Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_KROK_Infect_dis

.pdf
Скачиваний:
330
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
730.84 Кб
Скачать

2. Хвора 29 рокiв захворiла гостро-озноб, головний бiль, ломота в тiлi, бiль в горлi, температура 38°С. На 2-й день температура 39,5°С, вiдмiтила слабiсть, запаморочення. В той же день була оглянута лiкарем, який виявив нальоти у виглядi сiрих щiльних плiвок на обох мигдаликах, збiльшення i болючiсть пiдщелепних лiмфатичних вузлiв. Було запiдозрено дифтерiю. Який найбiльш ефективний метод верифiкацiї дiагнозу?

AБактерiологiчний метод

BЗагальний аналiз кровi

CПункцiя пiдщелепних лiмфатичних вузлiв

DСерологiчний метод

EВнутрiшньошкiрна алергiчна проба

1.На прием к врачу обратилась больная с жалобами на повышение температуры до 37,8°С, умеренные боли в горле в течение 3-х дней. Объективно: углочелюстные лимфоузлы увеличены до 3см. Небные миндалины гипертрофированы, покрыты серым, налетом, распространяющимся на язычок, передние небные дужки. Каков наиболее вероятный диагноз?

AДифтерия ротоглотки

BИнфекционный мононуклеоз

CАнгина Симоновского – Венсана

DАгранулоцитоз

EКандидоз ротоглотки

1. Чоловік 23-х років скаржиться на наявність набряків на обличчі, головний біль, запаморочення, зменшення виділення сечі, зміну кольору сечі (темно-червона). Наведені скарги з'явились після перенесеного фарингіту. При огляді: набряки на обличчі, шкірні покриви бліді, температура - $37,4^0C$; ЧСС86/хв., АТ170/110 мм

рт.ст. Серцеві тони приглушені, акцент ІІ тону над аортою. Який етіологічний фактор можливий при такому захворюванні?

AБета-гемолітичний стрептокок

BЗолотистий стафілокок

CЗеленячий стрептокок

DГноєтворний стрептокок

EСапрофітний стафілокок

1.Жінка 28 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, підвищення температури до 39-40°С, незначний біль у горлі. Хворіє 3-й день. Об'єктивно: шкіра бліда, губи ціанотичні. Гіперемія 1 зіва з ціанотичним відтінком, набряклі язичок, піднебінні дужки, мигдалики. На поверхні мигдаликів — суцільні щільні білуваті з перламутровим відтінком нальоти, які знімаються шпателем з великим зусиллям, після їх видалення підлегла слизова оболонка кровоточить. Збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Набряк шиї. Тахікардія. АТ-105/65 мм.рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

AДифтерія ротоглотки

BАнгіна

CІнфекційний мононуклеоз

DГострий лейкоз

EАденовірусна інфекція

1.Юнак 17 років скаржиться на головний біль, біль у горлі, підвищену температуру. Хворіє 2 дні. Об'єктивно: стан важкий, температура - 38о С, слизова ротоглотки помірно гіперемійована, є набряк, плівчасті нашарування на мигдаликах, піднебінні, язичку знімаються важко. Пальпаторно: підщелепні лімфатичні вузли збільшені, підшкірна клітковина на шиї набрякла. Який попередній діагноз?

A* Дифтерія ротоглотки

BІнфекційний мононуклеоз

CТуляремія, ангінозно-бубонна форма

DПаратонзилярний абсцесс

EАнгіна Сімановського-Венсана

Внаселеному пункті протягом останніх трьох років відмічається зростання захворюваності на дифтерію, реєструються окремі сімейні спалахи. Який із перерахованих заходів може найбільш ефективно вплинути на епідемічний процес дифтерії і зменшити захворюваність до поодиноких випадків?

A. Імунізація населення

41

B.Госпіталізація хворих

C.Виявлення носіїв

D.Рання діагностика

E.Дезинфекція в осередку

Больной 23 лет,поступил на 2-ой день болезни с жалобами на слабость, боли в горле, усиливающиеся при глотании, озноб. Состояние средней тяжести, Т тела 38,3; рот открывает свободно, в ротоглотке – умеренная гиперемия , небольшой цианоз слизистой оболочки, миндалины увеличены, покрыты пленчатыми налетами, распространяющимися на заднюю стенку глотки и язычок.Увеличены переднешейные лимфоузлы. Пульс 88 в 1 минуту, АД 120/60 мм рт.ст. Печень и селезенка не увеличены. Предварительный диагноз:

A.Дифтерия ротоглотки

B.Острый тонзиллит

C.Ангина Симановского-Венсана

D.Инфекционный мононуклеоз

E.Острый лейкоз

У хворого на поширену форму дифтерії гортані на 2-й день хвороби стан погіршився: наросла слабкість, з’явився біль за грудиною, блювота. Об’єктивно: хворий адинамічний, блідий, акроціаноз. PS 62 за хв. слабкого наповнення. Серцеві тони приглушені, групові екстрасистоли. АТ-90/40 мм рт. Яке ускладнення виникло у хворого?

A.Ранній інфекційно-токсичний міокардит

B.Гостра дихальна недостатність

C.Інфекційно-токсичний шок

D.Анафілактичний шок

E.Кардіогенний шок

З епідвогнища госпіталізована хвора Н. 23 р. з діагнозом дифтерія зіву, поширена форма. При огляді зіва на мигдаликах плівчасті нашарування білуватого кольору з перламутровим відтінком, які важко знімалися шпателем (див. рис.), поверхня під ними кровоточила. Які лікувальні заходи є першочерговими?

A.Введення протидифтерійної сироватки

B.Введення антибіотиків

C.Призначення нестероідних протизапальних препаратів

D.Призначення імуномодуляторів

E.Інфузійна дезінтоксікаційна терапія

У хворої 18 р. дифтерія ротоглотки, плівчаста форма, тяжкий перебіг. На 6 день хвороби з’явився біль у ділянці серця, серцебиття. PS 120 за хв., систолічний шум на верхівці серця. На ЕКГнеповна блокада лівої ніжки пучка Гіса. Про яке ускладнення треба думати?

A.Ранній інфекційно-токсичний міокардит

B.Міокардіодистрофія

C.Інфаркт міокарда

D.Гостра серцево-судинна недостатність

E.Стеноз мітрального клапана

Жінка 24 р., захворіла гостро 2 дні тому, коли підвищилась температура до 39*С. Об’єктивно спостерігається: збільшення навколовушних та підщелепових слинних залоз, гіпосекреція слини, гіперемія та набряк устя стенонової протоки, при пальпації кута нижньої щелепи відмічається болючість. Ваш

A.Епідемічний паротит

B.Бактеріальний паротит

C.Ентеровірусне захворювання

D.Аденовірусне захворювання

E.Інфекційний мононуклеоз

Больная, 49 лет, поступила в клиику с жалобами на диплопию, расстройство глотания, слабость в правой руке, неустойчивость при ходьбе. Перечисленные жалобы возникли спустя 12 дней после перенесенной ангины, сопровождавшейся повышением температуры до $38^0С$, небольшими болями в горле и отеком подкожной клетчатки шеи. Вероятный диагноз:

A.Дифтерийная полинейропатия

B.Полиомиелит

C.Вирусный энцефалит

D.Ботулизм

E.Нарушение мозгового кровообращения

У хворого 30 років, з болями в горлі, при огляді виявлено: температура субфебрильна, помірна гіперемія ротоглотки, збільшений лівий мигдалик, на ньому щільний сіро-білого кольору нальот, який важко відділяється, слизова під ним кровоточить. Збільшений малоболючий регіонарний підщелепний лімфовузол. Вкажіть

42

попередній діагноз?

A.Локалізована дифтерія ротоглотки.

B.Лакунарна ангіна.

C.Ангіна Венсана-Сімановського

D.Аденовірусна інфекція.

E.Інфекційний мононуклеоз.

Больной, 25 лет, осмотрен ЛОР-врачом на 4-й день болезни. Температура 38,1 С. Жалобы на недомогание, умеренные боли в горле. Объективно: рот открывает полностью. Слизистая мягкого неба, дужек, язычка отечна, незначительная гиперемия с цианозом. Миндалины увеличены, покрыты серым плотным налетом. Налет снимается с трудом. Снятие налета сопровождается кровоточивостью. Отека шеи нет. Угло-челюстные лимфоузлы увеличены до 2 см. Наиболее вероятный диагноз?

A.Дифтерия ротоглотки

B.Инфекционный мононуклеоз

C.Ангина Симановского-Венсана

D.Лакунарная ангина

E.Вирусная бактериальная ангина

Хвора 29 років, не щеплена, скаржиться на підвищення температури до 38оС, головний біль, слабкість, біль в горлі, яка посилюється при ковтанні. Захворювання почалось гостро 2 дні тому. Об’єктивно: блідість шкіряних покровів. Пульс 110 на хвилину. Тони серця приглушені, особливо перший. Ніжний систолічний шум. АТ - 100/65 мм.рт.ст. Мигдалики, м’яке піднебіння, язичок набряклі. На поверхні мигдаликів, більше справа блідо-сіра плівка, яка поширена за їх межу, важко знімається, щільна. Регіонарні лімфовузли збільшені, більше справа, помірно болючі. Є набряк підшкірної клітковини, який доходить до середини шиї. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

A.Дифтерія ротоглотки

B.Ангіна

C.Інфекційний мононуклеоз

D.Паратонзилярний абсцес

E.Гострий лейкоз

Хворий, 24 роки, скаржиться на загальну слабість, млосність, підвищення температури до 37,5о С, болі в горлі, набряк шиї, збільшення підщелепних лімфовузлів. При огляді - слизова ротоглотки набрякла та ціанотична, мигдалики збільшені, вкриті плівками, що поширюються за їх межі, знімаються важко. Який основний механізм розвитку даного

A.дія бактеріального екзотоксину

B.дія бактеріального ендотоксину

C.алергічний

D.накопичення недоокислених продуктів

E.бактеріємія

Хворий, 15 років, доставлений у лікарню з скаргами на приступи ядухи, біль у горлі.Об-но: Пульс почащений. Обличчя бліде. Відмічається цианоз губ, носогубного трикутника. Дихання затруднено. Вдих супрводжується свистячим шумом. В диханні приймає участь допоміжна мускулатура. В ротоглотці – слизова гіперемійована з цианотичним відтінком. Мигдалики збільшені, поширені білісувато-сірі плівчасті нашарування, які важко знімаються, оголюючи кровоточиву слизову, погано розтираються шпателем.У даного хворого ведучим фактором в розвитку гострої дихальної недостатності є:

A.Фібринозне запалення гортані

B.Спазм мускулатури гортані

C.Ураження дихального центру

D.Набряк слизової оболонки гортані

E.Парез дихальної мускулатури

18698 Юнак 17 років скаржиться на головний біль, біль у горлі, підвищену температуру. Хворіє 2 дні. При огляді: стан важкий, температура - 38 С, слизова ротоглотки помірно гіперемійована, є набряк, плівчасті нашарування на мигдаликах, піднебінні, язичку знімаються важко. Пальпаторно – підщелепні лімфатичні вузли збільшені, підшкірна клітковина на шиї набрякла. Ваш попередній діагноз?

A.Дифтерія ротоглотки.

B.Інфекційний мононуклеоз.

C.Туляремія, ангінозно-бубонна форма.

D.Паратонзилярний абсцес.

E.Ангіна Сімановського-Венсана.

В очаге дифтерии среди общавшихся с больным выявлены носители токсигенных и нетоксигенных штаммов, больной ангиной с налетами. Кто из них подлежит госпитализации в первую очередь?

A.Все указанные контингенты

B.Только больной дифтерией

43

C.Носитель нетоксигенных штаммов

D.Больной ангиной

E.Носители токсигенных штаммов

На прием к врачу обратилась больная с жалобами на повышение температуры до 37,8°С, умеренные боли в горле в течение 3-х дней. Объективно: углочелюстные лимфоузлы увеличены до 3см. Небные миндалины гипертрофированы, покрыты серым, гладким налетом, распространяющимся на язычок, передние небные дужки. Каков наиболее вероятный

A.Дифтерия ротоглотки

B.Инфекционный мононуклеоз

C.Язвенно - некротическая ангина Симоновского – Венсана

D.Агранулоцитарная ангина

E.Кандидоз ротоглотки

Хвора 29 рокiв захворiла гостро-озноб, головний бiль, ломота в тiлi, бiль в горлi, температура 38°С. На 2-й день температура 39,5°С, вiдмiтила слабiсть, запаморочення. В той же день була оглянута лiкарем, який виявив нальоти у виглядi сiрих щiльних плiвок на обох мигдаликах, збiльшення i болючiсть пiдщелепних лiмфатичних вузлiв. Було запiдозрено дифтерiю. Який найбiльш ефективний метод верифiкацiї дiагнозу?

A.Бактерiологiчний метод

B.Загальний аналiз кровi

C.Пункцiя пiдщелепних лiмфатичних вузлiв

D.Серологiчний метод

E.Внутрiшньошкiрна алергiчна проба

У хворого 25 років, температура 38,0С, біль в горлі. Мигдалики набряклі, помірно гіперемовані, покриті щільною сірою плівкою, яка поширена на дужки, язичок. Знімаються плівки з трудом. Після зняття поверхня кровоточить. Вірогідний діагноз.

A.Дифтерія

B.Лакунарна ангіна

C.Паратонзилярний абсцес

D.Скарлатина

E.Інфекційний мононуклеоз

Жінка 28 років скаржиться на загальну слабисть, головний біль, підвищення температури до 39-40°С, незначний біль у горлі. Хворіє третій день. Її чоловік хворіє на ангіну слизової 1 роточастки. Об'єктивно: шкіра бліда, губи ціанотичні. Гіперемія 1 зіва з ціанотичним відтінком, набряклі язичок, піднебінні дужки, мигдалики. На поверхні мигдаликів — суцільні щільні білуваті з перламутровим відтінком нальоти, які знімаються шпателем з великим зусиллям, після їх видалення підлегла слизова оболонка кровоточить. Збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Набряк шиї . Тахікардія. АТ — 105/65 мм.рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Дифтерія ротоглотки

B.Ангіна

C.Інфекційний мононуклеоз

D.Гострий лейкоз

E.Аденовірусна інфекція

Хворий 22 роки, захворів гостро, t- 38 С, з'явились незначні болі в горлі при ковтанні, гугнявий голос. Об'єктивно: на лівому мигдалику і на дужці є плівчастий наліт. Поставлено діагноз: лакунарна ангіна, призначено пеніцилін і полоскання. На другий день плівки поширилися на м`яке піднебіння та язичок. На шиї з`явився набряк до ключиці, голос гугнявий. Тони серця приглушені, Ps – 110 уд./хв, АТ – 95/65 мм.рт.ст. Яка лікувальна тактика у даному випадку?

A.Антитоксична протидифтерійна сироватка

B.дифтерійний анатоксин

C.еритроміцин

D.Автогемотерапія

E.Розкриття і дренування паратонзилярної клітковини

1.Хворий 24-х років скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, підвищення температури до $37,5^C$, біль у горлі, набряк шиї, збільшення підщелепних лімфовузлів. Об'єктивно: слизова ротоглотки набрякла та ціанотична, мигдалики збільшені, вкриті плівками, що поширюються за їх межі, знімаються важко. Який основний механізм розвитку даного захворювання?

A Дія бактеріального екзотоксину B Дія бактеріального ендотоксину C Алергічний

D Накопичення недоокислених продуктів E Бактеріємія

44

ГЕМОРАГІЧНА ГАРЯЧКА Хворий .36 років, лісоруб захворів гостро: підвищилась темпе ратура до 39,6 °С, головний біль. На третю добу

зўявився біль у попереці та симптом Пастернацького. Потім виникла блювота та носова кровотеча. Розвинулась олігурія, сеча кольору мўясних помиїв. На сьому добу розвинулась поліурія (5-7 л за добу). Діагноз захворювання ?

A.Геморагічна гарячка з нирковим синдромом

B.Лептоспіроз

C.Гострий гломерулонефрит

D.Отруєння сулемою

E.Сепсис

СИБІРКА

1. У хворої 35-ти років (працює дояркою) на шкірі передпліччя чорний неболючий щільний струп. Навколо нього на запальному червоного кольору валику вторинні пухирці, які оточують його вінцем, головний біль, слабкість, температура 38,5С. В господарстві є випадки падежу корів. Вірогідний діагноз.

A* Сибірка

BТуляремія

C

Чума

DБешиха

EСтафілококовий карбункул

1.До iнфекцiйної лiкарні госпіталізовано хворого 43-х рокiв зі скаргами на високу температуру тiла i сильний головний бiль. Хворiє 2-й день. При оглядi виявлено на передплiччi карбункул, навколо якого виражений набряк i незначна болючiсть. Регiонарний лiмфаденiт. Гепатолiєнальний синдром. Iз анамнезу вiдомо, що хворий працює на тваринницькiй фермi. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

AСибiрка

BБешиха

CЕризипелоїд

DРак шкiри

EЕкзема

1.У доярки на правой кисти имеется язва 3х3 см, покрытая черным плотным струпом. Кисть резко отечная, безболезненная. Цвет кожи в области отѐка не изменѐн.

Увеличен подмышечный лимфоузел справа. Пальпация лимфоузла безболезненная. Симптомы интоксикации выражены умеренно. Какой наиболее вероятный диагноз?

AКожная форма сибирской язвы

BКожно бубонная форма чумы

CЯзвенно - бубонная форма туляремии

DБанальный карбункул

EРожа

Удоярки на правой кисти имеется язва 3х3 см, покрытая черным плотным струпом. Кисть резко отечна, безболезненна. Цвет кожи в области отека не изменен. Увеличен подмышечный лимфоузел справа. Пальпация лимфоузла безболезненная. Симптомы интоксикации выражены умеренно. Каков наиболее вероятный диагноз?

A. Кожная форма сибирской язвы B. Кожно бубонная форма чумы

C. Язвенно - бубонная форма туляремии D. Банальный карбункул

Е. Рожа

Больной 40 лет, ветеринар, болеет третий день: умеренная слабость, Т тела 38,0С, в области правого предплечья изъязвление диаметром 1,5 см, покрытое темно-коричневым струпом, окруженное венчиком гиперемии с мелкими везикулами. Резко выражен отек мягких тканей предплечья. Увеличены и чувствительны кубитальные и подмышечные лимфоузлы справа. На кистях рук свежие царапины. Наиболее

A.Сибирская язва

B.Рожа

C.Филиноз

D.Стафилококковый карбункул

E.Туляремия, язвенно-бубонная форма

45

Ужителя сельской местности 45 лет на тыльной поверхности правой кисти появилась зудящая папула, в центре которой образовался пузырек с сукровичным содержимым. В последующие 2 дня развился безболезненный отек кисти и предплечья. На 4-й день повысилась т-ра до 38,5 С, в подмышечной области справа обнаружен крупный болезненный лимфоузел. За сутки до начала болезни осматривал погибшего теленка. Наиболее вероятный диагноз?

A. Сибирская язва, кожная форма B. Чума, кожно-бубонная форма C. Карбункул

D. Туляремия, кожно-бубонная форма E. Рожа

Ухворої 35 років (працює дояркою) на шкірі передпліччя чорний неболючий щільний струп. Навколо нього на запальному червоного кольору валику вторинні пухирці, які оточують його вінцем, головний біль, слабкість, температура 38,5С. В господарстві є випадки падежу корів. Вірогідний діагноз.

A. Сибірка B. Туляремія C. Чума

D. Бешиха

E. Стафілококовий карбункул

В iнфекцiйну лiкарню госпіталізовано хворого 43 рокiв зі скаргами на високу температуру тiла i сильний головний бiль. Хворiє 2-й день. При оглядi виявлено на передплiччi карбункул, навколо якого виражений набряк i незначна болючiсть. Регiонарний лiмфаденiт. Гепатолiєнальний синдром. Iз анамнезу вiдомо, що хворий працює на тваринницькiй фермi. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A.Сибiрка

B.Бешиха

C.Еризипелоїд

D.Рак шкiри

E.Екзема

Ботулізм

1. У хворої 27 років через 10 годин після вживання консервованих грибів з'явилась диплопія, двосторонній птоз, порушення ковтання, поверхневе дихання частотою 40/хв., м'язова слабкість, парез кишок. Який медичний захід необхідно провести найпершим?

AІнтубація трахеї для проведення штучного дихання

BПромивання шлунка та кишок

CВведення протиботулінічної сироватки

DВведення глюкокортикостероїдів

EВнутрішньовенна дезинтоксикаційна терапія.

1.Хворий 40-ка років, лісник. Викликана бригада ШМД. Скарги на сильний головний біль, температуру тіла до $39,5^C$, тремтіння кінцівок. Із анамнезу відомо, що сильно порізав руку під час розтину вбитої лисиці. Настрій у хворог пригничений. Просить не вмикати світло, не відчиняти двері. На стук реагує різким руховим збудженням. Коли побачив графін з водою, у хворого розвилися судорожні спазми в горлі. Яка тактика лікаря ШМД?

AГоспіталізація до інфекційного стаціонару

BГоспіталізація до реанімаційного відділення

CГоспіталізація до неврологічного відділення

DГоспіталізація до психіатричного стаціонару

EЗалишити вдома з подальшою консультацією психіатра

1. У больной утром возникла тошнота, неприятные ощущения в животе, однократная рвота, сухость во рту. Вечером отметила нарастающую общую слабость, двоение предметов перед глазами, затруднение при глотании твердой пищи. Объективно:

птоз, мидриаз, анизокория, отсутствие рвотного и глоточного рефлекса, сухость слизистых.

Накануне вечером был обильный ужин с консервированными продуктами и алкогольными напитками. Какой предполагаемый диагноз?

A* Ботулизм

BПищевая токсикоинфекция

CОтравление неизвестным ядом

46

DОстрое нарушение мозгового кровообращения

EПолиомиелит

1.В стационар в течение 15 часов было доставлено 5 больных, у которых после кратковременной диареи и рвоты наблюдалось расстройство зрения (диплопия, мидриаз), глотания, сухость во рту, у одного - растройство дыхания. Все больные участвовали в застолье. Употребляли различные блюда, в том числе салат из крабов, грибы домашнего приготовления, спиртные напитки. Наиболее вероятный диагноз?

A*Ботулизм

BОтравления суррогатами алкоголя

CОтравление грибами

DСальмонеллез

EЭшерихиоз

Хворий 24 років захворів гостро через 16 годин після вживання в’яленої риби. Була нудота, блювота, кволість, млявість, подвоєння в очах. Об'єктивно: зниження м’язового тонусу, анізокорія, мляві глотковий та сухожильний рефлекси. Який найбільш імовірний діагноз?

A.Ботулізм

B.Харчова токсикоінфекція

C.Гострий гастрит

D.Гострий енцефаліт

E.Сальмонельоз

Хворий 25 років поступив зі скаргами на двоїння в очах, зниження зору, утруднене дихання. Захворів гостро 12 годин тому. Напередодні захворювання вживав у їжу гриби домашнього консервування. При об'єктивному обстеженні відзначаються: блідість, широкі зіниці зі слабкою реакцією на світло, сухість у роті, порушення ковтання, брадикардія, брадипное, метеоризм, затримка стулу. М'язова сила різко

A.Ботулізм

B.Лямбліоз

C.Сальмонельоз, гастроінтестинальна форма

D.Лептоспіроз

E.Ієрсиніоз

Жінка 65 років, захворіла гостро, через 12 годин після вживання в їжу консервованих грибів домашнього виготовлення та яєчні, смажену на салі. З'явились різка слабкість, нудота, дворазове блювання, „туман‖ перед очима, розлади ковтання. При огляді: Т-$36,2^0С$. Птоз. Мідріаз. Анізокорія. Інспіраторна задишка. Яке захворювання у жінки?

A.Ботулізм

B.Сальмонельоз

C.Отруєння грибами

D.Загострення хронічного холециститу

E.Харчова токсикоінфекція

Геолог 36 років госпіталізований у лікарню зі скаргами на загальну слабість, сухість у роті, двоїння предметів і сітку перед очима. Напередодні вживав консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Об(єктивно: двобічний птоз, розширення зіниць, параліч акомодації, порушення конвергенції. Слизова рота суха, ковтання затруднене, голос сиплий, дизартрія. Живіт м’який, дещо здутий, стільця і сечовиділення не було 24 години. Які причини запору та затримки

A.Паралітична дія екзотоксину на парасимпатичну інервацію

B.Гіперергічне запалення кишечника по типу Артюса

C.Гостра недостатність надниркових залоз

D.Гостре порушення мозкового кровообігу

E.Дегенеративні зміни мієлінових оболонок нервових волокон

Больная 65 лет, страдает гипертонической болезнью 2 степенью. Заболела остро. Беспокоит головокружение , слабость , умеренные боли в эпигастрии, однократная рвота, дважды был жидкий стул, затем присоединилась сухость во рту, двоение в глазах. Объективно: контактна, нарушено глотание , одышка с участием вспомогательных мышц, лтоз, анизокария, парез мягкого неба. АД - 140/80. Накануне заболевания ела рыбный балык, маринованные грибы, употребляла спиртное. Каков предворительный диагноз?

A.Ботулизм

B.Нарушение мозгового кровообращения

C.Отравление ядовитыми грибами

D.Отравление метанолом

E.Отравление сурогатами алкоголя

В стационар в течение 15 часов было доставлено 5 больных, у которых после кратковременной диареи и рвоты

47

наблюдалось расстройство зрения (диплопия, мидриаз), глотания, сухость во рту, у одного - растройство дыхания. Все больные участвовали в застолье. Употребляли различные блюда, в том числе салат из крабов, грибы домашнего приготовления, спиртные напитки. Наиболее вероятный диагноз?

A.Ботулизм

B.Отравления суррогатами алкоголя

C.Отравление грибами

D.Сальмонеллез

E.Эшерихиоз

Після дня народження у 3 із 6 гостей на наступний день з’явилися симптоми гастроентериту, а через декілька годин порушення ковтання і зору. Який із продуктів, які їли гості, міг бути фактором передачі інфекції для даного захворювання?

A.мариновані гриби

B.відбивні котлети

C.ковбаса варена

D.фаршировані яйця

E.салат зі свіжих овочів

Хвора К, 35 років, поступила в лікарню на 3 день хвороби з скаргами на слабкість, подвоення у очах, зниження гостроти зору, порушення ковтання. Захворювання почалось з нудоти, двократного блювання, послаблення стільця. Напередодні їла консервовані гриби. Одночасно захворів чоловік хворої, у якого з‖явились аналогічні скарги. При огляді: Т-36,7 С. Стан тяжкий.Адинамічна. Шкіра бліда. Голос гнусавий. Виражений птоз. Мідріаз. Анізокорія. Діплопія. Язик сухий. Живіт м‖який, безболісний при пальпації. Метеоризм. Печінка та селезінка не збільшені. В патогенезІ данного захворювання ведуче значення має:

A.Порушення передачі нервового імпульсу

B.Стимуляція екзотоксином аденілатциклази

C.Проникнення збудника в ентероцити

D.Проникнення збудника в лімфоїдні утворення тонкого кишечика

E.Проникнення та фіксування збудника у нейронах продовгуватого мозку, гіпокампа

У больной утром возникла тошнота, неприятные ощущения в животе, однократная рвота, сухость во рту. Вечером отметила нарастающую общую слабость, двоение предметов перед глазами, затруднение при глотании твердой пищи.. При осмотре выявлен птоз, мидриаз, анизокория, отсутствие рвотного и глоточного рефлекса, сухость слизистых. Накануне вечером был обильный ужин с консервированными продуктами и алкогольными напитками. Предполагаемый диагноз?

A.Ботулизм

B.Пищевая токсикоинфкция

C.Отравление неизвестным ядом

D.Острое нарушение мозгового кровообращения

E.Полиомиелит

Хворий 30 років за 3 доби перед госпіталізацією їв м’ясо домашнього копчення. Працював, але відчував наростаючу слабкість, нудоту, до лікаря не звертався. В день огляду скарги на сухість в роті, зміни голосу, погіршення зору: подвоєння предметів, нечіткі контури, запор. Який першочерговий метод лікування?

A.Серотерапія.

B.Регідратаційна терапія.

C.Антибіотикотерапія.

D.Глюкокортикостероїди.

E.Імунокорегуюча терапія.

Умужчины спустя 16 часов после употребления в пищу вяленой рыбы и грибов возникла рвота, появилась слабость, одышка, сухость во рту, головокружение. Стул был задержан. На следующий день больной госпитализирован в тяжелом состоянии с частым пульсом при нормальной температуре тела с жалобами на плохое зрение и двоение в глазах. Каков наиболее вероятный диагноз ?

A. Ботулизм

B. Пищевая токсикоинфекция C. Стафилококковый токсикоз D. Описторхоз

E. Отравление грибами

Ухворої 27 років через 10 годин після вживання консервованих грибів з'явилась м'язова слабкість, парез кишок, диплопія, двосторонній птоз, порушення ковтання і дихання, поверхневе дихання частотою 40/хв. Який медичний захід необхідно провести найпершим?

A. Інтубація трахеї для проведення штучного дихання B. Промивання шлунка та кишок

C. Введення протиботулінічної сироватки

48

D.Введення глюкокортикостероїдів

E.Внутрішньовенна дезинтоксикаційна терапія.

5 отдыхающих на лесной поляне пили алкоголь, ели консервированные грибы, вяленую рыбу. Двое госпитализированы с нарушением зрения, глотания, дыхания. У третьего отмечалась только резкая общая слабость, сухость во рту. Двое были здоровы. На теле у одного здорового обнаружен клещ. Каков наиболее вероятный диагноз?

A.Ботулизм

B.Клещевой энцефалит

C.Отравление алкоголем

D.Отравление грибами

E.Лайм-боррелиоз

Хвора 45 рокiв госпіталізована на 2-й день хвороби зi скаргами на слабiсть, двоїння в очах, сухiсть в ротi, закрепи. За 3 днi до захворювання їла копчену свинину домашнього приготування. При оглядi шкiрнi покриви блiдi, свiдомiсть ясна. Температура - 37,2°С; пульс - 68 за хв., АТ - 120/80 мм рт.ст. Зiницi розширенi, реакцiя на свiтло сповiльнена, птоз, горизонтальний нiстагм. Парез м'якого пiднебiння справа. Чутливiсть не порушена. Менiнгеальних симптомiв немає. Найефективнiшим лiкуванням хворiй буде:

A.Протиботулiнiстична антитоксична сироватка

B.Сольовi розчини + сорбенти

C.Противiруснi + антигiстамiннi

D.Антибiотики + преднiзолон

E.Сульфанiламiди + ферменти

Геолог 36 років госпіталізований у лікарню на другий день хвороби зі скаргами на загальну слабість, сухість у роті, двоїння предметів і сітку перед очима. Напередодні вживав консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Об'єктивно: двобічний птоз, розширення зіниць, параліч акомодації, порушення конвергенції. Слизова рота суха, ковтання затруднене, голос сиплий, дизартрія. Живіт м’який, дещо здутий, стільця і сечовиділення не було 24 години. Які причини запору

A.*Паралітична дія екзотоксину на парасимпатичну інервацію

B.Гіперергічне запалення кишечника по типу Артюса

C.Гостра недостатність нирок

D.Гостре порушення мозкового кровообігу

E.Дегенеративні зміни мієлінових оболонок нервових волокон

Мононуклеоз

1. Хворий 18 років поступив в стаціонар на 7 день хвороби зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: збільшення всіх груп лімфовузлів, 1-3 см в діаметрі, щільнуваті, еластичні, малоболючі, не спаяні між собою. На збільшених мигдаликах – гнійний наліт. Печінка збільшена на 3 см. У крові: лейкоцитоз, відносний лімфомоноцитоз, віроцити-15%. Який найбільш ймовірний діагноз?

AІнфекційний мононуклеоз

BАденовірусна інфекція

CАнгіна

DДифтерія

EГострий лімфолейкоз

Ухворого 24 років на 4-й день хвороби гостра біль в горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 38С. При огляді мигдалики гіпертрофовані, соковиті. Збільшені підщелепні, шійні пахвинні лімфовузли. Печінка +2 см, селезінка +3 см. В загальному анамнезі крові: лейкоц. - 14,0*10^9, лімфомоноцитоз, мононуклеарів 24%. Вірогідний діагноз.

A. Інфекційний мононуклеоз B. Лакунарна ангіна

C. Гострий лейкоз

D. Хронічний тонзиліт E. Дифтерія

Хвора 6 років, звернулася до лікаря зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури, біль у горлі. Об'єктивно: слизова оболонка ротогорла яскраво червона, на мигдаликах – білі нальоти, знімаються легко, виявлені збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см у діаметрі, щільні, еластичні, малоболісні, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка - на 1 см. В крові - лейкоцитоз, широкоплазмові лімфоцити - 20%. Ймовірний діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

49

B.Гострий лімфолейкоз

C.Гострий стрептококовий танзиліт

D.Дифтерія

E.Аденовірусна інфекція

Хворий 18 років, поступив в стаціонар зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, підвищення температури до 37,5-38(С протягом 6 днів, біль у горлі. об’єктивно: збільшені всі групи лімфовузлів, 1-3 см в діаметрі, еластичні, мало болючі, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. в крові – лейкоцитоз, віроцити – 15\%. Вірогідний діагноз?

A.Інфекційний мононуклеоз

B.Аденовірусна інфекція

C.Ангіна

D.Дифтерія

E.Гострий лімфолейкоз

Хворий Н., 17 років, звернувся до лікаря на 4 день хвороби зі скаргами на головний біль, утруднення носового дихання, біль у горлі. При огляді: Т-39,4?С, Рs-92/хв.Пальпуються збільшені лимфатичні вузли. Мигдалики збільшені, покриті білим нальотом, який легко знімається шпателем. Збільшені печінка та селезінка. Які зміни в аналізі крові підтвержують попередній діагноз?

A.Лімфоцитоз, мононцитоз, наявність віроцитів

B.Ретикулоцитоз

C.Еозинофілія

D.Наявність бластних клітин

E.Нейтрофільний лейкоцитоз

Бруцельоз

Хворий 46 років, зоотехнік, гарячка протягом 2 тижнів до 39С, озноб, значна пітливість, біль у м’язах і суглобах. Гепатоспленомегалія, збільшення лімфовузлів, проба Бюрне – 6,5 см. Вірогідний діагноз.

A.Бруцельоз

B.Псевдотуберкульоз

C.Інфекційний мононуклеоз

D.Ревматоідний поліартрит

E.Лімфогранулематоз

Больной 27 лет, болеет в течение четырех недель. Беспокоит повышение температуры тела с колебаниями 37,8С – 39,0С, сопровождающееся познабливанием, выраженной потливостью. Общее состояние мало нарушено. Последующие две недели беспокоят боли в крупных суставах. Гиперемия лица, увеличение периферических лимфоузлов, гепатолиенальный синдром. Постоянно употребляет козье молоко, которое покупает на рынке. Наиболее вероятный диагноз.

A.Бруцеллез

B.Сепсис

C.Псевдотуберкулез

D.Ревматизм

E.Туберкулез

У больной 23 лет, приемщицы молока, после выкидыша повысилась температура до 38,6 С, отмечались повторные ознобы, выраженная потливость. Объективно: полиаденит, болезненность в пояснично-крестцовом отделе позвоночника, припухлость левого коленного сустава, увеличенная печень и селезенка. Каков наиболее вероятный диагноз?

A.Бруцеллез

B.Сепсис

C.Токсоплазмоз

D.Ревматоидный полиартрит

E.Иерсиниоз

ПОЛІОМІЄЛІТ

Дівчина 18 років захворіла гостро: нежить, кашель, болі в животі, температура 38,5С. До третього дня катаральні явища зменшились, температура 36,6С. На четвертий день хвороби слабість в правій нозі. Об`єктивно: активні рухи в нозі відсутні, пасивні – болючі. М’язи стегна мляві, болючість по ходу нервових стовбурів. Колінний і ахіловий рефлекс на правій нозі не викликаються, симптом ―триніжника‖ позитивний. В крові лейк. – 4,2*109/л., ШЗЕ – 6 мм/год. Попередній діагноз?

A.Поліомієліт, спінальна форма

B.Поліомієліт, понтинна форма

C.Ботулізм

50

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]