Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_gidrologia_s_nomerami_stranits.docx
Скачиваний:
663
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
18.76 Mб
Скачать

6.1. Типи водосховищ

Залежно від природних умов і способу утворення водосховища поділяються на декілька типів (рис. 21).

1. За морфологією ложа водосховища(згідно з К. К. Едельштейну) бувають:

а) долинні– водосховища, ложем яких є частина річкової долини. Для них характерна наявність похилу дна і збільшення глибин від верхньої частини водойми до греблі. Вони поділяються на:

руслові– в межах русла та низької заплави річки;

заплавно-долинні– затопленні русла, висока заплава, а інколи й надзаплавна тераса;

б) улоговинні– водосховища, що розташовані в западинах і пониззях місцевості і відгороджені від русла річки, моря, затоки, лиманів, лагун, а також у штучних кар’єрах (копанках, кар’єрах).

2. За способом заповнення водоюводосховища можуть бутизагатними (водосховища, які заповнюються водою водотоку, на якому вони розташовані) таналивними(коли вода до них подається з іншого водотоку або водойми).

3. За географічним положеннямводосховища бувають:

а) гірські– які створюють на гірських річках; вони вузькі, глибокі та мають напір до 300 м і більше (Нурецьке, Рогунське);

б) передгірські– висота напору 50–100 м (Красноярське, Братське);

в) рівнинні– широкі, мілкі, висота напору не більше 30 м (Куйбишевське, Волгоградське, Дніпровські водосховища);

г) приморські– в морських затоках, лиманах, лагунах із невеликим напором (опріснена водами Дунаю лагуна Сасик на західному узбережжі Чорного моря на Україні; водосховище Ейсселмер в Нідерландах, утворене в результаті відділення від Північного моря затоки Зейдер-Зе та його опріснення водами Рейну.

4. За місцем у річковому басейніводосховища поділяють наверховітанизові. Система водосховищ на річці – каскад.

За ступенем регулювання річкового стокуводосховища можуть бутибагаторічного, сезонного, тижневого, добовогорегулювання.

Рис. 21. Основні типи водосховищ:

а – долинне загатне; б – улоговинне загатне; в – улоговинне наливне; г – улоговинне наливне при гідроакумулюючій електростанції; д – долинне загатне в естуарії при припливній електростанції; е – улоговинне загатне в опрісненій морській затоці;

1 – річка; 2 – загата; 3 – берегова зона озера, затоплена при підпорі; 4 – канали підвідні й відвідні; 5 – водоводи; 6 – напрям течії; 7 – дзеркало водосховища

6.2. Основні характеристики водосховищ

Основними морфометричними характеристиками водосховищ є: площа їхньої поверхні та об’єм. Улоговинні водосховища мають округлу форму, долинні – витягнену.

Водосховище розраховується на накопичення певного об’єму води в період заповнення. Підвищення рівня води до оптимальної величини (наприкінці заповнення) називають нормальним підпірним рівнем (НПР). Під час водопілля та високих паводків може спостерігатися перевищення НПР на 0,5–1 м і такий рівень називають –форсованим підпірним рівнем (ФПР).Гранично можливе зниження рівня води у водосховищі є досяганнярівня мертвого об’єму (РМО) (рис. 22).

Об’єм водосховища, що знаходиться нижче РМО називається мертвим об’ємом (МО). Об’єм водосховища, що знаходиться між НПР та РМО, називаєтьсякорисним об’ємом (КО).Сума корисного та мертвого об’ємів водосховищ –повний об’єм (ПО) або ємність водосховища. Об’єм води, що розташований між НПР і ФПР, –резервним об’ємом води (РО).

Рис. 22. Характеристики водосховища

У межах водосховища виділяють кілька зон. Глибоководна (нижня) зонапідходить безпосередньо до греблі. Далі йдепроміжна (середня) зона, котра може бути глибоководною (при НПР) або мілководною залежно від рівня води.Верхня (мілководна) зоназаймає значну частину рівнинних водосховищ. У місці впадіння річки знаходиться зона змінного підпору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]