Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MiTKM_Modul_1.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Міністерство аграрної політики і продовольства україни

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів”

Методичні рекомендації

до розділу “Матеріалознавство”, модуль 1,

для виконання лабораторних робіт і самостійної роботи

студентами денної і заочної форми навчання напрямів підготовки:

6.100102 “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”,

6.010104 “Професійна освіта. Технологія виробництва і переробка продуктів сільського господарства”,

6.090102 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”

Миколаїв

2013

УДК 669.017

ББК 30.3

П 54

Укладач:

П. М. Полянський – доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін Миколаївського національного аграрного університету;

І. С. Павлюченко – асистент кафедри загальнотехнічних дисциплін Миколаївського національного аграрного університету.

Рецензенти:

К. М. Думенко – доктор технічних наук, доцент, завідувач кафедри транспортних технологій і технічного сервісу Миколаївського національного аграрного університету;

Г. О. Іванов - доцент кафедри загальнотехнічних дисциплін Миколаївського національного аграрного університету.

Методичні рекомендації написані у відповідності до програми курсу «Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів» для студентів денної і заочної форми навчання напрямів підготовки: 6.100102 “Процеси, машини та обладнання агропромислового виробництва”, 6.010104 “Професійна освіта. Технологія виробництва і переробка продуктів сільського господарства”, 6.090102 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”.

Розглянуто методи визначення твердості металів і сплавів, розглянуті основні властивості металів і сплавів, наведено класифікації, маркування, характеристика та призначення найбільш поширених вуглецевих та легованих сталей і чавунів. Поданий детальний опис та структурні перетворення діаграми Fe-Fe3C, розглянуто правило відрізків, подана методика побудови ізотермічних кривих. Вивчення даного курсу є передумовою до успішного засвоєння ряду спеціальних дисциплін, формування технічний кругозір інженера-механіка та правильний вибір і використання матеріалів.

© Миколаївський національний аграрний

університет, 2013

Зміст вступ

Матеріалознавство - наука, що вивчає внутрішню структуру і властивості металів та сплавів. До властивостей металів і сплавів відносяться механічні, наприклад, міцність, в'язкість і твердість; хімічні, наприклад, опір дії агресивного середовища; фізичні, наприклад, магнітні, електричні, об'ємні та теплові; технологічні, наприклад, в’язкотекучість, ковкість, оброблюваність ріжучим інструментом і прогартованість.

Матеріалознавство узагальнює і використовує величезний практичний досвід потужної мережі численних наукових і промислових лабораторій на основі сучасних досягнень фізики і фізичної хімії. Все це в поєднанні з широким застосуванням фізичних досліджень, наприклад, рентгеноструктурного і магнітного аналізу та електронної мікроскопії дозволило створити в металознавстві ряд передових теорій. Такі теорії послужили не тільки науковим обґрунтуванням існуючих технологічних процесів, але і повели до створення нових, посунувши вперед металургійне виробництво і машинобудування.

В сучасній техніці найбільше застосовуються сплави заліза, які найбільш доступні і дешеві - сталь і чавун; тому в курсі металознавства їм відводиться значне місце. Вивчення сплавів на основі заліза дозволяє легше вивчити структурні перетворення та трансформаційних зміни властивостей, що протікають набагато характерніше та яскравіше по відношенню до кольорових сплавів.

Сучасний технолог (інженер-металург, інженер-механік) повинен знати і вміти визначати основні механічні властивості, вміти вірно вибрати марку сплаву в залежності від подальшого використання. У методичних рекомендаціях даним питанням приділено увагу які передбачені програмою курсу «Матеріалознавство і технологія конструкційних матеріалів».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]