Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
119.81 Кб
Скачать

Предмет: читання

Затверджую:

Тема. Звук [дж]. Позначення його буквосполученнями Дж, дж, уроки навчання грамоти 1 клас

Мета: формувати в учнів навички злитої вимови звука [дж]; продовжувати формувати в першокласників уявлення про невідповідність між звуками і буквами; удосконалювати навички правильного, свідомого читання; розвивати усне мовлення, образне мислення; виховувати бережливе ставлення до природи, бажання берегти її.

Обладнання: предметні малюнки (джміль, бджілка, знаряддя праці), схеми звукових моделей, карта-малюнок джерельця, картки для роботи в парах, сигнальні картки з цифрами.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

От і знову дзвінок лунає, Мелодійно і срібно звучить. Він до класу дітей скликає, Щоб успішно вас знову учить.

Учитель перевіряє наявність у дітей на партах необхідного приладдя, готовність учнів до уроку.

1. Бесіда — З яким звуком ви ознайомилися минулого уроку? — Наведіть приклади слів з цим звуком. — Як він позначається на письмі? — Чи є в українській мові звук, який на письмі позначається двома буквами?

2. Слухання вірша (розповідає підготовлений учень)

Що ж до букв «де» «же», «де» «зе», Пам’ятаймо всі таке: Означають букви ці: Звуки [дж], [дз], [дз’] Ось, наприклад, джерело, Дзенькіт, дзюркіт, джміль, дзвінок.

3. Читання слів, поданих аналітико-синтетичним способом

4. Добирання звукових моделей до поданих малюнків На дошці — малюнки: джміль і бджілка.

5. Створення проблемної ситуації

Хтось конверт у двері всунув. А у нім, здається, лист. І від кого ж він цікаво. І що пишеться у нім? Пишуть разом джміль і бджілка: «В лісі трапилась біда. Дзюркотіло джерельце дзвінко Та хтось каміння в нього наскидав».

Учитель розгортає малюнок. На ньому — джерельце, вода в деяких місцях перекрита камінням.

Вони і план джерельця нам прислали. Вода і справді, майже не тече. «Врятуйте! Нам каміння не підняти І не розчистити від бруду джерельце.»

— Що, врятуємо джерельце? Тоді помандруємо разом із ним і, виконуючи різні завдання, будемо прибирати камінці.

Фізкультхвилинка

Ми бродили по лісах, Підійшли до річки. І ділили навпіл все, Як маленькі стрічки. Тобі — квітка! Мені — квітка! Тобі — грибок! Мені — грибок! Річку ми ділить не стали, Як міцненький той горіх, Бо моря, поля і далі В світі створені для всіх.

II. Основна частина

1. Підготовча робота до опрацювання вірша «Джерельце» — Щоб прибрати перший камінчик, треба виконати завдання. А для цього прочитайте стовпчик слів. — Яка різниця між словами джерело і джерельце’? — Що може бути джерельним? — А як ви гадаєте, яка вона — джерельна вода? На малюнку вчитель прибирає камінчик, фарбою малює воду до наступного камінчика, так робить за кожним разом, коли учні виконають завдання.

2. Робота над віршем «Джерельце»

3. Розглядання малюнка — Кого ви бачите на малюнку? — Що лежить біля джерельця? — Як ви вважаєте, навіщо хлопчику лопатка? — Що ви можете сказати про хлопчика?

4. Читання вірша вчителем — Де виблискує джерельце?

5. Словникова робота виблискує водою до ладу

6. Читання вірша учнями

7. Відтворення змісту прочитаного — Від чийого імені, на вашу думку, говориться у вірші? — Що хоче зробити хлопчик? — Як ви розумієте вислови «задзвенить, заспіва вода»?

8. Виразне читання вірша учнями — Погляньте на джерельце. Водичка швидко побігла і, от лихо, знову зупинилася!

Фізкультхвилинка

Дзюрчить у джерелі водиця, Нахилимося, щоб умиться. До сонечка потягнемося І святій землі поклонимося.

9. Робота в парі Кожна пара отримує картку. Улісідзвінкодзюркотпитьджерельце.

— Прочитайте речення. — Сигнальною карткою покажіть кількість слів у реченні. — А тепер покажіть картку з номером правильної графічної моделі.

— Перешкоду подолали. Рушаємо далі! 10 Робота в групах — Для того щоб розчистити джерельце, вам потрібні інструменти. (Діти обирають інструменти та об’єднуються у групи.) 1) Складання розповіді за малюнком. 2) Виступи груп. Учитель прибирає останнє забруднене місце.

III. Заключна частина — Ось і вдалося розчистити джерельце.

Світла стелиться стежинка, Дзюркотить джерельце дзвінко. — Я біжу, я біжу! Срібні дзеркальця держу, Щоб дивились в нього друзі, Синьоокі квітки в лузі.

— З чим порівнюється джерельце? — Коли воно буде схожим на дзеркальце? — Що можна побачити, глянувши в чисту воду?

Соседние файлы в папке 11,03