Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка_1 / пятница 06.02 / природознавство 06.02

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
23.34 Кб
Скачать

Назва предмету: Природознавство

Затверджую:

Тема: Урок – екскурсія в парк. Тварини в природі (комахи, птахи, звірі)

Мета: Узагальнювати і систематизувати знання учнів з теми; закріплювати основні поняття і терміни;вчити спостерігати за живою природою, розрізняти птахів, комах по зовнішньому вигляду, розширювати знання про тварин; розвивати мовлення, творчу уяву, спостережливість; виховувати шанобливе ставлення до природи. 

Обладнання: підручник, відео матеріали, аудиозапис, казковий герой «Каштанчик»

Хід уроку:

I. Організація класу

II. Перевірка домашнього завдання

А) Підсумок спостереження

- Яка зараз пора року?

- Який місяць?

- Які місяці ви знаєте?

- Яка наступна пора року?

Б) Безпосередня перевірка домашнього завдання

- Які кущі ви знаєте?

- Які дерева?

- Які дерева ростуть біля вашої домівки?

III. Похід в парк

- Діти, закрийте оченята і уявіть, що ми з вами зараз знаходимось на екскурсії в весняному парку. Де все розцвітає, ми чуємо спів пташок, запах кожної квітки, ходимо по росянистій доріжці.

1. Прослуховування аудиозапису

Діти з закритими очима слухають спів пташок, шум дождя.

2.Вступне слово вчителя.  -Ось ми і зазирнули до парку.Давайте ближче познайомимось з його мешканцями.Пригадаємо прислів`я про ліс,парк:

«Немає ліпшої краси,ніж парки і ліси.»,

«Ліс не школо,а навчає». 

IV. Повідомлення теми і мети -Сьогодні ми будемо з вами спостерігати за тваринами,птахами,комахами,які живуть в парку. 

1. Ведення казкового героя

- До нас на урок сьогодні завітав каштанчик. -Послухайте вірш,який він мені нашептав:

Наш дивний світ,такий,як казка,  Он в небі хмаронька пливе.  Тож бережи його ,будь ласка,-  Все в ньому гарне і живе.  Он квітка полум`ям палає,  І ясне сонечко блищить,  Чарівна пташечка співає-  Все в дивосвіт прийшло,щоб жить.  IV.Актуалізація опорних знать

1.Бесіда.  Все,що нас оточує- природа.Тварини,як і рослини,відносяться до живої природи.Доведіть це.  Тварини-це звірі,які живуть в лісах;птахи,-що літають в небесній  Синяві;комахи,-які зустрічаються на кожному кроці.  Все живе народжується,росте,розвивається і вмирає,дихає,живиться і розмножується.  - То чому ж живу природу поділили на рослин і тварин?  - Чим вони відрізняються?  Тварини живляться рослинами,поїдають інших тварин,рослини самі собі виробляють їжу.  Наш провідник Каштанчик привів нас до цих дерев.Він хоче познайомити нас із тваринкою,яка тут проживає.  2.Спостереження за білочкою.  Загадка:  Бігають,з гілки на гілку стрибають,всі дерева вони знають.  -Придивіться до білочки.  -Що вона тримає в руках?Для чого білочка збирає горішки?  -Як вона готує дупло до зимових холодів?  -Зверніть увагу на лапки білочки.шо ій допомагає швидко бігати по деревах?  -Знайдіть дерево,в якому може жити білочка. 

3. Перегляд відео про тварин

- Яких тварин ви бачили?

- Які мешкають на Україні?

4.Спостереження за комахами.  Ми вже розглядали предмети ,які допомагають спостерігати за природою. Пригадайте їх.(лупа,бінокль,телескоп).  -А що ми можемо побачити в лісі за допомогою лупи?  -Де ще можна побачити комах?  -Які комахи за розміром?Чим вони харчуються?  -А кого називають санітарами лісу?В яких будинках живуть мурашки?

Мурах називають "санітарами" лісу не дарма. Немає такої комахи, яка була б в змозі протистояти численним загонам цих найсильніших істот. Адже мураха здатна утримувати вниз головою вантаж масою 500 мг.

Для людини 500 мг - це маса медичної таблетки, в той час як для мурашки вона в 100 разів перевищує власну масу.

5. Перегляд відео про комах

- Яких комах ви щойно бачили?

- Яких зустрічали в природі?

6.Спостереження за птахами.  Під час спостереження за мешканцями парку весь час звертається увага на правила поводження в природі.  -Каштанчик вам знову пропонує вірш,і хоче,щоб ви впізнали тих,за ким будете спостерігати далі.  А нашому дворі  Не вгавають снігурі.  Ще й малі синички.  Тільки випав перший сніг-  Почепили ми для них  З братом годівнички. 

7.Перегляд відео про птахів

- Яких пташок ви побачили? 9.Гра «Впізнай за описом»  -Біла латка,чорна латка-по дереву скаче(сорока)  -Міцний дзьоб ,чорне пір`я має,всюди літає(ворона)  -Рухливий,меткий,кумедний,жвавий,моторний,верткий(горобець) V. Підведення підсумків екскурсії 

- Про кого ми сьогодні говорили?

- Яких комах називають санітарами лісу? -Каштанчик хоче запитати,чи сподобалась вам екскурсія?  -за ким спостерігали.  Зараз вам Каштанчик пропонує вивчити правила поведінки в природі.  Ніколи не зробимо шкоди  Ми пташці у ріднім краю.  Нехай звеселяють природу-  Співають для нас у гаю  Ми друзі і вірні,і щирі.  Бо ми бережем повсяк час.  Пташок,що літають у вирій,  І тих,що зимують у нас.

Соседние файлы в папке пятница 06.02