Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рецензії. МАН 16

.docx
Скачиваний:
327
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
19.29 Кб
Скачать

Рецензія

на науково-дослідну роботу Дорогокуплі Єлизавети Миколаївни за темою «Психологізм системи образів роману Євгена Гребінки «Доктор»

(секція «Українська література»)

Надане на конкурс дослідження має чітку структуру, необхідний для наукових робіт інструментарій. Обрана для роботи тема носить проблемний характер, відповідає віковим інтересам та пізнавальним можливостям учениці 11 класу. Аргументованість вибору теми та актуальності дослідження подано у вступі до науково-дослідної роботи.

Є. Дорогокупля продемонструвала вміння чітко і ясно викладати власні думки, спираючись на сучасні наукові погляди у сфері психологізму. Другий розділ роботи позначений наявністю елементів новизни, самостійністю та доказовістю суджень.

Дослідниця послуговується широкою науковою базою: психологізм, психологічність, прийоми прямої та непрямої форми психологізації. Не викликає сумніву необхідність у зверненні до думок провідних науковців задля забезпечення міцних теоретичних засад дослідження. Проте, докладно розкривши теоретичні поняття та обравши класифікацію одного з дослідників (О. Січкар), Є. Дорогокупля не обґрунтовує свій вибір. Крім того, дослідниця інколи забуває оформлювати посилання належним для такого виду робіт чином (с.10, 13, 14). Основним зауваженням до роботи вважаємо занадто широку постановку завдань (наприклад, четверте завдання розкрито лише на прикладі головного героя, а не всіх, наукові джерела (пункт 2) не проаналізовані, а лише названі), що не сумісна з таким обсягом роботи.

Безумовною перевагою презентованої роботи є чітка лінія (прийоми психологізації системи образів) у проведенні психологічного аналізу роману Євгена Гребінки «Доктор», що фактично презентується як наукова новизна. Це дає змогу під час безпосереднього текстового аналізу виявити оригінальність та самобутність російськомовної прози Є. Гребінки, спростувати загальноприйняте уявлення про неї, як про «периферійне явище в російській літературі» (с.15).

Висновки дослідження є лаконічними, обґрунтованими, логічно виведеними із завдань та мети роботи.

У цілому дослідження Є. Дорогокуплі справляє приємне враження, відповідає «Основним вимогам до написання, оформлення та представлення учнівських науково-дослідницьких робіт», тому рекомендоване до публічного захисту.

Члени журі:

канд.. філол. наук, доц. О.В. Карабльова

канд. філол. наук, доц. Н.П. Лапушкіна

канд.. філол. наук, доц. Н.В. Лисенко

Рецензія

на науково-дослідну роботу Фесун Єлизавети Геннадіївни за темою «Образи українських козаків у народних піснях та думах»

(секція «Українська література»)

У поданій на рецензування роботі представлено актуальні проблеми, пов’язані з можливостями українського фольклору у вихованні мужності та героїзму на прикладі козацтва, проведено паралелі з сучасністю. Варто відзначити важливий виховний аспект дослідження, унаочнення фактів яскравими прикладами, логічне опрацювання наукових та методичних джерел (підрозділ 1.1). Проте сумнівним є представлення роботи у секції «Українська література», тоді як тема і мета дослідження висвітлюють проблеми фольклору і педагогіки.

Вступна частина містить усі необхідні для наукової роботи елементи. Проте варто відзначити не зовсім коректну постановку завдань, адже вони значно ширші, ніж заявлена тема. Також наукова новизна, на наш погляд, не в усіх пунктах є обґрунтованою. Зміст основної частини не повністю відповідає темі дослідження. Крім аналізу образів українських козаків у піснях і думах, введено інформацію про інші жанри фольклору, не заявлені у темі дослідження (наприклад, історичні перекази (с. 18). Відсутній чітко визначений принцип відбору текстів для аналізу. Не до кінця зрозумілим залишилося звернення до фольклору, пов’язаного зі Східним регіоном (у завданнях цей факт не прописано). Отже, спостерігається деяка невідповідність змісту роботи і заявленої теми (тема значно вужча).

Висновки до роботи частково розкривають поставлені завдання.

Але незважаючи на висловлені зауваження, дослідження Є. Фесун містить наукову складову, відзначається самостійністю в аналізі творів, тому рекомендоване до публічного захисту на Всеукраїнському конкурсі науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України.

Члени журі:

канд.. філол. наук, доц. О.В. Карабльова

канд. філол. наук, доц. Н.П. Лапушкіна

канд.. філол. наук, доц. Н.В. Лисенко

Рецензія

на науково-дослідну роботу Арциховської Анна Олександрівни за темою «Символіка кольорів у новелістиці Михайла Коцюбинського»

(секція «Українська література»)

Подане на конкурс дослідження має чітку структуру, необхідний для наукових робіт інструментарій. Обрана для роботи тема носить проблемний характер, відповідає віковим інтересам та пізнавальним можливостям учениці 10 класу. Аргументованість вибору теми та актуальності дослідження подано у вступі до науково-дослідної роботи. Але новизна роботи визначена не чітко. У вигляді окремого списку в дослідженні подається «Словник термінів до науково-дослідної роботи», що обумовлено використанням ряду специфічної термінології. Але не усі терміни, заявлені у словничку, використано в роботі (наприклад, алюзія, синестезія).

А. Арциховська продемонструвала вміння чітко викладати власні думки, спираючись на результати сучасних наукових досліджень з теми. Варто відзначити логічність у формулюванні підрозділів, розкриття усіх необхідних для дослідження заявленої теми елементів.

Зміст основної частини відповідає темі роботи та розкриває її. Проте теоретичній частині (підрозділи 1.2, 2.1., 2.2.) бракує певних узагальнень та визначення провідних для конкретної роботи напрямків дослідження. У змісті підрозділу 1.1. «Роль М. Коцюбинського в розвитку української новелістичної прози» акценти зміщено на особливості стилю письменника, хоча і з назви підрозділу, і з теми логічним було б приділити увагу жанровому аспекту. Практична частина другого розділу (підрозділ 2.3.) роботи позначена наявністю елементів новизни, доказовістю суджень, логічністю висновків. Дослідниця під час безпосереднього аналізу творів послуговується розкритими вище термінами, проводить цікаві спостереження, робить узагальнення. Варто відзначити доцільне використання у цьому підрозділі матеріалів додатків, які дають можливість систематизувати отримані результати, створити цілісне уявлення про здійснену роботу.

Висновки дослідження є лаконічними, обґрунтованими, логічно виведеними із завдань та мети роботи.

У цілому дослідження А. Арциховської справляє приємне враження, відповідає «Основним вимогам до написання, оформлення та представлення учнівських науково-дослідницьких робіт», тому рекомендоване до публічного захисту.

Члени журі:

канд.. філол. наук, доц. О.В. Карабльова

канд. філол. наук, доц. Н.П. Лапушкіна

канд.. філол. наук, доц. Н.В. Лисенко

Рецензія

на науково-дослідну роботу Цокурової Нелі Володимирівни за темою «Літератори Маріуполя: поетика гуморесок Сергія Ротаря»

(секція «Українська література»)

Члени журі:

канд.. філол. наук, доц. О.В. Карабльова

канд. філол. наук, доц. Н.П. Лапушкіна

канд.. філол. наук, доц. Н.В. Лисенко