Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МИФЭИ / Тема 6.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
137.4 Кб
Скачать

Тема 6: Фінансова статистика

План

1. Статистика державного бюджету

2. Статистика грошового обігу та кредиту

3. Статистика платіжного балансу

4. Статистична оцінка довгострокової заборгованості

5. Статистика цінних паперів

1. Статистика державного бюджету

Державний бюджет характеризує систему економічних відносин щодо формування державних фінансових ресурсів і напрями їх використання в інтересах суспільства. За допомогою державного бюджету формується структура суспільного виробництва, забезпечується потрібне співвідношення між споживанням і нагромадженням.

Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України, є Зведеним бюджетом України. Останній використовується для аналізу та визначення засад державного регулювання економічного і соціального розвитку.

Головним завданням статистики державного бюджету є характеристика його основних показників. Перед статистикою державного бюд­жету стоять такі завдання щодо визначення: 1) загальної величини доходів і видатків державного бюджету; 2) структури доходів державного бюджету; 3) структури видатків державного бюджету; 4) джерел фінансування бюджетного дефіциту; 5) розміру державного внутрішнього боргу; 6) ефективності проведення державної фіскальної політики; 7) впливу фіскальної політики на економічне зростання і рівень життя населення.

Основними методами, що застосовуються статистикою державного бюджету, є типологічні, структурні та аналітичні групування, динамічні ряди, структурні зрушення.

Групування доходів державного бюджету проводиться відповідно до їх економічної природи за принципом предметної класифікації (виду) податкових платежів (ПДВ, податок з прибутку, акцизи тощо). Динамічні ряди доходів бюджету будуються з урахуванням змін, що відбулися у статтях доходів за фактичним розподілом джерел доходів по розділах, главах, параграфах і статтях. Ці зміни приймаються в розрахунок при вивченні структурних зрушень у доходах бюджету.

Для вивчення закономірностей формування окремих видів доходів державного бюджету застосовуються динамічні ряди, для прогнозних розрахунків – економетричні моделі. При вивченні впливу окремих факторів на формування дохідної частини бюджету поширені методи кореляційно-регресійного аналізу, а також багатофакторні індексні моделі.

Виконання державного бюджету аналізується обчисленням відносних величин виконання плану за доходами та видатками у цілому, а також за окремими їх видами та цільовим призначенням. Такий аналіз дає змогу не лише дістати сукупну оцінку виконання бюджету, а й охарактеризувати ступінь виконання плану за кожною групою доходів і видатків, докладно про­аналізувати ту групу доходів або видатків, за якою виявлено іс­тотні відхилення фактичних даних від запланованих, устано­вити, чим було зумовлене відхилення фактичних надходжень від запланованих.

Зв’язок доходів державного бюджету з найважливішими макроекономічними показниками можна охарактеризувати, побудувавши паралельні динамічні ряди, рівняння регресії, застосувавши багатофакторні індексні моделі.

Для аналізу динаміки основних показників державного бюджету може бути використана система індексів: зведені індекси, індекси середніх величин та ін. Наприклад, для обчислення кількісного впливу найважливіших макроекономічних показників на дохід державного бюджету можна побудувати індексну модель:

Дохід державного бюджету = ВВ  ВВП/ВВ  ВНД/ВВП  ВННД/ВНД  ДОХІД ДБ/вннд.

У цій моделі виявляється вплив на дохід державного бюджету:

а) розміру валового випуску (ВВ);

б) частки валового внутрішнього продукту (ВВП) у валовому випуску;

в) співвідношення валового національного доходу (ВНД) та валового внутрішнього продукту (ВВП);

г) співвідношення чистого національного наявного доходу (ВННД) та валового національного доходу;

ґ) частки доходу державного бюджету у валовому національному наявному доході.

Алгоритм розв’язання цієї багатофакторної індексної моделі для розрахунку абсолютного приросту і темпу приросту доходу дер­жавного бюджету за рахунок окремих факторів має такий вигляд:

1. На першому етапі розв’язання при визначенні факторних абсолютних приростів відбувається розрахунок рівня доходу державного бюджету з урахуванням лише першого, перших двох, трьох, чотирьох та п’яти факторів моделі:

Y1a = Y0Ia;

Y1a,b = Y0IaIb;

Y1a,b,c = Y0IaIbIc;

Y1a,b,c,d = Y0IaIbIcId;

Y1a,b,c,d,e = Y0IaIbIcIdIe.

2. Для визначення абсолютних приростів доходів державного бюджету за рахунок окремих факторів використовуються такі формули:

—абсолютна зміна доходу державного бюджету за рахунок зміни валового випуску;

—абсолютна зміна доходу державного бюджету за рахунок зміни частки валового внутрішнього продукту у валовому випуску;

—абсолютна зміна доходу державного бюджету за рахунок зміни співвідношення валового національного доходу і валового внутрішнього продукту;

—абсолютна зміна доходу державного бюджету за рахунок зміни співвідношення валового національного наявного доходу і валового національного доходу;

—абсолютна зміна доходу державного бюджету за рахунок зміни частки доходу державного бюджету в валовому національному наявному доході:

Одним із завдань статистики державного бюджету є прогнозування його доходів і видатків. Для прогнозування податкових доходів державного бюджету можуть бути використані різноманітні методи, наприклад екстраполяція трендів. Проте ці методи, передбачаючи збереження минулої тенденції розвитку, не враховують змін у податковій базі, а також ставок податків. Через це їх застосування може призвести до помилок у прогнозах. Обґрунтованішою є побудова функції залежності податків від податкової бази.

Соседние файлы в папке МИФЭИ