Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНІ ЗАНЯТТЯ з ПАТОЛОГІЧНОЇ ФІЗІОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
571.9 Кб
Скачать

Вимоги до виконання оформлення лабораторних занять з патологічної фізіології

Лабораторні заняття – основний вид практичної підготовки студентів з патологічної фізіології – важливої праклінічної дисципліни в системі підготовки лікаря ветеринарної медицини.

На лабораторні заняття з патологічної фізіології навчальним планом відведено 80 години (40 занять).

На лабораторні заняття студенти зобов’язані приходити підготовленими відповідно до теми заняття і контрольних питань. Хід дослідів має бути записаним в робочий зошит заздалегідь.

Відповіді на контрольні питання повинні даватись письмово і супроводжуватись цифровими даними, малюнками.

Лабораторні заняття оформляються у загальному зошиті за такою схемою:

Лабораторне заняття №

Дата:

Тема:

Дослід №

Хід досліду:

Результати дослідження:

Аналіз отриманих даних (патогенез):

Висновки:

Контрольні питання і письмові відповіді на них.

Після усної чи письмової перевірки викладачем ступеня підготовки студентів до лабораторного заняття, уточнення завдань щодо виконання, студенти приступають до самостійного виконання даних робіт. Результати мають містити конкретні дані, супроводжуватись малюнками і графіками.

Аналіз отриманих даних, як основний розділ виконаної роботи, повинен включати теоретичне обґрунтування і описання патогенезу дослідженого патологічного явища. На підставі аналізу робляться короткі висновки.

Кожне лабораторне заняття повинно бути оформлене в робочому зошиті.

До підсумкових занять студент готується, використовуючи контрольні питання до кожної теми.

Лабораторні заняття згідно з «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» повинні бути захищеними. Навчальним планом передбачено залік.

Лабораторне заняття № 1

Тема: Патогенна дія високої температури на організм тварин.

Мета: Встановити закономірності розвитку гіпертермії та місцевої дії високої температури.

Оснащення: миші, скляний посуд, водяна баня, термостат.

Дослід 1. Загальна дія тепла на організм

Хід досліду: У скляний циліндр з картонною прокладкою на дні помістити мишу або щура. Циліндр закрити кришкою з термометром. Спостерігати за поведінкою тварини до проведення досліду, відмічаючи частоту дихання, стан зовнішнього покрову, слизових оболонок. Потім циліндр з твариною поставити у водяну баню з температурою 50-60° С.Через деякий час відмітити зміни у поведінці тварини, стані зовнішнього покрову, слизових оболонок, потовиділення. Дослід провести до отримання теплового удару і загибелі миші. Зробити розтин. Звернути увагу на переповнення кров’ю внутрішніх органів.

Дослід 2. Місцева дія високої температури на вухо кролика

Хід досліду: У білого кроля вистригти шерсть на вусі. Розгледіти вухо на світлі, відмітити забарвлення і стан судинної сітки. До внутрішньої поверхні вуха прикласти пробірку з гарячою водою температурою 85 - 86° С на 3 – 5секунд. Відмітити почервоніння, больову реакцію.

До внутрішньої поверхні другого вуха прикласти парафінову пластинку, нагріту до такої ж температури на 10 – 15 секунд. Отримані дані записати і відмітити різницю місцевої дії високої температури в першому і другому досліді.