Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
55.16 Кб
Скачать

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЗАКОНОДАВЧО-НОРМАТИВНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ТДВ «ПІВДЕННИЙ КОЛОС» НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

1.1. Законодавчо-нормативні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

1.2. Теоретичні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

РОЗДІЛ 2.ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ЗОН РИЗИКУ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ТДВ «ПІВДЕННИЙ КОЛОС» НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

2.1. Фінансово-економічна характеристика ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

2.2. Визначення основних зон ризику розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

РОЗДІЛ 3. АУДИТ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ТДВ «ПІВДЕННИЙ КОЛОС» НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

3.1. Переддослідна стадія аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

3.2. Особливості перевірки обліку розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

3.3. Формування аудиторського висновку та оформлення звіту з аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

3.4. Шляхи вдосконалення аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

ВИСНОВКИ

ДОДАТКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ЗМІСТ

Вступ

В процесі господарської діяльності у підприємств постійно виникає потреба у проведенні розрахунків з контрагентами. Тому розрахунки відіграють важливу роль при врегулюванні господарських відносин між суб’єктами господарювання. Від їх своєчасності залежить розвиток економіки, так як кожне підприємство є структурною одиницею всього господарського механізму.

Дебіторська заборгованість істотно погіршує фінансовий стан підприємства, вона є іммобілізацією грошових засобів, відверненням їх з господарського обороту, що приводить до зниженню темпів виробництва і результативних показників діяльності підприємства, оскільки прострочена дебіторська заборгованості, по якій закінчився термін позовної давності, підлягає віднесенню на збитки підприємства.

Питання проведення аудиту розрахунків з покупцями і замовниками на підприємствах є дуже важливим та актуальним в наш час. Це пов’язано з тим, що з розвитком ринкових відносин та відносної стабілізації в економіці країни, підприємства почали окрім основної діяльності інвестувати вільні активи в фінансову та інвестиційну діяльність.

Незважаючи на значні дослідження практичних та теоретичних аспектів проведення аудиту дебіторської заборгованості, недостатньо дослідженими залишаються питання, які пов’язані з розробкою практичних процедур в аудиті розрахунків з покупцями та замовниками.

Метою курсової роботи є обгрунтування теоретико-методичних засад та практичних рекомендацій з аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району.

Завданнями дослідження є:

1.Визначити законодавчо-нормативні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району;

2. Визначити теоретичні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками;

3.Провести фінансово-економічна характеристику підприємства;

4. Визначити основні зони ризику розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району;

5.Визначити переддослідну стадію аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району;

6. Визначити особливості перевірки обліку розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району;

7. Відобразити формування аудиторського висновку та оформлення звіту з аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району;

8. Запропонувати шляхи вдосконалення аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району.

Об`єктом дослідження є аудит розрахунків з покупцями і замовниками на ТДВ «Південний колос» Новоодеського району.

Предметом є теоретичні, методологічні та практичні засади аудиту розрахунків з покупцями і замовниками на ТДВ «Південний колос» Новоодеського району.

Джерелами дослідження є фінансова та статистична звітність ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. А саме: форма 50 с-г. «Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств» за періоди з 2011 – 2013 роки, форма №1 «Баланс» за періоди з 2011-2013 роки, форма №2 «Звіт про фінансові результати» за періоди з 2011-2013 роки, форма №5 «Примітки до фінансової звітності» за періоди з 2011-2013 роки.

Загальний обсяг курсової роботи сторінок печатного тексту. Містить таблиць.

РОЗДІЛ 1. ЗАКОНОДАВЧО-НОРМАТИВНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ АУДИТУ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ТДВ «ПІВДЕННИЙ КОЛОС» НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

    1. Законодавчо-нормативні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Розрахункові взаємовідносини між підприємством і його покупцями та замовниками виникають у процесі господарської діяльності підприємств і цим відносинам, як правило передує укладення договорів (контрактів) купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, договорів підряду на виконання різних робіт, надання послуг тощо. Це найбільш розповсюджена та важлива основа виникнення зобов'язань, основна форма реалізації товарно-грошових відносин у ринковій економіці.

Договори, угоди, контракти – основні документи, що передбачають права й обов'язки сторін. Вони є підставами виникнення зобов'язань. Останні також можуть виникати в результаті статутних вимог або бажання підприємства підтримувати свою ділову репутацію (якщо, наприклад, підприємство вирішило виправити недоліки своєї продукції, виявлені після закінчення гарантійного строку).

У разі невиконання боржником своїх обов'язків до нього можуть бути застосовані певні санкції шляхом подання кредитором позову до суду або господарського суду. При цьому право кредитора має позовний захист у межах визначеного законодавством терміну (3 роки).

З метою підвищення надійності поставок при виборі постачальника чи підрядника потрібно враховувати ряд умов, серед яких: цінова конкурентоспроможність (включаючи витрати на зберігання, транспортування і страхування); умови платежу; гарантійні строки; ремонт і післяпродажне обслуговування; відповідність продукції постачальника стандартам якості; можливість закупівель безпосередньо у виробників або оптовиків; географічне місце розташування; основні види діяльності та фінансовий стан; виробнича потужність та обсяги випуск продукції за останні роки.

Для правильної організації бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями і замовниками важливим є визначення моменту виникнення зобов'язання, оскільки юридичні та економічні аспекти цього питання не збігаються.

Так, у момент підписання угоди на поставку товарів виникає юридичне зобов'язання, суть якого полягає в тому, що воно підлягає виконанню у майбутньому. У бухгалтерському обліку таке зобов'язання не знаходить відображення, оскільки воно не є борговим.

Розрахунки з покупцями і замовниками відображаються на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», який має такі субрахунки:

361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»;

362 «Розрахунки з іноземними покупцями»;

363 «Розрахунки з учасниками ПФГ»;

364 «Розрахунки за гарантійним забезпеченням».

У бухгалтерському обліку зобов'язання реєструється лише тоді, коли у зв'язку з ним виникає заборгованість. Як правило, заборгованість виникає після одержання прав використання товарів і послуг. Разом з тим, невиконання укладеної угоди може призвести до штрафних санкцій, заборгованість за якими також має відображатись у бухгалтерському обліку.

Постачальник оформляє для списання коштів з покупця платіжні вимоги на безакцептне списання коштів, платіжні вимоги-доручення.

Слід зазначити, що розрахункові взаємовідносини між постачальниками та замовниками нерідко відбуваються на підставі товарообмінних договорів, тобто між контрагентами відбувається товарний обмін – господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, іншій, ніж грошова, включаючи будь-які види заліку та погашення взаємної заборгованості, в результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг).

Організація обліку розрахунків з покупцями і замовниками повинна забезпечити:

  • своєчасну перевірку розрахунків з покупцями і замовниками;

  • попередження прострочення дебіторської заборгованості.

У процесі договірних відносин та розрахункових операцій між контрагентами виникає дебіторська заборгованість. Зважаючи на важливість управління дебіторською заборгованістю для забезпечення фінансової стійкості підприємства, необхідно проаналізувати її сутнісні характеристики, дослідити поняття і класифікацію.

Основними нормативно-правовими документами, які регламентують проведення аудиту дебіторської заборгованості є Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 року, Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» та 13 «Фінансові інструменти» [Error: Reference source not found, Error: Reference source not found]. Однак, сутність дебіторської заборгованості тлумачиться у цих стандартах неоднозначно.

Так у П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» дебіторська заборгованість визначається як сума заборгованостей дебіторів підприємству на певну дату. При цьому дебіторами є всі юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів [Error: Reference source not found]. Під таке трактування підлягає як заборгованість дебіторів, яка утримується підприємством до дати погашення, так і заборгованість дебіторів призначена для перепродажу.

Заборгованість дебіторів, що призначена для перепродажу, придбавається або створюється підприємством з метою отримання прибутку або у вигляді відсотків, дивідендів, тощо, або ж від короткотермінових змін ціни(суми) такої дебіторської заборгованості. Тому така заборгованість, згідно п.4 П(С)БО 13 «Фінансові інструменти», є фінансовим активом призначеним для перепродажу і повинна відображатися та оцінюватися в обліку відповідно до цього стандарту [Error: Reference source not found].

Визначення наведене в П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» є ширшим, оскільки охоплює усю заборгованість підприємству, у тому числі і ту, яка по суті є фінансовими інвестиціями, тобто активами, які утримуються підприємством з метою збільшення прибутку.

У п. 4 П(С)БО 13 «Фінансові інструменти» надається визначення дебіторській заборгованості, що не призначена для продажу, – «дебіторська заборгованість, що виникає внаслідок надання коштів, продажу інших активів, робіт послуг безпосередньо боржникові та не є фінансовим активом, призначеним для продажу». Отже, дане тлумачення більш точно розкриває сутність поняття «дебіторська заборгованість».

Варто зауважити, що не існує окремого міжнародного стандарту, який регламентує питання відображення в обліку дебіторської заборгованості. Облік дебіторської заборгованості здійснюється відповідно до МСФЗ 7 «Фінансові інструменти: розкриття», МСБО 32 «Фінансові інструменти: подання» та МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка», тобто дебіторська заборгованість відноситься у міжнародній практиці до фінансових активів [Error: Reference source not found].

При цьому, у названих міжнародних стандартах не дається чіткого визначення поняття дебіторської заборгованості.

Пункт 9 МСБО 39 зазначає: «позики та дебіторська заборгованість – це непохідні фінансові активи з фіксованими платежами, які підлягають визначенню та не мають котирування на активному ринку». Таке тлумачення поняття дебіторської заборгованості є ширшим порівняно з тлумаченнями, наведеними у національних стандартах [Error: Reference source not found]

Таким чином, на основі аналізу чинних національних і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку можна дійти висновку, що дебіторська заборгованість за розрахунками з покупцями і замовниками, за своєю суттю, є сумою заборгованостей дебіторів підприємству на певну дату, що виникає внаслідок надання коштів, продажу інших активів, робіт послуг безпосередньо боржникові та не є фінансовим активом, призначеним для продажу.

Облік дебіторської заборгованості, крім з’ясування сутності, потребує також здійснення її класифікації. Серед науковців щодо цього немає єдиного погляду.

Слід наголосити, що при наявності різних ознак класифікацій дебіторської заборгованості класифікація її найчастіше здійснюється за однією певною ознакою в межах рахунків відповідно до єдиного Плану рахунків.

Це зумовлено чинним порядком обліку, що має місце в Україні, де дії бухгалтера жорстко регламентовані, на відміну від країн із ринковою економікою, де рішення про порядок розміщення різних видів дебіторської заборгованості в балансі та ступінь деталізації цих статей приймає фірма, а тому у кожної з них склад і структура дебіторської заборгованості в балансі можуть бути різними.

При складанні фінансової звітності дебіторська заборгованість класифікується за такими ознаками:

  • зв’язок із нормальним операційним циклом;

  • термін погашення;

  • об’єкти, щодо яких виникли зобов’язання дебіторів;

  • своєчасність сплати боржником дебіторської заборгованості.

Запропонована П(С)БО класифікація дебіторської заборгованості містить об’єктивний її склад.

    1. Теоретичні аспекти аудиту розрахунків з покупцями і замовниками ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Основною метою аудиту розрахунків підприємства з покупцями і замовниками є встановлення правильності ведення розрахунків з покупцями і замовниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи й надані послуги. Відповідно до основної мети аудитору необхідно перевірити наявність договорів на поставку продукції й правильності їх оформлення.

Головним завданням аудиту дебіторської заборгованості є:

  • перевірка наявності і правильності оформлення первинних документів, що є підставою для облікових записів по дебіторській заборгованості;

  • оцінка синтетичного та аналітичного обліку, правильне використання відповідних рахунків нового Плану рахунків;

  • контроль правильності перенесення вхідного сальдо при відкритті нових рахунків Головної книги;

  • оцінка стану дебіторської заборгованості за встановленими критеріями;

  • перевірка правильності розрахунків по дебіторській заборгованості (плата грошовими коштами, векселями, іншими матеріальними цінностями);

  • правильність оцінки дебіторської заборгованості, розрахунку величини резерву сумнівних боргів;

  • перевірка належної класифікації дебіторської заборгованості і наявність відповідних необхідних роз’яснень у примітках до фінансової звітності;

  • оцінка стану внутрішнього контролю і аудиту дебіторської заборгованості;

  • зіставність показників фінансової і не бухгалтерської звітності (звіт директора фірми, фінансового огляду) щодо дебіторської заборгованості [Error: Reference source not found].

Предметом аудиту дебіторської заборгованості є господарські процеси та операції, пов’язані з виникненням, існуванням та списанням даної заборгованості [Error: Reference source not found].

Об’єктами аудиту є елементи облікової політики, операції з обліку, записи в регістрах та звітності щодо розрахунків підприємства з покупцями і замовниками.

Джерелами інформації для аудиту дебіторської заборгованості є первинні документи; облікові регістри; акти та довідки попередньої перевірки, аудиторські висновки та інша документація, що узагальнює результати контролю; головна книга; фінансова звітність підприємства.

Як свідчить зарубіжний і вітчизняний досвід аудиторської практики, будь-яка перевірка складається з окремих послідовних етапів, які в узагальненому вигляді можна сформулювати так: підготовчий, проміжний, етап фізичної перевірки, основний – етап аудиту окремих статей звітності, заключний.

На підготовчому етапі аудитору потрібно отримати всю необхідну інформацію для загального знайомства з підприємством – клієнтом. Така інформація може бути письмова чи усна, міститись у різноманітних документах, облікових регістрах, звітах та надана керівництвом під час опитування, анкетування, листування.

При збиранні загальних відомостей щодо обліку дебіторської заборгованості аудитору потрібно визначити мінімальний перелік інформації, яка може бути надана клієнтом або отримана самим аудитором у ході опитування, спостереження, документальної перевірки при підготовці аудиту. Пропонують наступний перелік інформації, що належить до отримання при перевірці дебіторської заборгованості:

  • перелік видів або категорій продукції, що реалізується в кредит;

  • кількість та адреси центрів (пунктів) по відвантаженню товарів;

  • характеристика клієнтів;

  • список основних покупців;

  • обсяг реалізації та виставлених рахунків;

  • торгівельна та фінансова політика підприємства;

  • загальна схема системи виставлення рахунків.

Запропонований автором перелік не є уніфікованим і, звичайно, може доповнюватися аудитором, при потребі, з урахуванням специфіки клієнта.

Після підписання договору на проведення аудиту важливим моментом є оцінка надійності системи внутрішнього контролю. Цього вимагають Міжнародні стандарти аудиту. Стан внутрішнього контролю слід врахувати при складанні плану і програми аудиту. Правильність визначення кількості, виду та обсягу аудиторських процедур залежить від правильної оцінки системи внутрішнього контролю [Error: Reference source not found].

На підготовчому етапі аудиту крім зазначених вище дій слід оцінити величину аудиторського ризику в цілому і при перевірці дебіторської заборгованості зокрема, тобто з’ясувати величину ймовірності того, що суттєві помилки, які є в обліку, можуть залишитися невиявленими.

На наступному етапі аудиту дебіторської заборгованості спочатку може проводитись правовий аналіз договорів з позиції чинного законодавства. Перевіряється також чи є в наявності всі договори, чи зареєстровані ці договори в журналі реєстрації, чи правильно відображені в обліку передбачені договором операції.

Наступним етапом може бути інвентаризація розрахунків з дебіторами. Значна частина підприємств, як правило, нехтують проведення інвентаризації розрахунків або проводять її неякісно, тому цю роботу повинен організувати аудитор. У процесі аудиту аудитор здійснює конкретні процедури щодо перевірки дебіторської заборгованості за встановленими критеріями оцінки фінансової звітності.

На основному етапі аудиту (аудиту рахунків), який проводиться після закінчення звітного періоду, аудитор здійснює конкретні аудиторські процедури щодо перевірки дебіторської заборгованості за встановленими критеріями оцінки фінансової звітності.

Так, оцінюючи повноту інформації щодо дебіторської заборгованості, потрібно впевнитись, чи всі рахунки клієнтів були зареєстровані, занесені в книгу (журнал) продаж та чи всі товари, які були відвантажені до кінця року, були віднесені до реалізованих, а ті, що не були оплачені, показані як дебіторська заборгованість.

При перевірці фактичної наявності аудитору потрібно впевнитись у реальному існуванні дебіторської заборгованості, а саме в тому, щоб продукція, товари, роботи, які не були передані покупцем до кінця року, помилково чи навмисно, не були включені в реалізацію.

Крім того, слід проконтролювати, чи не було платежів, які незаконно привласнені чи записані в невірному фінансовому періоді. Це зона високого ризику перевірки дебіторів. Для перевірки за цим критерієм аудитор повинен вибірково отримати підтвердження про існуючі суми заборгованості.

За критерієм реальності (належності) аудитор зобов’язаний переконатися, що вся відображена дебіторська заборгованість належить саме підприємству-клієнту. Тобто слід розглянути можливість занесення в сальдо дебіторів заборгованості по приватних операціях (наприклад, керівництва) або по продажах, що належать іншим підприємствам. Однак, крім цього, аудитору треба звернути увагу на ряд обставин, що можуть мати місце і впливати на право власності щодо сальдо дебіторів (наприклад, існування договору-застави).

Перевіряючи правильність оцінки дебіторської заборгованості аудитору потрібно проконтролювати її відповідність П(С)БО та обліковій політиці підприємства. Особливої уваги потребує правильне визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги, а також правильне визначення (оцінка) заборгованості за довгостроковими контрактами: встановлення вартості виконаних обсягів робіт, переданих товарів на конкретну дату [Error: Reference source not found].

Слід також перевірити правильність визначення (оцінки) дебіторської заборгованості за довгостроковими контрактами (встановлення вартості виконаних обсягів робіт, переданих товарів на конкретну дату).

За критерієм обережності аудитор встановлює правильність обліку дійсних та передбачуваних втрат, що відноситься до періоду, який перевіряється. Щодо дебіторської заборгованості аудитор повинен впевнитись, що створені достатні резерви сумнівних боргів та списані безнадійні борги та витрати звітного періоду.

При цьому, слід проконтролювати правильність застосування методики списання безнадійних боргів і створення резерву сумнівних боргів, передбаченого П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», з метою правильної оцінки дебіторської заборгованості. Як відомо, початкова заборгованість обліковується за фактичною собівартістю і виникнення її пов’язано з дією принципу нарахування. Тобто незалежно від оплати в момент відвантаження продукції, передачі послуг чи права власності на них підприємство відображає отримання доходу, а в разі відсутності оплати одночасно і дебіторську заборгованість.

Оскільки в складі загальної дебіторської заборгованості можуть мати місце сумнівні та безнадійні борги, аудитор повинен впевнитись у додержанні принципу обережності, який означає, що підприємство не повинно завищувати доходи і занижувати затрати. Тому важливим аспектом контролю є списання безнадійних боргів як таких, по яких існує впевненість у неповерненні їх боржником або за якими минув строк позовної давності. Аудитор повинен з’ясувати, як виявляються такі борги, та причини їх виникнення, а також проконтролювати їх списання на інші операційні витрати звітного періоду.

Що стосується сумнівних боргів (поточної дебіторської заборгованості за продукцію товари, роботи, послуги, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником), то на них потрібно створювати резерв.

Аудитор повинен впевнитись у тому, що якщо рахунок мав залишок на момент створення резерву, то наведений запис слід зробити на суму, яка б дала змогу донарахувати резерв до визначеної в розрахунку величини. Витрати по створенню резерву безнадійних боргів відображаються у Звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат. Зайво нарахований резерв анулюється і визнається як доход по кредиту рахунку 71 «Інший операційний дохід»[Error: Reference source not found].

Поточна дебіторська заборгованість, яка не пов’язана з реалізацією продукції, робіт, послуг, що визнана безнадійною, списується з балансу без створення резерву, відображенням втрат у складі інших операційних витрат.

Щодо наступного критерію оцінки – правильності відображення – аудитор перевіряє правдивість, точність відображення дебіторської заборгованості на дату складання бухгалтерської звітності в балансі та в примітках. Слід впевнитись у правильності ведення поточних облікових реєстрів, які підприємства можуть визначити самостійно, наприклад, книги (відомості) обліку продажу товарів, робіт, послуг; книги обліку дебіторів, а також проконтролювати правильність застосування відповідних бухгалтерських рахунків. Особливу увагу аудитор має приділити контролю заповнення спеціально передбачених рядків звітних форм даними звітного року і перенесення сальдо попереднього періоду.

Аудитору слід також перевірити правильність проведення класифікації заборгованості на довгострокову і короткострокову і правильність її відображення у відповідних рядках Балансу.

У Звіті про фінансові результати аудитор перевіряє правильність заповнення рядка 090 «Інші операційні витрати» в частині віднесення сумнівних і безнадійних боргів, а у Звіті про рух грошових коштів – рядка 080 «Зменшення (збільшення) оборотних активів» в частині зміни сальдо поточної дебіторської заборгованості.

Особливу увагу необхідно приділити контролю розкриття інформації про заборгованість у Примітках до фінансової звітності.

Критерій законності передбачає перевірку законності здійснення операцій, що призвели до виникнення дебіторської заборгованості, відповідність її обліку чинним законодавчим актам і нормативним документам.

Оцінка дебіторської заборгованості за критерієм постійності передбачає контроль додержання постійності обраної підприємством облікової політики щодо дебіторської заборгованості та її вплив на безперервність функціонування підприємства. Так, якщо дебіторська заборгованість становить значну частину активів підприємства і можливе її погашення може спричинити суттєві фінансові труднощі та стати загрозою банкрутства – така інформація повинна бути зазначена в примітках до фінансової звітності та бути підставою для застосування методів, відмінних від тих, які застосовуються при безперервності роботи підприємства.

Отримана в ході аудиторської перевірки інформація повинна бути задокументована у вигляді робочих документів як складова частина робочих документів аудитора.

Після цього аудитор повинен оцінити достатність зібраної інформації для того, щоб зробити висновок. Якщо в ході перевірки аудитором отримано достатній обсяг даних, не було ніяких обмежень і перешкод в отриманні інформації, а попередньо оцінена величина аудиторського ризику була виправданою, то аудитор може зробити висновок, керуючись відповідним стандартом аудиту [Error: Reference source not found].

Таким чином, основною метою проведення аудиту розрахунків з покупцями і замовниками є встановлення правильності ведення цих розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, прийняті виконані роботи й надані послуги. Аудиторська перевірка складається з окремих послідовних етапів, а отримана в ході перевірки інформація повинна бути задокументована у вигляді робочих документів.

Отже, розрахункові взаємовідносини між підприємством і його покупцями та замовниками виникають у процесі господарської діяльності підприємств і цим відносинам, як правило передує укладення договорів (контрактів) купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, договорів підряду на виконання різних робіт, надання послуг тощо. Це найбільш розповсюджена та важлива основа виникнення зобов'язань, основна форма реалізації товарно-грошових відносин у ринковій економіці.

Для правильної організації бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями і замовниками важливим є визначення моменту виникнення зобов'язання, оскільки юридичні та економічні аспекти цього питання не збігаються.

Розрахунки з покупцями і замовниками відображаються на рахунку 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками», який має такі субрахунки:

361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»;

362 «Розрахунки з іноземними покупцями»;

363 «Розрахунки з учасниками ПФГ»;

364 «Розрахунки за гарантійним забезпеченням».

Організація обліку розрахунків з покупцями і замовниками повинна забезпечити:

  • своєчасну перевірку розрахунків з покупцями і замовниками;

  • попередження прострочення дебіторської заборгованості.

Основними нормативно-правовими документами, які регламентують проведення аудиту дебіторської заборгованості є Закон України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 року, Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» та 13 «Фінансові інструменти», МСБО 32 «Фінансові інструменти: подання» та МСБО 39 «Фінансові інструменти: визнання та оцінка».

Основною метою аудиту розрахунків підприємства з покупцями і замовниками є встановлення правильності ведення розрахунків з покупцями і замовниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи й надані послуги. Відповідно до основної мети аудитору необхідно перевірити наявність договорів на поставку продукції й правильності їх оформлення.

Головним завданням аудиту дебіторської заборгованості є:

  • перевірка наявності і правильності оформлення первинних документів, що є підставою для облікових записів по дебіторській заборгованості;

  • оцінка синтетичного та аналітичного обліку, правильне використання відповідних рахунків нового Плану рахунків;

  • контроль правильності перенесення вхідного сальдо при відкритті нових рахунків Головної книги;

  • оцінка стану дебіторської заборгованості за встановленими критеріями;

  • перевірка правильності розрахунків по дебіторській заборгованості (плата грошовими коштами, векселями, іншими матеріальними цінностями);

  • правильність оцінки дебіторської заборгованості, розрахунку величини резерву сумнівних боргів;

  • перевірка належної класифікації дебіторської заборгованості і наявність відповідних необхідних роз’яснень у примітках до фінансової звітності;

  • оцінка стану внутрішнього контролю і аудиту дебіторської заборгованості;

  • зіставність показників фінансової і не бухгалтерської звітності (звіт директора фірми, фінансового огляду) щодо дебіторської заборгованості [Error: Reference source not found].

Предметом аудиту дебіторської заборгованості є господарські процеси та операції, пов’язані з виникненням, існуванням та списанням даної заборгованості.

Об’єктами аудиту є елементи облікової політики, операції з обліку, записи в регістрах та звітності щодо розрахунків підприємства з покупцями і замовниками.

Джерелами інформації для аудиту дебіторської заборгованості є первинні документи; облікові регістри; акти та довідки попередньої перевірки, аудиторські висновки та інша документація, що узагальнює результати контролю; головна книга; фінансова звітність підприємства.

Стадіями проведення аудиту є підготовчий, проміжний, основний, заключний.

РОЗДІЛ 2.ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПІДПРИЄМСТВА ТА ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ЗОН РИЗИКУ РОЗРАХУНКІВ З ПОКУПЦЯМИ І ЗАМОВНИКАМИ ТДВ «ПІВДЕННИЙ КОЛОС» НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

2.1. Фінансово-економічна характеристика тдв «Південний колос» Новоодеського району

Територія ТДВ «Південний колос» знаходиться в м. Нова Одеса Миколаївської області, що за 45 км від обласного центру. Найближча залізнична станція - місто Баловне на відстані 35 км .

Новоодеський район, на території якого знаходиться ТДВ «Південний колос», згідно агрокліматичного районування відноситься до центрального агрокліматичного району Миколаївської області й характеризується дуже теплим, посушливим кліматом.

Літо тут довге мало дощове, тепле, помірно жарке; осінь − коротка; тепла й малосніжна зима; весна – коротка, тепла.

Середньорічна температура повітря 8.2 °С, при цьому найбільш холодним місяцем є січень, середньомісячна температура якого становить -4.9 °С, а найбільш теплий – липень зі середньомісячною температурою + 21.2 °С. Найнижчі температури повітря тут спостерігаються в лютому місяці (-20…-25 °С), а найвищі – у липні та серпні (+40…+45 °С).

За багаторічними даними Миколаївської астрономічної обсерваторії річна кількість опадів у даному районі дорівнює 410 мм. Інколи дощі випадають у вигляді зливи, що призводить до інтенсивних змивів та розмивів ґрунту. Зливи також механічно знищують ґрунтову структуру.

Зима в даному районі малосніжна, часто сніг лягає в першій декаді грудня, а сходить на початку другої декади березня. Найбільша висота сніжного покриву спостерігається в січні та лютому.

Вітри в районі розташування товариства мають різні напрямки, але переважають південно-західні, південні, північно-східні та південно-східні. Середньорічна швидкість вітру – 4.1- 4.2 м/с.

У весняний період, коли поверхня ґрунту підсихає, але ще не вкрита рослинністю, виникає вірогідність появи пилових бур.

Нормальному розвитку рослин заважають посухи, що періодично повторюються. При цьому всі агротехнічні заходи повинні бути направлені на накопичення та раціональне використання вологи ґрунту.

Територія ТДВ «Південний колос» розташована в зоні південного степу України в центральній частині Причорноморської низовини на корінній рівнині річки Південний Буг.

Найбільш розповсюдженими ґрунтами на території господарства є чорноземи південні. Ґрунти в гумусовому горизонті мають гумусу біля 3-4 %. По механічному стану ці ґрунти середньо - і важко-суглинисті.

Рельєф території неоднорідний: значна частина земельного масиву має вузько хвильовий рельєф, корінна рівнина тут розчленована балками і їх невеликими між балковими водорозділами, які практично є слабко пологими, пологими й слабкопокатними, що при переході в схили балок, стають більш крутими.

Такий характер рельєфу сприяє стоку атмосферних опадів і поширенню процесів водяної ерозії.

Найбільш рівнинний масив знаходиться в центральній частині території товариства. На корінній рівнині землекористування товариства ґрунтові води залягають на різній глибині й мають різний ступінь мінералізації.

У теперішній час велика частина території товариства розорена. Пасовища знаходяться на схилах і мають вибитий травостій. Переважає така рослинність: берізка польова, деревій звичайний, чортополох, кульбаба лікарська.

На пашні спостерігається незначна забур’яненість посівів такими шкідливими рослинами: осотом, щиром, лишаєм зеленим, амброзією.

Деревинна рослинність на землях товариства представлена полезахисними лісосмугами, які в основному складаються з акації білої, клена, абрикоса, дуба.

Підприємство спеціалізується на виробництві продукції рослинництва і тваринництва, також переробці сільськогосподарської продукції, як власного виробництва та інших видів господарської діяльності. Господарство має право на оптову і роздрібну торгівлю продукцією власного виробництва.

Підприємство має добре розвинену виробничу базу: молочно – товарну ферму, майстерню, склад ПММ, механізований тік, зерносховище, тракторний парк, автомобільний парк, млин, олійню, пекарню.

Транспортна мережа на території господарства представлена в основному профільованими дорогами місцевого призначення, які забезпечують зв'язок між виробничими ділянками, фермами і полями сівозмін.

Визначимо розмір виробництва в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. Розрахунки зазначені в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 Розмір виробництва в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Показники

Господарство

В середньому за 3 роки

Господарство у 2013р. порівняно з

2011р.

2012р.

2013р.

2011р., %

2012р., %

Вартість валової продукції сільського господарства ( в порівнянних цінах

2010 р.), тис. грн.

14763,64

10933,36

15804,36

13833,78

107,04

144,55

Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції, тис. грн.

12783,7

9342,1

11042,4

11056,06

86,37

118,20

Середньорічна чисельність працюючих, осіб

76,0

74,0

65,0

71,66

85,52

87,83

Площа сільськогосподарських угідь, га

4436,0

4289,0

4326

4188,26

86,55

89,52

Поголів’я худоби та птиці, ум. гол.

363,0

366,0

414,0

381,0

88,40

100,8

Середньорічна вартість активів, тис. грн.

16208,0

15952,0

17163,0

16441,0

105,89

107,59

Середньорічна чисельність працівників, які зайняті в сільському господарстві

76

74

65

72

85,5

87,8

*побудовано на основі статистичної звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що вартість валової продукції має нестабільний характер. Тому що, у 2012 році в порівнянні з 2013 роком спостерігаємо збільшення на 487,1тис. грн., а у 2011 році вартість валової продукції зменшується в порівнянні з 2012 роком на 3830,28 тис.грн.

Грошова виручка від реалізації також має нестабільний характер. Так у 2011 році в порівнянні з 2012 роком спостерігається зменшення на 3441,6 тис.грн, а у 2013 році виручка збільшилася на 1700,3 тис.грн у порівнянні з 2012 роком.

Площа сільськогосподарських угідь має тенденцію до збільшення. Так у 2012 році зменшилася на 147 га, а у 2013 році збільшилася на 37 га у порівнянні з 2012 роком.

Поголів’я худоби та птиці має тенденцію до збільшення, так як у 2012 році в порівнянні з 2011 роком збільшилося на 3 ум.голови, а у 2013 році збільшилися на 48 ум.голови.

Середньорічна вартість активів має нестабільний характер. Так у 2012 році в порівнянні з 2011 роком збільшилася на 256 тис.грн, а у 2013 році на 1211 тис.грн в порівнянні з попереднім роком.

Середньорічна чисельність працівників, які зайняті в сільському господарстві у 2012 році зменшилось на 2 особи, а в 2013 році чисельність працівників зменшилася на 9 осіб

Проаналізуємо розмір та структуру грошової виручки від реалізації в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. Розрахунки зазначені таблиці 2.2.

Таблиця 2.2 Розмір та структура грошової виручки від реалізації в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Галузі та види продукції

Тис. грн.

В середньо-му за 3 роки, тис. грн.

Структура, %

2011р.

2012 р.

2013р.

по с.-г. продукції

по господар-

ству

Зерно

4565,5

2594,8

4728,5

3962,76

49,16

42,82

Соняшник

4433,1

4773,1

3359,8

4188,66

34,93

30,42

Ріпак

1315,3

1,0

1070,8

795,7

11,13

9,69

Овочі відкритого грунту

529,0

331,6

395,5

220,1

4,11

3,58

Інша продукція рослинництва

63,4

68,1

63,3

64,93

0,65

0,57

Разом по рослинництву

10906,3

7768,6

9617,9

9430,93

100,0

100,0

Продукція скотарства,

в т.ч.:

- молоко

917,6

772,3

814,3

834,73

57,16

7,37

- вирощування ВРХ

(в живій масі)

372,3

444,8

474,6

430,56

33,31

4,29

Продукція свинарства

476,2

241,1

90,7

269,33

6,36

0,82

Мед

0,1

-

0,7

0,26

0,04

0,006

Інша продукція тваринництва

111,2

115,3

44,2

90,23

3,10

0,40

Разом по тваринництву

1877,4

1573,5

1424,5

1625,13

100,0

100,0

Всього по сільськогосподарському виробництву

12783,7

9342,1

11042,4

11056,06

100,0

100,0

Всього по господарству

12783,7

9342,1

11042,4

11056,06

х

100,0

*побудовано на основі статистичної звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що виручка від реалізації всього по господарству збільшується. На це позитивно вплинув приріст виручки від реалізації зерна, який у 2013 році збільшився на 2133,7 тис.грн у порівнянні з 2012 роком, а у 2012 році зменшилася на 1970,7 тис.грн у порівнянні з 2011 роком.

Виручка від реалізації соняшнику має нестабільний характер. Так у 2012 році соняшнику було продано на 340 тис. грн більше, ніж у 2011 році, а у 2013 році продано на 1413,3менше в порівнянні з 2012 роком.

Виручка від реалізації ріпаку збільшується, так у 2013 році на 1069,8 тис.грн.

Виручка від овочів відкритого грунту у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшилася на 197,4 тис.грн, а у 2013 році спостерігається збільшення на 63,9 тис.грн.

Інша продукція рослинництва має тенденцію до зменшення. Так у 2013 році виручка зменшилася на 4,8 тис.грн у порівнянні з 2012 роком.

Всього по продукції рослинництва виручка від реалізації у 2013 році збільшилася на 1849,3 тис.грн у порівнянні з 2012 роком.

Виручка молока у 2013 році в порівнняні з 2012 роком збільшилася на 42 тис.грн, а у 2012 році в порівнянні з 2011 роком зменшилася на 145,3 тис.грн.

Виручка від вирощування ВРХ у 2013 році зменшилася на 29,8 тис.грн, а у 2012 році у порівнянні з 2011 роком збільшилася на 72,5 тис.грн.

Продукція свинарства у 2013 році в порівнянні з 2012 роком зменшилася на 150,4 тис.грн, а у 2012 році в порівнянні з 2011 роком також зменшилася на 235,1 тис.грн.

Мед був реалізований у 2013 році на 0,7 тис.грн, а у 2012 році реалізація меду не відбулася.

Інша продукція тваринництва у 2013 році у порівнняні з 2012 роком зменшилася на 71,1 тис.грн.

Всього по тваринництву відбувається зменшення реалізації продукції. Так у 2013 році у порівнняні з 2012 роком зменшилася на 149 тис.грн.

Всього виручка по господарству у 2013 році збільшилася на 1700,3 тис.грн у порівнняні з 2012 роком.

Проведемо оцінку динаміки і структури землекористування в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. Розрахунки наведені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3 Динаміка і структура землекористування в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Види угідь

2011р.

2012р.

2013р.

2013 р. у % до

га

%

га

%

га

%

2011р

2012р

Загальна земельна площа, га

4436,0

100,0

4289,0

100,0

4326,0

100,0

97,52

100,86

в т. ч. сільськогосподарські угіддя

4436,0

100,0

4289,0

100,0

4326,0

100,0

97,52

100,86

З них:

рілля

4436,0

100,0

4289,0

100,0

4110,0

100,0

92,65

95,82

Посівні площі

3302,0

100,0

3544,0

100,0

3839,8

100,0

116,28

108,34

*побудовано на основі статистичної звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що загальна земельна площа має тенденцію до зменшення. Так у 2012 році зменшилася на 147 га, а у 2013 році зменшилася на 37 га у порівняні з 2012 роком.

В тому числі сільськогосподарські угіддя мають тенденцію до зменшення. Так у 2012 році зменшилася на 147 га, а у 2013 році зменшилася на 37 га у порівняні з 2012 роком.

Рілля мають тенденцію до зменшення. Так у 2012 році зменшилася на 147 га, а у 2013 році зменшилася на 179 га у порівнянні з 2012 роком.

Посівна площа має тенденцію до збільшення. Так у 2013 році у порівняні з 2012 роком збільшилася на 295,8 га.

Проведемо оцінку динаміки показників фінансових результатів в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. За допомогою таблиці 2.4. Розрахунки наведені в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4 Динаміка показників фінансових результатів в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Показники

Роки

Відхилення (+, -) 2013 р. порівняно з

2011р.

2012р.

2013р.

2011р.

2012р.

Прибуток (збиток) від реалізації, тис. грн.

1456,0

113,0

477,0

32,76

422,12

Собівартість реалізованої продукції тис.грн.

11446,0

9393,0

10656,0

93,09

113,44

Чистий прибуток (збиток), тис. грн.

1271,0

290,0

272,0

21,40

93,79

Середньорічна сума активів, тис. грн.

16208,0

15952,0

17163,0

105,89

107,59

Середньорічна сума власного капіталу, тис. грн.

6966,5

7065,5

6575,0

94,38

93,05

Рівень прибутковості (збитковості) продукції, %

0,12

0,01

0,01

8,33

100,0

Рівень прибутковості (збитковості) власного капіталу, %

0,18

0,04

0,04

22,22

100,0

*побудовано на основі фінансової звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що прибуток(збиток) від реалізації у 2013 році в порівняні з 2012 роком збільшився на 422,12 тис.грн, а у порівнянні з 2011 роком на 32,76 тис.грн.

Собівартість реалізованої продукції у 2013 році в порівняні з 2012 роком збільшилася на 113,44 тис.грн. А у порівняні з 2011 роком на 93,09 тис.грн.

Чистий прибуток у 2013 році у порівняні з 2012 роком збільшився на 93,79 тис.грн, а у порівняні з 2011 роком на 21,40 тис.грн.

Середньорічна сума активів збільшилася у 2013 у порівняні з 2012 роком на 107,59, а у порівняні з 2011 роком на 93,48 тис.грн.

Середньорічна сума власного капіталу у 2013 році в порівняні з 2012 роком зменшилася на 93,05 тис.грн, а у порівняні з 2011 роком збільшилася на 94,38 тис.грн.

Рівень прибутковості у 2013 році в порівняні з 2012 роком зміни не відбулися.

Рівень прибутковості власного капіталу у 2013 році в порівняні з 2012 роком зміни не відбулися.

Проведемо оцінку динаміки показників фінансової незалежності в ТДВ«Південний колос» Новоодеського району. Розрахунки зазнчені у таблиці 2.5.

Таблиця 2.5 Динаміка показників фінансової незалежності в ТДВ«Південний колос» Новоодеського району

Коефіцієнти

Норматив

Роки

Відхилення (+, -) 2013 р. порівняно з

2011р.

2012р.

2013р.

2011 р.

2012 р.

Фінансування

<1,0

1,174

1,352

1,35

0,18

-0,002

Автономії (незалежності)

>0,5

0,459

0,425

0,42

-0,03

-0,005

Стійкості (стабільності)

>1,0

1,979

2,039

1,15

-0,82

-0,889

*побудовано на основі фінансової звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що коефіцієнт фінансування у 2011,2012,2013 роках має ненормативне значення. Що означає, господарство не може погашати свої зобов`язання власними коштами.

Коефіцієнт незалежності не відповідає нормативам. Що означає, залучення позичкових коштів для діяльності підприємства.

Коефіцієнт стійкості відповідає нормативам, що означає стабільний фінансовий і господарський стан ТДВ «Південний колос» Новоодеського району.

Проведемо оцінку ліквідності в ТДВ «Південний колос» Новоодеського району. Розрахунки зазначені у таблиці 2.6.

Таблиця 2.6 Динаміка ліквідності в ТДВ «Південний колос»

Новоодеського району

Коефіцієнти

Норматив

Роки

Відхилення (+, -) 2013 р. порівняно з

2011р.

2012р.

2013р.

2011 р.

2012 р.

Абсолютної ліквідності

0,2-0,35

0,0057

0,0044

0,004

-0,0017

-0,0004

Швидкої ліквідності

0,8-1,0

0,093

0,074

-0,48

-0,387

-0,406

Покриття

1-1,25

1,11

0,83

0,837

-0,273

0,007

*побудовано на основі фінансової звітності ТДВ «Південний колос» Новоодеського району

Дані таблиці свідчать, що коефіцієнт абсолютної ліквідності не відповідає нормативному значені. Що означає, господарство не має швидколіквідних активів для покриття зобов`язань.

Коефіцієнт швидкої ліквідності не відповідає нормативам. Що означає, не здатність господарства швидко реалізувати високоліквідні активи.

Коефіцієнти покриття відповідав нормативам лише у 2011 році. Що означає, здатність господарства покрити свої борги в короткий час. Але, у 2012 та 2013 роках цей коефіцієнт не відповідав нормативам. Що означає, не здатність господарства розраховуватися за свої борги в короткий термін.