Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Biologiya produktivnosti

.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
2.59 Mб
Скачать

Навчальне видання

Віктор Анатолійович Бурлака Валерій Володимирович Борщенко Михайло Миколайович Кривий

БІОЛОГІЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН

Курс лекцій для студентів технологічного факультету спеціальності 7.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Спеціаліст» та спеціальності 8.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Магістр» стаціонарної та заочної форми навчання

Редактори: В.А.Бурлака, В.В. Борщенко

Комп‘терна версія та дизайн В.В.Борщенко

Дата здачі до набору 02.11.2012 р. Підписано до друку 09.11.2012 р. Формат 60х84/16. Гарнітура Times. Папір офсетний. Друк офсетний.

Ум.друк.арк. 10,0 Наклад 100. Зам. № _____

Видавництво Житомирського державного університету імені Івана Франка М.Житомир, вул.. Велика Бердичівська, 40

Свідоцтво про державну реєстрацію: Серія ЖТ №10 від 07.12.04 р.

Електронна пошта -----------------------------

161

Рецензія

на курс лекцій з дисципліни «БІОЛОГІЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН» для студентів технологічного факультету спеціальності 7.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Спеціаліст» та спеціальності 8.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Магістр» стаціонарної та заочної форми навчання

Тваринництво нашої країни має значний доробок у напрямку вдосконалення промислової технології виробництва продукції з врахуванням біологічних особливостей тварин. Більш раціональною стала система годівлі тварин, яка ґрунтується на оптимізації елементів живлення та використанні ефективних кормових добавок та біологічно активних речовин, які підвищують продуктивність тварин їх життєздатність та стійкість до стресів. Разом з тим вимоги до прискорення науково-технічного прогресу ставлять перед біологічною наукою нові завдання по розробці наукових основ подальшого розвитку тваринництва, підвищення ефективності виробництва продукції тваринництва. Можна з впевненістю стверджувати, що подальші успіхи галузі будуть залежати від того наскільки успішно вдасться поєднати найбільш економічні способи виробництва продукції та біологічні особливості тварин.

В зв'язку з цим необхідно продовжити вивчення умов, які забезпечують максимальну реалізацію генотипу сільськогосподарських тварин; розробку найбільш раціональних режимів використання кормів на основі глибоких досліджень фізіології і біохімії травлення; вияв біологічно оптимальних умов утримання і вирощування та шляхів попередження впливу технологічних стрес-факторів.

Даний курс лекцій по біологічним основам підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці складений на основі матеріалів сучасних досліджень. Курс лекцій представляє інтерес не лише для студентів, наукових працівників, а також для спеціалістів господарств, де використання запропонованих методів та прийомів сприятиме підвищенню виробництва продукції тваринництва.

Методичні розробки викладені за єдиною схемою, яка включає план лекції, зміст заняття та опрацьовану літературу.

Враховуючи вищевикладене, вважаю доцільним видання курсу лекцій, що сприятиме покращенню вивченню дисципліни та поліпшенню підготовки фахівців зоотехнічного профілю.

Доктор біологічних наук,

професор,

Житомирський

 

 

державний

університет ім.

 

 

І.Франка

 

 

 

Г. Є. Киричук

162

Рецензія

на курс лекцій з дисципліни «БІОЛОГІЯ ПРОДУКТИВНОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН» для студентів технологічного факультету спеціальності 7.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Спеціаліст» та спеціальності 8.090 10201 «Технології виробництва і переробки продукції тваринництва» ОКР «Магістр» стаціонарної та заочної форми навчання

За останні десятиріччя в галузі світової зоотехнії пройшли докорінні зміни, які дозволяють стверджувати, що без використання досягнень біохімії, фізіології, мікробіології та ін. дисциплін неможливо в повній мірі реалізувати продуктивні та племінні якості тварин. Мікробіологічні, біохімічні та фізіологічні процеси в організмі с.- г. тварин визначають увесь хід індивідуального розвитку тварин, їх існування та утворення продукції. Безсумнівно, чим більше ми будемо знати про механізми та процеси, що проходять в організмі, тим більше перед нами відкривається можливих шляхів вирішення проблем, пов'язаних з удосконаленням та підвищенням продуктивності тварин.

Аналіз навчальної та спеціальної літератури з дисципліни ―Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин свідчить, що в підручниках відсутні, або недостатньо систематизований матеріал, пов‖язаний з вивченням вищеназваної дисципліни. Тому, систематизація навчального і наукового матеріалу з даного питання є вкрай необхідним елементом навчального процесу.

Детальний аналіз курсу лекцій свідчить про те, що вони забезпечують необхідний об‖єм матеріалу, щодо засвоєння дисципліни.

На мою думку курс лекцій доцільно видати друкарським способом.

Доктор

сільськогосподарських

 

 

наук, Вінницький національний

 

А. В. Гуцол.

аграрний університет

 

 

163

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]