Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_obschaya_chast_grazhdanskogo_prava.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
552.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ В.Н. КАРАЗІНА

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

Цивільне право (загальна частина)

Навчально-методичний комплекс

Напрям підготовки: 0601 «Право»

Спеціальність 7.06.0101 «Правознавство»

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Харків

2015

УДК 347.1(075.8)

ББК 67.404я73

Ц 58

Цивільне право (загальна частина) : Навчально-методичний комплекс / Укладачі: д.ю.н. Венедіктова І. В., к.ю.н. Устименко О. А. – Х.: ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2015.

У навчально-методичному комплексі надано стислий зміст програми курсу; запропоновано список рекомендованої літератури; наведено перелік теоретичних питань, практичних завдань та додаткової літератури до кожного семінарського заняття.

© Харківський національний

університет імені В.Н. Каразіна, 2015

ВСТУП

Останні десятиріччя утверджуються та динамічно розвиваються приватноправові напрямки, скеровані на вдосконалення регулювання діяльності відповідних суб’єктів правовідносин. Виходячи з вищезазначеного, у сучасних умовах актуального значення набуває професійна підготовка фахівців в галузі правознавства, одним із важливих аспектів якої є вивчення положень цивільного права. Цивільне право є самостійною галуззю права, його нормами врегулюється значна частина різноманітних аспектів повсякденного життя – соціальних, побутових, моральних тощо. Сукупність правових норм, які можуть бути застосовані при регулюванні будь-яких особистих немайнових та майнових відносин, що уособлюють предмет цивільного права, складають загальною частину цивільного права.

Метою навчальної дисципліни «Цивільне право (загальна частина)» є оволодіння студентами основними теоретичними аспектами правового регулювання особистих немайнових та майнових правовідносин, практичними навичками та вміннями при вирішенні правових спорів між суб’єктами цивільних правовідносин.

Завданням навчальної дисципліни «Цивільне право (загальна частина)» є:

  • засвоєння студентами понятійного апарату цивільного права та формування навичок застосування його практичній діяльності

  • опрацювання студентами нормативно-правової бази, що рекомендується

  • ознайомлення студентів із судовою практикою застосування норм цивільного права

  • формування навичок тлумачення цивільного законодавства при застосуванні його у судовій практиці.

Для вивчення дисципліни «Цивільне право (загальна частина)» необхідно спиратися на знання, отримані під час вивчення попередніх навчальних курсів, у тому числі таких як «Римське приватне право», «Теорія держави і права» та «Правознавство».

Навчальна дисципліна «Цивільне право (загальна частина)» вивчається студентами юридичного факультету денної форми навчання на другому курсі упродовж третього та четвертого семестрів. Дисципліна поділена на 4 змістових модулі, кожен з яких об’єднує лекційні, семінарські заняття, самостійну роботу та виконання модульної контрольної роботи.

Навчання проводиться у формі лекційних, практичних занять та самостійної роботи студентів.

Лекційні заняття проводяться за основними темами курсу, в ході їх проведення висвітлюються ключові теоретичні питання відповідної теми та їх практичне застосування.

Практичні заняття проводяться за основними темами, розглянутими на лекційних заняттях. До практичного заняття студенти готуються позааудиорно. Заняття проводяться у формі перевірки засвоєння студентами теоретичних положень відповідної теми, вирішення ними практичних завдань, проведення колоквіумів, модульних контрольних робіт та інші форми контролю. Практичні завдання є теоретичною конструкцією певного правого питання або спору, що виникає у життєвих реаліях. Завдання повинні вирішуватись письмово (рукописним текстом) в окремому зошиті.

Самостійна робота передбачається як форма навчання, що має на меті розширене дослідження питань, винесених на розгляд на лекційних заняттях, а також позааудиторне опрацювання питань, які не були висвітлені на лекційних та семінарських заняттях.

У результаті вивчення даного курсу студент повинен

знати: понятійний апарат, систему, принципи та функції цивільного права України, основні особливості формування цивільних особистих немайнових і майнових правовідносин.

вміти: аналізувати та застосовувати чинне законодавство; вирішувати проблемні правові ситуації на основі аналізу норм законодавства та судової практики; вирішувати завдання щодо відповідної класифікації правових ситуацій.

Перевірка засвоєних знань, набутих навичок і вмінь студентів відбувається у формі поточного, модульного та підсумкового контролю.

Поточний контроль передбачає підготовку та участь у практичних заняттях та роботу в аудиторії під час лекційних занять.

Модульний контроль здійснюється шляхом виконання письмової роботи за результатами вивчення відповідного обсягу знань (двічі на семестр).

Примітка. Примірна конструкція вирішення практичного завдання

При вирішенні практичного завдання студент повинен:

  • опрацювати теоретичні питання до відповідної теми з урахуванням положень нормативно-правових актів та рекомендованої літератури

  • ретельно розібрати умову практичного завдання

  • підготувати та опрацювати нормативно-правові акти які регулюють питання, наведені у практичному завданні

  • письмово (рукописним текстом) викласти рішення завдання в окремому зошиті, уникаючи зайвої деталізації або надмірно стислого вирішення

Тема:«…….»

Задача№ ….

Відповідно до умови завдання, …..стисле конкретизоване викладення умови…

Вважаю, що…….перший наведений у завданні факт або спірна ситуація] має бути вирішене/врегульовано наступним чином: відповідно до положень …..вказівка на нормативно-правовий акт з обов’язковим зазначенням дати його прийняття та номеру відповідної статті, абзацу, пункту абощо….

Далі,…….аналогічний алгоритм розв’язання другої та наступних наведених у завданні фактів або спірних ситуацій]…..

Отже………….підсумковий стислий конкретизований висновок вирішення практичного завдання].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]