Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка_1 / субота 21.02 / логіка 21.02

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
16.07 Кб
Скачать

Дата: 21.02.15

Назва предмету: Логіка

Затверджую:

Тема. Аналогія. Добір малюнків за аналогією

Мета. Ключова компетентність. Формувати компетентність «вміння вчитись» (організовувати своє робоче місце, орієнтуватися в часі та берегти його); соціальну компетентність (продуктивно співпрацювати з різними партнерами в групі). Предметні компетентності. Формувати вміння знаходити закономірності та називати їх, знаходити помилки в побудові послідовностей і пояснювати їх перебудову. Добирати малюнки за аналогією. Продовжувати та завершувати заданий ряд предметів. Розвивати логічне мислення, здатність до аналізу і порівняння. Виховувати товариськість,  бажання допомагати один одному.

Тип уроку: урок засвоєння умінь і навичок

Обладнання: геометричні фігури і предметні малюнки до гри «Фотограф»;

індивідуальні набори геометричних фігур, гра-лото, малюнки з послідовністю.

Хід уроку:

І. Організація класу.

- Щоб добре нам навчатись,

То треба всім старатись.

На уроці не лінитись

І завзято всім трудитись.

Будуть в нас знання міцні,

Й всі ми будемо знавці.

-  Діти, давайте візьмемось всі за руки, хто з ким може і налаштуємось на дружну роботу. Адже ми йдемо за міцними знаннями і хочемо стати знавцями.

ІІ.  Повідомлення теми і мети уроку.

-Діти, сьогодні на урок до нас завітала пані Геометрія.  Принесла з собою цікаві завдання. Як ви думаєте, що обов’язково буде в цих завданнях?  Прийшла вона не сама, а із своїми помічниками. Їх звати: пам’ять, увага, кмітливість, фантазія. Вони нам сьогодні будуть допомагати, адже справжнім знавцям математики вони дуже потрібні.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

1.Логічна розминка.

Пам’ять всім потрібна дуже

Нам без неї важко, друже

Щоб нам віршики вивчати,

склад числа не забувати,

Треба пам’ять тренувати.

-Пропоную вам пограти у гру «Фотоапарат»

-Подивіться уважно на дошку, «сфотографуйте» зображення. Тепер закрийте очі. Міняю місцями фігури, деякі взагалі прибираю.

На дошці: коло, трикутник, м’яч, квадрат, шафа, маленький кружечок, прямокутник, п’ятикутник, зірка, смайлик . ( всі фігури різного кольору)

-А тепер відкрийте очі, подивіться і скажіть, чи все на своїх місцях?

Діти називають, що змінилось. Повторити цю вправу двічі.

-Зараз пам’ять знову стане в нагоді. Я вам покажу декілька малюнків, а ви спробуйте їх запам’ятати . А потім  намалюйте на листочку те, що побачили і запам’ятали. Потім я знову покажу малюнок, а ви перевірите свою пам’ять.

-Молодці, пам’ять ми потренували, а тепер потренуємо нашу кмітливість. Подивіться уважно на ось ці цифри. Деяких не вистачає, мабуть Геометрія випадково загубила їх по дорозі. Подумайте, які цифри слід вставити, щоб відновити те, що було спочатку.

IV. Вивчення нового матеріалу.

1.Продовжити та назвати певні закономірності.

-Молодці. А тепер Геометрія пропонує пригадати ще раз про її підлеглих. У вас на парті є набори геометричних фігур. Послухайте уважно, а потім виконайте. Дістаньте три кружечки, три квадрати, три трикутники. Тепер викладіть фігури в такому порядку, в якому викладу їх я на дошці. Знову працює наша увага.

Я навмисне не вставила дві фігури. Подивіться уважно і подумайте, яку фігуру і куди слід поставити і поставте їх на місце. Перевірка  виконання  завдання. Один учень виставляє правильно на дошці. Поясніть, чому саме так слід було зробити.

Фізкультхвилинка.

Пропоную трішечки потанцювати разом з нашою ялинкою, хто буде уважним під час розминки, помітить геометричні фігури, які в ялинці заховались, а ще уважніші зможуть їх підрахувати.

2.Добір малюнків за аналогією.

Групова робота. Гра-лото «Що на що схоже».

Щоб виконати наступне цікаве завдання Геометрії  ми об’єднаємось в групки, але перед тим давайте пригадаємо: як треба працювати в групах.

Правила роботи в групі: працювати разом, дружно, допомагати один одному, не перебивати, вислуховувати, не забувати, що працюють поруч інші групи, не заважати їм.

-Послухайте, яке завдання дає нам Геометрія. У кожної групи на столі будуть лежати геометричні фігури і різні картинки. Ви по черзі дістаєте одну картинку, дивитесь на яку фігуру вона схожа і накриваєте нею цю фігуру, потім слідуючий  із групи бере наступну картинку і так поки всі картинки не будуть розкладені по своїм фігурам.

-Часу не гайте, починайте.

V. Первинне застосування набутих знань.

- Ви вже виконали багато завдань і Геометрія хоче доручити вам важливу справу. Зараз ви побудете в ролі учителів.

1. Парна робота.

-Попрацюєте в парі. Ваше завдання перевірити, чи правильно виконали завдання учні з лісової школи. Їх Геометрія попросила розставити по порядку фігури. Подумайте і ви, яка фігура за якою повинна йти.  Якщо знайдете помилку, обов’язково її виправіть. Бажаю вам успіху.

2. Продовження та завершення заданого ряду предметів.

- Геометрія дуже задоволена вашою роботою. І перед тим як попрощатись, хоче попросити закінчити доріжку, по якій вона піде в своє королівство.

У кожного на листочку є ця доріжка, подивіться на неї уважно і закінчіть її.

VI. Підсумок уроку.

-Чи сподобались вам завдання від Геометрії?

-Скажіть, що тренували ми на уроці?

-Знадобиться це нам в житті, чи ні?

Соседние файлы в папке субота 21.02