Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.З.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
3.71 Mб
Скачать

83

ЗМІСТ

стор.

Вступ....................................................................................................

6

1.

АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВ ВИРОБНИЦТВА.....................................................................................

8

1.1. Загальна характеристика ТОВ „Агро-Флагман” ………….........

8

1.2. Аналіз земельного фонду товариства та ефективність його

використання ………………………………………………………........

9

1.3. Аналіз забезпеченості товариства основними засобами

виробництва .……..................................................................................

13

1.4. Аналіз рівня агротехніки в господарстві …………………………

18

1.5. Обґрунтування мети і напрямків розробки....................................

21

2.

дослідження особливостей технологічного процесу вирощування зернових в умовах ТОВ "Агро-Флагман " ………………………………………………....

23

2.1. Аналіз існуючих технологій та засобів механізації при вирощуванні зернових …………………………………………………..

23

2.2. Обґрунтування плану та вихідні дані розробки інтенсивної технології вирощування зернових культур …………………………

27

2.3. Аналіз технологій і способів збирання зернових в ТОВ "Агро-Флагман" ……………………………………………………………….

31

2.4. Розрахунок технологічного забезпечення при запропонованій технології збирання …………………………...…………………….…

2.5. Обґрунтування оптимального складу техніки при вирощуванні зернових

3.

обгрунтування параметрів культиваторної стійки зі змінною жорсткістю .………………………...

3.1. Аналіз існуючих конструкцій робочих органів ґрунтообробних машин ……………………………………………………………………

3.2. Обґрунтування конструкції ґрунтообробного робочого органу

3.3. Обґрунтування кінематичного показника якості виконання технологічного процесу ………………………………………………...

3.4. Обґрунтування теоретичної моделі активної культиваторної лапи ……………………………………………………………………..

3.5. Розробка механізму регулювання відстані між лапами культиватора …………………………………………………………..

3.6. Обґрунтування оптимального розміщення лап культиватора ...

3.7. Розрахунок та вибір гідроциліндра механізму регулювання …

3.8. Силовий розрахунок паралелограмного механізму культиватора

3.9. Силовий аналіз взаємодії робочого органу з шаром ґрунту ……

4.

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ …………………………………………………………..

4.1. Аналіз стану охорони праці в ТОВ “Агро-Флагман” .…………..

4.2. Складання карти умов праці при вирощуванні зернових ………

4.3. Проектні рішення щодо забезпечення рівнів безпеки праці та економічності виробництва до нормативних значень ……………….

5.

БІЗНЕС-ПЛАН………………………………………………………….

ВИСНОВКИ..............................................................................................

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………...................

ДОДАТКИ.................................................................................................

ВСТУП

Зернове господарство - основа аграрного сектора економіки України. Зерно є і буде в майбутньому головним джерелом надходжень в Україну, фінансовим фундаментом аграрних підприємств, від якого залежить розвиток усього сільського господарства та соціальної сфери села. Завдяки природно-кліматичним умовам, біологічним та організаційно-технологічним особливостям зерновиробництва Україна здавна була всесвітньо відомою житницею, потужним виробником практично всіх зернових і зернобобових культур. На її території знаходиться 30 % чорноземів планети. Але нині віддача від них мала та за врожайністю зернових культур наша держава відстає від аграрнорозвинених країн світу. У зв'язку з цим підвищення врожайності всіх зернових культур треба розглядати як визначальний напрям у розвитку зернового господарства.

В Україні зернове виробництво має не тільки важливе соціально-економічне, а й політичне значення для розвитку національної економіки, забезпечення продовольчої безпеки держави. Українське зерно завжди належало до конкурентоспроможних продуктів на світовому ринку. Основними його виробниками нині є сільськогосподарські підприємства, їх частка у загальному валовому зборі зерна становить 70-80 %. Загострення продовольчої проблеми в Україні збіглося у часі з обмеженням можливостей держави щодо надання належної економічної допомоги товаровиробникам для стабілізації й розвитку зернової галузі. Цим зумовлюється необхідність глибокого аналізу економічної ефективності виробництва зерна і обґрунтування системи організаційно-економічних заходів підвищення його доходності.

Зернове господарство займає базове місце у сільськогосподарському виробництві країни. Зерно це сировина для хлібобулочної, кондитерської та круп'яної промисловості, використовується у спиртовій, пивоваренній і медичній галузях. Від ефективності ведення зернового господарства залежить розвиток тваринництва. Разом з тим, у масштабі економічного розвитку країни та її економічного потенціалу, зернове господарство відіграє роль одного з головних джерел поліпшення ресурсного та розвитку експортного потенціалів.

Аналізуючи сучасний стан вітчизняного зернового господарства, не можна не звернути увагу на ряд чинників, які значно впливають на ефективність зерновиробництва. До них належать у першу чергу: матеріально-технічне забезпечення виробництва (достатня кількість машинно-технічних засобів, що відповідають стандартам нових технологій); постачання високоврожайних, цінних у продовольчому і кормовому відношенні сортів посівного матеріалу; достатнє внесення мінеральних та органічних добрив; впровадження науково обґрунтованих сівозмін з оптимальним насиченням і раціональним розміщенням посівів зернових культур.

Таким чином, для забезпечення раціонального рівня механізованого виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції потрібно довести кількісний та кількісний склад машинно-тракторного парку до науково-обґрунтованої технологічної потреби, за якої всі операції виконуватимуться в найкращі агротехнічні строки з високою якістю та низькими витратами коштів і матеріально-технічних ресурсів.

Головними завданнями сучасного етапу розвитку економіки АПК є стабілізація і подальше нарощування обсягів виробництва продовольчої продукції, а на цій основі – оптимізація споживання продуктів харчування, створення сприятливих організаційно-економічних умов для ефективної роботи сільсьгосподарських товаровиробників, покращення соціальної сфери села.

Враховуючі важливість даної проблеми, була обрана тема магістерської роботи. Метою даної магістерської роботи є саме вирішення цих практичних питань в умовах конкретного господарства ТОВ „Агро-Флагман” Єланецького району Миколаївської області. Отже, впровадження нових технічних рішень на базі існуючої техніки дозволить досягти очікуваних результатів.

1. Аналіз господарсько-економічних умов виробництва

1.1. Загальна характеристика тов „Агро-Флагман”

Товариство з обмеженою відповідальністю “Агро-Флагман” Єланецького району Миколаївської області розташоване в північний частині центрального степу України. Головна садиба ТОВ “Агро-Флагман” розташована безпосередньо у селищі Калинівка. Ведення господарської діяльності базується за рахунок оренди земельних паїв та безпосередньо власності керівництва. Більш повна інформація про розташування даного товариства наведена в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Загальна характеристика господарства

п/п

Показник

Значен-ня

Примітка

1.

Відстань до районного центру, км

12

пгт Єланець

  • у тому числі по ґрунтовій дорозі, км

10

2.

Відстань до обласного центру, км

120

м. Миколаїв

  • у тому числі по ґрунтовій дорозі, км

110

3.

Відстань до залізничної станції, км

64

м. Вознесенськ

  • у тому числі по ґрунтовій дорозі, км

56

4.

Спеціалізація (направлення) господарства

зерно-м`ясо-молочна

Виходячи з приведених даних, можна вважати, що ТОВ “Агро-Флагман” має задовільне місцерозташування. Природно-кліматичне розміщення даного товариства в районі та області впливає на успішне вирощування сільськогосподарських культур. В товаристві вирощують переважно зернові та технічні культури. В тваринництві ТОВ “Агро-Флагман” спеціалізується на виробництві м`яса і молока ВРХ, а також м`яса свиней. Стан, в якому знаходиться тваринництво повинен бути набагато кращім, тому на сьогоднішній день дуже важливо старанно вивчати та широко поширювати передові досвіди господарств.

За природно-кліматичними умовами територія даного товариства відноситься до південно-засушливого агрокліматичного району, який інакше ще називають зоною ризикованого землеробства, що характеризується жарким засушливим літом і майже теплою малосніжною зимою. Самий теплий місяць-липень, середня температура + 400С. Максимально низька температура зимою 240С з позначкою мінус. Середньорічна кількість опадів складає 454 мм, переважна кількість яких припадає на початок весни та осені, в дощові роки до 590 мм, в засушливі до 260 мм. Кількість зим зі сніжним покровом складає 30 %. Сніжний покров зберігається в середньому на протязі 30 діб. Середня із максимальних декадних висот снігового покрову складає 6 - 8 см.

Ґрунтове покриття на якому розташоване товариство, характеризується в цілому високою родючістю, переважають південні, малогумусні чорноземи вміст гумусу в яких складає від 3 % до 4,1 %. Місцями чорноземи чередуються з аллювіально-луговими ґрунтами. Природних лісів на території господарства немає. Ґрунти, що складають основний фонд для польових і кормових сівозмін і можуть використовуватися для вирощування сільськогосподарських культур, представлені чорноземами південними залишково-слабосолонуватими важко суглинними, легкосуглинними луговими.

Дане товариство є економічно середнім у Єланецькому районі в порівнянні з іншими господарствами, а природно-кліматичне розміщення господарства впливає на успішне вирощування сільськогосподарських культур. Отже рослинництво займає значну частину в загальній структурі всього сільськогосподарського виробництва в даному товаристві.