Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Umovi_utrimannya_koriv.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
89.6 Кб
Скачать

План

1. Введення

2. Вирощування телят у період від народження до 2 місяців

3. Організація літнього годівлі та утримання телят

4. Годівля та утримання телят віком від 2-х до 6-ти місячного віку

5. Вирощування телят м'ясних порід

6. Рекомендації щодо технології утримання

7. Підго­тов­ка до доїння

8. Спо­со­би доїння

9. Технологія зберігання молока

10. Ветеринарне благополуччя домогосподарств

11. Список використаної літератури

Введення

Умови вирощування молодняку визначають майбутнє скотарства. Телята, вирощені в поганих умовах годівлі й утримання, не покажуть високої продуктивності, навіть якщо вони походять від високопродуктивних батьків. Система вирощування молодняку включає в себе комплекс заходів: отримання здорових, з міцною конституцією тварин, що володіють здатністю високої продуктивності; раціональну організацію їх годування, утримання і підготовки до виробництва продукції в конкретних технологічних умовах. Основний шлях реалізації цих вимог - спрямоване вирощування тварин. Тому перш ніж приступити до вирощування тварин, необхідно визначити, для яких цілей вони вирощуються: як племінні або як пользовательних, для отримання від них надалі молока або м'яса. Відповідно до цього складають план спрямованого вирощування молодняку. У ньому відображають намічуваний приріст і живу масу в різні вікові періоди, умови годівлі та утримання при вирощуванні. В основі розробки найбільш доцільної системи вирощування лежать біологічні закономірності їх індивідуального розвитку, зміна вимог до годівлі та утримання в різні вікові періоди.

Вирощування телят у період від народження до 2 місяців

На всіх фермах і комплексах є спеціальні приміщення для проведення отелень і утримання телят. Воно включає в себе післяпологове відділення, пологові стійла або денники, післяпологове відділення і профілакторій для утримання телят до 15-20-денного віку. Новонароджене теля важить 30-40кг. У народженого теляти очищають ніс і рот від слизу і насухо витирають солом'яним джгутом. Після цього теляти поміщають в клітку, яка продезінфікована і має суху і чисту постілку. Не пізніше 1-1,5 год після отелення теляті дають молозиво. Його значення для здоров'я теляти величезне, так як в ньому містяться білки, які мають бактерицидну дію. Молозиво повинні випивати з чистого посуду і мати температуру 35-37 Вє С. Велике значення має спосіб випоювання. Останнім часом в багатьох господарствах проводять отелення в денниках. У денніке мається годівниця і автопоїлка. Підлога вкрита соломою. Глухі стіни денніка перешкоджають проникненню мікроорганізмів і огороджують тварин від зовнішніх подразників. Для утримання телят 15-20-денного віку в одній будівлі з пологовим відділенням обладнають профілакторій - сухе, світле, добре вентильованому приміщенні. У профілакторії розміщуються клітини для індивідуального утримання телят та групові.

Організація літнього годівлі та утримання телят

У 2-3-тижневому віці телят переводять до загального телятнику, де їх утримують групами по 5-6 голів. В одну клітку підбирають телят, приблизно однакових за віком і масі. Утримувати телят у неопалюваних приміщеннях можна лише тоді, коли вони сухі і без протягів, у господарстві досить підстилки, а рівень годівлі телят високий. У зимовий час в хороші сонячні безвітряні дні прогулювати телят можна з 10-12-денного віку. Спочатку їх випускають на 5-10 хв, потім час прогулянок поступово збільшується і до 3-4-місячного віку доводять до 1-2 ч.

Приміщення і самі телята повинні міститися у зразковій чистоті.

У літній період телят бажано містити в таборах. Переклад на пасовисько здійснюється поступово, спочатку випускають на 1-2 год після годування, потім протягом 5-10 днів час перебування на пасовищі збільшують.

Пасуть телят у прохолодне час дня; в спеку їх пасуть в тіні або вони відпочивають. У погану погоду телята знаходяться під навісом в таборі, де їм дають зелену підгодівлю; вночі телята відпочивають у таборі; в гарну погоду - в загоні, в погану - під навісом. Воду в коритах регулярно міняють, а корита чистять і миють. Слабких і відсталих телят містять в окремих клітинах і підгодовують.

Якщо в господарстві немає таборів, телят містять вдень в обладнаних близько телятника загонах, а вночі в приміщеннях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]