Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Предмет: письмо

Затверджую:

Тема: Письмо великої букви Ю, складів, слів із нею, уроки навчання грамоти 1 клас

Мета: навчити писати велику літеру Ю; з’єднувати її з іншими буквами у словах; удосконалювати навички каліграфічного письма, вміння виконувати звуко-буквений аналіз слів; розвивати увагу, пам’ять, спостережливість; виховувати охайність, формувати позитивне ставлення до навчання.

Обладнання: фішки для звукових моделей слів, картки з друкованими і рукописними літерами, таблиця «Пиши правильно», робочий зошит.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань учнів

1. Звукові аналітико-синтетичні вправи 1) Читання складової таблиці.

юм

юл

юп

юр

ют

ню

цю

юш

юс

юд

юк

юг

лю

дю

юн

юш

юв

юч

юй

тю

зю

2) Читання слів.

2. Звуко-буквений аналіз 1) Відгадати загадку. Виконати звуко-буквений аналіз слова-від-гадки.

• Всім обід готує мама. Ось бере вона петрушку, Інші додає приправи — Будеш їсти смачну… (юшку).

2) Прочитати вірш.

ЮШКА Юра рибку упіймав, Гриць картоплі накопав. Петрик із кринички Витягнув водички. А маленька Юля Принесла цибулі, Кропу та петрушки — Зварить мама юшку. І. Січовик

— Хто допомагав мамі варити юшку? — Що робив кожний з них? — Виконайте звуко-буквений аналіз слова Юра.

— Згадайте імена людей, які б починалися з букви Ю. (Юра, Юля, Юнона, Юхим, Юстина)

III. Повідомлення теми і завдань уроку

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Показ зразка рукописної літери в сітці зошита

2. Аналіз графічної будови літери Ю — Велика літера Ю складається з чотирьох елементів: короткої прямої лінії, довгої прямої лінії, заокругленої внизу ліворуч, короткої горизонтальної лінії і великого овалу. — На що схожа велика літера Ю?

3. Засвоєння конфігурації літери 1) Показ написання літери на дошці з поясненням послідовності зображення елементів.

Алгоритм написання великої букви Ю

1. Починаємо писати вище середини відстані між верхньої рядковою та верхньою міжрядковою лініями 2. Ведемо коротку пряму похилу праворуч угору до верхньої міжрядкової лінії 3. Торкнувшись цієї лінії, не відриваючи руки, ведемо вниз на себе довгу пряму лінію до нижньої рядкової лінії 4. Заокруглюємо вліво 5. Закінчуємо писати близько середини робочого рядка 6. Від середини другого елемента трішки вище верхньої рядкової лінії зліва праворуч ведемо коротку горизонтальну лінію на відстань, що дорівнює половині робочого рядка 7. Відступивши від кінця другого елемента на ширину овалу, пишемо четвертий елемент 8. Починаємо трохи нижче верхньої міжрядкової лінії 9. Ведемо, заокруглюючи ліворуч угору 10. Торкаючись верхньої міжрядкової лінії, заокруглюємо ліворуч 11. Ведемо вниз на себе, теж заокруглюючи 12. Торкаючись нижньої рядкової лінії, заокруглюємо праворуч 13. Ведемо вгору до початку овалу

— Пишемо під рахунок раз, двa-і, три-і, і-чотири-і.

2) «Письмо» учнями в повітрі з орієнтацією на показ учителя (тричі). 3) Аналіз зразка літери.

4. Робота у зошиті 1) Обведення поданого у зошиті пунктирного зображення літери. 2) «Письмо» букви у повітрі «носиком». 3) Самостійне письмо трьох літер. Зіставлення написаних літер за зразком. Аналіз помилок. — Що не вдалося при написанні літери Ю? — Яка з написаних літер найкраща (найгірша)? — На що потрібно звернути увагу при подальшому написанні літери Ю?

5. Письмо другого рядка букви Ю. Письмо другої частини рядка під рахунок: раз, два-і, три-і, і-чотири-і

Фізкультхвилинка

6. Письмо слів, речень з буквою Ю — Про кого йдеться в цьому вірші? — Ким діти доводяться одне одному? — Як звуть братика? Сестричку?

• Письмо слів Юля, Юра в прописах. 1) Складання з одним словом речення. Побудова моделі цього речення. 2) Письмо речень. 3) Творче завдання. — Роз’єднайте слова, прочитайте речення, запишіть його. (Юра малював картину.)

V. Підсумок уроку — Яку букву навчилися писати? — Що ви знаєте про букву Ю? — Які ще букви можуть позначати на письмі два звуки?

Соседние файлы в папке 13,03