Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6121
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать
    1. Зарубіжне законодавство в галузі інформаційної безпеки

Законодавчий рівень інформаційної безпеки найбільше забезпечений у США, де нараховується близько 500 законодавчих актів.

Ключову роль грає “Закон про інформаційну безпеку” (Computer Security Act of 1987, Public Law 100-235 (H.R. 145), January 8, 1988). Його мета – реалізація мінімально достатніх дій щодо забезпечення безпеки інформації у федеральних комп’ютерних системах, без обмежень всього спектра можливих дій.

На початку Закону називається конкретний виконавець – Національний інститут стандартів і технологій (NІST), що відповідає за випуск стандартів і положень, спрямованих на захист від знищення і несанкціонованого доступу до інформації, а також від крадіжок і фальсифікацій, що здійснюються за допомогою комп’ютерів. Таким чином, увага приділяється як регламентації дій фахівців, так і підвищенню інформованості всього суспільства.

Згідно із Законом, всі оператори федеральних ІС, що містять конфіденційну інформацію, повинні сформувати плани забезпечення ІБ. Обов’язковим є періодичне навчаннявсього персоналу таких ІС. NІST, у свою чергу, зобов’язаний проводити дослідження природи і масштабу вразливих місць, виробляти економічно виправдані заходи захисту. Результати досліджень розраховані на застосування не тільки в державних системах, але й в приватному секторі.

Для захисту федеральних ІС рекомендується ширше застосовувати технологічні рішення, засновані на розробках приватного сектора. Крім того, пропонується оцінити можливості загальнодоступних зарубіжних розробок.

Вітається розробка правил безпеки, нейтральних стосовно конкретних технічних рішень, використання у федеральних ІС комерційних продуктів, які реалізують шифрувальні технології, що дозволяє зрештою сформувати інфраструктуру, яку можна розглядати як резервну для федеральних ІС.

У 2001 році був схвалений законопроект – Computer Security Enhancement Act of 2001 (H.R. 1259 RFS), який дозволив не загострювати більше увагу на криптографії в цілому, а зосередитися на одному з її найважливіших додатків – автентифікації, розглядаючи її за відпрацьованою на криптозасобах методикою.

Програма безпеки, що передбачає економічно виправдані захисні заходи і синхронізована з життєвим циклом ІС, згадується в законодавстві США неодноразово.

Звичайно, в законодавстві США є в достатній кількості і положення обмежувальної спрямованості, і директиви, що захищають інтереси таких відомств, як Міністерство оборони, ФБР і ЦРУ.

У законодавстві ФРН основним є “Закон про захист даних” (Federal Data Protection Act of December 20, 1990 (BGBl.I 1990 S.2954), amended by law of September 14, 1994 (BGBl. I S. 2325). Він цілком присвячений захисту персональних даних. Як і у всіх інших законах аналогічної спрямованості, в даному випадку встановлюється пріоритет інтересів національної безпеки над збереженням таємниці приватного життя. В іншому права особи захищені вельми ретельно. Наприклад, якщо співробітник фірми обробляє персональні дані на користь приватних компаній, він дає підписку про нерозголошення, яка діє і після переходу на іншу роботу.

Державні установи, що зберігають і обробляють персональні дані, несуть відповідальність за порушення таємниці приватного життя “суб’єкта даних”, як мовиться в Законі. У матеріальному виразі відповідальність обмежена верхньою межею в 250 тисяч німецьких марок.

У законодавстві Великобританіїє сімейство так званих добровільних стандартівBS 7799, що допомагають організаціям на практиці сформувати програми безпеки.

У сучасному світі глобальних мереж законодавча база повинна бути узгоджена з міжнародною практикою. В цьому плані повчальний приклад Аргентини.

  • В 1996 році в Аргентині був заарештований системний оператор електронної дошки оголошень. Йому ставилися в провину систематичні вторгнення в комп’ютерні системи ВМС США, НАСА, а також у комп’ютерні системи Бразилії, Чилі, Кореї, Мексики і Тайваню. Проте, його відпустили без офіційного висування звинувачень, оскільки за аргентинським законодавством вторгнення в комп’ютерні системи не вважається злочином.

Соседние файлы в папке Основи інформаційної безпеки