Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_gidrologia_s_nomerami_stranits.docx
Скачиваний:
663
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
18.76 Mб
Скачать

Температурна класифікація озер

За температурним режимомабо за класифікацією ще Ф. А. Фореля усі прісноводні водойми світу поділяють на три групи:

  • Полярні (або холодні)– температура поверхневого шару протя

гом року нижче 4 ° з переважанням зворотної температурної стратифікації, значною тривалістю льодового покриву. Річна амплітуда коливання температур незначна. До цієї групи належать озера півночі Канади, півночі Сибіру тощо.

  • Тропічні (або теплі)– температура води в поверхневому шарі

протягом усього року вище 4 °С і з переважанням прямої температурної стратифікації. Річні амплітуди коливання температури незначні. Ці озера розташовані в тропічній та субтропічній зонах. До озер цієї групи належать Східно-Африканські, зокрема Танганьїка і Вікторія, Женевське.

  • Озера в умовах помірного клімату– із температурою поверхне

вих вод вище 4 °С і з прямою температурною стратифікацією влітку та з температурою нижче 4 °С і зворотною температурною стратифікацією взимку. Температура води в глибинних шарах близька до 4 °С. Характерна наявність весняної та осінньої гомотермії. Значні річні амплітуди коливання температури. До цього типу належать озера помірної зони Європи, Азії, Північної Америки.

Д. Хатчисон, врахувавши характер вертикальної густинної циркуляції у водоймі, обумовленій нагріванням або охолодженням вод, дещо удосконалив термічну класифікацію Фореля. Він виділив озера:аміктичні, які перебувають увесь рік під льодом, по вертикалі ніколи не перемішуються;голоміктичні, піддані вертикальному перемішуванню до самого дна;мероміктичні, в яких через значну різницю в щільності поверхневих і глибинних шарів, викликаних різницею їх мінералізації, перемішування охоплює лише верхній шар.Голоміктичні озера поділяються на мономіктичні і диміктичні.Мономіктичні озера перемішуються по вертикалі лише один раз за рік: або влітку (це теплі озера за класифікацією Фореля), або взимку (холодні озера).Диміктичніозера перемішуються два рази за рік – навесні і восени; це озера помірного клімату за класифікацією Фореля.

5.7. Льодовий режим озер

Озера за характером льодового режиму залежно від кліматичних умов поділяють на чотири групи:

1) озера, які не мають льодових явищ;

2) із нестійким льодоставом;

3) із стійким льодоставом узимку;

4) із льодоставом протягом року.

В озері зі стійким льодоставом виділяють три характерні періоди льодового режиму: замерзання(осінні льодові явища),льодостав, скресання(весняні льодові явища).

Замерзання озер. Восени при охолодженні поверхневих шарів води до 0 ºС в озерах утворюється лід. У тиху погоду малі озера за одну ніч можуть вкритися тонким шаром льоду, який переходить у сталий льодостав. Основні льодові утворення на озері такі, як і на річках. Осінні льодові явища починаються найбільш швидко в прибережних районах озера. На відмілинах біля берега виникаютьзабережні. На великих озерах ці льодові утворення називаютьприпаєм. Утворенню забережнів і припаю перешкоджає хвилювання. Одночасно у відкритій частині з’являєтьсясало.

Озерний лід має шарувату будову. Безпосередньо на поверхні води лежить прозорий водний кристалічний лід, на якому у випадку виходу води по тріщинах утворюється малопрозорийводно-сніговий лід(наслуз). Під час підтавання та подальшого змерзання снігу, що лежить на льоду, формуєтьсясніговий лід.

Льодостав явище утворення нерухомого шару льоду на озері. Товщина льоду в озерах наростає внаслідок зміни співвідношення теплового балансу на межі вода – нижня поверхня льоду. В перші дні льодоставу лід тонкий і пропускає витрату тепла, яка перевищує надходження тепла з водної товщі. В цей період (2–3 декади) товщина льоду інтенсивно наростає, а далі сповільнюється або зовсім припиняється. За наявності снігу лід наростає повільніше, але разом з тим сніг сприяє наростанню льоду зверху – замерзання снігу.

Льодостав поширений на всій території України. Тривалість льодоставу і товщина криги мають значні відмінності і залежать від температури повітря і швидкості течії. На півночі і північному сході України льодостав утворюється на початку грудня, на півдні – наприкінці грудня або на початку січня. Максимальна товщина криги звичайно спостерігається у лютому.

Скресання озер. Озера скресають під впливом припливу тепла з атмосфери, дії вітру та коливання рівнів води. При настанні позитивних температур повітря на поверхні льоду починає танути сніг. Структура льоду змінюється, він стає пористим, крихким, легко розбивається на окремі крижини. Під дією власної ваги і дії вітру лід кришиться, танення його прискорюється.

Оскільки лід на озерах сходить пізніше, ніж на річках, то на річці, яка витікає з озера можна спостерігати два льодоходи: «річковий» і «озерний».

Між скресанням та повним очищенням великих озер від льоду минає значний проміжок час, який залежить від метеорологічних умов даного року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]