Скачиваний:
338
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
198.48 Кб
Скачать

Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»

«Затверджено»

на засіданні кафедри пропедевтики терапевтичної стоматології

Завідувач кафедри

професор _____ Ковальов Є.В. «____» __________20___ р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Терапевтична стоматологія

Модуль № 1

«Методи обстеження стоматологічного хворого.

 

Ураження твердих тканин зубів»

Змістовний модуль

«Карієс та некаріозні ураження зубів»

№ 2

 

Тема заняття 26

«Профілактика карієсу. Значення індивідуальної та

 

суспільної профілактики. Засоби профілактики.

 

Організація профілактики карієсу зубів вагітних,

 

призовників, робітників окремих виробництв. Оцінка

 

ефективності.»

Курс

ІІІ

Факультет

Стоматологічний

Полтава – 20___

Тема: Профілактика карієсу. Значення індивідуальної та суспільної профілактики. Засоби профілактики. Організація профілактики карієсу зубів вагітних, призовників, робітників окремих виробництв. Оцінка ефективності.

(2 години)

I. Актуальність теми

Клінічна практика і наукові дослідження свідчать, що поширеність карієсу в деяких країнах досягає 80%. Статистичні дані, опубліковані в країнах північної Європи, свідчать про те, що ріст цього захворювання продовжується. Зовсім очевидно, що ріст стоматологічних захворювань, їхнє попередження, лікування і профілактика складає саму актуальну проблему сучасної медицини.

Профілактика – це система соціальних медичних, гігієнічних мір, спрямованих на запобігання захворювань шляхом усунення причин і умов їхнього виникнення і розвитку, а також на підвищення стійкості організму до впливу несприятливих факторів навколишнього природного, виробничого побутового середовища, здатних викликати патологічні зміни.

II. Навчальні цілі заняття.

Ознайомитися зі способами оздоровлення організму: організацією повноцінного харчування – обмеження прийому вуглеводів, прийому твердої їжі, організацією режиму праці і відпочинку (α=I).

Знати : α= II

-методи раціональної гігієни порожнини рота;

-способи підвищення слиновиділення;

-необхідність і найбільш раціональні терміни усунення зубощелепних деформацій.

Уміти : α =III.

-правильно проводити видалення зубних відкладень;

-навчити пацієнтів правильній методиці чищення зубів.

Опанувати:

-методикою проведення ремтерапії;

-технікою закриття фісур і сліпих ямок;

-технікою обробки зубів фтористими препаратами.

3.Матеріали до аудиторної самостійної роботи.

3.1.Базові знання, уміння, навики, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).

Дисципліна

Знати

 

Уміти

 

п/п

 

 

 

 

 

1.

Фізіологія

Фізіологія травлення.

Скласти раціональний

 

 

 

 

режим життя, харчування

2.

Гігієна

Раціональний

раціон

Скласти

раціон

 

 

харчування,

 

харчування, що

містить

 

 

утримуючий

необхідні

необхідну

кількість

 

 

компоненти.

 

головних компонентів.

3.

Фармаколо-

Склад і дозування вітамінів,

Призначити

необхідні

 

гія

необхідних для

підвищення

вітаміни для

одержання

 

 

резистентності

емалі.

протикарієсного ефекту.

 

 

Механізм дії препаратів фтору

Застосувати

препарати

 

 

на тверді тканини зуба.

кальцію,

фосфору

для

 

 

 

 

одержання

 

 

 

4.

Профілакти-

Гігієнічні засоби для доглядом

протикарієсного ефекту.

Правильно

чистити

зуби

 

ка

за порожниною рота.

за допомогою зубних

 

стомат.

 

 

щіток з

використанням

 

захворювань

 

 

зубних паст, порошків,

 

 

 

 

еліксирів.

 

 

 

3.2. Тези змісту теми.

Виходячи із сучасного представлення про причини виникнення карієсу зубів, його попередження може бути здійснено комплексом мір, спрямованих, з одного боку, на усунення карієсогенної ситуації в порожнині рота, а з іншого боку - на підвищення резистентності тканин зубів.

До мір усунення карієсогенної ситуації відносяться: оздоровлення організму; обмеження прийому вуглеводів; режим харчування; прийом твердої їжі; гігієна порожнини рота; поліпшення слиновиділення; усунення зубощелепних деформацій; закриття фісур і сліпих ямок зуба.

Існують наступні способи підвищення резистентності емалі зуба: правильна закладка і розвиток тканин зуба; повноцінне дозрівання емалі; ремінералізуюча терапія; застосування фторпрепаратів (загальної і місцевої дії).

Профілактику карієсу варто починати з внутрішньоутробного розвитку плоду і продовжувати протягом усього життя людини. У зв'язку з тим, що розвиток плоду в великій мірі залежить від стану вагітної, першим етапом профілактики карієсу є турбота про здоров'я майбутньої матері (раціональний режим життя, збалансоване харчування, попередження загальносоматичних захворювань, а при виникненні їх – раннє і активне лікування. Харчування вагітної повинне включати різноманітний асортимент білків (у першу чергу рослинного походження), вуглеводів, жирів. Значна частина зазначених речовин повинна бути легкозасвоюваною (молоко, сир, вершкова олія). Споживані продукти повинні містити також у достатній кількості мінеральні компоненти і вітаміни. Важливим є оптимальний вміст мікроелемента фтору в питній воді (близько 1 мг/л).

Після народження дитини створення повноцінних структур тканин залежить від стану його здоров'я – насамперед вплив загальносоматичних захворювань. Необхідне надходження в організм необхідних живильних речовин. Незамінним для вигодовування завжди буде материнське молоко, що містить оптимальний набір необхідних живильних речовин, а також

біологічно активних компонентів – гормонів, антитіл, вітамінів, мікроелементів.

Цей комплекс речовин при досить тривалому вигодовуванні забезпечує дитині в ранній період розвитку пасивний імунітет.

У шкільному віці відбувається зміна молочних зубів на постійні, а надалі заміна, дозрівання (додаткова мінералізація) емалі до 15 – 17 років. Це необхідно враховувати при визначенні оптимального харчового раціону школяра. Необхідно в раціон харчування включати достатню кількість фруктів, багатих вітамінами і мінеральними солями. Хлібобулочні вироби, крупи, макаронні вироби не повинні перевищувати норми, що рекомендуються.

Винятково важливе значення має і режим харчування. Визначене число прийомів їжі протягом доби і виключення вживання солодощів в інтервалах між ними значно зменшують можливість розвитку карієсу.

Значну роль у профілактиці карієсу зубів відіграє попередження й усунення розвинених зубощелепних деформацій. Ортодонтичне лікування, спрямоване на нормалізацію кризи, усунення скупченості зубів, зменшення виникнення карієсу.

З численних мікроелементів, що надходять в організм людини з харчовими продуктами і питною водою, найбільшою протикарієсною дією відрізняється фтор. Найефективніший вплив фтору спостерігається при оптимальному його надходженні в організм у період розвитку мінералізації і наступного дозрівання емалі зубів. Найпоширенішим методом профілактики карієсу зубів у наш час є штучне фторування питної води (до концентрації 1 мг/л), що забезпечує зниження захворюваності карієсом на 30 – 50%. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала застосовувати метод фторування у всіх країнах. Механізм протикарієсної дії фтору пояснюється в першу чергу утворенням в емалі резистентних структур, стійких до дії кислот за рахунок перетворення гідроксиапатита у фторапатит при заміщенні гідроксильної групи (ВІН-) на фтор (F -). Поряд з цим ряд авторів наводять дані, що фтор безпосередньо впливає на зубний наліт, придушуючи кислотоутворення мікроорганізмами зубного нальоту. В умовах, коли не має можливості зробити фторування питної води чи окремих продуктів харчування (молока, солі й ін.), фтор може бути введений в організм у вигляді таблеток з розрахунку оптимального щоденного надходження в кількості 1,2 – 1,6 мг. Протикарієсний ефект від застосування таблеток фториду натрію залежить від віку, з якого починається прийом, а також від тривалості і регулярності (не менш 250 днів на рік) їхнього вживання. Таблетки варто призначати з 2 років і продовжувати їхній прийом до 14 років.

Щоденне протягом 2,5 років уживання таблеток, що містять 2,2 мг фториду натрію, знижує інтенсивність карієсу на постійних зубах у 7 – 8 річних дітей у середньому на 57%. Поряд із введенням фтору всередину, резистентність емалі зуба до карієсу може бути підвищена шляхом місцевого застосування фтору. Його можна застосовувати у вигляді аплікації розчинів,

полоскань, покриття зубів лаком, чищення зубів фторвміщуючими пастами, гелями.

Перспективним є підвищення резистентності зубних тканин шляхом обробки їх ремінералізуючими розчинами, основними компонентами яких є кальцій і фосфат. Поширення одержала аплікаційна ремінералізуюча терапія з застосуванням 10% розчину глюконату в сполученні з 2% розчином фториду натрію. На початку поверхню зуба очищають зубною щіткою з будь-якою гігієнічною зубною пастою, а потім промивають ватяним тампоном, зволоженим розчином перекису водню. Після цього поверхні ізольованих від слини зубів висушують струменем теплого повітря і на 15-20 хв. Накладають тампон, зволожений 10% розчином глюконату кальцію. Потім на 1 – 2 хв. наносять тампон, змочений 2% розчином фториду натрію. Дана процедура проводиться тричі (через день) кожні півроку, знижуючи приріст карієсу зубів на 24% і більш.

Профілактична обробка ремодентом проводиться за наступною методикою: проводимо чищення зубів гігієнічною пастою, зуби ізолюють від слини і висушують струменем повітря. Після цього в кювети, виготовлені з пластмаси, поміщають ватяні тампони, рясно змочені 1 – 3 % розчином ремодента, потім наносять їх на зуби. Тривалість процедури 15 – 20 хв, повторна обробка проводиться через 2 – 3 дні. У рік здійснюється 3 – 4 подібних курси.

Клінічні спостереження показали, що трирічне застосування розчину ремодента у формі аплікацій забезпечує зниження захворюваності карієсом приблизно на 45%. Протикарієсною дією володіє зубна паста “Ремодент”. Механізм дії цієї пасти полягає в тому, що вона знижує індекс гігієни порожнини рота і збільшує кислотну резистентність емалі зубів людини.

При призначенні профілактичних міроприємств для усунення карієсогенної ситуації велика увага приділяється режиму харчування. В.К. Леонтьев запропонував запровадити “культуру споживання вуглеводів”, суть якої зводиться до наступного: 1) не їсти солодкого на ніч; 2) не вживати солодке як останнє блюдо; 3) не їсти солодке між прийомами їжі.

У попередженні карієсу відіграє роль також прийом грубої їжі, яка має виражену очищувальну дію. Фрукти, овочі і грубу їжу необхідно рекомендувати всім, особливо дітям, тому що вона сприяє самоочищенню зубів і масажу пародонта.

Велика роль у профілактиці карієсу належить гігієні порожнини рота. За даними літератури, регулярне, контрольоване чищення зубів 2 рази в день протягом 2 років, знижує ураженість зубів у 2 рази.

Необхідний рівень гігієнічних навичок і систематичний догляд за порожниною рота в дітей може бути забезпечений тільки при співдружності стоматологів, вихователів ясел і дитячих садів, вчителів і батьків. Особливої уваги вимагають діти з аномаліями прикусу, тому що скупченість зубів приводить до виникнення карієсу.

Для чищення зубів користаються щітками, пастами, порошками, еліксирами, розчинами для полоскань, зубочистками, зубними нитками (флосами).

Усі зубні пасти по призначенню можна розділити на дві групи: гігієнічні і лікувально-профілактичні. До останніх відносяться пасти “Лісова” і ”Хвойна”, до складу яких входить хлорофілокаротинова маса, а також паста “Бальзам”. Зубна паста “Перли” також є лікувально-профілактичною. За рахунок вмісту в ній солей кальцію і фосфору при контакті з поверхнею зуба паста чинить на емаль минералізуючу дію, обумовлюючи надходження

в неї іонів

кальцію і

фосфору. Протикарієсною дією володіють пасти

“Чебурашка” і “Фтородент”.

Зубні

порошки

в основному мають очищувальні властивості,

лікувально-профілактичної дії вони не мають, тому що введення в їхній склад лікувальних добавок є складним.

Зубні еліксири – рідкий засіб гігієни порожнини рота. Вони являють собою водяні чи спиртові розчини, що містять різного роду добавки: вітаміни, антисептики, дезодоранти.

Герметизація сліпих ямок і фісур на жувальній поверхні зубів є дійовим заходом по попередженню карієсу зубів. За даними ряду авторів таким способом забезпечується зниження приросту карієсу на 90 – 95 %. В основу цього методу профілактики покладений принцип виключення контакту вуглеводів і мікроорганізмів порожнини рота з емаллю фісур.

Найбільш придатними матеріалами для “загладжування” фісур є композиційні пломбувальні матеріали.

Вважають, що герметизація фісур при використанні евікрола і консайза є дієвою протягом 1 -2 років.

Здавна помічено, що при зниженні функцій слинних залоз, різко зростає інтенсивність карієсу в порожнині рота.

Прикладом може бути синдром С’єгрена, одним із проявів якого є ксеростомия, що виражається в розвитку квітучого карієсу.

Для стимуляції функції слинних залоз використовують дієтотерапію з підвищеним вмістом твердої, кислої, пряної їжі. Деякі лікувальні трави (оман, термопсис) мають властивість посилення слиновиділення. Готують відвар (1 столова ложка сухої трав'яної сировини на склянку води) і після 5 хвилинного нагрівання на водяній бані відціджують. Приймають по ¼ склянки, 3 рази в день протягом 2 – 3 місяців. З цією ж метою застосовують препарат бромгексин у таблетках по 0,004 -0,008 1–2 рази в день протягом 2- х тижнів.

Важливим заходом щодо попередження деструктивних процесів у зубному ряді є санація порожнини рота.

Основоположником стоматологічної санації є А.К. Лімберг, що у 90-х роках XIX століття виступив із пропозицією про двохразовий огляд дітей у рік і невідкладне пломбування виявлених каріозних зубів.

Усунення утворення порожнин у зубах попереджає розвиток у них ускладнень карієсу – пульпіту і периодонтиту, що викликають утворення

хронічних одонтогенних вогнищ, що впливають на хід багатьох патологічних процесів в організмі.

Виділяють три форми проведення санації порожнини рота:

1)індивідуальна чи санація порожнини рота при зверненні, передбачає лікування всіх захворювань порожнини рота в осіб, що самостійно звернулися в стоматологічну установу;

2)разова чи періодична, - повне лікування всіх захворювань порожнини рота в обмежених контингентів населення;

3)планова (лікувально-профілактична) – систематичне лікування стоматологічних захворювань в організованих групах населення, що знаходяться на диспансерному обслуговуванні.

У нашій країні в обов'язковому порядку проводиться планова лікувально-профілактична стоматологічна санація організованих дитячих колективів, дорослого населення з хронічними захворюваннями у робітників ряду промислових підприємств.

Розрізняють централізований і децентралізований методи санації. При централізованому методі огляди і санація порожнини рота

здійснюються в лукувально-профілактичних установах (районна, міська чи обласна поліклініки). При децентралізованому методі огляди і санація проводяться в лікувальних кабінетах, створених на підприємствах у школах. У навчальних установах (школах, ПТУ) з чисельністю 800 – 1200 учнів і більш створюються стаціонарні стоматологічні кабінети. Кожна школа закріплюється за визначеним стоматологом.

Існує і бригадний метод обслуговування, при якому в школу чи на підприємство виїжджає бригада в складі 2 – 3 лікарів, із сестрою і санітаркою й у більш короткі терміни проводить санацію порожнини рота.

Для надання стоматологічної допомоги населенню сільської місцевості і проведення санації використовуються пересувні кабінети в спеціально обладнаних автобусах.

Особливу увагу варто звернути на санацію порожнини рота у випускників шкіл, учнів профтехучилищ і допризовників.

Санація порожнини рота в осіб, що страждають хронічними захворюваннями, інвалідів Великої Вітчизняної війни й інвалідів праці здійснюється, як правило, у районних поліклініках. Санацію порожнини рота в робочих промислових підприємств проводять у стоматологічних кабінетах

чи

відділеннях, створених на

самих підприємствах чи

в районних

поліклініках.

 

 

 

Вагітні жінки знаходяться на диспансерному обліку в районних і

міських поліклініках за місцем

проживання. Згідно правил

нагляду за

вагітними, що до одержання обмінної карти, жінка повинна бути санована. Юнаки-допризовники сануються шкільними стоматологами, вони є на диспансерному обліку в медичних комісіях військкоматів, потрібно, щоб їхня

санація була закінчена до останньої приписної комісії.

3.3. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів

Основні задачі

Вказівка до задачі

п/п

 

 

 

Вивчити:

 

1.Показання до застосування Перелічити препарати, необхідні для ремінералізуючої терапії. ремінералізуючої терапії карієсу зубів.

2.

Основи

 

раціонального

Перелічити

необхідні

компоненти

 

харчування

з

метою

протикарієсної дієти

і

назвати

 

профілактика карієсу

 

кількість складових частин її.

 

 

3.

Вплив

фторпрепаратів

на

Назвати

 

склад,

концентрацію

 

тканини зуба і стану зубного

фторпрепаратів

для

профілактики

 

нальоту

 

 

 

 

карієсу

і

методику

їхнього

 

 

 

 

 

 

застосування

 

 

 

 

 

4.

Основи гігієнічного догляду за

Назвати

гігієнічні

засоби,

які

 

порожниною рота.

 

 

застосовуються

для

догляду

за

 

 

 

 

 

 

порожниною рота.

 

 

 

 

5.

Засоби,

 

що

підвищують

Перелічити

медикаментозні

засоби,

 

функцію слинних залоз.

 

що підвищують салівацію, розповісти

 

 

 

 

 

 

методику готування трав'яних відварів

 

 

 

 

 

 

для посилення салівації.

 

 

 

6.

Значення

 

зубощелепних

Перелічити

вплив

зубощелепних

 

деформацій

для

виникнення

аномалій

на

створення

карієсогенної

 

карієсогенної ситуації.

 

ситуації.

 

 

 

 

 

 

7.

Методику

 

 

проведення

Охарактеризувати

 

пломбувальні

 

“запечатування” фісур і сліпих

матеріали,

що

можуть

 

бути

 

ямок зубів.

 

 

 

використані для “запечатування”

 

 

 

 

 

 

фісур і сліпих ямок.

 

 

 

3.4. Матеріали для самоконтролю. А. Питання для самоконтролю:

1. Що таке профілактика карієсу зубів?

2. Які профілактичні міри спрямовані на усунення карієсогенної ситуації?

3.Які існують способи підвищення резистентності емалі зуба?

4.Міри, що підвищують здоров'я матері, як засіб первинної профілактики карієсу у дітей.

5.Значення раціонального харчування матері для формування зубних тканин у дітей?

6.Значення грудного вигодовування дитини для профілактики карієсу?

7.Значення обмеження вуглеводів у раціоні підлітків?

8.Значення попередження і лікування зубочелюстных аномалій у профілактиці карієсу зубів.

9.Значення фтору в профілактиці карієсу і можливості його застосування.

10.Можливості застосування препаратів кальцію і фосфору з метою профілактики карієсу.

11.Значення гігієни порожнини рота в профілактиці карієсу.

12.Засобу гігієни.

13.Методика чищення зубів.

14.Герметизація сліпих ямок і фісур.

15.Значення санації порожнини рота в профілактиці карієсу.

Б. Задачі для самоконтролю.

Типова задача № 1 (α = II)

У хворого А. був поставлений діагноз “Гострий початковий карієс 11 зуба”. Супутня патологія відсутня.

Які медикаментозні засоби можна використовувати для лікування?

Типова задача № 2 (α = II)

У хворої К. при профілактичному огляді виявлені значні м'які відкладення, кровоточивість ясен у фронтальній ділянці зубного ряду.

Які засоби гігієни варто застосувати для профілактики карієсу і захворювань пародонта?

Типова задача № 3 (α = II)

При профілактичному обстеженні школярів, у пацієнта В., 14 років, при зондуванні жувальної поверхні 36 визначаються глибокі фісури.

Як можна зробити “запечатування” фісур?

Тестова задача № 1 (α = II)

Назвіть принципи “культури споживання вуглеводів” по В.К. Леонтьєву.

Тестова задача № 2 (α = II)

Назвіть усі відомі Вам засоби гігієни, застосовувані для профілактики карієсу і захворювань пародонта.

Тестова задача № 3 (α = II)

Назвіть відомі Вам методи чищення зубів.

4. Матеріали для аудиторної самостійної роботи.

4.1. Перелік навчальних практичних задач, які необхідно виконати на практичному занятті:

-опанувати техніку ремтерапії карієсу.

-опанувати технікою фторування емалі

-провести “запечатування” фісур на жувальній поверхні молярів.

-провести зняття зубних відкладень з метою профілактики карієсу.

4.2.Професійні алгоритми щодо оволодіння навичками й уміннями:

 

 

Задача

 

 

Вказівки

 

 

 

Примітки

 

Провести

Очистити поверхню

коронки

Рекомендується

даний

ремтерапію зубів

зуба

зубною

щіткою з

курс проводити по 10-15

 

 

 

гігієнічною

пастою,

промити

процедур 4 рази в рік.

 

 

 

тампоном з перекисом водню,

 

 

 

 

 

 

 

висушити,

покласти

10%

 

 

 

 

 

 

 

розчин глюконату кальцію на

 

 

 

 

Провести

15-20 хв.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Після

аплікаційної

 

терапії

Дана

 

процедура

фторування емалі

ремінералізуючим

розчином

проводиться тричі (через

зуба

глюконату кальцію – через 1-

день) кожні півроку,

 

 

 

2 хвилини на поверхню емалі

знижуючи

приріст

 

 

 

наносять

тампон,

змочений

карієсу зубів на 24% і

Провести

2% розчином фториду натрію

більш.

 

 

 

Фісури

 

 

зуба

 

ретельно

Герметизація

сліпих

“запечатування”

висушують

 

струменем

ямок

і

фісур

на

фісур

повітря,

обробляють рідиною

жувальній

поверхні

 

 

 

для травлення протягом 30-40

премолярів

забезпечує

 

 

 

сек.,

 

 

 

промивають

зниження

приросту

 

 

 

дистильованою водою і знову

карієсу на 90 – 95%

 

 

 

ретельно

висушують.

Потім

 

 

 

 

 

 

 

фісури

 

заповнюють

рідкою

 

 

 

 

 

 

 

фазою

 

 

композитного

 

 

 

 

 

 

 

матеріалу.

Після

затвердіння

 

 

 

 

 

 

 

матеріалу шліфують матеріал

 

 

 

 

 

 

 

на жувальній поверхні.

 

 

 

 

 

 

V. Матеріали

методичного забезпечення самопідготовки студентів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

п/п

 

Навчальні задачі

 

 

 

 

 

Вказівка до задачі

 

 

 

 

Вивчити :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

Показання

до

Перелічити переваги застосування ремтерапії з

 

 

застосування

 

 

метою профілактики карієсу.

 

 

 

 

 

ремінералізуючої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

терапії в профілактиці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

карієсу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

Застосування

 

 

В умовах, коли не представляється можливим

Соседние файлы в папке Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів 3 курсу