Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Перепели.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
91.91 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Вінницький національний аграрний університет

Реферат

на тему:

«Історія фашизму в Європі»

Виконав:студент 41-Т групи

Штонда М.В.

Перевірила: Богатчук С.С.

Вінниця 2016

ЗМІСТ

ВСТУП 3

    1. Історія фашизму 5

    2. Фашизм в різних країнах Європи 7

Висновок 20

Вступ

Майже всі сьогодні усвідомлюють недостатність і неповноту всіх раніше існуючих визначень "фашизму". Це поняття трактується часто або занадто широко (і часом взагалі як синонім всього "поганого"), або занадто вузько (як локальний політико-ідеологічний феномен Італії 1919-1945років). Ліві дослідники прагнуть змістити феномен фашизму вправо (сталінське визначення фашизму як прояви буржуазного імперіалізму дуже характерно у цьому сенсі).

Консерватори, навпаки, вказують на революційний, його соціальний аспект. Самі спадкоємці цієї ідеології,які сьогодні, втім, перебувають у переважній меншості, найчастіше НЕ вдадуться в політологічний аналіз і беруть фашизм як щось цілісне і самодостатнє, не праве і не ліве. У цьому контексті будь-яка спроба точної та об'єктивної класифікації фашизму, холодний і документований аналіз, вільний від політичних симпатій чи антипатій, безумовно,являє собою виключення.

До цього розряду відноситься дослідження німецького історика Арміна Меллера, автора сотень статей та унікальної книги "Консервативна Революція в Німеччині 1918-1932", яка увійшла до розряду класичних праць з політології відразу ж після її появи. Меллер в брошурі "Фашистський" стиль "запропонував свою модель розуміння фашизму,об'єктивну і відсторонену. Сьогодні ця модель прийнята в більшості академічних кіл Європи. Виділимо найбільш важливі аспекти роботи Арміна Меллера, щоб наблизитися до розуміння того, що ж таке фашизм як явище. По-перше, фашизм як такий варто відрізняти від тоталітаризму в чистому вигляді, так як фашизму властивий швидше індивідуалізм, персоналізм, а не диктатура бюрократичних інститутів, підкоряють собі волю конкретної особистості. На відміну від класичного тоталітаризму фашизм персоналітичний.

По-друге, фашизм не тотожний націонал-соціалізму як ідеології, а не тільки як німецької політичної реальності 1933-1945 року. Тут основна відмінність полягає в тому, що націонал-соціалізм завжди робить основний акцент на нації, народу, раси або суспільстві, тобто на колективному суб'єкті, (що може призводити до тоталітаризму, а може і не призводити). Націонал-соціалізм передбачає інтенсивне і планомірне національне будівництво, що здійснюється в рамках колективної суворої дисципліни. Фашизм, навпаки, тяжіє до авангардних і стрімких рішень, до індивідуальним героїзму і нічим не обмеженого пошуку. В естетицінаціонал-соціалізм тяжіє до поєднання романтизму і класицизму, тоді як фашизм нерозривно пов'язаний з авангардом та модернізмом. По-третє, фашизм гранично далекий від класичного консерватизму, так як фашистський пафос полягає, перш за все, в революційному поваленні звичних норм. Самі фашисти завжди розглядали свій рух як паралельне комунізму, тобто як революційне, оновлюються, що перетворює дія, спрямована проти старих суспільно-політичних і соціальних форм, проти "реакції".