Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_gidrologia_s_nomerami_stranits.docx
Скачиваний:
663
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
18.76 Mб
Скачать

7.5. Термічний режим боліт

Термічний режим торф’яних боліт визначається не тільки кліматичними факторами, але залежить і від водно-теплових властивостей торфу та мінеральних ґрунтів. Особливо велику роль відіграє теплоємність і теплопровідність торфу, які, у свою чергу, залежать від об’ємного співвідношення органічної речовини, води і повітря в торф’яному відкладі. Чим більший уміст води у торфі, тим більша його теплоємність і тим повільніше він нагрівається й охолоджується.

З глибиною коливання температури торф’яного відкладу зменшуються. В умовах помірного клімату добовий хід температури в діяльному шарі торфового болота помітний лише до глибини 15–25 см, а сезонні коливання температури – до глибини 3,0–3,5 м. На глибинах, що перевищують 35–40 см і 4–5 м, відповідно добові та сезонні зміни температури зазвичай відсутні.

Величини добових і сезонних коливань температури в торф’яному болоті менші, ніж у мінеральному ґрунті, і зменшуються зі збільшенням вологості ґрунту. Безпосередньо на поверхні болота добові коливання температури значні внаслідок малої передачі тепла на глибину, що сприяє підвищенню випаровування в денні години і раннім осіннім заморозкам у нічні години.

Замерзання боліт в умовах холодного та помірного клімату настає через 15–17 днів після переходу температури повітря через нуль, тобто пізніше невеликих озер і річок. Болота перехідного типу починають замерзати одночасно із замерзанням мінеральних ґрунтів, а сфагнові болота – пізніше. Глибина промерзання торфоболотної маси – 19–42 см. Максимальна глибина промерзання торф’яників – до 60–65 см.

Відтавання боліт залежить від кліматичних умов, товщини мерзлого ґрунту, товщини снігового покриву, і тому його строки різні в різних болотних мікроландшафтах.

7.6. Вплив боліт на стік річок. Практичне значення боліт і їх вивчення

Вплив боліт на стік річок неоднозначний. У зоні достатнього та надмірного зволоження болота практично не впливають на норму річного стоку і знижують максимальний стік річок. У районах недостатнього зволоження річковий стік за наявністю болотних масивів зменшується порівняно з незаболоченими водозборами. Болотні масиви, де значні площі, зайняті озерами та мікроозерами, сприяють регулюванню стоку річок.

Вивчення боліт з метою їх освоєння проводять багато науково-дослідних інститутів, болотних станцій та інших установ. Однак болота вивчені ще недостатньо. При вивченні боліт застосовують стаціонарні та експедиційні методи дослідження з використанням аерофотозйомки.

Осушенняболіт полягає в штучному зниженні рівня ґрунтових вод на болотах, що приводить до зміни співвідношення елементів водного балансу та перерозподілу стоку. Усього в Україні споруджено близько 60 осушувальних систем, які охоплюють площу в 3,2 млн га.

Крім того, болота містять великий запас теплової енергії у вигляді торфової маси (електростанції Шатурська, Каширська та ін. – Росія). Торф також широко застосовується в хімічній промисловості (із нього виробляють бітум, аміак тощо), сільському господарстві (як добриво), будівництві.

Контрольні питання

1. Що називається болотом?

2. Якого походження бувають болота?

3. Типи боліт. Які особливості їхньої будови, морфології та гідрографії?

4. Які є методи дослідження боліт?

5. Що розуміють під водним балансом боліт?

6. Що таке діяльний та інертний шари боліт?

7. Чим характеризується термічний режим боліт?

8. Як відбувається рух води в болотах?

9. Де поширені болота? Яка заболоченість окремих регіонів земної кулі?

10. Дайте визначення осушення боліт.

11. Як болота впливають на стік річок?

12. Народногосподарське значення боліт.

Список рекомендованої літератури:

  1. Богословский Б. Б., Общая гидрология /Б. Б. Богословсий, А. А.

Самохин, Д. П. Соколов. – Л. : Гидрометеоиздат, 1984. – 356 с.

  1. Гидрология: Учебник для вузов/ Михайлов В. Н., Добровольский

А. Д., Добролюбов С.А.– М.: Высш. школа,2005. –463 с.: ил.

  1. Загальна гідрологія: Підручник / С. С. Левківський, В. К.Хільчевський,

О. Г. Ободовський та ін. – К. : Фітосоціоцентр, 2000. – 264 с.

4. Кац Я. Я. Болота земного шара / Я. Я. Кац. – М. : Наука, 1971. – 295 с.

5. Справочник по водным ресурсам / Под ред. Б. И. Стрельца. – К. : Урожай, 1987.

6. Чеботарев А. И. Общая гидрология / А. И. Чеботарев. – Л. : Гидрометеоиздат, 1975. – 544 с.

Блок 8. ГІДРОЛОГІЯ ЛЬОДОВИКІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]