД зворотнiсть обструкцiї становить 10%. Якi препарати слiд призначити на початку лiкування?

A.Iнгаляцiйнi холiнолiтики (атровент)

B.Антибiотики

C.Iнгаляцiйнi симпатомiметики (беро-

тек)

D.Мембраностабiлiзатори (iнтал, тайлед)

E.Iнгаляцiйнi глюкокортикостероїди

16. Хворий 66 рокiв скаржиться на серцебиття, загальну слабкiсть, парестезiї, зниження чутливостi в ногах, порушення смаку, нюху. У кровi: ер.- 2, 1 1012/ , Нb84 г/л, КП- 1,2, макроцитоз, полiсегментацiя ядер нейтрофiлiв. Що вiдiграє провiдну роль у патогенезi цього стану?

A.Порушення синтезу ДНК, мегалобластичний тип кровотворення

B.Порушення синтезу гемоглобiну через хронiчний дефiцит залiза

C.Дизеритропоез через порушення утилiзацiї залiза на рiвнi кiсткового мозку

D.Пiдвищене руйнування еритроцитiв

E.Ушкодження кiсткового мозку токсичними факторами

17. У дитини 1 року спостерiгаються t0=39, 80 , рiдкi випорожнення. Протягом 5 днiв лихоманила з перiодами пiдвищення температури до високих значень. Змарнiла, блiда. Тургор тканин знижений. Тони серця приглушенi. Живiт здутий, бурчання в дiлянцi пупка, болiснiсть пiд час пальпацiї. Печiнка +3,5 см. Випорожнення рiдкi, 10 разiв на добу, зеленого кольору, зi слизом. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Сальмонельоз

B.Дизентерiя

C.Вiрусний гепатит

D.Ешерихiоз

E.Ротавiрусна iнфекцiя

18. За результатами лiкарнянопедагогiчного спостереження за уроком фiзкультури в 9-ому класi побудована фiзiологiчна крива, що характеризується поступовим збiльшенням частоти пульсу у ввiднiй частинi, приростом частоти пульсу на 80% пiд час основної частини, крива має 4-зубчатий вигляд. Як можна оцiнити органiзацiю уроку фiзкультури?

A.Тривалi промiжки мiж вправами

B.Урок побудований правильно

C.Фiзичне навантаження недостатнє

D.Фiзичне навантаження надмiрне

E.Фiзичне навантаження достатнє

19. Хворий 16 рокiв. Протягом останнього року поступово змiнилась поведiнка: став усамiтнюватись, втратив iнтерес до друзiв, навчання. Став байдужим до рiдних, був безпричинно грубим, сам до себе говорив або смiявся. На питання вiдповiдає формально правильно, малослiвно. Вважає себе цiлком здоровим, але дещо втомленим, каже, що обмiрковує написання книги "Проекцiя людства на площину Всесвiту", носить при собi зошит, сторiнки якого заповненi безлiччю однакових хрестикiв. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Шизофренiя

B.Депресивний розлад

C.Шизоїдний розлад особистостi

D.Аутичний розлад особистостi

E.Хвороба Пiка

20. Працiвник унаслiдок захворювання був тимчасово непрацездатним протягом 16 днiв. Лiкувався амбулаторно. Лiкар-куратор видав листок непрацездатностi спочатку на 5 днiв та продовжив його до 10 днiв. Хто може продовжити далi листок непрацездатностi цьому працiвниковi?

A.Лiкар-куратор спiльно iз завiдувачем вiддiлення

B.Лiкарсько-консультативна комiсiя

C.Лiкар-куратор з дозволу головного лiкаря

D.Заступник головного лiкаря з експертизи непрацездатностi

E.Завiдувач вiддiлення

21. Пацiєнт 13 рокiв перебував на лiкуваннi в дерматологiчному стацiонарi з приводу загострення атопiчного дерматиту. Виписаний у станi клiнiчної ремiсiї. Якi рекомендацiї повинен дати лiкар пацiєнту щодо догляду за шкiрою з метою запобiгання новим загостренням?

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

4

A.Використання iндиферентних кремiв iз захисною метою

B.Часте миття шкiри з миючими засобами

C.Систематичне використання мiсцевих кортикостероїдiв

D.Систематична обробка шкiри дезiнфiкуючими засобами

E.Запобiгання сонячному опромiненню шкiри

22. У хворого 18 рокiв розвинулася жовтяниця. Пiсля обстеження дiагностовано синдром ЖiльбераМейленграхта. З чим пов’язаний механiзм розвитку жовтяницi у хворого?

A.Недостатнiстю глюкуронiлтрансферази

B.Недостатнiстю глютаматтрансфера-

зи

C.Внутрiшньосудинним гемолiзом

D.Обтурацiєю загальної жовчної протоки

E.Недостатнiстю тирозинсульфотрансферази

23. Доношена дитини перенесла антета iнтранатальну гiпоксiю, народилася в асфiксiї (оцiнка за шкалою Апгар 2-5 балiв). Пiсля народження у дитини прогресує збудження, вiдзначаються блювання, нiстагм, судоми, косоокiсть, спонтаннi рефлекси Моро та Бабинського. Яка локалiзацiя внутрiшньочерепного крововиливу найбiльш вiрогiдна?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Дрiбнi крововиливи в тканину мозку

C.Субдуральний крововилив

D.Перивентрикулярнi крововиливи

E.Крововиливи в шлуночки мозку

24. 25-рiчна хвора госпiталiзована у зв’язку з випотним перикардитом. Скаржиться на задишку, слабкiсть, стиснення у грудях. Вважає, що захворiла 2 тижнi тому, пiсля застуди. Яка iз особливостей, виявлених при обстеженнi, буде вказувати на хронiчний характер ураження перикарду?

A.Ознаки кальцифiкацiї перикарду

B.Зменшення вольтажу електрокардiограми

C.Приглушення тонiв серця

D.Ознаки застою по великому колу

E.Значне розширення серцевої тканини, ослаблення пульсацiї

25. У вагiтної 37 рокiв, що народжує вперше, пологова дiяльнiсть триває

протягом 10 годин. Перейми по 20-25 сек через 6-7 хв. Положення плоду повздовжнє, передлежить голiвка, притиснута до входу в малий таз. Пiд час пiхвового дослiдження: шийка матки довжиною до 1 см, пропускає 2 поперечнi пальцi. Плiдний мiхур вiдсутнiй. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Первинна слабкiсть пологової дiяльностi

B.Вторинна слабкiсть пологової дiяльностi

C.Нормальна пологова дiяльнiсть

D.Дискоординацiя пологової дiяльностi

E.Патологiчний прелiмiнарний перiод

26. У хворого 64 рокiв 2 години тому з’явилися стискаючий бiль за грудниною з iррадiацiєю в лiве плече, виражена слабкiсть. Об’єктивно: шкiра блiда, холодний пiт. Ps108 уд/хв., АТ70/50 мм рт.ст. Тони серця глухi. Дихання везикулярне. Живiт м’який, безболiсний. Варикозне розширення вен на лiвiй гомiлцi. ЕКГ: ритм синусовий, ЧСС - 100/хв., рiзкий пiдйом сегмента ST над iзолiнiєю у вiдведеннях II, III, aVF. Яка патологiя виникла у хворого?

A.Кардiогенний шок

B.Серцева астма

C.Тромбоемболiя легеневої артерiї

D.Розшаровуюча аневризма аорти

E.Тампонада серця

27. На прийомi хворий скаржиться на пiдвищення температури до 38, 20 , наявнiсть набряку в областi верхньої губи. При оглядi: верхня губа рiзко набрякла, у центрi набряку конусовидне здуття. Шкiра та слизова оболонка над ним темно-червоного кольору. Дiагноз: фурункул верхньої губи. Хiрург зробив розтин фурункулу, обробив рану розчином перекису водню та наклав пов’язку з гiпертонiчним розчином. Який лiкувальний режим треба рекомендувати хворому?

A.Лiкування стацiонарне з загальним режимом

B.Лiкування амбулаторне, потiм стацiонарне

C.Лiкування амбулаторне

D.Лiкування стацiонарне з лiжковим режимом

E.-

28. Хворий 50 рокiв, який тривалий час хворiє на хронiчне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), скаржиться

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

5

на поступове нарастання болю в кiнцiвках, особливо у зап’ястках, вiдзначає втрату маси тiла (близько 4 кг). Об’є- ктивно: шкiра зап’ясткiв тепла та гiперемована. Оглядова Rh-графiя: перiостальне потовщення, можливо остеомiєлiт. Яка наступна дiя лiкаря?

A.Призначення рентгенографiї грудної клiтки

B.Призначення бiопсiї обох зап’ясткiв

C.Призначення ципрофлоксацину

D.Призначення препаратiв золота

E.-

29. У хворого 50 рокiв, будiвельника, утримується пiдвищений АТ навiть пiсля призначення трьох антигiпертензивних прапаратiв. Препаратiв, що сприяють пiдвищенню АТ, хворий НЕ приймає. Об’єктивно: АТ 160/95 мм рт.ст. Результати фiзикального обстеження в нормi, електролiти сироватки кровi без порушень. Якi найбiльш доцiльнi наступнi дiї лiкаря?

A.Перевiрити, як пацiєнт приймає препарати

B.Обстежити пацiєнта на наявнiсть хвороби Кушiнга

C.Обстежити пацiєнта на наявнiсть коарктацiї аорти

D.Призначити ангiографiю нирок

E.Призначити рентгенографiю черепу

30. Жiнка 60 рокiв скаржиться на пiдвищену втомлюванiсть та задишку. Палить. Який симптом буде найбiльш специфiчним доказом застiйної серцевої недостатностi у цiєї хворої?

A.Протодiастолiчний ритм галопу

B.Набряки у дiлянцi кiсточок

C.Застiйнi хрипи у легенях

D.Збiльшення ваги

E.Посилення задишки

31. У хворого 50 рокiв виявленi жовтяниця, дефанс (напруження м’язiв) у правому верхньому квадрантi живота, судиннi зiрочки на шкiрi та асцит. Медичнi препарати не приймає. Зловживає алкоголем. Що найбiльш вiрогiдно виявлятиметься при обстеженнi пацiєнта?

A.Тiльця Малорi при бiопсiї печiнки

B.Напруженi яремнi вени

C.АлАТ набагато вище АсАТ

D.Швидке клiнiчне одужання пiсля припинення прийому алкоголю

E.Спленомегалiя

32. Хворий 40 рокiв з клiнiчними ознаками виразкової хвороби у сполученнi з важкою дiареєю. В анамнезi - три виразки дванадцятипалої кишки, якi часто рецидивують. Одна з виразок локалiзується близько до тонкої кишки. Гастрин сироватки 200 пг/мл. Яке дослiдження буде найбiльш iнформативним у цьому випадку?

A.Тест з iн’єкцiєю секретину

B.Колоноскопiя

C.Ендоскопiчна ретроградна холангiографiя

D.КТ живота

E.Рентгенографiя ОЧП

33. Чоловiк 40 рокiв скаржиться на слабкiсть, втрату ваги та бiль у животi. Об’єктивно: дифузна гiперпiгментацiя шкiри, полiартрит (суглоби зап’ясткiв та кульшовий суглоб), пальпується збiльшена печiнка. Цукор кровi 9,25 ммоль/л. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Гемохроматоз

B.Хвороба Аддiсона

C.Карцинома пiдшлункової залози

D.Iнсулiнзалежний цукровий дiабет

E.Хронiчний гепатит

34. У чоловiка 30 рокiв виявлено вузол у щитовиднiй залозi. Батько хворого помер вiд раку щитовидної залози, у брата - сечокам’яна хвороба. У кровi: кальцитонiн 2000 пг/мл (N<100); кальцiй та фосфор сироватки у межах норми. Яке дiагностичне дослiдження має провести лiкар перед направленням пацiєнта до хiрурга?

A.Визначення концентрацiї катехоламiнiв у сечi

B.Сканування печiнки

C.Тест з iнфузiєю кальцiю

D.Визначення концентрацiї тиреоїдстимулюючого гормону на фонi супресивної дози тирокисну

E.Дiагностичний курс лiкування радiоактивним йодом

35. Жiнка 55 рокiв страждає на тяжку депресiю, полiурiю, нiктурiю, виражену спрагу. В анамнезi - радикальна мастектомiя з приводу карциноми молочної залози (рiк тому). У кровi: глюкоза- 5,5 ммоль/л, N a+- 149 ммоль/л; K+- 3,6 ммоль/л; Ca2+- 2,37 ммоль/л (сироватка); сечовина (сироватка)- 10,71 ммоль/л. Осмотичнiсть сечi150 мОсм/л. Який найбiльш

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

6

iвiрогiдний дiагноз?

A.Нецукровий дiабет

B.Психогенна полiдипсiя

C.Ниркова глюкозурiя

D.Гiперкальцiйурiя

E.Синдром неприйнятної секрецiї анти-

диуретичного гормону (SIADH)

36. У хворого з субфебрильною температурою та втратою ваги вiдзначається погана екскурсiя дiафрагми, притуплення при перкусiї та ослаблене дихання з правого боку. Трахея вiдхилена праворуч. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Плевральний випiт, зумовлений гiстоплазмозом

B.Пневомторакс

C.Ателектаз

D.Пухлина середостiння

E.Дiафрагмальна кила

37. Чоловiк 30 рокiв скаржиться на лихоманку та бiль у горлi протягом декiлькох днiв. У день звернення до лiкаря у хворого з’явилися осиплiсть, утруднене дихання та слинотеча. Об’єктивно: фебрильна лихоманка та хрипи у легенях на вдоху. Яка подальша тактика лiкаря?

A.Госпiталiзацiя до вiддiлення IТ з консультацiєю отоларинголога

B.Амбулаторне лiкування ампiцилiном

C.Призначення посiву мазка з зiву

D.Призначення рентгенографiї грудної клiтки

E.Призначення бронхоскопiї

38. Медсестра 40 рокiв госпiталiзована з приводу високої температури (39, 40 ). Така температура зберiгається протягом 2 тижнiв, етiологiя лихоманки не встановлена. Яке захворювання НЕ СЛIД враховувати при проведеннi диференцiйної дiагностики та подальшому обстеженнi хворої?

A.Респiраторна iнфекцiя

B.Прихована бактерiальна iнфекцiя

C.Лiмфома

D.Хвороба Стiлла

E.Штучна гiпертермiя

39. Чоловiк 60 рокiв був доставлений до лiкарнi з приводу гострого панкреатиту. Лабораторнi показники: Ht42%, лейк.14, 0 109/л, кальцiй 2,1 ммоль/л, сечовина 5 мг/дл, амiлаза 1000 од/л. Лабораторнi аналiзи, якi вiдзеркалюють функцiю печiнки, у межах нор-

ми. Пiсля 48 годин iнфузiйної терапiї та спостереження, який з перелiчених показникiв має свiдчити про несприятливий прогноз?

A.Кальцiй 1,8 ммоль/л

B.АЛТ 0,72 ммоль/(год*л)

C.Амiлаза 2000 од/л

D.Бiлiрубiн 42 мкмоль/л

E.Глюкоза 12,0 ммоль/л

40. Жiнка 29 рокiв надiйшла до лiкарнi iз скаргами на прогресуючий сильний бiль внизу живота та блювоту протягом останнiх 2 днiв. Вiдмiчає затримку менструацiї на 6 днiв. Живе статевим життям та не використовує контрацептиви. Температура 38, 30 . При оглядi вiдмiчається напруженiсть передньої черевної стiнки у нижнiх вiддiлах. При вагiнальному дослiдженнi вiдмiчається лейкорея з цервiкального каналу та напруженiсть матки пiд час бiмануального дослiдження. Зона придаткiв дещо напружена, але нiяких ущiльнень не пальпується. Яке дослiдження являється найбiльш доцiльним для встановлення дiагнозу?

A.Посiв з цервiкального каналу

B.Пункцiя заднього склепiння

C.Лапароскопiя

D.УЗД органiв малого тазу

E.Визначення людського хорiотропного гонадотропiну

41. Чоловiк 65 рокiв, який приймає дигоксин з приводу хронiчної серцевої недостатностi, доставлений до лiкарнi з приводу раптового розлитого болю в животi, який виник 2 години тому. При оглядi: шкiрнi покриви вологi, температура в нормi. Ps110 уд/хв., аритмiчний. АТ120/70 мм рт.ст. При пальпацiї вiдзначається напруженiсть передньої черевної стiнки на протязi всього живота. Кишковi шуми вiдсутнi. Ампула прямої кишки пуста. На Rh-графiї вiдзначаються повiтряно-рiдиннi рiвнi в областi кишечнику. На ЕКГ: миготлива аритмiя без ознак iшемiї мiокарду. У кровi: лейк.- 17, 0 109/л, рН артерiальної кровi - 7,33, амiлаза - 110 од/л. Найбiльш вiрогiдним дiагнозом є:

A.Тромбоз мезентерiальних судин

B.Кишкова непрохiднiсть, обумовлена пухлиною

C.Дивертикульоз

D.Iшемiя кишечнику

E.-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

7

42. 8-мiсячна дитина була доставлена до лiкарнi з скаргами на утруднене дихання. Мати дитини повiдомила, що 5 днiв тому у неї була нежить, невеликий кашель та пiдвищення температури тiла до 38, 30 . Лихоманка зменшилася, але кашель залишився. Вранцi дихання дитини почастiшало та шкiра вкрилася п’ятнами. Об’єктивно: температура нормальна, але зберiгається загальне нездужання, на вiдстаннi чути свистячi хрипи. ЧД80/хв. Ps180 уд/хв. При перкусiї легень звук з коробковим вiдтiнком; при аускультацiї рiзнокалiбернi сухi хрипи. Найбiльш важливим кроком у планi обстеження є:

A.Визначення газiв артерiальної кровi

B.Проведення бронхоскопiї

C.Посiв з носоглотки

D.Дослiдження цереброспiнальної рiди-

ни

E.Розгорнутий загальний аналiз кровi

43. Чоловiк 41 року, скаржиться на кашель, пiдвищення температури тiла до 39, 40C та бiль у лiвiй половинi грудної клiтки протягом 3-х днiв. Захворювання органiв дихання в анамнезi немає. На рентгенографiї органiв грудної клiтини вiдзначається iнфiльтрацiя у нижнiй долi лiвої легенi. При забарвленнi за Грамом виявленi злущенi епiтелiальнi клiтини, поодинокi нейтрофiли, змiшана грам-позитивна та грам-негативна флора. Яка подальша тактика лiкаря?

A.Призначення еритромiцину

B.Госпiталiзацiя пацiєнта для проведення трансбронхiальної бiопсiї

C.Дослiдження промивних вод бронхiв

D.Проведення 3-х разового дослiдження харкотиння на наявнiсть кислотостiйкої мiкрофлори

E.Проведення томографiї нижньої долi лiвої легенi

44. Хлопчик 12 рокiв доставлений до лiкарнi зi скаргами на бiль у правому нижньому квадрантi живота. Зi слiв батькiв бiль виник вчора у бiляпупковiй дiльницi та супроводжувався дворазовим блюванням протягом ночi. Температура нормальна. При оглядi вiдзначається напруженiсть передньої черевної стiнки у правому нижньому квадрантi живота. Кишковi шуми прослуховуються. У кровi: лейк.- 10, 0 109/л. У сечi: лейк.- 5-10 у полi зору. Вкажiть, коли необхiдна консультацiя хiрурга, враховуючи таку клiнiчну картину?

A.Невiдкладно

B.У разi пiдвищення температури тiла

C.У разi проявiв симптомiв подразнення очеревини

D.У разi лейкоцитозу вище 15, 0 109

E.Немає потреби

45. Жiнка 74 рокiв скаржиться на пекучий, оперiзуючий бiль у правому верхньому квадрантi живота, епiгастральнiй дiлянцi, який iррадiює у спину. При оглядi: патологiчне напруження передньої черевної стiнки вiдсутнє. Пiд час проведення УЗД - жовчний мiхур у нормi. Рiвень амiлази кровi у нормi. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

A.Herpes zoster

B.Безкаменевий холецистит

C.Загострення хронiчного панкреатиту

D.Дивертикульоз слiпої кишки

E.Пенетруюча виразка цибулини 12палої кишки

46. Чоловiк 64 рокiв звернувся до лiкаря з скаргами на бiль за грудниною, котрий непокоїть його протягом останнiх 2-х мiсяцiв. Бiль носить короткотривалий характер, виникає декiлька разiв на день та триває 10-15 хвилин. Пiд час фiзикальних дослiджень патологiчних змiн не виявлено. ЕКГ- у межах вiкової норми. Який наступний крок повинен бути здiйснений для оцiнювання наявної симптоматики?

A.Велоергометрiя

B.Рентгенографiя органiв грудної клiтини

C.Ехокардiографiя

D.ФЕГДС

E.Холтерiвське монiторiрування

47. Мати 9-ти мiсячної дитини звернулася до лiкаря з приводу того, що "в сечi дитини з’явилася кров". Загальний стан дитини задовiльний. У неї температура в нормi та не було уретральної травми. При макроскопiчному дослiдженнi сеча рожевого кольору, але при мiкроскопiї еритроцити вiдсутнi. Найбiльш вiрогiдним поясненням цього явища є:

A.Наявнiсть хромогенiв в їжi дитини

B.Гемоглобiнурiя

C.Лiзис еритроцитiв

D.Мiоглобiнурiя

E.Порфiрiя

48. У хлопчика 2 рокiв спостерiгається набряклiсть очей та кiсточок протягом останнього тижня. Об’єктивно: АТ100/60 мм рт.ст., Ps110/хв, ЧД-

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

8

28/хв. Збiльшення живота з позитивним симптомом хвилi. Сироваткова концентрацiя креатинiну- 0,45 мкмоль/л, альбумiну14 г/л та холестерину11,8 ммоль/л. У сечi бiлок ++++, еритроцити не виявленi. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Нефротичний синдром

B.Гемолiтико-уремiчний синдром

C.Гострий постстрептококовий гломерулонефрит

D.Нефротичний синдром внаслiдок фокального та сегментарного гломерулосклерозу

E.Хвороба Шенлейн-Геноха з нефритом

49. Хлопчик 15 рокiв двiчi перенiс важкий анафiлактичний шок пiсля бджолиних укусiв. Що з перерахованого є найбiльш ефективним методом профiлактики?

A.Десенсибiлiзацiя екстрактом бджолиної отрути

B.Призначення кортикостероїдiв протягом лiта

C.Тривале профiлактичне лiкування антигiстамiнними препаратами

D.Обмеження знаходження поза примiщенням протягом лiтнiх мiсяцiв

E.Захисний одяг

50. У здорової жiнки 75 рокiв, що веде помiрно активний спосiб життя, при профiлактичному оглядi виявлена сироваткова концентрацiя загального холестерину на рiвнi 5,1 ммоль/л та холестерину ЛПВЩ70 мг/дл. ЕКГ без патологiї. Яка з перерахованих дiєтичних рекомендацiй найбiльш прийнятна?

A.Нiяких змiн у дiєтi

B.Зменшення прийому холестерину

C.Зменшення прийому насичених жирiв

D.Зменшення прийому простих вуглеводiв

E.Збiльшення вживання клiтковини

51. Жiнка 33 рокiв, 1 вагiтнiсть та 1 пологи в анамнезi, народила дiвчинку 2460 г на 38-му тижнi вагiтностi (пологи фiзiологiчнi). У новонародженої гепатоспленомегалiя, вiдкрита артерiальна протока та катаракта. На 8-му тижнi вагiтностi у матерi спостерiгалися макулопапульозна висипка, збiльшення шийних лiмфовузлiв, бiль у горлi та артралгiї, якi спонтанно припинилися через 1 тиждень. У подальшому пренатальному перiодi ускладнень не було. Який з перерахованих аналiзiв пiд час

вагiтностi найбiльш вiрогiдно дозволив би передбачити такi вiдхилення у плода?

A.Серiйнi титри антитiл до вiруса краснухи

B.Культуральне дослiдження на вiрус Herpes Simplex

C.Тест на сифiлiс

D.Амнiоцентез для визначення карiотипу

E.Аналiз сечi на цитомегаловiрус

52. У чоловiка 33 рокiв без будь-яких скарг АТ166/112 мм рт.ст. Рiвень електролiтiв у сироватцi кровi у межах норми. Для зниження вiрогiдностi розвитку якого стану необхiдна антигiпертензивна терапiя?

A.Iнсульт

B.Iнфаркт мiокарду

C.Застiйна серцева недостатнiсть

D.Аневризма аорти

E.Ниркова недостатнiсть

53. У дiвчинки 10 рокiв через 14 днiв пiсля ангiни з’явилася макрогематурiя. АТ170/100 мм рт.ст., помiрнi набряки ступней та гомiлок. Сироватковий азот сечовини 32 ммоль/л. Що з перерахованого є найбiльш вiрогiдною причиною виникнення вказаних симптомiв?

A.Збiльшення об’єму внутрiшньосудинної рiдини

B.Коарктацiя аорти

C.Зменшення вироблення ендотелiального релаксуючого фактору

D.Збiльшення вироблення катехоламi-

нiв

E.Збiльшення вироблення альдостеро-

ну

54. У чоловiка 32 рокiв, гомосексуалiста, спостерiгаються гнiйнi видiлення з уретри. При посiвi видiлена Neisseria gonorrhoeae, чутлива до пенiцилiну. Через тиждень пiсля припинення лiкування пенiцилiном у пацiєнта спостерiгається рецидив видiлень. Посiв знову визначає N.gonorrhoeae, чутливу до пенiцилiну. I хворий, i його партнер ВIЧ-негативнi. Пiд час огляду у статевого партнера виявлена анальна трiщина; посiв з уретри N.gonorrhoeae не виявив. Що з перерахованого є найбiльш вiрогiдною причиною рецидиву уретральної iнфекцiї?

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

9

A.Реiнфiкування вiд партнера

B.Виникнення бактерiальної резистентностi

C.Неадекватна пенiцилiнотерапiя

D.Супутня iнфекцiя вiрусом герпесу

E.-

55. У чоловiка 52 рокiв спостерiгаються прогресуюча задишка та кашель з гнiйним харкотинням протягом 2 днiв. Вiн палить по пачцi цигарок на день протягом 30 рокiв. Температура 37, 20C. Дихання послаблене, з поодинокими сухими та свистячими хрипами. У кровi: лейк. 9 109/л, формула не змiнена. Мазок харкотиння за Грамом показує велику кiлькiсть нейтрофiлiв та грамнегативних диплококiв. На рентгенограмi грудної клiтини пiдвищення повiтряностi легень. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

A.Бронхiт

B.Стрептококова iнфекцiя

C.Астма

D.Бронхоектатична хвороба

E.Емболiя легеневої артерiї

56. Чоловiк 32 рокiв протягом 4-х днiв вiдзначає наростаючу слабкiсть у кiнцiвках. Був ранiше здоровий, але перенiс респiраторну iнфекцiю 10 днiв тому. Температура 37, 80C, АТ130/80 мм рт.с., Ps94/хв., ЧДР42/мин. Дихання поверхневе. Спостерiгається симетрична слабкiсть м’язiв обох половин обличчя та проксимальних та дистальних груп м’язiв кiнцiвок. Чутливiсть збережена. Глибокi сухожилковi рефлекси вiдсутнi; вiдзначаються згинальнi пiдошовнi рефлекси. Який дiагноз найбiльш вiрогiдний?

A.Синдром Гiйєна-Барре

B.Гострий дисемiнований енцефаломiєлiт

C.Мiастенiя гравiс

D.Полiомiєлiт

E.Полiмiозит

57. Жiнка 55 рокiв з декомпенсованим цирозом печiнки, що знаходиться у стацiонарi, отримує спiронолактон, розчин хлориду калiю та фуросемiд. На теперiшнiй момент у хворої виражена загальмованiсть та гiпотонiя без порушення дихання. Спостерiгаються симптоми, якi характернi для хронiчного захворювання печiнки, асцит та невеликi периферiйнi набряки. На ЕКГ регулярний, уповiльнений (55/хв) ритм, зубець Р вiдсутнiй, розширений змiне-

ний комплекс QRS переходить у розширений сегмент ST та зубець Т. Що з перерахованого слiд ввести внутрiшньовенно?

A.Розчин калiю

B.Розчин кальцiю

C.Розчин лiдокаїну

D.Розчин магнiю

E.Фiзiологiчний розчин

58. У ранiше здорового хлопичка 15 рокiв спостерiгається переймоподiбний бiль у дiлянцi пупка; через декiлька годин бiль змiстився у правий нижнiй квадрант та став постiйним. Спостерiгалося декiлька епiзодiв блювання. Живiт болiсний пiд час глибокої пальпацiї у правому нижньому квадрантi. При рентгенографiї органи грудної та черевної порожнини без вiдхилень. У кровi лейк. 15 109/л. У сечi 3 лейкоцити у п/з. Що з перерахованого є першочерговою дiєю по вiдношенню до даного хворого?

A.Дiагностична лапаротомiя

B.Комп’ютерна томографiя черевної порожнини

C.Внутрiшньовенна пiєлографiя та цистографiя

D.Iригоскопiя

E.Симптоматичне лiкування вдома; повторна госпiталiзацiя при пiдсиленнi болю

59. Хлопчик 8 рокiв був вкушений домашньою собакою. В анамнезi у дитини були зробленi всi плановi щеплення. Собака була щеплена проти сказу. При оглядi: на стегнi в наявностi рана длиною 1 см, оброблена та закрита пластирем. Якi додатковi профiлактичнi дiї потрiбнi?

A.Прийом антибiотикiв недоцiльний

B.Одноразовий прийом цефалексину

C.Прийом еритромiцину протягом 5 днiв

D.Прийом пенiцiлину протягом 2 днiв

E.Прийом пенiцiлину протягом 5 днiв

60. Чоловiк 64 рокiв, що страждає на важку емфiзему легень та отримує iнгаляцiї кисню на дому, госпiталiзований у зв’язку з кровотечею з верхньої частини ШКТ. Кровотеча скоро припинилася, але у пацiєнта розвинулося збудження та дезорiєнтацiя, з приводу чого йому було введено в/м 5 мг дiазепаму. Через 20 хвилин не реагує на голос. Хворий у ступорi, прокидається

Крок 2 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) 2005 рiк

10

на больове подразнення, має мiсце набряк сосочка зорового нерву. Гази кровi: рН- 7,17; 2- 42 мм рт.ст.; 2- 95 мм рт.ст. Якою має бути невiдкладна терапiя?

A.Iнтубацiя

B.Корекцiя гiпоксiї iнгалацiєю газової сумiшi з високим вмiстом кисню

C.Корекцiя ацидоза шляхом iнфузiї бiкарбонату

D.В/в введення 10 мг дексаметазону

E.Консультацiя нейрохiрурга

61. У жiнки 37 рокiв виявлено утворення дiаметром 6 см на переднiй поверхнi стегна, яке спостерiгається протягом 10 мiсяцiв. Утворення фiксовано до пiдлеглих м’язiв, але шкiра над утворенням рухлива. Якою має бути тактика лiкаря?

A.Пункцiйна бiопсiя

B.Ампутацiя

C.Вiдкрита бiопсiя

D.Сканування кiсток скелету

E.КТ черевної порожнини

62. Чоловiк 80 рокiв, ранiше нiколи не був госпiталiзований, надiйшов до хiрургiчного вiддiлення з ознаками та симптомами непрохiдностi тонкого кишечнику. Якi з наступних клiнiчних знахiдок будуть найбiльш ефективними у постановцi дiагнозу?

A.Наявнiсть "чаш"Клойберга на оглядовiй рентгенограмi

B.Аспiрат з шлунка кольору "кавової гущi"

C.Лейкоцитоз 40

D.рН- 7,5; 2- 50 мм рт.ст.

E.Утворення у тазу, що пальпується

63. Молодий чоловiк 18 рокiв доставлений до приймального вiддiлення пiсля ДТП. У свiдомостi, повнiстю орiєнтований, але свiдки повiдомляють про короткий перiод непритомностi пiсля травми. На знiмку черепа вiдзначається перелом лiвої скроневої кiстки. Пiсля рентгенографiї пацiєнт раптово непритомнiє i лiкар вiдзначає дилятацiю лiвої зiницi. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Епiдуральна гематома

B.Розрив вродженої аневризми

C.Гостра субдуральна гематома

D.Внутрiшньочеревна кровотеча

E.Розрив артерiовенозної мальформа-

цiї

64. У новонародженої дитини набряклi повiки, гiперемованi кон’юнктиви та невелика кiлькiсть прозорих видiлень з очей через 6 годин пiсля народження. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Хiмiчний кон’юнктивiт

B.Дакрiоцистит

C.Пневмококовий кон’юнктивiт

D.Гонококовий кон’юнктивiт

E.Хламiдiйний кон’юнктивiт

65. Новонароджена дитина пiсля пологiв загальмована, рухи повiльнi. Народилася з нормальною вагою вiд 4-ї вагiтностi у матерi 28 рокiв. Вагiтнiсть перебiгала без ускладнень, пологи швидкi, було застосовано мiсцеву анестезiю та в/в введення промедолу. Що з запропонованого слiд зробити для полiпшення стану новнародженого?

A.Ввести налоксон

B.Провести iнфузiю 10% розчину глюкози

C.Ввести вiтамiн К

D.Дослiджувати концентрацiю електролiтiв сироватки кровi

E.Запросити на консультацiю невропатолога

66. У дитини перiодично вiдзначається пiдвищення температури до 400 , набряклiсть суглобiв пальцiв. Скарги на бiль у верхнiй частинi груднини. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Ювенiльний ревматоїдниї артрит

B.Ревматизм

C.Токсичний синовiїт

D.Септичний артрит

E.Остеоартрит

67. У дитини, хворої на стафiлококову пневмонiю, раптово розвинулося тахiпное, дихання поверхневе. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз, що потребує негайних заходiв?

A.Напружений пневмоторакс

B.Формування пневмоцеле

C.Прогресування пневмонiї

D.Напад страху

E.Плевральний випiт

68. Дитина 7 рокiв доставлена до приймального вiддiлення. Протягом 3 годин у неї температура 39, 50 та бiль у горлi. Дитина налякана, дихання за типом помiрного iнспiраторного стридору. Що слiд зробити негайно?