Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
18.26 Кб
Скачать

УМАНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ПАВЛА ТИЧИНИ

Інститут соціальної та економічної освіти

Економічний факультет

Кафедра загальної педагогіки,

педагогіки вищої школи та управління

ЗВІТ ПРО ПРОХОДЖЕННЯ

ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

студента ___________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по-батькові)

ІV курсу ___ групи економічного факультету

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини

Місце проходження практики: _________________________________

Термін проходження практики:_________________________________

Керівник практики: к.пед.н., доцент Кірдан О.Л.

(науковий ступінь, вчена звання, посада)

Умань − 20__

Перед початком практики, я прийняв участь у настановчій конференції, де познайомився із метою, завданнями, змістом практики, правилами і обов’язками студентів-практикантів, особливостями організації діяльності практикантів та вимогами до звітної документації.

Педагогічну практику проходив в Уманському навчально-виховному комплексі «загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 - колегіум»

У школі було створено всі умови для проходження практики.

Першим етапом у проходженні педагогічної практики було знайомство із школою та адміністрацією школу, вчителями. У ході бесіди ми були ознайомленні із системою навчально-виховної роботи школи, навчально-матеріальною базою школи; діяльністю педагогічного колективу та режимом роботи школи.

Після цього я познайомились з класом, на базі якого проходив практику. Я почав спостерігати за уроками цього класу, аналізувати особливості роботи в ньому та з деякими учнями особисто. У цей же час проводилися бесіди з учителем про особливості викладання економічних дисциплін в школі, познайомилась з планом роботи вчителя, конспектами уроків. На основі календарного планування вчителя та програмних вимог, був складений мій індивідуальний план роботи на час проходження педагогічної практики.

Протягом тижня я відвідував різні типи уроків проведені вчителем. Це дало мені можливість з’ясувати для себе стиль та манеру роботи вчителя, до якої звикли учні; подивитися, які форми роботи використовуються на уроках у цьому класі; яким методам та прийомам вчитель приділяє найбільше уваги та, нарешті, що проходять учні на даному етапі. Проаналізувавши роботу вчителя, я можу зробити такі висновки: клас сильний, і активний, тому весь час треба підтримувати їх увагу цікавими завданнями, чи проблемними питаннями; до кожного учня має бути індивідуальний підхід (кожен має свої власні особливості, які треба враховувати у процесі навчання); треба надавати більше можливості говорити та працювати учням.

Найчастіше вчитель використовує такі методи навчання як: евристична бесіда, пояснювальне слово вчителя, фронтальне опитування. На уроці використовуються такі форми роботи як: групова, індивідуальна, робота у парах.

Спостереження відвіданих уроків надало мені можливість більш якісно підготуватися до написання конспектів уроків та їх проведення, з урахуванням всіх особливостей класу та учнів.

Практика у школі допомогла виробити багато практичних умінь і нави­чок. Я навчився:

  • Проводити уроки різних типів;

  • використовувати різні методи і прийоми навчання;

  • перевіряти різні види робіт, оцінюва­ти та аналізувати їх;

  • виготовляти дидактичний матеріал для уроків.

При проведенні уроків з економіки підприємства у подачі нового матеріалу, в його закріпленні особли­вих труднощів не було.

Труднощами було:

  1. Не завжди міг підвести учнів до сприйняття наочності та організувати роботу з нею. Найчастіше наочність виконувала лише ілюстративну функцію, а не була важливим органічним елементом пари.

  2. Важко було встановлювати зв'язок уже вивченого учнями матеріалу з тим, що вивчається, а також показувати перспективу практичного його викорис­тання.

  3. Не завжди враховував психічний і фізичний стан дітей на уроці й намагалася утримувати увагу зауваженнями до класу.

Висновки:

Педагогічна практика:

1. Поглибив, закріпив знан­ня з фахових і психолого-педагогічних дисциплін, здобу­ті в університеті, та дав змогу застосувати їх на прак­тиці.

2. Виробив вміння проводити різні типи уроків, застосовувати різні методи й форми роботи, які ак­тивізують пізнавальну діяльність учнів.

3. Закріпив впевненість у правильності вибору професії й фаху, вдос­коналювати свої педагогічні здібності, розширювати свою ерудицію.

Соседние файлы в папке звіт для кірдан